Α. Γεωργιάδης: Στην απεργία της ΟΙΕΛΕ συμμετείχαν μόνο 30 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σε σύνολο 9.000

Η απάντηση της ΟΙΕΛΕ

22/09/2023

Άκουσε το άρθρο

Κανονικά λειτούργησαν χθες  όλα τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, παρά την απεργία τηνν οποία κήρυξε η ΟΙΕΛΕ, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Α. Γεωργιάδη.

Ειδικότερα ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στη Βουλή είπε τα εξής:

"Πριν από λίγο πήρα τα πρώτα αποτελέσματα μιας από τις οργανώσεις που σήμερα κήρυξε απεργία, της ΟΙΕΛΕ. Είναι η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία. Έψαξα πρώτα την ΟΙΕΛΕ, γιατί είναι ο μόνος φορέας που έχει κάποιο ενδιαφέρον στο νομοσχέδιο, διότι η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, οι γιατροί του ΕΣΥ κ.λπ. δεν έχουν καμία σχέση με το νομοσχέδιο.Ακούστε πόσοι απήργησαν. Σε εννέα χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε ιδιωτικά σχολεία στη χώρα απήργησαν από δώδεκα -ακέραιος αριθμός- έως τριάντα το μέγιστο.

Λειτούργησαν κανονικά όλα τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας. Δεν χάθηκε ούτε μία μέρα μάθημα σε κανένα. Για την ακρίβεια, ο αριθμός είναι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΙΕΛΕ. Δεν κατάφεραν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΙΕΛΕ να πείσουν ούτε έναν συνάδελφό τους που δεν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου να απεργήσει.

Αυτό δεν σας το λέω για να τους κοροϊδέψω. Προφανώς κάποιοι γελάνε από εκεί, αλλά είναι κακό να γελάτε, να μην γελάτε με την ΟΙΕΛΕ. Γιατί ακούστε ποιο είναι το πρόβλημα. Όταν συνδικαλισμός σε μια κοινωνία με καπιταλιστική οργάνωση, όπως η δική μας, φτάνει σε τέτοιο βαθμό απαξίωσης και αδιαφορίας από τα μέλη της, αυτό αργά ή γρήγορα οδηγεί σε απορρύθμιση του συστήματος.

Ο συνδικαλισμός χρειάζεται στον καπιταλισμό, χρειάζεται να έχει κύρος, χρειάζεται να έχει αξία, για να μπορεί να βοηθάει τους εργαζόμενους στις διεκδικήσεις των πραγματικών τους αιτημάτων. Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και πού έχουμε φθάσει σήμερα;

Επειδή οι συνδικαλιστές κάνουν απεργία για ψύλλου πήδημα, χωρίς να θέλει πραγματικά το σώμα που υποτίθεται εκπροσωπούν να κάνει απεργία, κάθε μέρα απαξιώνονται ακόμη περισσότερο. Και φτάνουμε σήμερα να μην καταφέρνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΙΕΛΕ να πείσει έναν, να μην έχει κλείσει ένα ιδιωτικό σχολείο".

Η απάντηση της ΟΙΕΛΕ

Το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ απαντώντας στα υποστήριξε ο Α. Γεωργιάδης , εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Μαινόμενος κατά της ΟΙΕΛΕ εμφανίστηκε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας κ. Α. Γεωργιάδης με πρόσχημα την σημερινή απεργία. Γιατί τέτοια οργή; Δεν είναι μόνο το γεγονός της στενής σχέσης που διατηρεί με ηγετικά στελέχη του Συνδέσμου των ιδιοκτητών και που έσπευσε να επιβεβαιώσει εμμέσως σήμερα με την ομιλία του. Είναι κυρίως η ενόχληση και των δύο πλευρών για το χθεσινό δημοσίευμα της Ομοσπονδίας σχετικά με το χάος εργοδοτικής ασυδοσίας στα ιδιωτικά σχολεία για την αδήλωτη εργασία στις απογευματινές δράσεις που το Υπουργείο αρνείται να ελέγξει. Κι όχι μόνο αυτό.

Έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα η δραστηριοποίησή μας κατά του σχεδίου νόμου που ψηφίζεται σήμερα από την στιγμή που προέκυψαν κυβερνητικές διαρροές για την πρόθεση επιβολής συμβολαίων μηδενικών ωρών στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Έχει ενοχλήσει ότι αναδεικνύουμε τη γιγαντιαία αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών κι ότι κάποιοι, με πρόσχημα τη μείωση της γραφειοκρατίας, αφαίρεσαν την κτηριακή εποπτεία του ΕΟΠΠΕΠ από τις μικρές ιδιωτικές μονάδες εκπαίδευσης παίζοντας με την υγεία και την ασφάλεια χιλιάδων παιδιών.

Έχει ενοχλήσει ότι δίνουμε μάχη να νομιμοποιηθούν τα άναρχα Κέντρα Μελέτης.

Έχει ενοχλήσει ότι φέραμε στο Συνήγορο του Παιδιού (και στην Επιθεώρηση Εργασίας που έχει δυστυχώς αδρανήσει) το θέμα των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας και των συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής στα (επίσης αδήλωτα και ασύδοτα) summer camps.

Καταλαβαίνουμε ότι ορισμένοι θέλουν το συνδικαλιστικό κίνημα ως “γλάστρα”, ως έναν θεσμό που θα κάθεται στη γωνιά του χωρίς να θίγει τα κακώς κείμενα στο χώρο της εργασίας, χωρίς να θίγει επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Η αναφορά του κ. Γεωργιάδη στην ΟΙΕΛΕ σήμερα είναι τίτλος τιμής. Σημαίνει ότι κάτι κάνουμε καλά κι ότι εκπροσωπούμε επάξια τους συναδέλφους μας. Γι’ αυτό, άλλωστε, παρουσιάζουμε μια από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές πυκνότητες στον ιδιωτικό τομέα. Γι΄ αυτό η ιστοσελίδα μας και οι σελίδες μας στα κοινωνικά δίκτυα έχουν πάνω από 30.000 μοναδικούς αναγνώστες το μήνα.

Το σημερινό “απουσιολόγιο” απεργιών και οι πανηγυρισμοί για την συμμετοχή στην απεργία, δεν είναι ντροπή για την ΟΙΕΛΕ. Είναι όνειδος για τους εργοδότες και για τον Υπουργό Εργασίας. Διότι η σκληρή αντεργατική νομοθεσία, οι ελεύθερες απολύσεις, οι εκβιασμοί, η τρομοκρατία, η έλλειψη ελέγχων προκαλούν φόβο. Ας μην βαυκαλίζονται εργοδότες και Υπουργός ότι οι εργαζόμενοι τους ακολουθούν και συμφωνούν με ό,τι ακραίο ψηφίζεται. Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αντιτίθενται στις πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία 4 χρόνια και που έχουν οξύνει την εργοδοτική παρανομία (άλλωστε, αυτός ήταν ο στόχος…). Αν θεωρούν ότι τρομοκρατημένος εργαζόμενος είναι και ευχαριστημένος εργαζόμενος, μάλλον ζουν σε άλλον πλανήτη. Το γεγονός ότι στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης το 70% των εργαζόμενων θέλει να αλλάξει δουλειά σε σύγκριση με το 40% στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα, είναι ενδεικτικό. Και τρανή απόδειξη του ποιοι και με ποιες πολιτικές δημιουργούν αυτό το Big Quit (πάνω από το ένα τρίτο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών έχουν φύγει από τα σχολεία τους τα τελευταία 3 χρόνια) που δεν βαίνει εις βάρος των εργαζόμενων μόνο, αλλά και των ίδιων των ιδιωτικών μονάδων εκπαίδευσης που χρειάζονται, προς όφελος των παιδιών, σταθερότητα και αρμονικό εργασιακό κλίμα.

Τέλος, εμείς, ως Ομοσπονδία που πιστεύει στον δημοκρατικό διάλογο, καλούμε τον Υπουργό Εργασίας (που μιλάει μέχρι στιγμής αποκλειστικά με τους εργοδότες μας), να καλέσει την ΟΙΕΛΕ σε συζήτηση για τα κακώς κείμενα του χώρου μας. Δεν θα του κάνει κακό να ακούσει και την άλλη πλευρά".

Σχόλια (7)

ακέραιος
|

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός μετρά τους εκπαιδευτικούς σε ακέραιους αριθμούς! Το τονίζει κιόλας! Ούτε σε δεκαδικούς, ούτε σε μιγαδικούς...που έχουν και φανταστικό μέρος! Να είναι άραγε και πραγματικοί οι αριθμοί;

ΔΕΠ
|

Μακροσκελής η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, αλλά δε λέει τίποτα για την ταμπακιέρα, δηλαδή για το αν η συμμετοχή ήταν όντως τόσο μικρή, ελάχιστη. Αυτό λεει πολλά από μόνο του.

ΑΝΕΣΤΗΣ
|

Μου φαίνεται λίγο μεγάλο νούμερο το 9000;

Έχουμε τόσα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα;
Εκτός αν συμπεριλαμβάνει και τα φροντιστήρια...

Ο Αλήθειας
|

@πάντως
Και μια απεργία πχ για την τιμή του ελαιόλαδου (ή του ρεύματος ή των καυσίμων ή των φαρμάκων) μπορεί να είχε συμμετοχή 30/10εκατομύρια. Αυτό θα σήμαινε ότι 9.999.970 πολίτες θεωρούν ότι είναι φθηνό?
Ο κος Γεωργιάδης είπε 1 αλήθεια..... κι έκρυψε 100.
Δεν είναι άλλωστε και ο πρώτος διδάξας....

πάντως
|

πάντως αλήθεια έλεγε ο υπουργός εργασίας, δεν τον διαψεύδει η ΟΙΕΛΕ, άλλο που λέει τα δικά της. επί της ουσίας 30/9000 η συμμετοχή.

ο μη έχων σχέση
|

Εξαρετική τοποθέτηση της ΟΙΕΛΕ, κι ας μην έχω σχέση! Επιτέλους σ' αυτή τη χώρα με τις κραυγές υποτίμησης και ευτελισμού κατά κάθε εργαζόμενου από τον Γεωργιάδη. Ποιος νομίζει ότι είναι !

Ετεοκρής
|

Είναι έτσι ακριβώς όπως τα γράφει η ΟΙΕΛΕ. Να πω επίσης κι ένα καλό για την ''Αλλαγή''. Τη δεκαετία του 80 τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα σ' αυτόν τον χώρο απ' ό,τι τώρα. Ηγετική μορφή τότε ο Γιώργης Φυσάκης, ένας Δάσκαλος - δεν έχει σημασία η ειδικότητα - που τον εκτιμούσαν αφάνταστα όλοι: Δεξιοί, Αριστεροί, Κεντρώοι...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ