ΙΕΚ

Εκπαιδευτές ΙΕΚ: Πρωτοφανές μη άνοιγμα Μητρώου για επικαιροποίηση προσόντων

Δημοσίευση: 22/09/2023
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός της χώρας ανακοινώνει μέτρα για την ενίσχυση των Ευπαθών Ομάδων, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καταργεί στην πράξη τη Μοριοδότηση των Κοινωνικών Κριτηρίων σε Άνεργους, Τρίτεκνους, Πολύτεκνους και ΑΜΕΑ Εκπαιδευτές!

Συγκεκριμένα έχει ψηφισθεί από τον Ιούλιο τροπολογία που αφορά τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) και αναφέρει: «Η στελέχωση των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) με ωρομίσθιο Εκπαιδευτικό προσωπικό, Συμβούλους σταδιοδρομίας και Συμβούλους ψυχολόγους, διενεργείται για την Εκπαιδευτική περίοδο 2023-2024, σύμφωνα με τους οριστικούς Αξιολογικούς πίνακες κατάταξης της Εκπαιδευτικής περιόδου 2022-2023».

Οι φήμες από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρουν ότι κάτι παρόμοιο θα γίνει και για τα Δημόσια Ι.Ε.Κ., αφού, όπως διαρρέεται, το Μητρώο Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης Δ.Ι.Ε.Κ. δεν πρόκειται να ανοίξει πριν το νέο Εξάμηνο για να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι Εκπαιδευτές να εγγραφούν ή να καταχωρήσουν έγγραφα για Μοριοδότηση. Το Μητρώο είναι κλειστό για προσθήκη δικαιολογητικών από την 05-05-2023!

Στα Κριτήρια που μοριοδοτούνται σύμφωνα με τον Κανονισμό Διαχείρισης του Μητρώου (ΦΕΚ Β, αρ. φύλλου 3393/13-08-2020) είναι και τα Κοινωνικά Κριτήρια όπως χρόνος Ανεργίας, Τριτεκνία, Πολυτεκνία ή ΑΜΕΑ Εκπαιδευτές, από όπου ένας Υποψήφιος μπορεί να αυξήσει τη μοριοδότηση κατά 10% ανά κατηγορία. Για να λάβει όμως κάποιος Υποψήφιος για παράδειγμα τη μοριοδότηση Ανεργίας, θα πρέπει να μπορεί να καταθέσει βεβαίωση Ανεργίας. Πώς θα το κάνει αυτό, εάν δεν ανοίξει το Μητρώο για κατάθεση δικαιολογητικών;

Και εάν στα Σ.Δ.Ε. ο αριθμός των Εκπαιδευτών μπορεί να θεωρηθεί σχετικά μικρός, στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων όπου απασχολούνται περίπου 6.000 ωρομίσθιοι Εκπαιδευτές, ο αριθμός των Συναδέλφων που κάνουν χρήση των Κοινωνικών Κριτηρίων είναι αρκετά μεγάλος.

Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει με την μοριοδότηση Κοινωνικών Κριτηρίων που είχαν λάβει οι Εκπαιδευτές το προηγούμενο Εξάμηνο. Θα παραμείνει ίδια ή θα αφαιρεθούν τα μόρια Κοινωνικών Κριτηρίων; Αν παραμείνει ίδια τότε κάποιος για το Σπουδαστικό έτος 2023-2024 θα μοριοδοτείται με π.χ. Ανεργία του καλοκαιριού 2022! Αν αφαιρεθεί τότε στην ουσία καταργείται η μοριοδότηση από τα Κοινωνικά Κριτήρια.

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2021 με το έγγραφό μας με αρ. πρωτ. 02/03-02-2021 έχουμε ζητήσει να τηρείται το άρθρο 2 του Κανονισμού Διαχείρισης του Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ι.Ε.Κ. (ΦΕΚ Β, αρ. φύλλου 3393/13-08-2020), σύμφωνα με το οποίο ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει αίτηση στο Μητρώο οποιαδήποτε στιγμή εκτός από μια συγκεκριμένη περίοδο όπου εκδίδεται η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Τρία χρόνια μετά, η Κυβέρνηση που ψήφισε το Νόμο δεν έχει καταφέρει να τον εφαρμόσει!

Επισημαίνεται, επίσης, ότι δεν έχουν εμφανισθεί τα ένσημα Ασφάλισης από το Χειμερινό Εξάμηνο 2022-2023 και οι Συνάδελφοι με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για το Εαρινό Εξάμηνο 2023. Φανταστείτε τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζει ένας Συνάδελφος που ανήκει σε Ευπαθή Ομάδα, ο οποίος έχει μείνει ανασφάλιστος εδώ και μήνες (πιθανόν και απλήρωτος) και τώρα του λένε ότι δεν θα λάβει μοριοδότηση ευπαθούς ομάδας για το Χειμερινό Εξάμηνο.

Καλούμε την αρμόδια Υπουργό να βρει λύση στο πρόβλημα και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα να δώσει εντολή να ανοίξει άμεσα το Μητρώο για κατάθεση δικαιολογητικών.

Καλούμε τον αξιότιμο κ. Πρωθυπουργό να παρέμβει, ώστε να εξομαλυνθεί επιτέλους η κατάσταση με τη λειτουργία του Μητρώου, με την ασφάλισή μας και την έγκαιρη πληρωμή μας.

«ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (Σ.Ε.Δ.Ι.Ε.Κ. & Λ.Φ.Δ.Β.Μ.Δ)»

  Η  Πρόεδρος                                                                 Η  Γενική  Γραμματέας                                                     

Αικατερίνη Βασιλείου                                                       Θεοδώρα Παπαλάμπρου     

Ετικέτες: 
ΙΕΚ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.