Πρόεδρος του ΙΕΠ: Ναι στη δραστική μείωση της ύλης των μαθητών

Θα υπάρξουν τροποποιήσεις στη διαδικασία αξιολόγηση με βάση την εμπειρία από τα σχολεία και το διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα

22/09/2023

Άκουσε το άρθρο

Τη σύμφωνη γνώμη για δραστική μείωση της ύλης των μαθητών   διατύπωσε  ο πρόεδρος του ΙΕΠ Σπ. Δουκάκης στη συνάντηση με το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ και σημείωσε ότι η μείωση αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί με την εκπόνηση εκπαιδευτικών δράσεων και την εκμάθηση δεξιοτήτων.

Ο Σπ. Δουκάκης ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής των εγχειριδίων και υπογράμμισε  ότι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα του ενός βιβλία με επιλογή του βασικού από το Σύλλογο Διδασκόντων.

"Για τα θέματα αξιολόγησης βιβλίων και ύλης θα υπάρχουν επιτροπές στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν εθελοντικά δημόσιοι και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί", είπε ο πρόεδρος του ΙΕΠ.

Για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ο Σπ. Δουκάκης ανέφερε ότι θα εφαρμοστούν οι νόμοι, ενώ  σημείωσε ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις με βάση την εμπειρία από τα σχολεία και το διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και τόνισε ότι κάποια από τα συμπεράσματα της έρευνας της ΟΙΕΛΕ είναι χρήσιμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Για το προφίλ του εκπαιδευτικού ανέφερε ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι η τεχνολογική αναβάθμιση και η ενίσχυση της παιδαγωγικής αυτονομίας και δήλωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να είναι ισότιμη η συμμετοχή των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων στα προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του ΙΕΠ παρουσίασε το πρόγραμμα τεχνολογικής αναβάθμισης των σχολείων με τους νέους Πίνακες Αφής που θα δοθούν στα σχολεία μέχρι το Φεβρουάριο και θα βοηθήσουν στην διδασκαλία των χιλιάδων εκπαιδευτικών σεναρίων που θα παραδοθούν στους εκπαιδευτικούς και στα οποία θα μπορούν να παρεμβαίνουν οι ίδιοι και να τα εμπλουτίζουν.

Τέλος, ανέφερε ότι είναι σημαντική η συμμετοχή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο ΙΕΠ ως ειδικών συμβούλων και ότι θα πρέπει να γίνουν από κοινού ενέργειες για να λυθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν για την ομαλή συμμετοχή τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (8)

Ετεοκρής
|

Παιδιά είναι, τα ίδια πιστεύαμε κι εμείς όταν ήμασταν στην Ε' και ΣΤ' Γυμνασίου, μέχρι που μια μέρα μας είπε ένας μαθηματικός ότι και ένα κεφάλαιο να μείνει για εξέταση, εγώ μπορώ να βάλω θέματα όπου κανείς δεν θα γράψει πάνω από 8. Μας το εξήγησε και το καταλάβαμε.
Το πρόβλημα έχει τις γνωστές μεταβλητές του που παραμένουν διαρκώς επίκαιρες εδώ και δεκαετίες. Θα σταθώ σήμερα σε μία. Τη δεκαετία του 70 η ύλη γενικώς ήταν αρκετά περισσότερη κι αυτό το ξέραμε από τότε που ήμασταν στις μικρές τάξεις. Ήμασταν όμως οι περισσότεροι αποφασισμένοι. Κινητήριος δύναμη η φτώχεια. Ή θα έμπαινες στο Πανεπιστήμιο και θα άνοιγαν νέοι δρόμοι ή θα έμενες στο χωριό και στα χωράφια που σε περίμεναν. ΄Δε χρειαζόταν να σε συμβουλέψει κανείς, έφτανε να δεις τη μορφή του πατέρα σου και του παππού σου όταν γύριζαν από το αμπέλι το απόγευμα...
Όταν ήρθαμε στην πρωτεύουσα, πεινάσαμε για πρώτη φορά. Μια φορά τον μήνα ερχόταν η επιταγή και επειδή γνωρίζαμε τις δυσκολίες... δεν ζητούσαμε δραχμή παραπάνω. Μια φορά έχασα το φροντιστηριακό βιβλίο των Μαθηματικών και καθόμουν μετά το βραδινό σχόλασμα να αντιγράψω το κεφάλαιο ώστε να το δώσω την επομένη στον συμμαθητή μου. Είχε πάει η ώρα έντεκα παρά... και με είδε ο Μεσσήνιος καθηγητής - συγγραφέας από την ανοιχτή πόρτα την ώρα που έφευγε.
Με ρώτησε τι κάνω... κι έφυγε. Γύρισε μετά από δύο λεπτά κρατώντας το βιβλίο του. Μου το χάρισε και μου είπε να φύγω. Μετά από πολλά χρόνια έμαθα από έναν συνάδελφο μαθηματικό ότι κι αυτός όταν ήταν μαθητής, είχε κάνει το ίδιο γιατί ήταν πάμφτωχος...
Δεν γράφω το όνομά του γιατί δεν το επιτρέπει το esos. O κύριος Πλατάρος όμως είμαι βέβαιος ότι γνωρίζει ποιος είναι.

Πλατάρος Γιάννης
|

@Αναστασια.
Σου απαντάω διότι είσαι μαθήτρια και όχι καθηγήτρια.
Η ύλη των Μαθηματικών:
Το 1970 ήταν 4α.
Το 1980 ήταν 2α
Το 1990 ήταν 1,5 α
Το 2000 ήταν α
Το 2010 ήταν α
Το 2023 είναι 0,75α
Η δυσκολία των θεμάτων ήταν διαχρονικά, αντιστρόφως ανάλογη της έκτασης της ύλης.
Η δυσκολία των θεμάτων απαιτεί εμφαντικά φροντιστήριο όλο το λύκειο.
Ακόμα και εύκολα θέματα να βάλουν περίπου οι ίδιο μπαινουν. Λίγοι παραπάνω, λόγω ΕΒΕ με πολλές παραπάνω πιθανότητες να μην πάρουν πτυχίο.
Νομίζετε ότι λέτε κάτι που σας συμφέρει, ενώ όπως ανέπτυξαν όχι.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
|

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΟΧΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Φ. Κώστας
|

Μείωσέ τα όλα. Δίνε τους διδακτορικά χωρίς καμία εξέταση. Να δούμε πόσους σερβιτόρους θα βγάζουμε.

Φαίνεσθαι ή είναι;
|

Φρου φρου και αρώματα.... Το ΙΕΠ ΔΕΝ ΕΧΕΙ αποφασιστικές αρμοδιότητες. Το ΥΠΑΙΘΑ έχει..Αυτό ΄θεσμοθετεί. Και ως προς την αξιολόγηση, εκπαιδευτικών και σχολείων, εμπλέκεται και η ΑΔΙΠΔΔΕ.
Επομένως, ωραίες οι ανακοινώσεις των φορέων απο τις συναντήσεις τους με το ΙΕΠ (σωστά το ΔΣ συναντάται με όλους.. Θα ήταν ακόμη πιο ουσιαστικό, βέβαια, να κάνει έρευνα, ως ερευνητικός φορέας που είναι και δεδομένου ό,τι έχει εξαιρετικά στελέχη ,στους εκπαιδευτικούς τάξης..Όχι μόνο να μιλά με τα συνδικαλιστικά όργανα που έχουν περιορισμένη απήχηση στους εκπαιδευτικούς).
Τι λέει για όλα αυτά το πραγματικό αφεντικό, το ΥΠΑΙΘΑ ;;;

ΠΟΛΙΤΕΣ
|

Άμεση μείωση της ύλης σε όλες τις τα΄ξεις. Η ύλη θα πρέπει να συμβαδίζει με την νοητική ηλικία του φυσιολογικού και υγιούς ( νοητικά ) ανθρώπου και να έχει στόχο τη μάθηση και όχι τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Σύγκριση της ύλης με το μέσο όρο της ύλης που διδάσκεται στις ευρωπαϊκές χώρες.
Τα αντικείμενα που διδάσκονται θα πρέπει να είναι συμβατά με την εποχή μας και να καλύπτουν τις ανάγκες των σύγχρονων πολιτών και όχι τις ανάγκες διατήρησης κεκτημένων σε κάθε μαθησιακό επίπεδο.
Όλα στη ζωή είναι χρήσιμα , όμως πρέπει να κάνουμε επιλογή στα πραγματικά χρήσιμα και αναγκαία.

Απόψεις
|

Όλοι έχουμε από μία....

ειδικοί σύμβουλοι από ιδιωτικά σχολεία
|

καλά θα πάει αυτό... ο καθένας κουβαλάει το μυθιστορημά του επειδή ο ίδιος υπηρετούσε σε ιδιωτικό

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ