ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Tο Προσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια ετοιμάζει ο υπ. Παιδείας

Ποιες είναι οι πρώτες πληροφορές για το Προσχέδιο Νόμου
Δημοσίευση: 23/09/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Προσχέδιο Νόμου για την ίδρυση και λειτουργία στη χώρα μας Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, ετοιμάζει ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης , το οποίο θα φέρει, προς συζήτηση και έγκριση, σε ένα από τα επόμενα υπουργικά Συμβούλια.

Στόχος του υπουργού Παιδείας είναι το Σχέδιο Νόμου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση , αμέσως μετά την έγκριση από το υπουργικό Συμβούλιο, και να κατατεθεί, προς ψήφιση, στη Βουλή πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos , το Προσχέδιο Νόμου θα προβλέπει τα εξής:

Α. Θα τεθούν συγκεκριμένες διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού

Β. Θα τεθούν   διαδικασίες επιλογής και προαγωγής των φοιτητών.

Γ. Προϋπόθεση αδειοδότησης θα είναι η  επάρκεια των υποδομών τόσο για τη βασική λειτουργία (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη) όσο και για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις κ,λπ.).

Δ. Θα εξετάζεται η  αναπτυξιακή στρατηγική του και θα αξιολογείται   η βιωσιμότητα και η προοπτική του Μη Κρατικού Πανεπστημίου.

Ε. Θα αποκλείονται  αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες ίδρυσης Μη κρατικών Πανεπιστημίων, χωρίς της αρωγή ξένου ΑΕΙ.

Ζ. Θα δίνεται   η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Παραρτημάτων   στην Ελλάδα, από ξένα Πανεπιστήμια, είτε ως συνεργαζόμενα με ελληνικούς  ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος στην πρόσφατη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας:

"Είμαστε πια έτοιμοι να καταθέσουμε μία συγκροτημένη νομοθετική πρωτοβουλία που να δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και στην πατρίδα μας, με πολύ υψηλές προδιαγραφές όμως -εκεί δεν πρόκειται να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση", δήλωσε, και σημείωσε:

"Αυτή η ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία θα διορθωθεί, αλλά με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίσουμε ότι τα νέα πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν και θα εγκατασταθούν στη χώρα μας θα πληρούν τις υψηλές προδιαγραφές που η Ελληνική Πολιτεία θα έχει θέσει".

Σχόλια (23)

 
polar fish
07 Οκτ 2023 09:28

Τα μη κρατικα ΑΕΙ θα ειναι απλα μηχανισμος brain drain. Αυτο που βλεπω ειναι οτι τα παιδια που δεν μπηκαν και δε θελουν να ξαναδωσουν ειναι ηδη στην Κυπρο ή σε καποιο κολεγιο συνεργαζομενο με ΑΕΙ της αλλοδαπης. Αν δεν αλλαξει το μοντελο της οικονομιας τοτε οτι και να γινει στα αει δεν εχει σημασια.

 
@@ Θέλω Πρύτανη τον Ευ@@λάτο
26 Σεπ 2023 08:06

Ακόμα δεν τα είδαμε τα μη-κρατικά μη-ιδιωτικά.... κι εσείς ήδη δώσατε και πτυχία και έχετε και περιζήτητους αποφοίτους? Για τη nasa ή το cern? Τρέμε ΕΚΠΑ δηλαδή ε?.... Μονοπώλιο τα δημόσια, στη χώρα που έχει κάθε λογής πτυχίο από κάθε γωνιά και πανεπιστήμιο του πλανήτη???

 
Θέλω Πρύτανη τον Ευ@@λάτο
26 Σεπ 2023 01:02

@25 Σεπ 2023 19:27
Ανταγωνισμός (θεμιτός) υφίσταται μόνο επί ίσοις όροις (ακόμη και στο μποξ).
Τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής, ΕΒΕ, ακόμα και εξετάσεις σε ειδικά μαθήματα. Τα μη-κρατικά μη-ιδιωτικά τί θα έχουν?
Επίσης στα δημόσια, δεν είναι αυτονόητο ότι όποιος μπαίνει, παίρνει και πτυχίο (ειδικά στις απαιτητικές σχολές). Στα ιδιωτικά που ξέρουμε, ισχύει το ίδιο?

 
@ Θέλω Πρύτανη τον Ευ@@λάτο 25 Σεπ 2023 15:41
25 Σεπ 2023 19:27

Τα δημόσια εξάγουν γιατί είναι μονοπώλιο.... Για να δούμε τί θα εξάγουν σε συνθήκες ανταγωνισμού;

 
Θέλω Πρύτανη τον Ευ@@λάτο
25 Σεπ 2023 15:41

Αχταρμάς δήθεν επιχειρημάτων, για να μπορεί ο καθένας να παίρνει όποια και ΄όσα πτυχία θέλει στο σπίτι του και για να πλουτίσουν οι επαγγελματίες του είδους. Τα δημόσια πανεπιστήμια και οι καθηγητές τους, "εξάγουν" τόσα χρόνια επιστήμονες και επιτυχημένους επαγγελματίες σ' όλο τον κόσμο. Θ' ανοίξουν πανεπιστήμια τα τηλεοπτικά κανάλια και τα μάρκετ για να πάμε μπροστά?

 
ΔΕΠ
25 Σεπ 2023 14:08

@ΠΕ19 24 Σεπ 2023 15:54.
Ο "δικαιωματισμός" στη "θέση" φοιτητή/τριας είναι πολύ 1985. Η ΕΒΕ είναι ένας απλός τρόπος (ή, τουλάχιστον, ευκαιρία) να μη σπαταλάει το κράτος τα λιγοστά χρήματα που έχει στα πανεπιστήμια (πάσα, βιβλία, εργαστήρια) και να δώσει ένα κριτήριο εξορθολογισμού το ακαδημαϊκού χάρτη. Αν ένα τμήμα δεν έχει ούτε 5 επιτυχόντες που να είναι στο 80% του μέσου όρου της κατεύθυνσης, ο κάθε λογικός αναρωτιέται γιατί πρέπει να λειτουργεί αυτό το τμήμα και μάλιστα σε βάρος πιο δημοφιλών τμημάτων (πχ οι ΔΕΠ σε αυτά τα τμήματα θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλα που έχουν φοιτητές αλλά είναι υποστελεχωμένα, όπως και οι αντίστοιχοι προαναφερθέντες πόροι). Αν κάποιος θέλει να σπουδάσει με δικά του χρήματα, θα πρέπει να μπορεί καθώς δεν κοστίζει σε κανέναν τίποτα. Το μόνο που πρέπει να κάνει το κράτος είναι να διασφαλίσει την ποιότητα σπουδών. Αν το κράτος δεν μπορεί να πράξει το τελευταίο, πρέπει να βρει τρόπο να το κάνει. Δεν είναι λόγος αυτός να μην υπάρχουν ποιοτικά μη κρατικά ΑΕΙ. Τουναντίον, τα μη κρατικά ΑΕΙ (ή και τα ιδιωτικά αν επιτραπούνν στο μέλλον) έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στη βελτίωση των δημοσίων, καθώς πολλοί νέοι θα στρέφονται σε αυτά και θα αφήνουν τις περιορισμένες θέσεις στα δημόσια ΑΕΙ ελεύθερες.

 
@Ενήλικας
24 Σεπ 2023 22:45

Θα σου πω γιατί. Γιατί αυτά που λες είναι κοινή λογική και ισχύει σε όλο το Δυτικό κόσμο. Ενώ εδώ έχει γίνει σχεδόν "θρησκεία" και αντανακλαστικό το "όχι στα ιδιωτικά", και κρυβονται πίσω από το Μεσαιωνικό Αρθρο 16 το οποίο γράφτηκε σε μια άλλη εποχή όπου η εκπαίδευση δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή, δεν υπήραν εύκολα ταξίδια, σπουδές μέσα, έξω, τηλεφωνία, ίντερνετ. Γι'αυτό.
Θέλουν όποιος είναι πλούσιος να μπορεί να σπουδάσει σε οποιοδήποτε ιδιωτικό ΑΕΙ του εξωτερικού και να γυρίσει - εκεί δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Αν όμως δεν έχεις τόσα πολλά λεφτά και δεν μπορείς να φύγεις έξω τότε δεν πρέπει να μπορεις να σπουδάσεις σε ιδιωτικό ΑΕΙ του εσωτερικού με τα δικά σου λεφτάκια. Παράνοια.
Θα τελειώσει πάντως γιατί οι εποχές μας έχουν ξεπεράσει και όλοι το ξέρουν.

 
Ενήλικας
24 Σεπ 2023 21:39

Ρε παιδιά, ας αφήσουμε τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τα οποία δεν θα είναι
ιδιωτικά, όπως δήλωσε ο υπουργός, αλλά κάτι διαφορετικό. Εγώ θέλω να
ρωτήσω, γιατί δεν ιδρύουν ιδιωτικά πανεπιστήμια; Ποιος ο λόγος;
Στις υπόλοιπες χώρες πως υπάρχουν και εδώ όχι; Ας ιδρύσουν ένα
ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Αθήνα, να δούμε πως θα πάει, και μετά
ας ιδρύσουν και ακόμα ένα ιδιωτικό στην Θεσσαλονίκη.
Οι φοιτητές που πληρώνουν στα κολλέγια, θα κοιτάνε να φοιτήσουν
σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

 
@ΠΕ19 24 Σεπ 2023 15:54
24 Σεπ 2023 20:10

Πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι αυτά -- δεν είναι ιδιωτικά ΑΕΙ. Άρα τί σχέση έχει η ΕΒΕ;

 
@Εκπαιδευτικός 24 Σεπ 2023 15:52
24 Σεπ 2023 20:01

έχετε δουλέψει σε φροντιστήριο/ιδιαίτερα;

 
Μόνοι μας δεν μπορούμε;
24 Σεπ 2023 17:02

Δεν καταλαβαίνω με ποιο τρόπο θα στηριχτεί νομικά το "αποκλείονται αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες". Οι ελληνικές πρωτοβουλίες θα αποκλειστούν και θα επιτραπούν οι αλλοδαπές; Δηλαδή Κασελάκης και στα ΑΕΙ; Πού είναι οι ίσες ευκαιρίες και η ισονομία;

Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα να έβλεπα "αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες" από π.χ. τις ναυτιλιακές εταιρίες μας, από τις εταιρίες πληροφορικής μας, από τις εμπορικές αλυσίδες μας, από τα Μουσεία μας, από τα Θέατρά μας, τα Τεχνικά μας Επιμελητήρια, τους Δικηγορικούς μας συλλόγους κλπ, δηλαδή από ελληνικές πετυχημένες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Τί πιο υγειές για τη χώρα μας οι άριστοι και πετυχημένοι να διδάσκουν άμεσα τις αρχές και τις μεθόδους της επιτυχίας τους στα Ελληνόπουλα;

 
ΠΕ19
24 Σεπ 2023 15:54

Επιτέλους !!!
Όμως α΄λλο μη κρατικό ΑΕΙ που στη Νομική μπαίνει κάποιος με 3 και άλλο μη κρατικό ΑΕΙ με ΕΒΕ.
ΕΒΕ στα δημόσια ΕΒΕ και στα ιδιωτικά.

 
Εκπαιδευτικός
24 Σεπ 2023 15:52

ΚΑΝΕΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΕΙ Η γνώση δεν είναι εμπόρευμα.

 
Master chef
24 Σεπ 2023 14:04

@Master chef 24 Σεπ 2023 11:04
Πολύ σωστά. Όταν δεν μπορούμε να την εμπιστευτούμε για τα δημόσια.... κι αυτή μας τάζει "Χάρβαρντ".... εσείς τί συμπέρασμα βγάζετε για τη σοβαρότητα-αξιοπιστία και τους σκοπούς της? Εάν εγώ δεν καταφέρνω να βράσω δυο αβγά και πω ότι θα σας φτιάξω canard à l'orange, εσείς θα τρέξετε να κλείσετε τραπέζι?

 
Ετεοκρής
24 Σεπ 2023 12:06

Δεν είναι ''πιασάρικη'' η φράση· πικρή είναι - σφάκα, όπως λένε οι γέροντες του τόπου μου. Γι' αυτό και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς αρκετούς πολιτικούς θεσμούς του τόπου μας μειώνεται συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες και αποτυπώνεται δραματικά στο διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό απόχης από τις βουλευτικές εκλογές. Δείτε και το πλήθος των μορφωμένων νέων που εγκατέλειψαν τον τόπο, τις χιλιάδες των πτυχιούχων με το ακριβό ''αδειανό μεταξωτό; αέρινο πουκάμισο'' στο χέρι, τις χιλιάδες των νέων που δεν θέλουν ακόμη - δεν φταίνε αυτοί - ένα πουκάμισο όπου ο ιδρώτας θα φαίνεται... και πείτε μας, εσείς, πώς το αντέχετε τόσο δηλητήριο;

 
Μπίζνες
24 Σεπ 2023 11:21

Δεν είμαι σίγουρος αν θα βρεθούν σοβαροί επιχειρηματίες, γιατί για τέτοιου επιπέδου εκπαίδευση μιλάμε, να επενδύσουν μη γνωρίζοντας αν η επόμενη κυβέρνηση θα καταργήσει το συγκεκριμένο που ίσως να αντιτίθεται και στο ελληνικό νομικό πλαίσιο.
Όπως σωστά έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση με την ίδρυση 4ης νομικής σχολή.

 
@Master chef
24 Σεπ 2023 11:04

καλή και πιασάρικη η φράση ...
με την ίδιο συλλογισμό θα μπορούσαμε ομως να αναρωτηθούμε γιατι να την εμπιστευτούμε την πολιτεία να φροντίζει τη ποιότητα των σπουδών στα δημόσια Πανεπιστήμια;

 
Ετεοκρής
23 Σεπ 2023 20:29

Εργασία για το σπίτι:
Ο παππούς αγόρασε το πρωί
20ml ελαιόλαδο και έβαλε το μεσημέρι 4ml στη σαλάτα του και 5ml σε μια φέτα ψωμί. Πόσο ελαιόλαδο του έμεινε;

 
Ετεοκρής
23 Σεπ 2023 18:15

@ Master chef
Υποκλίνομαι.

 
Μενέντεζης
23 Σεπ 2023 18:04

Συνταγματική παρερμηνεία κρατούσε καθηλωμένη τόσα χρόνια την ίδρυση ιδιωτικών παμεπιστημίων.απίστευτο

 
Master chef (άρωμα ελιάς 50ml)
23 Σεπ 2023 14:52

Ο @ΞΑΝΘΟΣ με μια φράση, είχε πρόσφατα σχολιάσει με τον πιο εύστοχο τρόπο, το θέμα της ίδρυσης των "μη κρατικών" πανεπιστημίων στη χώρα μας. Θα την επαναλάβω λοιπόν, μήπως και την εμπεδώσουν μερικοί μερικοί.....
"Η Ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να βγάλει άκρη με τις ξαπλώστρες στις παραλίες.....θα φροντίσει για την ποιότητα σπουδών των αποφοίτων από τα Ιδιωτικά ΑΕΙ";
Στη χώρα που όλα δουλεύουν σαν ελβετικό ρολόι.... κι έχουμε λύσει όλα τα απλά-εύκολα-καθημερινά.... τώρα θα φτιάξουμε και τα greek Χάρβαρντ και Κέιμπριτζ....
Κάντε πρώτα κάτι για το λαδάκι του κόσμου (στη χώρα της ελιάς), που κινδυνεύει να πωλείται σε μπουκαλάκι γαλλικού αρώματος.... και θ' αρχίσω να ψεκάζω τις σαλάτες στο μαγαζί....

 
Πολίτες
23 Σεπ 2023 13:05

Αθήνα 3 ,1 Πειραιάς, 2 θεσ/νίκη και από ένα σε κάθε περιφέρεια είναι αρκετά για κρατικά ΑΕΙ.
Εξορθολογισμός , στήριξη και μετά ας γίνουν και κρατικά με όρους και προϋποθέσεις. Μπορεί άραγε να βάλει και να εφαρμόσει όρους και προϋποθέσεις το Ελληνικό κράτος; Δύσκολο το βλέπω.
Το καλοκαίρι μάθαμε για τις ξαπλώστρες στις παραλίες...και το Ελληνικό κράτος .....μάλλον έδειχνε ανήμπορο....στα απλά....ποιος πιστεύει ότι θα μπορέσει να ελέγξει το πάρτι που μπορεί να γίνει στο εμπόριο ελπίδας που μπορεί να στηθεί μέσω των Ιδιωτικών ΑΕΙ ;
Έτσι έγινε με το πάρτι των δανείων από το τραπεζικό σύστημα.....που βαφτιζόταν

 
Ενήλικας
23 Σεπ 2023 11:59

Αυτός ο νόμος καλό θα είναι να εφαρμοστεί μετά από μερικά χρόνια.
Πρώτα θα πρέπει να ενισχυθούν τα δημόσια πανεπιστήμια.
Και αυτό θα γίνει με συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και κλείσιμο
εγκαταστάσεων. Ίδρυση νέων εγκαταστάσεων. Δεν χρειάζεται η Αθήνα
να έχει 10 πανεπιστήμια. Αρκούν μόνο 3. Στην Θεσσαλονίκη μόνο δύο, κ.ο.κ.
Δεν χρειάζεται να υπάρχουν 15 τμήματα πληροφορικής και οικονομικών
επιστημών. 5 - 6 τμήματα είναι φυσιολογικός αριθμός.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.