ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Τι είπε ο πρόεδρος του ΙΕΠ στη συνάντηση με την ΟΛΜΕ

Ο Σπ. Δουκάκης δήλωσε θετικός στη μείωση της ύλης των μαθημάτων Γυμνασίου και Λυκείου
Δημοσίευση: 27/09/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τροποποιήσεις  στο νόμο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που ίσως εφαρμοστούν την επόμενη χρονιά., συζητά το ΙΕΠ δήλωσε ο πρόεδρός του Σπ. Δουκάκης στη συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, ενώ:

Τόνισε ότι  χρειάζεται επανασχεδιασμός των ωρολογίων προγραμμάτων.

Δήλωσε θετικός στη μείωση της ύλης των μαθημάτων Γυμνασίου και Λυκείου.

Διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα νέα βιβλία θα είναι   στα σχολεία το σχολικό έτος 2025-.

Ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν κάποιες διορθωτικές αλλαγές στην Τράπεζα Θεμάτων.

Ειδικότερα:

1.    Αξιολόγηση και μονιμοποίηση νεοδιόριστων

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ έθεσε ξανά τις θέσεις του κλάδου τόσο για την ατομική αξιολόγηση όσο και για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας (με βάση και τις επικαιροποιημένες θέσεις του 20ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ) και έθεσε το αίτημα για άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων που έχουν συμπληρώσει τη δόκιμη υπηρεσία.

Ο κ. Δουκάκης απάντησε ότι η αξιολόγηση είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί αυτή τη χρονιά ως έχει, αλλά συζητούν τροποποιήσεις που ίσως εφαρμοστούν την επόμενη χρονιά.

2.    Για τα μαθήματα των Κοινωνικών Επιστημών και της Καλλιτεχνικής Παιδείας

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ επανέφερε το αίτημα επαναφοράς των κατηργημένων μαθημάτων. Ο κ. Δουκάκης είπε ότι χρειάζεται επανασχεδιασμός των ωρολογίων προγραμμάτων, χωρίς να διασαφηνίσει ποιες αλλαγές θα γίνουν και σε ποιο χρόνο θα τις κάνουν.

3.    Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ανέφερε όλα τα προβλήματα που προέκυψαν σε προηγούμενες επιμορφώσεις του ΙΕΠ και διατύπωσε τη θέση του κλάδου για την επιμόρφωση, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις αποφάσεις του 20ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ. Ο Πρόεδρος του ΙΕΠ είπε ότι σχεδιάζεται ένα νέο πλαίσιο, που θα εμπεριέχει συνέργειες με φορείς και αποτίμηση των αποτελεσμάτων τους, χωρίς να διασαφηνίσει λεπτομέρειες.

4.    Αναλυτικά προγράμματα, ύλη, βιβλία

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατέθεσε τις θέσεις του για ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων και σχολικών εγχειριδίων αλλά και το αίτημα για μείωση της ύλης. Ο κ. Δουκάκης είπε ότι προχωρά η διαδικασία συγγραφής νέων βιβλίων, που υπολογίζει να υπάρχουν στα σχολεία το έτος 2025-26 και δήλωσε θετικός στη μείωση της ύλης.

5.    Για τα φαινόμενα βίας στα σχολεία

Το ΔΣ έθεσε υπόψη του Προέδρου του ΙΕΠ την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων βίας στα σχολεία, αναλύοντας τις αιτίες και προτείνοντας συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης, όπως αυτές αποφασίστηκαν στο 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ. Τονίστηκε ότι η βία δεν αντιμετωπίζεται με πλατφόρμες και ανώνυμες καταγγελίες. Ο κ. Δουκάκης είπε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις του Συνεδρίου και ότι θα σχεδιαστεί ένα νέο πλαίσιο.

6.    Τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ, εξετάσεις τύπου PISA

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατέθεσε τη σαφή θέση του, τόσο για την τράπεζα θεμάτων όσο και για την ΕΒΕ και τις εξετάσεις τύπου PISA, τεκμηριώνοντας με παιδαγωγικά και επιστημονικά επιχειρήματα. Ο κ. Δουκάκης απάντησε όλα αυτά είναι νόμοι του κράτους και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και δήλωσε ότι θα υπάρξουν κάποιες διορθωτικές αλλαγές στην τράπεζα θεμάτων, χωρίς να έχουν αποφασίσει ακόμα ποιες ακριβώς θα είναι αυτές.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατέθεσε στο ΙΕΠ τις αποφάσεις του 20ου Συνεδρίου για όλα τα ζητήματα του κλάδου, την έρευνα και τις προτάσεις του ΚΕΜΕΤΕ σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης, καθώς και την θέση του κλάδου για τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία.

 

Σχόλια (5)

 
ΑΣΕΠΙΤΗΣ
27 Σεπ 2023 23:08

......Δυστυχώς επτωχεύσαμε!!!!!

μπαρμπα Γιάννη θα λέμε και θα κλαίμε με μαύρο δάκρυ......

 
Πέτρος
27 Σεπ 2023 21:51

μερικά από αυτά που δήλωσε/είπε κλπ πριν το 1:
"Τόνισε ότι χρειάζεται επανασχεδιασμός των ωρολογίων προγραμμάτων.
Δήλωσε θετικός στη μείωση της ύλης των μαθημάτων Γυμνασίου και Λυκείου.
Διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα νέα βιβλία θα είναι στα σχολεία το σχολικό έτος 2025-."
τα ζητάει ο κλάδος με έγγραφα από τη δεκαετία του 1990...είμαστε 3 και κάτι δεκαετίες μετά και μιλάμε για τα ίδια πράγματα πάλι...

 
@Εκπαιδευτικος στα ΕΠΑΛ
27 Σεπ 2023 20:39

Τα ΕΠΑΛ δεν έχουν εργαστήρια. Σε άλλο μήκος κύματος είσαι. Άρα δεν χρειάζονται υλικά.

 
rodos
27 Σεπ 2023 16:45

Για ποια μείωση της ύλης; Η νέα ύλη των Μαθηματικών σύμφωνα με τα νέα βιβλία είναι πολλαπλάσια της προηγούμενης.

 
Εκπαιδευτικός στα ΕΠΑΛ
27 Σεπ 2023 14:20

Υλικά στα εργαστήρια των ΕΠΑΛ είπε ποτέ θα έχουμε;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.