ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Η ΕΛΜΕ Φθιώτιδας για το ατύχημα στο 3ο Γυμνάσιο

Δημοσίευση: 27/09/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σήμερα το πρωί (25-9-23) μαθητές και καθηγητές στο 3ο Γυμνάσιο βίωσαν ένα σοβαρό ατύχημα. Ίδιον των ημερών κάποιοι, ελαφρά τη καρδία, βιάστηκαν να μιλήσουν για απροσεξία των μαθητών (ατομική ευθύνη;), την «κακιά ώρα», να πετάξουν το μπαλάκι της ευθύνης στους εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή του σχολείου κ. ο. κ.

Μήπως όμως πρέπει πια να τραβήξουμε τις κουρτίνες της συσκότισης και της διάχυσης των ευθυνών που οι πραγματικοί φταίχτες σκορπάνε; Μήπως για τα προβλήματα και τις ελλείψεις να αναλάβουν την ευθύνη αυτοί που πραγματικά την έχουν;

Ποιος έχει την ευθύνη ελέγχου και συντήρησης των σχολικών μονάδων; Ποιος έχει την ευθύνη για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων;

Σύμφωνα με το νόμο την ευθύνη της φροντίδας, συντήρησης και επισκευής των σχολείων ενός Δήμου την έχει η εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Μέσω του κρατικού προϋπολογισμού ο Δήμος λαμβάνει κάθε χρόνο ένα ποσό γι’ αυτό το λόγο. Κανονικά θα έπρεπε ολόκληρο το ποσό αυτό να διατίθεται για τον σκοπό αυτό. Στο Δήμο Λαμιέων (και δεν γνωρίζουμε και στους άλλους Δήμους) αυτό δεν γίνεται. Ένα πολύ μικρό ποσοστό δίνεται στις σχολικές μονάδες για να συντηρήσουν και επισκευάσουν ότι μπορούν και τα υπόλοιπα κατανέμονται με κάποιο τρόπο στις τεχνικές υπηρεσίες για «άλλους λόγους». Η κατάσταση των κτιρίων μιλάει από μόνη της. Σοβάδες πέφτουν, οι αίθουσες αποκτούν «τρεχούμενο» νερό, οι αίθουσες ολοένα και μικραίνουν ώστε να μη δημιουργείται η ανάγκη κατασκευής νέων ή αν δεν γίνεται αυτό γίνεται εις βάρος των προαύλιων χώρων, σχολεία που έγιναν σχολεία «ορόφου» προσωρινά και τώρα γιγαντώνονται χωρίς να λύνονται οι κτιριακές τους ανάγκες κ.τ.λ.

Η ΕΛΜΕ Φθιώτιδας συμμετέχοντας στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (ΔΕΠ) έχει απαιτήσει τα χρήματα να δίνονται όλα για την συντήρηση των σχολείων, καλύπτοντας κάθε φορά τις εκάστοτε ανάγκες . Τα υπόλοιπα μέλη της ΔΕΠ, δύο χρόνια τώρα, συμφωνούν με την απαίτηση μας αλλά ποτέ τελικά δεν εφαρμόζεται. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ; Ποιος είναι ο ρόλος της ΔΕΠ σε όλα αυτά; Μήπως έχει μετατραπεί σε ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ; Πως και με ποιες αποφάσεις κατανέμονται τα κονδύλια από Κοινούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) του υπουργείου εσωτερικών σε σχέση με την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων;

Ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν από το έγγραφο του Δήμου που, ασθμαίνοντας οι άνθρωποί του, έσπευσαν να κοινοποιήσουν σε ΜΜΕ, ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έγγραφο που δημιουργεί νέα ερωτήματα. Πότε διενεργήθηκαν έλεγχοι (!) και μάλιστα τακτικοί (!!) και ακόμα χειρότερα ετήσιοι (!!!) τόσο στο 3ο Γυμνάσιο όσο και στα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου; Υπάρχουν τα δελτία αυτοψίας τεχνικού ελέγχου για το 3ο Γυμνάσιο αλλά και τα άλλα σχολεία εν έτει 2023; Τα υπογράφουν κάποιοι μηχανικοί; Μπορούν να μας κοινοποιηθούν άμεσα;

Με την ελπίδα ότι το ατύχημα αυτό θα γίνει αφορμή να βελτιωθούν οι συνθήκες στα σχολεία για όλους τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς απαιτούμε:

  • Τα χρήματα που δίνονται στους Δήμους να πηγαίνουν ΟΛΑ για τα σχολεία
  • Άμεσος Προσεισμικός Έλεγχος των σχολείων ως προς την αντισεισμική τους αντοχή
  • Όπου χρειάζεται να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα
  • Αύξηση στον κρατικό προϋπολογισμό του ποσοστού για την παιδεία

Εδώ και τώρα να δοθούν λύσεις και όχι υποσχέσεις.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γεωργία Ζαγγανά
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Αθανάσιος Κυρκόπουλος

Ετικέτες: 
ΕΛΜΕ Φθιώτιδας

Σχόλια (2)

 
Ετεοκρής
28 Σεπ 2023 10:16

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, να συνεχίσουν οι διευθυντές να αναφέρουν συνεχώς* όλα τα επικίνδυνα σημεία εντός του σχολικού χώρου αλλά και γύρω από αυτόν, με κοινοποίηση στον σύλλογο γονέων.

* γνωρίζω διευθυντή που επανερχόταν επί του θέματος στις αρχές κάθε μήνα επί πέντε μήνες...

 
το να μη ελεγχονται καλοκαιρινους μήνες
27 Σεπ 2023 14:27

πλήρως τα σχολεία όλα με ξεπερνά. 2 μήνες χωρίς κανεναν με΄σα τα γκρεμίζεις και τα ξαναφτιάχνεις

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.