ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Καινοτόμες Δράσεις και Προγράμματα της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας

Για το Σχολικό Έτος 2023-2024
Δημοσίευση: 29/09/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Καινοτόμες Δράσεις για το Σχολικό Έτος 2023-2024, έχει "δρομολογήσει" για την Κεντρική Μακεδονία ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αλ. Κόπτσης.

Ειδικότερα:

1. ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

1. Online Επικοινωνία: Ανοίγουμε διάλογο με γονείς και μαθητές

Στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής επικοινωνίας μας με την εκπαιδευτική κοινότητα και προκειμένου να δοθεί λόγος και δυνατότητα παρέμβασης  σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείςδημιουργήθηκε μια πλατφόρμα που καθιερώνει: Τακτική επικοινωνία ανά δεκαπενθήμερο. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης δέχεται ερωτήσεις και προτάσεις και απαντά online, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία.  Η πρώτη επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12/10/2023 και ώρα 13.30-15.00.

2. Επισκέψεις σε σχολικές μονάδες και συναντήσεις με τα Δεκαπενταμελή Συμβούλια.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης θα πραγματοποιεί επισκέψεις σε σχολικές μονάδες ανά δεκαπέντε ημέρες με στόχο την άμεση και έγκαιρη ενημέρωσή του για θέματα που απασχολούν εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέσω της ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία θα επιτυγχάνεται  η αμεσότερη επίλυσή τους.

3. Συναντήσεις με Διευθυντές Εκπαίδευσης και Διευθυντές Σχολείων.

Με την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, ο Περιφερειακός Διευθυντής πραγματοποιεί συναντήσεις εργασίας με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Σκοπός των επισκέψεων είναι νασυζητηθούν θέματα οργάνωσης και εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων. Ο Περιφερειακός Διευθυντής θα παρουσιάζει τις προτάσεις του και τον προγραμματισμό της Περιφερειακής Διεύθυνσης όσον αφορά στα σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συζητώντας τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις προτάσεις τωνΔιευθυντών των σχολικών μονάδων με στόχο την αντιμετώπιση και επίλυσή τους.

4. Θυρίδα Ενημέρωσης και Έγκαιρης Παρέμβασης

Για πρώτη φορά καθιερώνεται online θυρίδα ενημέρωσης και έγκαιρης παρέμβασης στη σελίδα της ΠΔΕ, όπου εκπαιδευτικοί μπορούν να εκφράζουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους με στόχο την καταγραφή τους, καθώς και την ενημέρωση και την άμεση ενημέρωσητης ΠΔΕ.

 5. Γραμμή Στήριξης Υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων

Εγκαινιάζουμε μια γραμμή στήριξης των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων σε θέματα γνωστικά, διαχείρισης άγχους και ψυχολογικής υποστήριξης.

2. ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

1. Πρόγραμμα «Σώζω Ζωές»

Η ΠΔΕ σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την ανθρωπιστική οργάνωση κοινωνίας πολιτών KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές, υλοποιούν από κοινού το πιλοτικό  πρόγραμμα ανάπτυξης ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΩΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΜΕΝΩΝ σε 11 σχολικές μονάδες κεντρικού δήμου του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης με σκοπό την επιμόρφωση και πιστοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών σε θέματα πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ καθώς και τον εξοπλισμό σχολικών μονάδων με σύγχρονους απινιδωτές. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει χρήση εφαρμογής έγκαιρης παρέμβασης  με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

2. Σχολές Γονέων

Η ΠΔΕ σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ΚΕΔΑΣΥ δημιουργεί Σχολές Γονέων προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες των γονέων στον δύσκολο και απαιτητικό ρόλο τους. Στο πλαίσιο αυτών των εργαστηρίων ειδικοί επιστήμονες συζητούν με τους γονείς θέματα που αφορούν στην αποτελεσματική διαχείριση προβλημάτων των παιδιών και εφήβων, στις σχέσεις και την επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, στην κοινωνικοποίηση, στη διατροφή, στις εξαρτήσεις, στη διαχείριση των συναισθημάτων, στην ενδυνάμωση των παιδιών και των εφήβων με αξίες και αγαθά που θα συμβάλουν στην ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία και στην ψηφιακή εποχή.

3. Πρόγραμμα Διαμεσολάβησης

Η Διαμεσολάβηση είναι μια μορφή έγκαιρης παρέμβασης σε επίπεδο πρόληψης ώστε να επιλύονται οι διαφορές μεταξύ μαθητών και να αποφεύγονται περιστατικά βίας. Η ΠΔΕ σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ΚΕΔΑΣΥ θα επιμορφώσουν συγκεκριμένουςεκπαιδευτικούς και μαθητές που θα αποτελούν τους πυλώνες στους οποίους θα αναφέρονται οι μαθητές για να επιλύουν προβλήματα που θα δημιουργούνται στα σχολεία. Στόχος είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της σχολικής βίας.

4. Συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας θα  υλοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εγώ, εσύ, εμείς» για την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με έμφαση στο δικαίωμα στην εκπαίδευση. Στην πρώτη φάση του προγράμματος θα επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί για την καλύτερη κατανόηση των ζητημάτων της προσφυγικής εκπαίδευσης και την αναζήτηση λύσεων στην προοπτική ενός σύγχρονου συμπεριληπτικού σχολείου και στη δεύτερη θα υλοποιήσουν βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην τάξη.

5. ΠΡΟ.ΘΕ.ΣΥ

‘Eνα πρόγραμμα που αφορά στη δημιουργία σχολικών ευρυζωνικών, θετικών και ισότιμων μαθησιακών περιβαλλόντων, με στόχο την υιοθέτηση θετικών συμπεριφορών.

3. ΚΥΚΛΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

1. Μήνας Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Η ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει μήνα ενημερωτικώνημερίδων για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές με θέματα:

  • Τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό
  • Την παρουσίαση Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων για την έγκαιρη πληροφόρηση των μαθητών/τριών για τις σπουδές τους σε αυτά και τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.
  • Την μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και από το Γυμνάσιο στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης σχετικά με τις διαφορετικές επιλογές σε Γυμνάσια, Λύκεια και Επαγγελματικές Σχολές.

2. Πανελλαδικές Εξετάσεις

Η ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει τους/τις υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων και πραγματοποιεί ενημερωτικές συναντήσεις:

  • για την προετοιμασία των υποψηφίων για τις εξετάσεις και την υποστήριξή τους σε θέματα διαχείρισης άγχους και την ενημέρωσή τους για τη συμπλήρωση της αίτησης-δήλωσης.
  • για τη διαδικασία των εξετάσεων και τον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
  • σχετικά με τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και του παράλληλου Μηχανογραφικού για την εισαγωγή σε Δημόσια ΙΕΚ.

 3. Εβδομάδα ΕΠΑΛ-ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

Τα ΕΠΑΛ ανοίγουν προοπτική στην αγορά εργασίας με εξαιρετικά πολλούς τομείς και ειδικότητες. Θα υλοποιηθούν ημερίδες και επιμορφώσεις για την ενημέρωση εκπαιδευτικών και μαθητών.

4. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

  • 9o  Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής

Μία γιορτή της ρομποτικής, του εθελοντισμού, των ίσων ευκαιριών και της συμπερίληψης. Μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένου και του Νηπιαγωγείου, παρουσιάζουν καινοτόμα έργα με επίκεντρο τον άνθρωπο. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται Φεστιβάλ Ρομποτικής και Διαδικτυακής Έκθεσης Μαθητικής Καινοτομίας με την έγκριση του ΥΠΑΙΘΑ. Η σημαντικότερη καινοτομία του ΜΦΡ αφορά στο γεγονός ότι στοχεύει στην ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και επινοητικότητας των μαθητών /ριών. Όλοι οι μαθητές/τριες μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό με οποιοδήποτε ρομποτικό ή ηλεκτρονικό εξοπλισμό και να αξιοποιήσουν κάθε υλικό για να δημιουργήσουν το τελικό αποτέλεσμα.

  • Φεστιβάλ Ρομποτικής Νηπίων

Για πρώτη φορά θα διεξαχθεί Φεστιβάλ Ρομποτικής Νηπίων με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών του Νηπιαγωγείου με τις Νέες Τεχνολογίες με τρόπο παιγνιώδη.

  • 16ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

Στο Συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 1600 μαθητές σύνεδροι και 240 επιβλέποντες εκπαιδευτικοί από 94 σχολικές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας με συμμετοχές  σχολείων της Νότιας Γαλλίας. Ένας μεγάλος αριθμός συνεργατών από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιαςΕκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας με την υποστήριξη 25 Συμβούλων Εκπαίδευσης της ΠΔΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχημένα η προσπάθεια. Η τεχνητή νοημοσύνη, η ενεργειακή κρίση και η αξιοποίηση των ΤΠΕ, αλλά και θέματα που αφορούν τις έξυπνες πόλεις, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την υγεία και τις τέχνες έγιναν πηγή έμπνευσης για τους μαθητές και τις μαθήτριες που ενεργοποιούν τη φαντασία τους, την εφευρετικότητά τους αλλά και τις σύγχρονες τεχνολογίες για να δημιουργήσουν προγράμματα και συσκευές που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη ζωή μας. Τόσο στον συνεδριακό χώρο όσο και στον εκθεσιακό χώρο υπάρχουν παράλληλες ζωντανές μεταδόσεις από Live Κανάλια Youtube.

5. Ειδική Αγωγή και καινοτόμα προγράμματα

1. EyeHarp

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί Πιλοτικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: «Αξιοποίηση του Ηλεκτρονικού Μουσικού Οργάνου EyeHarp για Μαθητές με Σπαστική Τετραπληγία ή και Εγκεφαλική Παράλυση στην Ειδική Αγωγή και τη Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» στις σχολικές μονάδες της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας κατά το διδακτικό έτος 2023-2024. Πρόκειται για ένα ψηφιακό μουσικό όργανο για ανθρώπους με αναπηρίες που επιτρέπει την μουσική έκφραση με κινήσεις των ματιών ή του κεφαλιού, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές/τριες όλων των τάξεων.

2. Ιστορίες Συμπερίληψης στη Φυσική Αγωγή

Στόχος του προγράμματος είναι να εντάξει μαθητές με αναπηρία που φοιτούν σε ειδικά σχολεία με μαθητές χωρίς αναπηρία στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής στο γενικό σχολείο. Το συμπεριληπτικό μοντέλο προσφέρει στα παιδιά με αναπηρία και χωρίς αναπηρία τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους,  γεγονός που τους βοηθά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους και να αποκτήσουν φίλους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενισχύει τις δεξιότητες των συμμετεχόντων στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και προσδίδειπεραιτέρω δεξιότητες διαχείρισης των ατομικών και των συλλογικών δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίσουν.

3. Ευρωπαϊκό πρόγραμμα BeAusome

Το BeAusome είναι ένα Erasmus+ Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων για παιδιά με Διαταραχή ΑυτιστικούΦάσματος μέσω της ενσωμάτωσης καινοτόμων και διαδραστικώντεχνολογικών εργαλείων στη μαθησιακή τους διαδικασία.

Σχόλια (2)

 
Καθηγητής
29 Σεπ 2023 12:00

Αφού κατάφερατε ως γενικός γραμματέας στο νήμα να βγάλετε συμβούλους εκπαιδευσης και διευθυντές σχολείων ασθμαινοντας μεν επιτυχώς δε αφήνοντας παρόλα ΠΔΕ και Επόπτες ευχόμαστε στην νέα παλιά θέση να τα καταφέρετε....
Σας πήρε όμως 4 χρόνια για τα πιο πανω

Ειδομεν!!!!

 
Αλκης
29 Σεπ 2023 10:06

Πολύ ωραία!!!. Καινοτόμος η δράση της Σχολής Γονέων!!!!. Στο σχολείο των παιδιών μας, στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης- Άσυλο του Παιδιού την λειτουργήσαμε 15 χρόνια πριν και πολύ αξιόλογο έργο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.