ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Πολλαπλό Βιβλίο: Το υπ. Παιδείας προστατεύει προκαταβολικά τον εαυτό του σε βάρος των συγγραφέων σε περίπτωση ακύρωσης ή ματαίωσης του έργου

Οι υπεύθυνες δηλώσεις που κλήθηκαν να υπογράψουν εκδότες και συγγραφείς
Δημοσίευση: 01/10/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Παραιτούμαι από κάθε δικαίωμα αποζημίωσής μου που απορρέει από οποιαδήποτε απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ιδίως λόγω αναβολής, ματαίωσης ή ακύρωσης της διαδικασίας δημιουργίας Μητρώου βάσει της υπ΄ αριθμ. 46978/ΓΔ4 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος".

Τη δήλωση αυτή κλήθηκαν να υπογράψουν  οι 103 συγγραφείς και εκδότες που κατέθεσαν προτάσεις για να συγγράψουν τα νέα βιβλία.

  • Πατήστε εδώ για να ανοίξετε τις σχετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις

Εδώ μία ερμηνεία μπορεί να δοθεί ότι "προφανώς ούτε το υπ. Παιδείας δεν είναι βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί το πολλαπλό και προστατεύει προκαταβολικά τον εαυτό του σε βάρος όσων θέλουν να συμμετάσχουν και οι οποίοι εκ των πραγμάτων πρέπει να καταβάλουν πολύ κόπο και πολλά έξοδα".

Ένα άλλο σημείο της Πρόσκλησης, βάσει της οποία κατέθεσαν τις προτάσεις οι συγγραφείς και εκδότες , και  για το οποίο περισσότεροι από 20 εκδότες   προσέφυγαν στο ΣτΕ, είναι πως, σύμφωνα με τους όρους της διαδικασίας, οι συγγραφείς μεταβιβάζουν τα πνευματικά δικαιώματα στο υπουργείο Παιδείας, αλλά οι αμοιβή τους είναι αόριστη, σε αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα.

Βασική αρχή των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ότι ο πνευματικός δημιουργός σε κάθε μεταβίβαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας πρέπει να αμείβεται με τρόπο ανάλογο του μεταβιβαζόμενου περιουσιακού δικαιώματος και με αμοιβή που θα είναι σύμφωνη με το Νόμο και θα ορίζεται με απόλυτη ακρίβεια, τόσο ως προς το ποσό που θα λάβει όσο και ως προς τον χρόνο καταβολής του σχετικού ποσού.

Τέλος το σύστημα του πολλαπλού βιβλίου, όπως εφαρμόζεται θα έχει ως αποτέλεσμα να παραχθούν παρόμοια βιβλία, καθώς έχει ενεργοποιηθεί   ένα αυστηρότατο αναλυτικό πρόγραμμα, αυστηρότατες οδηγίες για τη συγγραφή των βιβλίων (π.χ. αριθμός σελίδων, σχήμα του βιβλίου, τεχνικά χαρακτηριστικά, που είναι απολύτως δεσμευτικά). Αντίθετα, θα έπρεπε η διαδικασία του πολλαπλού να αφήνει μια ελευθερία αυτενέργειας και δημιουργίας στους συγγραφείς, ώστε οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τα  πιο κατάλληλα βιβλία, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των μαθητών τους.

Σχόλια (10)

 
Εκπαιδευτικός
02 Οκτ 2023 09:29

Το ΙΕΠ δεν ελέγχει τα βιογραφικά και καλά κάνει που δεν τα ελέγχει εκτός ίσως των τυπικών προσόντων. Δεν έχουν καθοριστεί κριτήρια που πρέπει να πλήρη κάποιος συγγραφεας.Το βιβλίο θα κριθεί.

 
@X.Ψ
01 Οκτ 2023 22:27

Οι συγγραφείς δεν είναι φροντιστές. Έχουν βιογραφικά τα οποία ελέγχει το ΙΕΠ. Απλά υπάρχουν εκδοτικοί οίκοι φροντιστηρίων οι οποίοι απευθύνθηκαν σε εκπαιδευτικούς για τη συγγραφή. Βέβαια και είναι ένα είδος διαφήμισης όμως αυτό δε σημαίνει ότι οι συγγραφείς είναι φροντιστές. Απλά βρήκαν έναν εκδότη.

 
Εκπαιδευτικός
01 Οκτ 2023 22:22

Οι φροντιστές θα έγραφαν και θα γράψουν βιβλία είτε υπήρχε το πολλαπλό βιβλίο είτε όχι. Τώρα θα πληρωθούν και θα έχουν την καλύτερη διαφήμιση που μπορεί να υπάρξει. Η αμοιβή είναι μικρή αλλά δε τους ενδιαφέρει. Θα πληρώνανε και 10 φορές τα χρήματα που θα πάρουν αρκεί να είναι το όνομα του φροντιστηρίου στα σχολικά βιβλία.

 
Σχολιαστής
01 Οκτ 2023 20:40

Προαναγγελία για το ασαφές μέλλον του εγχειρήματος! Ευτυχώς γιατί έτσι δεν θα ζήσει η εκπαίδευση ούτε θα χρεωθεί το Υπουργείο αυτήν την παρωδία "παλλαπλού βιβλίου"

 
ΧΑΡΗΣ
01 Οκτ 2023 15:54

Χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτή τη διαδικασία συγγραφής. Χαίρομαι που είμαι με αρωγό το φροντιστήριο αν και δεν δουλεύω σε αυτό ούτε αμοίβονται από αυτο, αλλά ούτε και πρόκειται. Στο σχόλιο του ΧΨ θα πω απλώς ότι τα βιβλία τόσα χρόνια τα έγραφαν επιστήμονες και πάλι τα παιδιά μας τα στέλναμε φροντιστήριο για να τα διδαχθούν από άλλους επιστήμονες. Έλληνες είμαστε και μας διακατέχει η αντίσταση αλλαγής resistance to change

 
Εκπαιδευτικός
01 Οκτ 2023 15:21

@Νίκος
Ποιος σοβαρός εκδοτικός οίκος θα δεχθεί να προσλάβει προσωπικό να ολοκληρώσει την δουλειά και να πει το υπουργείο ευχαριστούμε αλλά ακυρώνεται η διαδικασία. (Η εξόφληση του βιβλίου σύμφωνα με την προκήρυξη μπορεί να κράτηση και 10ετια. Στον χρόνο πάνω καταργείται το πολλαπλό βιβλίο άσε που μπορεί να καταργηθεί από άλλο υπουργό ή από άλλη κυβέρνηση και μετά καληνύχτα. Η κατάργηση του εντύπου πολλαπλού βιβλίου είναι σίγουρη διότι το εξεταστικό σύστημα το ίδιο το απαγορεύει)

Αυτός που θα λάβει μέρος είναι φροντιστήρια για διαφημιση ή μεγάλοκαθηγητες που θα έχουν φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες .

Μπορεί να συνειδητοποιήσει κάποιος ότι οι μαθητές θα έχουν στα χέρια τους σχολικό βιβλίο με επωνυμία φροντιστηρίου. Πόσα χρήματα θα κέρδιζε το ελληνικό κράτος αν επίσημα πουλούσε το προϊόν ως διαφήμιση.

 
Μίλτος
01 Οκτ 2023 12:53

Κάθε σοβαρή μεταρρύθμιση την τρώει η ελληνική μαρμαγκα του βαθέως..

 
Αικατερίνη
01 Οκτ 2023 09:16

Καλά κάνει κ το προστατεύει σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε... Να θυμηθούμε τι έγινε με την αλλαγή των προηγούμενων που σηκώθηκαν κ οι πέτρες; Γι αυτό μια καλή ιδέα θα ήταν να γίνουν βελτιώσεις στα υπάρχοντα βιβλία. Να διορθωθούν τα λάθη,το περιεχόμενο που δεν υπάρχει πλέον μετά από 20 χρόνια,οι γνώσεις που έχουν αλλάξει να κατανεμηθεί η ύλη καλύτερα να χρονομετρηθουν οι ασκήσεις κι όσες είναι περιττές να βγούνε. Κ ταυτόχρονα να γραφτεί άλλη μια σειρά βιβλίων.

 
Νίκος
01 Οκτ 2023 09:12

Οι ΄΄οροι της αμοιβής περιλαμβάνονται στο άρθρο 13 της Π΄ρόσκλησης.
Εφόσον κάποιος δεν συμφωνεί με την πρόσκληση και τους όρους αυτής, απλά ΔΕΝ συμμετέχει.
Με τη συμμετοχή ο συμμετέχων αποδέχεται ανεπιφύλακτα τους όρους του διαγωνισμού στον οποίο υποβάλλει πρόταση (βασικός κανόνας και αυτονόητη αποδοχή όταν συμμετέχει κα΄ποιος σε κάποιον διαγωνισμό...)

 
Χ.Ψ.
01 Οκτ 2023 08:52

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε λάθος.
Από τη στιγμή που μπήκαν στην διαδικασία φροντιστήρια, με συγγραφείς φροντιστές, το θέμα πήρε μια πολύ άσχημη τροπή.
Τα βιβλία πρέπει να δίνονται με ανάθεση σε επιστημονικούς φορείς και σε συγγραφείς με υψηλά τυπικά προσόντα και υψηλό επιστημονικό κύρος.
α υπόλοιπα είναι απλώς για να έχουμε να λέμε....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.