Η παρέμβαση της διοίκησης του ΕΜΠ πριν η αστυνομία εκκενώσει το κατειλημμένο κτήριο στη Σχολή Χημικών Μηχανικών

Η αστυνομία γκρέμισε τοίχους και "ξήλωσε" τις πόρτες

01/10/2023

Ενημερώθηκε: 01/10/2023, 10:03

Άκουσε το άρθρο

Στις 31 Αυγούστου η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής εκκένωσε το επί 20 χρόνια κατειλημμένο χώρο στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πρόκειται για δύο πρώην αίθουσες διδασκαλίας.

Τότε λοιπόν με εντολή της αστυνομίας αφαιρέθηκαν οι πόρτες των δύο αιθουσών, για να μην είναι εύκολη η  ανακατάληψή τους,  και απομακρύνθηκαν από το χώρο.

Ωστόσο οι "καταληψίες" μετά από δύο ημέρες έφεραν δικές τους πόρτες και τις τοποθέτησαν, κάνοντας μάλιστα χρήση και των απαραίτητων ηλεκτρικών εργαλείων.

Ετσι στις  δύο αίθουσες έγινε και πάλι κατάληψη από τους ίδιους "καταληψίες".

Η Κοσμητεία της Σχολής Χημικών Μηχανικών αντέδρασε , εκδίδοντας την ακόλουθη απόφαση:

"Τους τελευταίους μήνες, η Σχολή μας βιώνει μία έξαρση έκνομων ενεργειών - βανδαλισμοί χώρων, κλοπές, απειλές κατά προσώπων, αποθήκευση εκρηκτικών κ.α.- οι οποίες εκπορεύονται από κατειλημμένο χώρο της Σχολής. Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε επέμβαση της αστυνομίας και προσωρινή εκκένωση των υπό κατάληψη αιθουσών.

Η Κοσμητεία καταδικάζει απερίφραστα κάθε πράξη παραβατικότητας στο χώρο της Σχολής και δηλώνει ότι, σε στενή συνεργασία με τη διοίκηση του Ιδρύματος, θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε να εκκενωθούν οι κατειλημμένοι χώροι και να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της Σχολής".

Έτσι η διοίκηση του ΕΜΠ κινήθηκε αναλόγως , με αποτέλεσμα χθες να υπάρξει η επέμβαση της αστυνομίας , συνεργεία    γκρέμισαν τους τοίχους των δύο αιθουσών, ενώ αφαίρεσαν τις  πόρτες και τις απομάκρυναν  από το Πολυτεχνείο, ώστε ο χώρος να μην προσφέρεται για νέα κατάληψη.

Σχόλια (18)

AN. PHILIP-PAT
|

Εγώ προσωπικά πάντως ΔΈΝ θά σχολιάσω τό συγκεκριμένο θέμα. Επιθυμώ νά επισημάνω πώς στήν γειτονικήν Τουρκίαν υφίστανται (17) δεκαεπτά , επαναλαμβάνω ΝΑΙ δεκαεπτά Εργοστάσια κατασκευής νέων αυτοκινήτων, όταν στήν Ελλάδα μας ΔΈΝ υπάρχει ούτε κάν ένα...!!! Ένα άλλο ακόμη σημαντικ ότερο θέμα είναι η ύπαρξη τής Τουρκικής Πολεμικής Βιομηχανίας η οποία διαθέτει ( 12) δώδεκα ΝΑΙ δώδεκα υπερσύγχρονα Εργοστάσια κατασκευής παντός τύπου καί πολλών ειδών πολεμικού υλικού καί είναι στήν θέση νά καλύπτει τό 85% τών πολεμικών αναγκών τής Χώρας, μέ συνέπειαν η Τουρκία νά χρειάζεται τελικώς νά εισάγει από τό εξωτερικό μόλις τό 15 % τών αναγκών της . Επιπλέον δέ η Τουρκία εξάγει τό πολεμικό υλικό τό οποίο παράγεται από τά δώδεκα πολεμικά της Εργοστάσια σέ 36 φί λιες Μουσουλμανικές χώρες, εισά γωντας έτσι πολύτιμο γιά τήν Χώραν ξένο συνάλλαγμα..!!!
Τό αντίθετο ακριβώς συμβαίνει στήν Ελλάδα μας, η οποία εισάγει τό 90 % τού αμυντικού της εξοπλι σμού από τό εξωτερικό, κάνοντας φυσικά χρήση τού πολυτίμου γιά τήν Πατρίδα μας ξένου συναλλάγμα τος. Η δέ Αμυντική Βιομηχανία τής Ελλάδος, ενώ στό παρελθόν οντως άνθιζε, λόγω τών καταστροφικών συνεπειών τών τριών Μνημονίων, δυστυχώς τώρα πλέον έχει σχεδόν εκμηδενισθεί ..!!!!

Κλάμα...
|

Ανενόχλητοι έχτιζαν, και τοποθετούσαν πόρτες, μαστόρευαν, ηλεκτρικά εργαλεία, τα πάντα. ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ. Είστε για κλάματα εκει πέρα....(και φαντάζομαι σε οποιοδήποτε άλλο ΑΕΙ είναι τα ίδια).

Μπράβο στη Διοίκηση
|

Μόνο 20 χρόνια τους πήρε. Να πάρουν βραβείο!

ΞΑΝΘΟΣ
|

Αν είμασταν μια κανονική χώρα και όχι .....μορφή χώρας με τσιφλίκια,ασυλίες,παρατρεχάμενους , κεκτημένα εις βάρος των άλλων, παράλογες απαιτήσεις πολιτών ( απαίτηση αλλαγής του συντάγματος για να μείνει 2 χρόνια παραπάνω στη θέση της ) και ένα σωρό άλλα τρελά στη ζωή των πολιτών......τότε θα υπήρχε η ελπίδα του αυτονόητου.....!!!
Όλη η χώρα διέπεται από τους ίδιους νόμους. Η κατάληψη δημόσιων χώρων απαγορεύεται και υπάρχουν συνέπειες σε καιρό ειρήνης και με πολίτευμα ....ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ....!!!
Αυτό δεν βολεύει όμως και χρησιμοποιούμε τα ΄θετικά της δημοκρατίας ( διάλογο ,πειθώ,δικαιώματα κ.λ.π.) για να την υπονομεύουμε.
Αλήθεια οι καταληψίες πιστεύουν στη δημοκρατία ή θεωρούν δημοκρατία ότι συμφέρει κάθε κοινωνική ομάδα και όχι το σύνολο του λαού....!!!
ΓΙΑΤΊ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ....!!!

Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις
|

@Πλατάρος Γιάννης
Όταν κάποιος λέει πχ, ότι ο συνάδελφος χ είπε αυτό.... αλλά ο συνάδελφος χ δεν το είπε ποτέ, σε ποιο άρθρο του ΠΚ εμπίπτει η παράβαση και τι ποινή επισύρει?

Κώστας
|

Μπράβο στην κυβέρνηση

Τα στέκια στους δημοκρατικά εκλεγμένους Συλλόγους
|

Φαίνεται ότι στην περίπτωση των καταλήψεων εντός ΑΕΙ δεν στοιχειοθετείται εύκολα πλημμέλημα ή έκνομη πράξη, αλλιώς θα είχαν εδώ και δεκαετίες γίνει μηνύσεις κατ' αγνώστων ημιπιτσιρικάδων. Μπορεί να υπάρχουν Εσωτερικοί Κανονισμοί των ΑΕΙ ή των Σχολών, αλλά δεν υπάρχει αυτός που θα επιβάλει την εφαρμογή του (με ή χωρίς βία).

Η μόνη λύση είναι να επανέλθουν στα ΑΕΙ οι παρατάξεις οι παραδοσιακά προσκείμενες στα κόμματα του Κοινοβουλίου, οι οποίες έχουν εξαφανιστεί. Στην Σχολή μου (ΑΠΘ) δεν υπάρχει ούτε "τραπεζάκι", ούτε αφίσες από την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι μόνες παρατάξεις που έχουν απομείνει με καθημερινή παρουσία στη Σχολή είναι αυτές που δεν πιστεύουν στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία και συνεπώς δεν αναγνωρίζουν την εξουσία ούτε του Κοσμήτορα ούτε του Πρύτανη, δεν συνδιαλέγονται με αυτούς, και χρησιμοποιούν αποκλειστικά βίαια μέσα και λόγο.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη το πανεπιστήμιο να ξαναγίνει μια μικρογραφία της Ελληνικής κοινωνίας (με παρατάξεις και δημοκρατικές διαδικασίες) και όχι το "άντρο ανομίας" που προάγει καθημερινές έκνομες καταστάσεις ασύμμετρου πολέμου. Από την ημέρα μάλιστα που εξελέγη ο νέος πρόεδρος του Σύριζα σκέπτομαι ότι όλοι μας οφείλουμε να στείλουμε μια ανοικτή επιστολή στο κόμμα του (αλλά και τα άλλα που προανάφερα) με την παράκληση να αναβιώσουν το συντομότερο δυνατόν οι παρατάξεις του κοινοβουλευτικού τόξου στα ΑΕΙ ως η μόνη ελπίδα για την απομόνωση των αντιδημοκρατικών μορφωμάτων που εμποδίζουν την οποιαδήποτε προοπτική για ένα πανεπιστήμιο με δημοκρατικές διαδικασίες και διάλογο μεταξύ των φοιτητών και των διδασκόντων. Αυτός θα είναι και ο μόνος ειρηνικός τρόπος ώστε το σύνολο των φοιτητών να διεκδικήσει ως Σύλλογος το δικαίωμα χρήσης ενός χώρου του ΑΕΙ για τις ανάγκες τους. Η αυθαίρετη και παράτυπη χρήση ενός χώρου από μια μειοψηφία δεν συνάδει με την φυσιογνωμία ενός Δημοσίου Ιδρύματος - είναι ευπρόσδεκτοι να τα κάνουν αυτά σε ΄ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Πολίτες
|

Αυτοί οι περιβόητοι καταληψίες ποιοι τέλος πάντων είναι;
Μπορούμε να μάθουμε τα ονόματατα τους , να δούμε τα πρόσωπα τους και να μας που γιατί φέρονται έτσι;
Γιατί να καταστρέφουν αυτά που πλήρωσε Ο φορολογούμενος .....χωρίς κανένα λόγο .....τότε πρέπει την επόμενη φορά να χρεωθούν στα δικά τους ΑΦΜ τα έξοδα....και να ακολουθήσου και όλες οι ποινικές ευθύνες που προβλέπονται σε μια δημοκρατία.....!!!

Πλατάρος Γιάννης
|

Αρθρο 168 ποινικού κωδικα

1. Όποιος εισέρχεται παράνομα σε χώρο δημόσιας υπηρεσίας ή υπηρεσίας οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη ρητή εναντίωση της υπηρεσίας που τους χρησιμοποιεί, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία (3) έτη ή χρηματική ποινή.
Ρητορική ερωτηση:
Από το 1975:
Εχουν γίνει, υπολογίζω, τουλάχιστον 150.000 παραβιάσεις του ποινικού νόμου.
Οι παραβάτες υπολογίζονται μετριοπαθως σε 10.000.000.
Είναι πρώην και νυν μαθητές.
Όλη η Ελλάδα.
Αυτοι είμαστε....
Δεν έχει καταδικαστεί κανένας
Συνελήφθη κανείς;;;
Πλήρωσε κάνεις;;;

Απλά πράγματα
|

Το Κράτος 40 χρόνια τώρα, έπρεπε να είχε κάνει Πανεπιστήμια αντάξια να λέγονται έτσι. Δεν το έκανε (ούτε καν ήθελε να το κάνει).... και πληρώνουμε εμείς οι πολίτες το λογαριασμό.

Ετεοκρής
|

- Καλά! Θα έρθει ο Στέφανος και σε κανονίσει!...

Ετεοκρής
|

- Ναι, αντράκι μου, ναι καμάρι μου!
- Τι κάνεις εκεί;
- Έλα να σου βάλω λίγη κρεμούλα στα χέρια. Σου τα 'καψαν οι λάσπες. Έχει και βιταμίνες! Και το πρόσωπο σου το 'καψε ο ήλιος. Κάθισε καμάρι μου!
- Φύγε. Φύγε είπα!
Αααα!...

Αρης, ΕΜΠ
|

Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να τελειώσουν αυτά. Ακριβώς γιατί αντιμετωπίζονται όπως πρέπει απο τη συντεταγμένη πολιτεία ενώ αυτό δεν γινόταν πριν. Τα πανεπιστήμια πρέπει να απαλλαγούν από αυτές τις καταστάσεις και ότι είναι να γίνει να γίνει αποφασιστικά.

Jack Senior
|

Δεν είναι ο μόνος χώρος εντός ΑΕΙ που βρίσκεται υπό κατάληψη, ενώ θα πρέπει να χρησιμοποιείται από την πανεπιστημιακή κοινότητα, και να διαχειρίζεται από την διοίκηση του κάθε ΑΕΙ. Υπάχουν πολλοί τέτοιοι χώροι σε κάμποσα ΑΕΙ. Και μέσα σε αυτό το χάος (διότι περί χάους πρόκειται) η κυβέρνηση θέλει να αναπτύξουν τα Ελληνικά ΑΕΙ με πανεπιστήμια της αλλοδαπής και ειδικότερα με USA και UK. Από μια άποψη είναι κωμικό. Επί της ουσίας όμως είναι τραγικό να ασχολούμαστε με τέτοια θέματα το 2023, όταν τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια εστιάζουν σε καθαρά ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά θέματα, και τρέχουν με ταχύτητες ασύλληπτες για εμάς, ενώ εμείς... Είμαστε για δυστυχώς κλάματα.

Τώρα να κάνουν και στατική μελέτη του κτιρίου...
|

Αν δεν αξιοποιηθούν άμεσα οι χώροι από το τμήμα Χημικών, πχ ως αίθουσα διδασκαλίας, πάλι τα ίδια θα γίνουν. Και τοίχους θα ξαναχτίσουν, και οι γνωστοί πάλι άγνωστοι θα παραμένουν, κι όλοι "θα νίπτουν τας χείρας των".
Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.

Christos
|

Γκρεμισατε πόρτες, φέραμε πόρτες. Γκρεμισατε τοίχους, θα χτίσουμε τοίχους!! Ο φασισμός σας δεν θα περάσει!!! Θα περάσουμε τον δικό μας!!

Πλατάρος Γιάννης
|

Το όλο πρωτόκολλο της διαδικασίας πιστοποιεί την απόλυτη παρακμή παντού.
Γκρέμισαν και τα κουφώματα για να μην ξαναμπούν πόρτες.
Την λύση με τις κάμερες σε δημόσιους χώρους την ξέρουν. Υπάρχει νόμος από τον Σεπτέμβριο του 2020.
Και τα τουρνικέ...
Οι εχθροί του Δημοσίου Σχολείου το καταστρέφουν στο όνομα της προστασίας του.
Η πραγματικότητα που ξεπερνά πολλαπλασιως τις επιθεωρήσεις του Σεφερλη...

Ετεοκρής
|

Όλες αυτές οι εικόνες αλλά και τα δρώμενα είναι απολύτως φυσιολογικά. Μετά από συνεχή "χάδια με αρκετό προδέρμ" επί σαράντα τουλάχιστον χρόνια, τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ