Υπ. Παιδείας: Συνεχίζεται η διαδικασία ισοτιμίας των τίτλων των καλλιτεχνικών σχολών με Τ.Ε.Ι.

Προωθείται η δημιουργία νέας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών πανεπιστημιακού επιπέδου

03/10/2023

Άκουσε το άρθρο

Η διαδικασία αναγνώρισης της ισοτιμίας των τίτλων των καλλιτεχνικών σχολών με Τ.Ε.Ι. ανώτερης βαθμίδας συνεχίζεται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., βάσει της υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΕΚΕ/374216/1287/30-7-2018 ΚΥΑ, προς διευκόλυνση των αποφοίτων που δεν είχαν αιτηθεί την αναγνώριση μέχρι την έκδοση του ν. 3149/2003. Ωστόσο δεν αφορά τους απόφοιτους που έλαβαν τον τίτλο τους μετά από αυτό το χρονικό σημείο.

Τα παραπάνω τονίζει ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης σε γραπτή απάντηση στη Βουλή, ύστερα από σχετική ερώτηση  της προέδρου  της Κ.Ο. "Πλεύση Ελευθερίας" Ζ. Κωνσταντοπούλου, ενώ τονίζει:

  • Επιπλέον, ο χορηγούμενος τίτλος «Δίπλωμα» που χορηγείται από τις Ανώτερες Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης έχει καταταχθεί στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και έχει αντιστοιχηθεί επίσης στο επίπεδο 5 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
  • Το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού τελεί σε πλήρη γνώση των ζητημάτων που υφίστανται στον χώρο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα υπενθυμίζεται η εξαγγελία περί διαβάθμισης, αναβάθμισης και ανωτατοποίησης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Προς εκπλήρωση του σκοπού αυτού προωθείται η δημιουργία νέας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών πανεπιστημιακού επιπέδου.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απάντηση του υπ. Παιδείας
Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την ερώτηση

Σχόλια (6)

GMA
|

Όντως, στην προκήρυξη γράφει ".. πτυχίο Α.Ε.Ι. νοείται το πτυχίο ιδρύματος του πανεπιστημιακού ή του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης
εκπαίδευσης [από την έναρξη ισχύος του ν. 2916/2001 (Α΄ 114), δηλαδή μετά την ένταξη των ΤΕΙ στην ανώτατη εκπ/ση". Μια εύλογη ερώτηση λοιπόν, πτυχιούχος ΤΕΙ πριν το 2001 με μεταπτυχιακό πως μπορεί να εξαιρεθεί όταν για να επιλεγείς σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να είσαι απόφοιτος ΑΕΙ;

ΤΕΙ stories
|

Tα ΤΕΙ όταν ιδρύθηκαν, με τα σημερινά δεδομένα ανήκαν στο επίπεδο 5. Χωρίς να αναφέρεται αυτό ξεκάθαρα στα νομοθετικά, ήταν δηλαδή ανώτερα (όπως οι καλλιτέχνες, οι αστυφύλακες, οι πυροσβέστες, κ.λπ. ανώτερες σχολές).

Το 2001, τα ΤΕΙ ακαδημαϊκώς μετατράπηκαν σε ανώτατα με την παράλληλη πρόσθεση εξαμήνου σπουδών. Επαγγελματικά, στα δικαιώματα, ωστοσο, παρέμειναν στο ίδιο (δεν άλλαξε η στόχο στοχοθεσια εκπαίδευσης, παρέμεινε τεχνολογική).

Μια απόδειξη για αυτό (της αλλαγής στο 2001) αποτελεί η τελευταία προκήρυξη για καθηγητές στη δευτεροβαθμια εκπαίδευση, στην οποία οι πτυχιούχοι ΤΕΙ προ 2001 δεν είχαν δικαίωμα αίτησης, γιατί τα τότε ΤΕΙ δεν ανήκαν στα ΑΕΙ (ήτοι, ανώτατα... με τα σημερινά δεδομένα του ΕΠΠ, στο επίπεδο 6).

Ανδρέας
|

Άριστος!

Τα πρώην ΤΕΙ χορηγούσαν πτυχία που ανήκαν στο 6ο Ε.Π. όχι στο 5ο όπως οι Καλλιτεχνικές σχολές.
Επιπλέον, ορισμένα από τα πρώην ΤΕΙ, λίγο πριν την κατάργηση-συγχώνευση κλπ τους, πήραν το δικαίωμα μετά από αξιολόγηση για την διοργάνωση διδακτορικών σπουδών που de facto τα κατατάσσει στην πανεπιστημιακή βαθμίδα. Πουθενά δεν υπάρχει ισοτιμία..

παλι ψεμματακια
|

Τα ΤΕΙ ήσαν επιπεδο 6 οχι επιπεδο 5... πιπερι στην γλωσσα με τοσαο ψεματακια

Polar_Fish
|

Εχεις ισοτιμία αλλά αν κάνετε τα ιδια πράγματα εχετε προβλημα.

Άριστος!
|

Δηλαδή στα ΤΕΙ μπήκες με πανελλαδικές εξετάσεις, στις καλλιτεχνικές με απολυτήριο Λυκείο, και τώρα "ισοτιμία"; Έχω καταλάβει κάτι λάθος;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ