Το νέο μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών (Πανεπιστημίων, ΑΣΚΤ, ΑΣΠΑΙΤΕ)

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών

21/10/2023

Ενημερώθηκε: 21/10/2023, 14:08

Άκουσε το άρθρο

Το νέο μισθολόγιο,  συμπεριλαμβανομένου των επιδομάτων, των Πανεπιστημιακών (Πανεπιστημίων, ΑΣΚΤ, ΑΣΠΑΙΤΕ), το οποίο θα ισχύσει απο 1-1-2024,  καθορίζεται με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα:

Ειδικό Επίδομα Βιβλιοθήκης σε Ερευνητές και Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες

Χορηγείται Ειδικό Επίδομα Βιβλιοθήκης σε Ερευνητές και Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες από 01.01.2024, ως εξής:

Το εν λόγω επίδομα περιλαμβάνεται στις τακτικές αποδοχές.

Νέο ανώτατο όριο αποδοχών

Το ύψος του ανωτάτου ορίου αποδοχών της παραγράφου 5 του άρθρου 33 του ν. 5045/2023 (όριο των μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4957/2022) διαμορφώνεται σε πέντε χιλιάδες διακόσια εξήντα εννιά ευρώ και ογδόντα οκτώ λεπτά (5.269,88).

Υπογραμμίζεται ότι ειδικά για τα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι από 7.10.2022 και έως 31.12.2023 το ανώτατο όριο διαμορφώνεται στο ποσό των πέντε χιλιάδων εκατόν πενήντα έξι ευρώ και δεκατριών λεπτών (5.156,13) σύμφωνα με τα ειδικώς οριζόμενα στην παρούσα επί των οδηγιών εφαρμογής της παραγράφου 5 του άρθρου 33 του κεφαλαίου Β ́ του Μέρους Γ ́ του ν. 5045/2023.

Μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ , Εντεταλμένο Διδάσκοντες  (ΑΕΙ, ΑΣΚΤ, ΑΣΠΑΙΤΕ)

Μισθολογική Κατάταξη

Για τη μισθολογική κατάταξη των λειτουργών και υπαλλήλων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Β ́ του κοινοποιούμενου νόμου ορίζονται δεκαέξι (16) μισθολογικά κλιμάκια (Μ.Κ.) για κάθε βαθμίδα με εισαγωγικό το Μ.Κ. 1 και καταληκτικό το Μ.Κ. 16.

Χρόνος και τρόπος μισθολογικής εξέλιξης

Για τη μισθολογική εξέλιξη απαιτείται υπηρεσία ενός (1) έτους στο πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο (Μ.Κ. 1) και δύο (2) έτη για κάθε επόμενο.

Προβλέπεται ότι για τη μισθολογική εξέλιξη των λειτουργών και υπαλλήλων που υπάγονται στο παρόν άρθρο, από το κατώτερο μισθολογικό κλιμάκιο στο αμέσως ανώτερο, απαιτείται να έχει συμπληρωθεί ο καθορισμένος χρόνος υπηρεσίας στο κατώτερο μισθολογικό κλιμάκιο. Σε περίπτωση βαθμολογικής εξέλιξης, όλος ο διανυθείς στους προηγούμενους βαθμούς χρόνος υπηρεσίας, καθώς και ο χρόνος της τυχόν αναγνωρισθείσας προϋπηρεσίας τους σε άλλους φορείς λαμβάνονται υπόψη για την κατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια που αντιστοιχούν στον νέο βαθμό.

Ορίζεται ότι η μισθολογική εξέλιξη του λειτουργού ή υπαλλήλου συντελείται με πράξη του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου.

Ως υπηρεσία για τη μισθολογική κατάταξη και εξέλιξη υπολογίζεται η αναφερόμενη στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 4354/2015 και αναγνωρίζεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που μνημονεύονται στις εν λόγω διατάξεις (π.χ. απασχόληση με σχέση εξαρτημένης εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) και ερμηνεύονται στην υπ’ αρ. πρωτ. 2/31029/ΔΕΠ/6.5.2016 (ΑΔΑ: ΩΛ9ΣΗ-0ΝΜ) ερμηνευτική εγκύκλιο του Αν. Υπουργού Οικονομικών. Η προϋπηρεσία για την αναγνώριση μισθολογικής εξέλιξης αποδεικνύεται από πιστοποιητικά των αρμόδιων Υπηρεσιών, που έχουν εκδοθεί με βάση τα επίσημα στοιχεία και στα οποία θα πρέπει να αναφέρονται:

i)  οι αποφάσεις πρόσληψης,

ii)  η ιδιότητα με την οποία υπηρέτησαν,

iii)  η σχέση εργασίας (π.χ. σχέση εργασίας ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου),

iv)  το ωράριο εργασίας (πλήρες ή μειωμένο) καθώς και

v)  η διάρκεια των προϋπηρεσιών αυτών.

Σε περιπτώσεις προϋπηρεσιών που έχουν διανυθεί στην αλλοδαπή, τα ανωτέρω πιστοποιητικά πρέπει να υποβάλλονται αρμοδίως μεταφρασμένα. Επίσης, σημειώνεται ότι το βάρος της απόδειξης περί του δημόσιου χαρακτήρα Υπηρεσίας ή φορέα σε Κράτος-μέλος της Ε.Ε. και του είδους της εργασιακής σχέσης, φέρουν οι αιτούντες την αναγνώριση προϋπηρεσίας για μισθολογική εξέλιξη δικαιούχοι. Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα στοιχεία δεν προκύπτουν από τα έγγραφα των ως άνω Υπηρεσιών, οι αιτούντες την αναγνώριση έχουν υποχρέωση να απευθύνονται στις αρμόδιες Κυβερνητικές Αρχές εκάστου Κράτους που έχουν την εποπτεία των Υπηρεσιών ή φορέων αυτών, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τον σκοπό αυτό στοιχεία και ακολούθως να τα προσκομίσουν στην αρμόδια για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους Υπηρεσία του Α.Ε.Ι. που υπηρετούν.

Ειδικώς για τα μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. των Α.Ε.Ι. της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν.4957/2022, αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία (για μισθολογική εξέλιξη) και το διδακτικό ή ερευνητικό έργο που έχει προσφερθεί σε δημόσια ή ιδιωτικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού, εφόσον οι τίτλοι σπουδών που αυτά παρέχουν αναγνωρίζονται, από το αρμόδιο για τον σκοπό αυτόν όργανο, ως ακαδημαϊκά ισότιμοι με αυτούς των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής.

Επισημαίνεται ότι ο ανωτέρω χρόνος παροχής διδακτικού ή ερευνητικού έργου δεν πρέπει να συμπίπτει με ήδη αναγνωρισθέντα χρόνο δημόσιας υπηρεσίας στην ημεδαπή. Ειδικότερα, ο εν λόγω χρόνος για την αναγνώριση μισθολογικής εξέλιξης των μελών Δ.Ε.Π. πρέπει να αποδεικνύεται από πιστοποιητικά των αρμόδιων φορέων (αρμοδίως μεταφρασμένα), που έχουν εκδοθεί με βάση τα επίσημα στοιχεία και στα οποία θα πρέπει να αναφέρονται απαραίτητα:

  • η ιδιότητα με την οποία υπηρέτησαν και το έργο που παρείχαν (διδακτικό ή ερευνητικό),
  •  εάν το έργο παρεσχέθη με πλήρη (full time) ή μερική (part time) απασχόληση, καθώς και
  • η ακριβής διάρκεια των προϋπηρεσιών αυτών.

Επίσης, θα πρέπει να προσκομίζεται απαραίτητα από τους αιτούντες την ανωτέρω αναγνώριση και βεβαίωση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. σχετικά με την ακαδημαϊκή ισοτιμία των τίτλων σπουδών που απονέμουν τα ως άνω Πανεπιστημιακά ιδρύματα, κατά τα ανωτέρω αναφερόμενα.

Περαιτέρω, για τα μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. των Α.Ε.Ι. της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν.4957/2022, αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία (για μισθολογική εξέλιξη) και το διδακτικό ή ερευνητικό έργο που έχει προσφερθεί σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής ή ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α ́ 258), ανεξαρτήτως της συμβατικής σχέσης με αυτά (π.χ. σύμβαση μίσθωσης έργου). Ειδικότερα, ο εν λόγω χρόνος διδακτικού ή ερευνητικού έργου πρέπει να αποδεικνύεται από βεβαιώσεις των αρμόδιων φορέων, που έχουν εκδοθεί με βάση τα επίσημα στοιχεία και στα οποία θα πρέπει να αναφέρονται, πέραν των υπ’ αριθμ. ii), iv) και v) οριζόμενων ανωτέρω,

  • η σχέση απασχόλησης βάσει της οποίας απασχολήθηκαν (συμβάσεις εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, συμβάσεις έργου, συμβάσεις υποτροφίας κλπ)
  • το έργο που παρείχαν (διδακτικό ή ερευνητικό).

Σε περίπτωση, κατά την οποία ορισμένα από τα προαναφερόμενα στοιχεία δεν μνημονεύονται στις ως άνω βεβαιώσεις, είναι δυνατή η προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών (π.χ. φωτοαντίγραφα ατομικών συμβάσεων) για την εξακρίβωση αυτών. Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που από όλα τα προσκομιζόμενα στοιχεία (π.χ. βεβαιώσεις των φορέων, φωτοαντίγραφα ατομικών συμβάσεων κλπ.) δεν προκύπτει σαφώς ότι η υπό αναγνώριση προϋπηρεσία (διδακτικό ή ερευνητικό έργο) προσφέρθηκε με συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, τότε ολόκληρος ο χρόνος της εν λόγω προϋπηρεσίας θα θεωρείται ότι διανύθηκε με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι για τις ανωτέρω υπηρεσίες οι οποίες παρασχέθηκαν με μειωμένο ωράριο εργασίας ή με καθεστώς μερικής απασχόλησης, αναγνωρίζεται για μισθολογική εξέλιξη τόσος χρόνος, όσος προκύπτει από το πηλίκο της διαιρέσεως του συνόλου των ωρών εργασίας δια του αριθμού των ωρών εβδομαδιαίας υποχρεωτικής απασχόλησης που ισχύει για τον αντίστοιχο κλάδο εργαζομένων που απασχολούνται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης (σύμφωνα και με τα οριζόμενα στο άρθρο 153, παρ. 8 του ν. 4472/2017, το οποίο διατηρήθηκε σε ισχύ με τις διατάξεις του άρθρου 41 του κοινοποιούμενου νόμου). Επιπλέον επισημαίνεται ότι σε περίπτωση αναγνώρισης προϋπηρεσιών που παρασχέθηκαν βάσει ενεργών συμβάσεων μερικής απασχόλησης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα σε διαφορετικούς φορείς θα πρέπει οι ώρες μερικής απασχόλησης να αναχθούν σε χρόνο πλήρους απασχόλησης, με δυνατότητα συμπλήρωσής τους, ώστε τελικά να αναγνωριστεί ο συνολικός χρόνος προϋπηρεσίας με την προϋπόθεση ότι, ο συνολικός χρόνος εβδομαδιαίας μερικής απασχόλησης να μην υπερβαίνει το πλήρες ωράριο του αντίστοιχου κλάδου. Ο πλεονάζων δηλαδή χρόνος υπηρεσίας δεν λαμβάνεται υπόψη για μισθολογική εξέλιξη.

Επιπροσθέτως, διευκρινίζεται ότι δεν υπολογίζεται για μισθολογική εξέλιξη η στρατιωτική υπηρεσία κληρωτού και εφέδρου, καθώς και ο χρόνος φοίτησης σε σχολές, καθόσον δεν αποτελούν χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας που διανύθηκε με σχέση εξαρτημένης εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω αναγνωριζόμενοι χρόνοι προϋπηρεσίας δεν θα πρέπει να συμπίπτουν με ήδη αναγνωρισθέντα χρόνο.

Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση κάθε προϋπηρεσίας, είναι να μην έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση καμίας άλλης οικονομικής παροχής (καταβολή αποζημίωσης) ή αναγνώρισης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Επιπλέον, η αναγνώριση των ανωτέρω υπηρεσιών πραγματοποιείται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου και τα οικονομικά αποτελέσματα ισχύουν από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης και του συνόλου των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Βασικός μισθός

Ο μηνιαίος βασικός μισθός του Μ.Κ. 1 της βαθμίδας του Καθηγητή Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) ορίζεται στο ποσό των δύο χιλιάδων διακοσίων είκοσι οκτώ (2.228) ευρώ. Ο βασικός μισθός των επόμενων μισθολογικών κλιμακίων μέχρι το Μ.Κ. 16 διαμορφώνεται με πρόσθεση στο αμέσως προηγούμενο Μ.Κ. του ποσού των εξήντα τριών (63) ευρώ.

Ο μηνιαίος βασικός μισθός των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) διαμορφώνεται σε ποσοστό επί του αντίστοιχου Μ.Κ. της βαθμίδας του Καθηγητή, ως εξής:

αα. Αναπληρωτής Καθηγητής: ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%).
αβ. Επίκουρος Καθηγητής: εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%).
αγ. Επίκουρος Καθηγητής επί θητεία: εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%). αδ. Λέκτορας: εβδομήντα τοις εκατό (70%).

Ακολουθεί σχετικός πίνακας:

O μηνιαίος βασικός μισθός των μελών Δ.Ε.Π. των Πανεπιστημίων, των Πολυτεχνείων, της Α.Σ.Κ.Τ. και της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., που προέρχονται από τα πρώην Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Τ.Ε.Ι.) και εντάχθηκαν σε προσωποπαγείς θέσεις, διατηρώντας το μισθολογικό καθεστώς της θέσης που κατείχαν, διαμορφώνεται σε ποσοστό επί του αντίστοιχου Μ.Κ. της βαθμίδας του Καθηγητή των Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), ως εξής:

βα. Καθηγητής: ενενήντα τοις εκατό (90%).

ββ. Αναπληρωτής Καθηγητής: εβδομήντα επτά τοις εκατό (77%).

βγ. Επίκουρος Καθηγητής: εξήντα οκτώ τοις εκατό (68%).

βδ. Λέκτορας Εφαρμογών / πρώην Καθηγητής Εφαρμογών: πενήντα οκτώ τοις εκατό (58%).

Ακολουθεί σχετικός πίνακας:

O μηνιαίος βασικός μισθός του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και της Α.Σ.Κ.Τ. διαμορφώνεται σε ποσοστό επί του αντίστοιχου Μ.Κ. της βαθμίδας του Καθηγητή των Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και της Α.Σ.Κ.Τ., ως εξής:

α. ΒΑΘΜΙΔΑ A` ΠΕ Ε.Ε.Π., ΠΕ Ε.ΔΙ.Π. και ΤΕ Ε.ΔΙ.Π.: εξήντα δύο τοις εκατό (62%).

β. ΒΑΘΜΙΔΑ Β` ΠΕ Ε.Ε.Π., ΠΕ Ε.ΔΙ.Π. και ΤΕ Ε.ΔΙ.Π.: πενήντα εννέα τοις εκατό (59%).

γ. ΒΑΘΜΙΔΑ Γ` ΠΕ Ε.Ε.Π., ΠΕ Ε.ΔΙ.Π. και ΤΕ Ε.ΔΙ.Π.: πενήντα έξι τοις εκατό (56%).

δ. ΒΑΘΜΙΔΑ Δ` ΠΕ Ε.Ε.Π., ΠΕ Ε.ΔΙ.Π. και ΤΕ Ε.ΔΙ.Π.: πενήντα πέντε τοις εκατό (55%).

Ακολουθεί σχετικός πίνακας:

O μηνιαίος βασικός μισθός των μελών Δ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. διαμορφώνεται σε ποσοστό επί του αντίστοιχου Μ.Κ. της βαθμίδας του Καθηγητή των Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και της Α.Σ.Κ.Τ., ως εξής:

α. Καθηγητής: ενενήντα τοις εκατό (90%).

β. Αναπληρωτής Καθηγητής: εβδομήντα επτά τοις εκατό (77%).

γ. Επίκουρος Καθηγητής: εξήντα οκτώ τοις εκατό (68%).

δ. Λέκτορας / Καθηγητής Εφαρμογών: πενήντα οκτώ τοις εκατό (58%). ε. Ε.ΔΙ.Π.: πενήντα πέντε τοις εκατό (55%).

Ακολουθεί σχετικός πίνακας:

Όλοι οι ως άνω βασικοί μισθοί (των κατηγοριών προσωπικού που υπάγονται στο Κεφάλαιο Β ́ του Μέρους Γ ́ του κοινοποιούμενου νόμου) εμφανίζονται στους ανωτέρω πίνακες στρογγυλοποιημένοι στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ.

Επισημαίνεται ότι τα ως άνω παρατιθέμενα ποσά των βασικών μισθών ισχύουν για το χρονικό διάστημα από 07.10.2022 έως και 31.12.2023. Από 01.01.2024 τα εν λόγω ποσά αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 20 του κοινοποιούμενου νόμου (βλ. παράρτημα ΙΙ).

Επιδόματα

Πέρα από τον βασικό μισθό   παρέχονται και τα εξής επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις κατά μήνα:

1. Ειδικό επίδομα διδασκαλίας και έρευνας, οριζόμενο ως εξής:

α. Μέλη Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων, Α.Σ.Κ.Τ. και Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., συμπεριλαμβανομένων και των μελών Δ.Ε.Π. που προέρχονται από τα πρώην Α.Τ.Ε.Ι. και εντάχθηκαν σε προσωποπαγείς θέσεις, διατηρώντας το μισθολογικό καθεστώς της θέσης που κατείχαν:

αα. Καθηγητής πεντακόσια (500) ευρώ.

αβ. Αναπληρωτής Καθηγητής τετρακόσια πενήντα (450) ευρώ.

αγ. Επίκουρος Καθηγητής τετρακόσια (400) ευρώ.

αδ. Επίκουρος Καθηγητής επί θητεία τετρακόσια (400) ευρώ.

αε. Λέκτορας/Καθηγητής Εφαρμογών διακόσια πενήντα (250) ευρώ.

β. Mέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και της Α.Σ.Κ.Τ. που κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα λαμβάνουν τριακόσια (300) ευρώ. Όσοι εξ αυτών κατέχουν μόνο μεταπτυχιακό δίπλωμα λαμβάνουν διακόσια πενήντα (250) ευρώ και όσοι δεν κατέχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών, εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

γ. Μέλη Ε.ΔΙ.Π. της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., λαμβάνουν από 01.01.2024 εκατό (100) ευρώ (βλ. παρ. 4 του άρθρου 72 του κοινοποιούμενου νόμου).

2. Ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης, οριζόμενο ως εξής:

α. Μέλη Δ.Ε.Π. των Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και της Α.Σ.Κ.Τ.: αα. Καθηγητής: διακόσια (200) ευρώ.

αβ. Αναπληρωτής Καθηγητής: εκατόν εβδομήντα (170) ευρώ.

αγ. Επίκουρος Καθηγητής: εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

αδ. Eπίκουρος Καθηγητής επί θητεία: εκατόν πενήντα (150) ευρώ. αε. Λέκτορας: εκατόν είκοσι (120) ευρώ.

β. Μέλη Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων, Α.Σ.Κ.Τ. και Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., που προέρχονται από τα πρώην Α.Τ.Ε.Ι. και εντάχθηκαν σε προσωποπαγείς θέσεις, διατηρώντας το μισθολογικό καθεστώς της θέσης που κατείχαν:

βα. Καθηγητής: εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

ββ. Αναπληρωτής Καθηγητής: εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

βγ. Επίκουρος Καθηγητής: εκατόν είκοσι (120) ευρώ.

βδ. Λέκτορας Εφαρμογών/πρώην Καθηγητής Εφαρμογών: εκατόν είκοσι (120) ευρώ.

γ. Μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. των Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και Α.Σ.Κ.Τ.: εκατό (100) ευρώ.

δ. Μέλη Δ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.:

δα. Καθηγητής: εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

δβ. Αναπληρωτής Καθηγητής: εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

δγ. Επίκουρος Καθηγητής: εκατόν είκοσι (120) ευρώ.

δδ. Λέκτορας/Καθηγητής Εφαρμογών: εκατόν είκοσι (120) ευρώ. δε. E.ΔΙ.Π.: εκατό (100) ευρώ.

Το εν λόγω επίδομα περιλαμβάνεται στις τακτικές αποδοχές.

3. Οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν.4354/2015. Οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 15 του ν.4354/2015 παρέχονται στην υπ’ αριθμ. 2/31029/ΔΕΠ/6.5.2016 (ΑΔΑ: ΩΛ9ΣΗ-0ΝΜ) ερμηνευτική εγκύκλιο του Αν. Υπουργού Οικονομικών. Διευκρινίζεται ότι από 01.01.2024 το άρθρο 15 του ν.4354/2015 τροποποιείται με τις διατάξεις του άρθρου 21 του κοινοποιούμενου νόμου.

4. Έξοδα παράστασης στους Πρυτάνεις, στους Αντιπρυτάνεις, στους Προέδρους και Αντιπροέδρους Διοικουσών Επιτροπών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, στους Κοσμήτορες Σχολών και στους Προέδρους Τμημάτων, οριζόμενα ως εξής:

α. Πρύτανης, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος: πεντακόσια (500) ευρώ.

β. Αντιπρύτανης, Αντιπρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος: τριακόσια πενήντα (350) ευρώ.

γ. Κοσμήτορας Σχολής: διακόσια δέκα (210) ευρώ. δ. Πρόεδρος Τμήματος: διακόσια δέκα (210) ευρώ.

5. Στους ιατρούς, φυσικούς ιατρικής- ακτινοφυσικούς, ψυχολόγους, φαρμακοποιούς και νοσηλευτές, καθώς και στους χημικούς, κλινικούς χημικούς, βιοχημικούς και βιολόγους, οι οποίοι είναι μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. που τοποθετούνται σε πανεπιστημιακές κλινικές, πανεπιστημιακά εργαστήρια ή ειδικές μονάδες κλινικών ή εργαστηρίων, που εγκαθίστανται σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καταβάλλεται, από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του οικείου νοσοκομείου, ειδική αμοιβή για το κλινικό και εργαστηριακό έργο που παρέχουν, το ύψος της οποίας ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών (και ήδη Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών) και Υγείας.

Μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης, η εν λόγω ειδική αμοιβή καταβάλλεται στο ύψος που έχει διαμορφωθεί και με τους όρους που προβλέπονται με την υπό στοιχεία Γ4α/ Γ.Π.76467/2018/24.4.2019 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας (Β’ 1786). Η ως άνω ειδική αμοιβή δεν υπάγεται στα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις ανώτατα όρια αποδοχών (βλ. άρθρο 28 του Ν.4354/2015 καθώς και παρ. 5 του άρθρου 33 του κοινοποιούμενου νόμου). Για την καταβολή της ειδικής αμοιβής απαιτείται η υποβολή στη Διοίκηση του νοσοκομείου της μηνιαίας καταγραφής του παρεχόμενου κλινικού εργαστηριακού έργου που βεβαιώνεται από τον διευθυντή της κλινικής, του εργαστηρίου ή της ειδικής μονάδας και η έγκρισή της από αυτό ύστερα από θετική εισήγηση του επιστημονικού συμβουλίου και του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου.

Επιμέρους μισθολογικές ρυθμίσεις

Το ύψος των μηνιαίων αποδοχών των εντεταλμένων διδασκόντων του άρθρου 173 του ν. 4957/2022 καθορίζεται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του βασικού μισθού του Μ.Κ. 1 της βαθμίδας του Επίκουρου Καθηγητή των μελών Δ.Ε.Π. των Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), δηλαδή στο ποσό των χιλίων τριακοσίων τριάντα έξι ευρώ και ογδόντα λεπτών (1.336,80), καθώς και στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του ειδικού επιδόματος διδασκαλίας και έρευνας της βαθμίδας του Επίκουρου Καθηγητή για πλήρη απασχόληση, δηλαδή στο ποσό των τριακοσίων είκοσι (320) ευρώ. Στους ανωτέρω καταβάλλεται και οικογενειακή παροχή σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 4354/2015. Σε περίπτωση επιλογής τους με καθεστώς μερικής απασχόλησης εφαρμόζεται η παρ. 7 του άρθρου 153 του ν. 4472/2017.

Ειδικότερα, ο τρόπος υπολογισμού των αποδοχών του προσωπικού μερικής απασχόλησης είναι ο εξής: σύνολο μηναίων αποδοχών επί τις ώρες της ημερήσιας ή εβδομαδιαίας απασχόλησης δια του αντίστοιχου υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας που αντιστοιχεί σε πλήρη απασχόληση. Τα ανωτέρω ισχύουν μόνο για όσους απασχολούνται δυνάμει συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και σε καμία περίπτωση δεν καταλαμβάνουν αυτούς που συνάπτουν συμβάσεις έργου.

Το ύψος της αμοιβής ανά κατηγορία διδακτικού προσωπικού του Ξενόγλωσσου Προγράμματος Σπουδών του άρθρου 103 του ν. 4957/2022, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησής της καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών (και ήδη Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών) και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, και εφόσον προβλέπεται αμοιβή για το διδακτικό προσωπικό του Ξενόγλωσσου Προγράμματος Σπουδών, το ύψος αυτής, ανά κατηγορία διδακτικού προσωπικού καθορίζεται σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Αποδοχών του Α.Ε.Ι. για την άσκηση πρόσθετου διδακτικού έργου και το σύνολο των διδακτικών ωρών που ανατίθενται ανά περίπτωση, όπως άλλωστε προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 103 του ν. 4957/2022.

Διευκρινίζεται ότι ειδικά για τα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. της παρ. 1 του του άρθρου 3 του ν. 4957/2022 που λαμβάνουν επιστημονική άδεια του άρθρου 157 του ν. 4957/2022 με σκοπό τη συνεργασία χωρίς αμοιβή με ιδρύματα ή ερευνητικούς οργανισμούς της αλλοδαπής, η προσαύξηση ογδόντα τοις εκατό (80%) υπολογίζεται επί του συνόλου των αποδοχών αυτών. Ειδικά, για όσους τελούν σε επιστημονική άδεια κατά τη δημοσίευση του παρόντος, δυνάμει της παρ. 5 του άρθρου 157 του ν. 4957/2022, και μέχρι τη λήξη της, συνεχίζει να καταβάλλεται η προβλεπόμενη προσαύξηση.

Τα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. των Πανεπιστημίων, των Πολυτεχνείων, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) και της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε) που εντάσσονται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις στην κατηγορία μερικής απασχόλησης, λαμβάνουν το τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) των τακτικών αποδοχών της αντίστοιχης βαθμίδας πλήρους απασχόλησης με τα ίδια έτη υπηρεσίας.

Ειδικά για τα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4957/2022, το ανώτατο όριο αποδοχών και πρόσθετων απολαβών, όπως ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις (παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015, σε συνδυασμό με το άρθρο 156 του ν. 4472/2017, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν) αναπροσαρμόζεται και καθορίζεται (αναδρομικά από 7.10.2022 και εντεύθεν) στο ποσό που αντιστοιχεί στο καταληκτικό κλιμάκιο (Μ.Κ. 16) της βαθμίδας του Καθηγητή, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή 1,625. Συνεπώς, το εν λόγω (μηνιαίο) όριο ανέρχεται, από την ανωτέρω ημεροχρονολογία και έως 31.12.2023, στο ποσό των πέντε χιλιάδων εκατόν πενήντα έξι ευρώ και δεκατρία λεπτά (5.156,13) και από 01.01.2024 και εντεύθεν στο ποσό των πέντε χιλιάδων διακοσίων εξήντα εννέα ευρώ και ογδόντα οκτώ λεπτών (5.269,88). Επίσης, διευκρινίζεται ότι κατά τα λοιπά (δηλαδή πλην του ύψος του ανώτατου ορίου), αναφορικά με το ανώτατο όριο αποδοχών και απολαβών των μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., εξακολουθούν να ισχύουν τα αναφερόμενα στις ως άνω ισχύουσες σχετικές διατάξεις (π.χ. οι μνημονευόμενες παροχές που εξαιρούνται από το ανώτατο όριο αποδοχών).

Περαιτέρω, διευκρινίζεται οι διατάξεις του Κεφαλαίου Β ́ του Μέρους Γ ́ του κοινοποιούμενου νόμου ισχύουν αναδρομικά από 07.10.2022, πλην των διατάξεων της περ. γ ́ της παρ. 1 του άρθρου 32 του κοινοποιούμενου νόμου, οι οποίες ισχύουν από 01.01.2024 και εντεύθεν, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 3 και 4 του άρθρου 72 του ιδίου νόμου.

 

Σχόλια (24)

@rethymnodep
|

Αγαπητέ συνάδελφε. Το πρόβλημά σου είναι ότι "πονάς" τη δουλειά σου και είσαι εργατικός. Τα 2100 που παίρνεις δεν είναι για σένα. Ελπίζω να σου δώσουν πολλά παραπάνω σε κανένα ιδιωτικό ΑΕΙ για να νιώσεις ότι κάπου υπάρχει αντίκρυσμα για αυτό που προσφέρεις. Δεν το λέω ειρωνικά. Στα δημόσια ΑΕΙ το επίπεδο είναι αυτό της ήσσονος προσπάθειας. Και είναι λογικό, αφού είτε ξημεροβραδιάζεται κάποιος, όπως εσύ, είτε είναι άφαντος, τα λεφτά είναι ακριβώς τα ίδια. Καλή δύναμη!

rethymnodep
|

καθηγητης ΑΕΙ 29 χρονια προυπηρεσια 2100 καθαρα. Εργο: διδακτικο σε προπτυχιακο επιπεδο , 2 μαθηαμτα καθε εξαμηνο .. (ειχα 500 φοιτητες/τριες στο ενα μαθημα). Μαθημα σε μεταπτυχια<κο επιπεδο σε ΠΜΣ χωρις διδακτρα. Επιβλεψη μεταπττυχιακων διατριβων απο προηγουμενα ετη.. Επιλογη νεων ερευνων γι ατωρινους ΠΜΣ. Συγραφη επιστημονικων αρθρων με ερευνητικα αποτελεσματα προηγουμενων ΜΑΣΤΕΡ , διοτι σοι/ες τελειωσαν εφυγαν χωρις να γραψουν . Αναζητηση χρηματοδοτησης για συμμετοχη σε συνεδριο εξωτερικου , διοτι το τμημα δε δινει χρηματα. Ενα χρονο πριν υποβολη ανταγωνιστικης προτασης στον ΕΛΚΕ του Πανμιου για συμμετχη σε συνεδριο εξωτερικου.. Ταυτοχρονα υποβολη ερευνητικης εργασιας στο συνεδριο εξωτερικου.. Δωρεαν αξιολογηση 10+ ερευνητικων εργασιων /συνεδριο υποβληθεντων σε συνεδρια εξωτερικου/εσωτερικου.. Δωρεαν συμμετοχη σε κριση διδακτορικων διατριβων. Δωρεαν συμμετοχη σε εκλεκτορικα εκλογης αλλων μελων ΔΕΠ , καθως και μελος 3μελους επιτροπης κρισης ενιοτε και 20ή 30 υποψηφιων .. Ταυτοχρονα , συμμετοχη σε διοικητικό εργο (συμμετοχη σε επιτροπες Προπτυχιακων Σπουδων, Μεταπτυχιακων σπουδων, Συντονιστες ΕΡΑΣΜΟΥΣ, επιτροπη ιστοσελιδας, επιτροπη βιβλιοθηκης , εκπροσωπος τμηματος στην Επιτροπη Ερευνων.. Συμμετοχη στην προετοιμασια ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ τμηματος.. Πιστοποιησης ΠΜΣ.. αποστολη στοιχειων καθε λιγο και λιγακι στους Αντιπρυτανεις για δημοσιευσεις , ετεροαναφορες.. Διορθωση γραπτων .. Αναρτηση βαθμων στο μηχανογραφημενο συστημα (φανταστειτε χρονο για διορθωση 500 γραπτων και αναρτηση των 500 βαθμων).. Παραλληλα , υποβολη προτασεων γι αχρηματοδοτηση σε Ευρωπαικους φορεις.. Ποροετποιμασια προτασης τουλαχιστον 4 μηνες .. Καταθετεις 4 , με τσοο κοπο, τοσες τηλεδιασκεψεις με τους εταιρους και μπορει ν αμην εγκριθει καμμια.. Επιπλεον, εχεις και προσκλησεις για ομιλιες , αποσ υνεδρια μεχρι σε φορεις στην κοινοτητα.. Συντονιζεις και δρασεις στην κοινοτητα.. με εκπαιδυετικους.. Με γονεις .. απαντας στα εμαιλ των φοιτητων και τριων που δε βρισκουν τιποτε μονοι τους , τα θελουν ολα ετοιμα απο σενα, απρολο που ολα ειναι ανηρτημενα.. Επιπλεον, να επικαιροποιησεις και το προφιλ σου στη ΝΕΑ ιστοσελιδα του Τμηματος.. Να στειλεις εμαιλ στη γραμματεια , να διαβασεις τα εμαιλ αποτον ΠΡΟΕΔΡΟ. Να διαβασεις τα εγγραφα καθε ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ του Τμηματος που γινονται απο μια /μηνα εως και αλλες τρεις εκτακτες , αν απεριπτωση.. Και αλιμονο, εαν θελεις να εξελιχθεις στην επομενη βαθμιδα.. το συστημα ειναι τοσο γραφειοκρατικο που μπορει ν αχρειαστουν 3-6 μηνες να ετοιμασεις ιολα τα απαραιτητα (βιογραφικα, δημοισευσεις, διδακτορικα, υπομνημα με πειρληψεις εργασιων κλ) και να τα αναρτησεις στην ψηφιακη πλατφορμα.. Εαν δε θελεις να αγορασεις κατι, για το γραφειο σου , γι ατο εργαστηριο σου, τουλαχριστον 8 χαρτια , πανε και ερχονται αναμεσα σε σενα, τη γραμματεια του τμηματος ή τον Ειδικο ΛΟγαριασμο, κατ απεριπτωση. Ενω βεβαια, εχεις ψαξει εσυ για τις προδιαγραφες και γι ατην τιμη! Αυτο ειναι το ΕΛΛΕΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ! αυτη ειναι η δουλει α του Καθηγητη Πανεπιστημιου.. Για 2100 ευρω! Ολα αυτα! Δεν υπαρχει ωραριο, απο τοτε που εφευρεθηκε το εμαιλ, και το ιντερνετ,. Ολοι σου ζητουν κατι, σαββατα, Κυριακες, Χριστουγεννα, Πρωτοχρονια, βραδυ, απογευμα .. απο φοιτητες/.τριες, εως τον Προεδρο του τμηματος, Τον αντιπρυτανη, επιστημονικες ενωσεις, συνεργατες κλπ κλπ κλπ

@Αλλοδαπ22 Ιαν 2024 19:50
|

Είμαι επίκουρος καθηγητής στο ΜΚΕ3, χωρίς παιδιά, και τον Ιανουάριο του 2024 έλαβα μικτά 2386 ευρώ και καθαρά 1647. Στα ποσά περιλαμβάνονται όλες οι αυξήσεις που καταγράφει το άρθρο.

Αλλοδαπ
|

Μπορεί κάποιος/α να δ΄ωσεί ένα παράδειγμα μικτού και καθαρού μισθού - προσπαθώ να καταλάβω τις κρατήσεις και φορολογία στα ΑΕΙ.

ΔΕΠ
|

Είμαστε άξιοι των ανύπαρκτων αγώνων μας. Πάμε σε μια διαρκή απεργία/αποχή από τα μαθήματα, να δεις πως αλλάζει η κατάσταση. Αλλά σκεφτόμαστε τους φοιτητές μας, που δεν φταίνε σε τίποτα. Μιλάμε με συναδέλφους στο εξωτερικό και γελάνε με την κατάντια μας. Θέλετε και αναβάθμιση των πανεπιστημίων, χωρίς καμία ντροπή. Για αυτά που πληρώνετε είναι πάρα πολλά αυτά που παρέχουμε. Δυστυχώς έχουμε οικογενειακές υποχρεώσεις στη χώρα, διαφορετικά δεν θα είχε μείνει ικανός άνθρωπος εδώ.

@@@ΔΕΠ 23 Οκτ 2023 08:4
|

Λογικό. Πρέπει να είσαι τρελός για να αφήσεις το μισθό και την ευταξία της ακαδημαϊκής ζωής στο εξωτερικό για να μπεις στη "σουπα με τα γιουβαρλάκια" αυτής στην Ελλάδα. Και με μισθό της πλάκας (πάντα σε σχέση με τα προσόντα και το έργο που καλείσαι να παρέχεις). Οι περισσότεροι το κάνουν για οικογενειακούς λόγους, σχεδόν αποκλειστικά.

@@ΔΕΠ 23 Οκτ 2023 08:48
|

Η εμπειρία μου προσπαθώντας να προσεγγίσω νέους και πολλά υποσχόμενους επιστήμονες του εξωτερικού να σκεφτούν την προοπτική να εργαστούν σε κεντρικό ΑΕΙ της προτεύουσας είναι η εξής: με 1200 καθαρά τα πρώτα δυο χρόνια δεν μετακομίζει κανείς την οικογένειά του αν δεν έχει ήδη περιουσία στην Ελλάδα. Δηλαδή θ' αφήσει τη ζωή του/της για να μετράει ευρώ για το τέλος του μήνα;

Κώστας
|

Πάλι προσφυγές στα δικαστήρια, πάλι την μπάλα στην εξέδρα από την κυβέρνηση θα έχουμε.

@ΔΕΠ
|

Δεν είναι μόνο οι μισθοί οι οποίοι συμβάλουν στο brain drain. Ειναι και η ανύπαρκτη χρηματοδότηση της έρευνας και των υποδομών.

ΔΕΠ 2
|

Αντιπαραβάλλοντας, οι μισθοί στο άρθρο είναι μικτά. Στην Ελλάδα ο πρωτοδιοριζόμενος επίκουρος καθηγητής (χωρίς τις αυξήσεις που περιγράφει το άρθρο και θα είναι το πολύ 200ευρώ το μήνα για όλους) παίρνει 1250 καθαρά το μήνα περίπου τα δυο πρώτα χρόνια και 1450 από τον τρίτο και μετά και φτάνει μέχρι 1600 περίπου με χρονοεπίδομα. ο Αναπληρωτής καθηγητής παίρνει 1600-1850 καθαρά, ενώ ο καθηγητής παίρνει 1800-2100 καθαρά το μήνα. Περαστικά μας.

ΔΕΠ
|

Μερικοί αριθμοί που δείχνουν γιατί το brain drain δε θα μειωθεί. Βρετανία, αποδοχές πρωτοδιοριζόμενου επίκουρου καθηγητή Lecturer (σε μη πρωην polytechnic--"TEI") περίπου £2500 καθαρά το μήνα και φτάνει με χρονοεπίδομα μέχρι £3100 καθαρά, αναπληρωτή (senior lecturer ή reader ή associate professor) περίπου £2800-3500 καθαρά και καθηγητή το ελάχιστο £3600 και δεν έχει μέγιστο (ο κάθε καθηγητής κάνει παζάρια με τον πρύτανη για το μισθό του κατά την πρόσληψη). Το σύνηθες είναι οι καλύτεροι ερευνητικά καθηγητές να παίρνουν πάνω από £100.000 το χρόνο μικτά δηλαδή, πάνω από £5000 καθαρά το μήνα. Όλα αυτά χωρίς επιπλέον επιδόματα, αν το πανεπιστήμιο είναι στο Λονδίνο που παίρνουν £300 το μήνα παραπάνω λόγω ακρίβειας της πόλης.

Ιταλία: πρωτοδιοριζόμενος επίκουρος καθηγητής Ricercatore περίπου 1900ευρώ καθαρά το μήνα, αναπληρωτή (professore associato) περίπου 2500-3000 καθαρά και καθηγητής (professore ordinario) 3800-4300.

Γαλλία: πρωτοδιοριζόμενος επίκουρος καθηγητής Maitre de conference περίπου 2100ευρώ καθαρά το μήνα και καθηγητής 3200-4500 ανάλογα τη βαθμίδα.

Γερμανία: επίκουρος καθηγητής (W1 professor -- tenure track) περίπου 3000ευρώ καθαρά το μήνα, αναπληρωτής (W2 professor) 3200-5000 καθαρά και καθηγητής (W3 professor) 4000-6000 ανάλογα το κρατίδιο και τα παζάρια (ο κάθε W2 και W3 καθηγητής κάνει παζάρια με τον πρύτανη για το μισθό του κατά την πρόσληψη). Παρόμοια και στην Αυστρία. Για την Ελβετία πολλαπλασιάστε τους Γερμανικούς μισθούς επί 2.5 (ναι δε λέω ψέματα).

Και δεν έχουν ΜΑΤ, ΟΠΠΙ, καταλήψεις, πενιχρή χρηματοδότηση, κτλ.

@ΠΕ19
|

Συγνώμη και με όλο το σεβασμό, αλλά δεν έχετε ιδέα τι κάνει ένας πρόεδρος τμήματος ΑΕΙ. Ρωτήστε καλύτερα να μάθετε.

Μέλος ΔΕΠ
|

Ε όχι και απλά Προεδρεύει ο Πρόεδρος Τμήματος. Π19 δεν έχετε καθόλου εικόνα απ'ότι φαίνεται. Να σας δείξουμε μόνο το φάκελο της Πιστοποίησης από την ΕΘΑΑΕ. Δεν θα χρειαστούν τα υπόλοιπα.

@ΠΕ19
|

Προφανώς η σχέση σας με το έργο ενός προέδρου σε τμήμα πανεπιστημίου είναι αντίστοιχη με αυτή ενός φαλακρού με τη χτένα του...
Και δε λέω ότι ο διευθυντής δεν τρέχει ή δεν έχει πράγματι πολλές ασχολίες αλλά 210€ ο πρόεδρος ενός τμήματος πανεπιστημίου που μπορεί να έχει πάνω από 1500 πραγματικούς φοιτητές και 429€ ο διευθυντής ενός λυκείου με ίσως λιγότερους από 200 μαθητές...
Αυτά μόνο στο Ελλαδιστάν...

Polar_Fish
|

Tο επιδομα βιβλιοθηκης υπηρχε για πολλά χρόνια στο μισθολογιο των ΔΕΠ. Καποια στιγμη εγινε προσφυγη στο ΣτΕ διότι δεν μπορει να φορολογείται όταν ειναι επιδομα. Το ΣτΕ δικαιωσε τους προσφεύγοντας. Μετά απο δυο χρόνια με το νεο μισθολογιο καταργήθηκε το επιδομα αυτό. Τώρα ξαναέρχεται. Το προβλημα είναι ότι λέγεται "επίδομα".

ΕΔΙΠ_ΤΕΙ
|

Να θυμίσω τους νόμους Γαβρόγλου να κλάψουμε λίγο !!!

ΠΕ19
|

@Χρήστος ναι αλλά ο Πρόεδρος απλά προεδρεύει ο Διευθυντής τρέχει για όλα !!!

Χρήστος
|

Διευθυντής Λυκείου 429 Ευρώ
Πρόεδρος και Κοσμήτορας Τμήματος 210 Ευρώ

Ωραίοι είστε....

ΔΔ
|

Πάλι ένας νόμος που αφήνει πολλά περιθώρια για συνέχεια μέσω αποφάσεων του ΣΤΕ και έτσι πετάς το μπαλάκι στον επόμενο που και αυτός θα πετάξει κάτι στο μεθεπόμενο και πάει λέγοντας....
Απλά δεν υπάρχει σωτηρία και μετά αναρωτιόμαστε γιατί φεύγουν οι νέοι... Καμία σοβαρότητα δυστυχώς και καμμία αλλαγή...

Και νέες πονηριές
|

Το επίδομα βιβλιοθήκης χαρακτηρίζεται τακτικές αποδοχές δηλ. υπόκειται σε ασφαλιστικές κρατήσεις και φορολογείται. Πρέπει να είμαστε ο μοναδικός κλάδος (σίγουρα όχι οι δικαστικοί) που έχει αυτή την μεταχείριση. Πότε είναι η νέα δικάσιμος στο ΣτΕ;

Polar_Fish
|

H διοίκηση εκτελεί εγκυκλίους που εκδίδονται με βάση τους νόμους.

Όλο εξαγγελίες και από πράξη ... μηδέν άγαν
|

Πότε θα διατεθούν οι πιστώσεις για τα αναδρομικά από τον 10/2022 στους βασικούς μισθούς; Αυτό να μας πείτε.
Μήπως να περιμένουμε πάλι κάποιους μήνες να εκδοθεί νέα εγκύκλιος για την διάθεση πρόσθετων πιστώσεων για τα αναδρομικά;
Για τα αναδρομικά (αν κάποτε καταβληθούν) θα πρέπει να υποβληθούν συμπληρωματικές δηλώσεις στην εφορία;
Η εφαρμογή όσων νομοθετούνται δεν συνάδουν με τις πράξεις σας!
Οι μισθοί μας άγονται και φέρονται μεταξύ Μήτσο και Τάκη ενώ στην αντιπολίτευση οι μεν διάγουν "μήνα του μέλιτος" και οι δε έτε(αι)ροι θριαμβολογούν με τις Δημοτικές ...

ΔΕΠ
|

Iσως ενω αρχικα ειχε ανακοινωθει οτι τα 70 ευρω θα τα παρουν οι ΔΕΠ επιπλεον των αυξησεων τους, τωρα ισως υπαρχουν δευτερες σκεψεις

Ελλάδα 3.0
|

Μπανανία. Ψηφίστηκε ο νομος εδώ και μήνες αλλά...πρέπει να γράψουν τα ίδια ακριβώς και σε...εγκύκλιο.... Μεταρρυθμιστές πολλοί, αλλά μεταρρυθμίσεις πουθενά σ'αυτή τη χώρα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ