Κίνηση καθηγητών για «αποχή» από τις πολυήμερες εκδρομές για το σχολικό έτος 2023-24

Ζ. Μακρή: Δεν έχουν νομική ισχύ οι δηλώσεις γονέων

23/10/2023

Άκουσε το άρθρο

‘Έκκληση προς τους εκπαιδευτικούς , απηύθυνε η  Α-Γ ΕΛΜΕ Β Αθήνας, να υπογράψουν  δήλωση ότι για το σχολικό έτος 2023-24 δε θα συμμετέχουν  σε πολυήμερες εκδρομές αν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 το υπουργείο Παιδείας Πολιτεία δεν ικανοποιήσει τα παρακάτω αιτήματα:

  • Νομική κάλυψη εκπαιδευτικών. Κάλυψη δικαστικών εξόδων από την υπηρεσία.
  • Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τις εκδρομές.
  • Οικονομική αποζημίωση σε ικανοποιητικό επίπεδο όλων των συναδέλφων που συνοδεύουν σε κάθε σχολική εκδρομή.

Μπορείτε να συλλέξετε τις υπογραφές ανά σχολική μονάδα ή αλλιώς να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα.    
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfDwpSocKw574V5A74ovhw2n-9HOEb…

Το κείμενο  , σύμφωνα με την ΕΛΜΕ,  έχει ήδη υπογραφεί από 317  εκπαιδευτικούς από 22 σχολικές μονάδες (15 υπογραφές ανά σχολική μονάδα κατά μέσο όρο).

Ζ. Μακρή: Δεν έχουν νομική ισχύ οι δηλώσεις γονέων

Υπενθυμίζεται ότι η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή  το έχει ξεκαθαρίσει στη Βουλή ότι:

Α. Τυχόν δηλώσεις που δίνονται από τους γονείς ότι επιτρέπουν στα παιδιά να συμμετέχουν στην εκδρομή, και με αυτό τον τρόπο καμία ευθύνη δεν υπάρχει στους εκπαιδευτικούς, νομική ισχύ δεν έχουν.

Β. Οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευθύνη της επίβλεψης, όπως την έχουν κατά τη διάρκεια της σχολικής διαδικασίας, την επίβλεψη της επιτήρησης όταν τα παιδιά είναι σε διάλειμμα, την έχουν πολύ περισσότερο όταν τα παιδιά βρίσκονται σε εκδρομή.

Σχόλια (14)

Γιάννης
|

Μη συνοδέψει κανένας και σε ένα μήνα θα διορθωθεί από μόνο του.

Qwerty
|

Η κα. Μακρή που λέει "οι δηλώσεις δεν έχουν νομική ισχύ" μπορεί η ίδια να είναι νομικός, αλλά ΔΕΝ είναι δικαστής ούτε στηρίζεται σε δικαστική απόφαση. Ας σεβαστεί τη διάκριση των εξουσιών και ας θεσπίσει εκείνο το νομικό πλαίσιο που θα θωρακίζει τους εκπαιδευτικούς.

Πάλι τα ίδια...
|

Αντί να κάνουμε ότι κάνουν όλες οι δυτικές χώρες, πνιγόμαστε σε να μην πω τι.

Μπορείς να αναγκάζεις τον εκπαιδευτικό να αναλάβει ευθύνη εκτός έδρας χωρίς τους γονείς δίπλα; Μόνο αν
α) τον αποζημιώνεις, έστω και λίγο, για την αυξημένη ευθύνη
β) του δίνεις τα "εργαλεία" να τη διαχειριστεί. Δηλαδή, ο αριθμός συνοδών να είναι αρκετά μεγάλος για τον αριθμό μαθητών, και να υπάρχει διέξοδος αν κάποιοι μαθητές εκτραπούν ή "δυναμιτίζουν" την εκδρομή (σε στέλνω σπίτι σου πακέτο).
γ) νομική κάλυψη.
Κορόιδα είναι οι καθηγητές;
Και οι γονείς ΔΕΝ μπορεί να είναι άμοιροι ευθυνών. Η κα. Μακρή που λέει "οι δηλώσεις δεν έχουν νομική ισχύ" το λέει ως τι ακριβώς; Έχει αποφανθεί δικαστήριο για αυτό; Αν όχι, πως το ξέρει;

Δημήτριος Κουγιουμτζ.
|

Εξαιρετική κίνηση που θα πρέπει να έχει και την ανάλογη ανταπόκριση τόσο από συναδέρφους, που θα πρέπει να τη στηρίξουν με την υπογραφή τους, όσο και επακόλουθα από την πολιτεία, που θα πρέπει να ανταποκριθεί στα ολόσωστα αιτήματα του κειμένου.

Πλατάρος Γιάννης
|

Παρατηρώ αστείες αντιδρασεις:
1. Δεν το ξέρετε ότι η αποζημίωση υπήρχε και κόπηκε πριν δεκαετίες και έκτοτε δεν βγήκε κιχ; Με το τωρινό κιχ θα βγει κάτι;
2. Δεν το ξέρετε ότι πάτε εθελοντικά μη υποχρεωτικά; Τι διατεταγμένη υπηρεσία λέτε;
3. Πόσο μυαλό πρέπει να έχει κάποιος για να καταλάβει ότι όταν συνοδεύει ανήλικους για ό, τι κάνουν έχουν ευθύνη αυτοί και μόνον αυτοί και είναι ΑΔΎΝΑΤΟΝ να μεταβίβαστει αλλού αφού είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΉ; Ξέρετε τι γελοίο ρίχνουν οι ιθυνοντες όταν εισπρατουν τον "νομικό" προβληματισμό σας; Ώστε αν έλθουν και οι γονείς στην εκδρομή δεν έχουμε πρόβλημα; Θα πάτε πενθήμερη με τους γονείς; Το βλέπω να το γράφετε χρόνια ως "επιχείρημα" - "αίτημα". Τι αστεία είναι αυτά;
4 Δεν ξέρετε ότι ανεξαιρέτως όλοι όσοι πάνε εκδρομή έχουν άγνοια κινδύνου που αναλαμβάνουν; Αν ήξεραν, απλώς δεν θα πήγαιναν. Αφού πάνε, απλώς δεν ξέρουν.
5. Πάντα υπάρχουν χρήσιμοι ανεπιγνωστοι που θα συνοδεύουν πολυήμερες.
6. Αν δεν δηλώσει κανένας διαθεσιμότητα για εκδρομή, την άλλη βδομάδα και αποζημίωση θα καθιερωθεί και πληρωμή των δικηγόρων επίσης που ενδεχομένως χρειαστουν. Αλλά θα δηλώσουν όλοι. Οπότε δεν θα γίνει τίποτα.
Αν δεν δηλώσει κανένας, συνήθως οι μαθητές κάνουν κατάληψη και μετά από συνδυασμένες πιέσεις και του διευθυντή, υποκύπτουν και πάνε .
Άρα;.....

Γιώργος
|

Αυτό έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Οι συνάδελφοι ξεσπιτώνονται και αναλαμβάνουν να συνοδεύσουν τα παιδιά σε μονοήμερες και πολυήμερες εκδρομές αντιμετωπίζοντας ένα σωρό κινδύνους. Η υποχρέωση αυτή πρέπει να είναι καλά αμοιβόμενη και να τυγχάνει νομικής προστασίας.

ΚατεριναΜ
|

Ας γίνονται οι εκδρομές αλλά με συνοδεία εκπροσώπων του συλλόγου γονέων. Γιατί όχι; Να μην εμπλέκονται καθηγητές. Γίνονται πολλά από βανδαλισμούς ξενοδοχείων ως μέθη που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά.... Εγώ πάντως δεν θα συνόδευα εκδρομή ακόμη και με οικονομικό κίνητρο. Η ευθύνη δεν πληρώνεται....

Κωνσταντίνος Διακουμής
|

Είμαι καθηγητής που κάθε χρόνο συνοδεύω μαθητές σε πολυήμερες εκδρομές. Για το θέμα της ευθύνης είναι αυτονόητο ότι υπάρχει από τη στιγμή που είμαστε σε διατεταγμένη υπηρεσία. Αυτό που είναι απαράδεκτο, είναι ότι δεν λαμβάνεται υπόψη ότι ενώ είμαστε σε εκτός έδρας αποστολή, με 24ωρη απασχόληση(!), δεν υπάρχει καμία αποζημίωση, σε αντίθεση με άλλους εργαζόμενους του Δημόσιου που αμείβονται!

Εκπαιδευτικός στα ΕΠΑΛ
|

Να τα πάνε οι γονείς τους εκδρομές και να έχουν και την ευθύνη.
Αφήστε τα πονηρά και την φιλοσοφία......Οι εκδρομές είναι αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας......... Ο τσάμπας και τα κορόιδα τέλος.

Δημήτρης Κ.
|

Όλοι οι εκπαιδευτικοί της ΄χώρας με πρωτοβουλία της ΟΛΜΕ πλέον, και της ΔΟΕ πρέπει να υπογράψουμε αυτή την αίτηση. Αλλιώς, είμαστε άξιοι της τύχης μας

Δημήτρης
|

Το ζητούσα στην Α ΕΛΜΕ Αχαϊας από τη δεκαετία του '90.

Χρήστος Δρακ.
|

Επιτέλους μια σωστή και δυναμική παρέμβαση εκπαιδευτικών!!μπράβο!!!!από Αρκαδία!!!!

Qwerty
|

Μπράβο στις Α-Γ ΕΛΜΕ Αθήνας!
Επιτέλους!
Παρακαλούμε να διαβιβαστεί μέσω της ΟΛΜΕ σε όλες τις τοπικές Ενώσεις, ώστε να υπογραφεί το κείμενο σε όλη την Ελλάδα. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα και θετική ανταπόκριση του Υπουργείου, γιατί το θέμα αφορά τζίρο εκατομμυρίων και πολλούς εμπλεκόμενους κλάδους επιχειρηματιών. Οι εκδρομές είναι αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και πρέπει να συνεχιστούν, όχι όμως "στην υγειά των ... κορόιδων"!

Nikos
|

Όχι μόνο 1 -2 ΕΛΜΕ.
ΟΛΟΙ οι Εκπαιδευτικοί Πανελλαδικά.
Πρέπει επιτέλους να τελειώνει όλο αυτό, που παίζουμε τα κεφάλια μας κορόνα γράμματα σε κάθε πολυήμερη εκδρομή και με τη έξαρση της βίας ανηλίκων στις μέρες μας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ