Ο Κ. Πιερρακάκης απέρριψε την αίτηση χρηματοδότησης 682.000,00 ευρώ για την επέκταση του συστήματος ασφαλούς μετάδοσης (ΣΑΜ) θεμάτων εξετάσεων και πιστοποιήσεων

Δείτε ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν του υπουργό Παιδείας σε αυτή την απόφαση

25/10/2023

Άκουσε το άρθρο

Την απόρριψη της αίτησης χρηματοδότησης της πράξης «Επέκταση Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) θεμάτων εξετάσεων και πιστοποιήσεων του ΥΠΑΙΘA»  με  συνολική δημόσια δαπάνη 682.000,00 ευρώ, η οποία υποβλήθηκε  στις 26/07/2023   για τους κάτωθι λόγους:

Η πρόταση αξιολογήθηκε αρνητικά στο στάδιο Α’: Έλεγχος πληρότητας και επιλεξιμότητας πρότασης για τους ακόλουθους λόγους:

Η πρόταση δεν περιλαμβάνει όλα τα έγγραφα που ορίζονται στην πρόσκληση, ως αναγκαία επί ποινή αποκλεισμού, όπως περιγράφονται στην παράγραφο 3.4 της πρόσκλησης.

Συγκεκριμένα, δεν περιλαμβάνεται η βεβαίωση εναρμόνιση έργου( ΒΕΕ), για τα έργα ΤΠΕ, με την οποία πιστοποιείται η εναρμόνιση της προς έγκριση πράξης με τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και σχετική αλληλογραφία του φορέα υλοποίησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το Α6 του ν. 4727/2020.

Σε περίπτωση μη απαίτησης Β.Ε.Ε για την συγκεκριμένη πράξη, αυτό βεβαιώνεται από την ίδια την υπηρεσία Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και όχι από το φορέα υλοποίησης.

Επίσης, η τεκμηρίωση για τη μη επισύναψη των ανωτέρω, δεν ήταν επαρκής σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο.

Περαιτέρω, στο υποβαλλόμενο ΤΔΠ δεν έχουν τηρηθεί τα οριζόμενα στον οδηγό συμπλήρωσης ΤΔΠ Δ1- Οδ1-Οδηγίες-Συμπλήρωσης-ΤΔΠ-24.10.2022 του Εγχειριδίου Διαδικασιών (ΣΔΕ) ΕΠΑ 2021-2025 όσον αφορά:

1) την πληρότητα και σαφήνεια του περιεχομένου της πρότασης: δεν είναι επαρκής η ανάπτυξη του Φυσικού Αντικειμένου, στο Τμήμα Δ.

2) Η πράξη δεν έχει ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα: σύναψη σύμβασης 29/2/2024, διάρκεια σύμβασης 3 μήνες και διάρκεια πράξης έως 31/12/2025.

3) Η ωριμότητα του έργου, όπως προκύπτει από αιτούμενα δικαιολογητικά είναι ασαφής, δεν περιλαμβάνει σχέδια εγγράφων για τον προσδιορισμό του Π/Υ, εφόσον δεν υπάρχουν εγκεκριμένα.

Ο δυνητικός δικαιούχος δύναται να υποβάλει ένσταση επί της παρούσας απόφασης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 43 της Υπουργικής Απόφασης 110427/ΕΥΘΥ1020/20.10.2016 (ΦΕΚ 3521/Β’/1.11.2016).

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Σχόλια (11)

ΔΕΠ
|

Ποιό είναι το πρόβλημα με το να "διαρρεύσουν" τα θέματα ΜΕΤΑ την έναρξη της εξέτασης; Πως θα μπορούσα να δώσω απαντήσεις σε κάποιον εξεταζόμενο την ώρα που είναι στην αίθουσα και γράφει; Κάποιος μίλησε για bluetooth κινητά κλπ, αλλά αυτά έτσι κι αλλιώς απαγορεύονται και "κυνηγιούνται".

@@Ανεστης
|

Και άντε και "διέρευσαν" τα θέματα, την ώρα που αρχίζει η εξέταση. Πως βοηθάει αυτό κάποιον; Το φροντιστήριο έξω τα λύνει, ΟΚ. Οι εξεταζόμενοι δεν μπορούν να λάβουν βοήθεια.

@ΑΝΕΣΤΗΣ
|

Ανέστη, όταν μπουν οι εξεταζόμενοι και "κλειδώσουν" οι πόρτες, το κλειδί αποκρυπτογράφησης το δημοσιεύεις, το στέλνεις με μέηλ, το φωνάζεις απ'την ταράτσα.
Θα μπορούν όλοι - εντός και εκτός του σχολείου - να ανοίξουν τα θέματα. Και επειδή δεν επιτρέπεις την είσοδο μετά την καθορισμένη ώρα, δεν υπάρχει θέμα με κάποιον ο οποίος μπορεί να τα λύσει εκείνη την ώρα εκτός εξεταστικού κέντρου.

@Ανεστης
|

Μάλλον δεν έχεις πλήρη εικόνα του συστήματος....

ΠΟΤΕ δεν ήταν τόσο εύκολο να διαρρεύσουν τα θέματα
Και με ένα Bluetooth ακουστικό κάτω από μακρυά μαλλιά όλα παίζουν...

ΑΝΕΣΤΗΣ
|

@Απορία
Και πως θα σταλεί το κλειδί αποκρυπτογράφησης;

Όπως και να έχει το ζήτημα με τα θέματα των πανελλαδικών είναι ΚΑΙ να μην διαρεύσουν και κατα την διάρκεια της εξέτασης, στον υπολογιστή του ΣΑΜ είσαι περιορισμένος, δεν μπορείς να κάνεις σχεδόν τίποτα πέρα από εκτύπωση και έτσι δεν μπορείς να στείλεις τα θέματα αλλού.

Δημήτρης
|

Και ερωτω εγω: γιατι να έχουμε πανελλήνιες και συστήματα μεταδοσης; Μια χαρά θα είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!!! Αλλα ξέχασα, πρέπει να δουλεψει το σύστημα (φροντιστήρια, ιδιαίτερα, ενοίκια για φοιτητες κτλ κτλ κτλ)

Ρητό
|

"Ό,τι δουλεύει δεν το πειράζουμε"
Αρχαίο ρητό των μηχανικών.

(εκτός βέβαια αν τρωγόμαστε με τα ρουχα μας για 600 χιλιάρικα)

Στράτος
|

Πολύ καλά έκανε αφου υπάρχουν σύγχρονες τεχνικές ασφαλείας για τη μεταφορά δεδομένων με ελάχιστο κόστος

δηλαδή;
|

για πιο λιανά... γιατί κάτι σκεφτόμαστε

Απορία...
|

Σύστημα ασφαλούς μετάδοσης μας λένε, με προυπολογισμό 100άδες χιλιάρικα.
Η απορία μου είναι γιατί δε στέλνουν τα θέματα σε ασφαλή/κρυπτογραφημένη ηλεκτρονική μορφή λίγη ώρα πριν, στα εξεταστικά κέντρα, και την ώρα που θέλουν, αφού κλείσουν οι πόρτες, στέλνουν και τον κωδικό για αποκρυπτογράφηση.

Ελπίδα
|

Κάθε πρόεδρος επιτροπής εξετάσεων να εξουσιοδοτείται να έχει πρόσβαση με κωδικούς taxisnet ή ebanking και extra pin σε μια ασφαλή ιστοσελίδα , όπου έχουν αναρτηθεί τα θέματα εξετάσεων και απλά να τα κατεβάζει στον υπολογιστή του εξεταστικού κέντρου. Μεταφέρονται με ασφάλεια χρηματικά ποσά - λεφτά! - κάθε στιγμή από και προς κάθε σημείο του πλανήτη με αυτό τον τρόπο, αλλά προφανώς δεν είναι αρκετά ασφαλής μέθοδος για την μετάδοση των ανεκτίμητων θεμάτων των ελληνικών εξετάσεων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ