Για τη σύσταση Γραφείων Νομικών Συμβούλων στα ΑΕΙ ο νομοθέτης κινήθηκε απολύτως εντός του συνταγματικού πλαισίου, τονίζει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σε γραπτή απάντηση προς της Βουλή , ύστερα από ερώτηση του Βουλευτή Μ. Χουρδάκη σχετικά με το ΝΣΚ στο ΑΠΘ.
- Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απάντηση του ΝΣΚ
- Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την ερώτηση του Βουλευτή
Γραφεία Νομικών Συμβούλων εκτός από το ΑΠΘ ήδη έχουν συσταθεί στα Πανεπιστήμια Πάντειο, Μακεδονίας, Δυτικής Αττικής Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας , Πειραιώς και στο ΕΜΠ.
Ο Βουλευτής στην ερώτησή του ζητά από τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών τις ακόλουθες απαντήσεις:
1. Αν ζητήθηκε και σε καταφατική περίπτωση ποιος ή ποιοι ζήτησαν τη σύσταση Γραφείου ΝΣΚ στο Α.Π.Θ. με την ταυτόχρονη κατάργηση του υπάρχοντος και προβλεπόμενου στον Οργανισμό του Α.Π.Θ. (από το έτος 1996) Δικαστικού Γραφείου κι αν είχαν σχετική νόμιμη εξουσιοδότηση από τα αρμόδια συλλογικά όργανα του Α.Π.Θ., κατόπιν αποφάσεώς τους.
2. Γιατί οι κ.κ. Υπουργοί παρενέβησαν στο αυτοδιοίκητο του Α.Π.Θ. , ενώ η συνταγματική επιταγή του άρθρου 16 παρ. 5 Σ. αφήνει το προνόμιο, την ευθύνη και την επιλογή του τρόπου οργάνωσης των διοικητικών υπηρεσιών των Α.Ε.Ι. στα αρμόδια συλλογικά τους όργανα -και συνακόλουθα και της νομικής τους υποστήριξης, η οποία, άλλωστε, προβλέπεται ρητά στο υποχρεωτικό περιεχόμενο των Οργανισμών τους, που τα ίδια τα ΑΕΙ υποχρεούνται να συντάξουν, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 206 παρ. 3 του Ν. 4957/2022.
3. Θα ελεγχθεί, έστω και τώρα, η νομιμότητα της διάταξης του άρθρου 46 του Ν. 5000/2022, που έγινε κατά καταστρατήγηση του άρθρου 16 παρ. 5 του Συντάγματος και χωρίς την ύπαρξη σχετικής απόφασης αρμόδιου συλλογικού οργάνου του Α.Π.Θ. και πρόβλεψης στον υφιστάμενο Οργανισμό του ΑΠΘ;
Βρείτε μου μία (1) χώρα (εκτός από Β. Κορέα, Ιράν, πρ. ΕΣΣΔ) όπου το αν ένα ΑΕΙ έχει δικαστικό γραφείο με 1 ή 2 ή 100 νομικούς και συμβουλάτορες ρυθμίζεται από Υπουργείο.