Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Πως θα γίνονται οι εγγραφές των υποψηφίων, η αξιολόγηση και η αδειοδότηση

Κ. Πιερρακάκης: Αυστηρά τα κριτήρια για την ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων

06/11/2023

Ενημερώθηκε: 06/11/2023, 12:23

Άκουσε το άρθρο

Τη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων, στις ακαδημαϊκές και λειτουργικές προδιαγραφές  των υπό  ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρας, στο νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στο 2024 , δεσμεύθηκε με δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης.

 Στη συνέχεια το Σχέδιο Νόμου θα διαβιβαστεί στους  Πρυτάνεις, οι οποίοι θα κληθούν από τον υπουργό Παιδείας να συνδιαμορφώσουν τις παρατηρήσεις και προτάσεις, προκειμένου αυτές να συζητηθούν στην προγραμματισμένη Σύνοδο Πρυτάνεων, η οποία θα γίνει στην Αθήνα , στις 15 Δεκεμβρίου.

Το Σχέδιο Νόμου θα έχει δύο σκέλη:

Α. Τη  ίδρυση και λειτουργία μη Κρατικών Πανεπιστημίων, και

Β. Την οικονομική και θεσμική ενίσχυση των δημοσίων Πανεπιστημίων

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos , στο Σχέδιο  Νόμου θα προβλέπονται  τα εξής:

Εισαγωγή φοιτητών στο Μη Κρατικό ανεπιστήμιο

Οι προϋποθέσεις εγγραφής των ενδιαφερομένων  στο Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο, θα ορίζονται από τον Κανονισμό Σπουδών του κάθε Ιδρύματος.

Για παράδειγμα σε περιζήτητες Σχολές , όπως Ιατρικές, θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί  ως προυπόθεση η υψηλή  βαθμολογία σε συγκεκριμένα μαθήματα.

Σε Σχολές που δεν θα είναι στον πίνακα με μεγάλη ζήτηση ενδεχομένως να τεθεί ως προϋπόθεση η βαθμολογία σε κάποια μαθήματα αλλά θα είναι χαμηλή.

Για  την εγγραφή   στο Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο  σε Προπτυχιακό τμήμα , ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει  να κατέχει -

(α) Απολυτήριο αναγνωρισμένο  Λυκείου   ή

(β) Απολυτήριο που αποκτήθηκε σε άλλη χώρα  ισότιμο ή αντίστοιχο   του ελληνικού Λυκείου .

Η εγγραφή  στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα θα γίνεται μόνο σε πτυχιούχους προπτυχιακών προγραμμάτων.

Αξιολόγηση φοιτητών

Ο τρόπος αξιολόγησης και προαγωγής των φοιτητών καθώς και η διαδικασία αποφοίτησης και απονομής   καθορίζονται  από τον Κανονισμό Σπουδών του κάθε Μη Κρατικού Πανεπιστημίου

Διοικητικά Όργανα

Η θεσμοθέτηση  διοικητικών οργάνων θα γίνεται από τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια , η οποία θα αντανακλά το οικείο "μητρικό"  ΑΕΙ.

Αδειοδότηση

Α. Θα τεθούν συγκεκριμένες διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού

Β. Προϋπόθεση αδειοδότησης θα είναι η  επάρκεια των υποδομών τόσο για τη βασική λειτουργία (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη) όσο και για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις κ,λπ.).

Γ. Θα εξετάζεται η  αναπτυξιακή στρατηγική του και θα αξιολογείται   η βιωσιμότητα και η προοπτική του Μη Κρατικού Πανεπστημίου.

Δ. Θα αποκλείονται  αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες ίδρυσης Μη κρατικών Πανεπιστημίων, χωρίς της αρωγή ξένου ΑΕΙ.

Ε. Θα δίνεται   η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Παραρτημάτων   στην Ελλάδα, από ξένα Πανεπιστήμια, είτε ως συνεργαζόμενα με ελληνικούς  ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς.

Σχόλια (47)

"Μια είναι η ουσία, δεν υπάρχει αθανασία"
|

@11 Νοε 2023 17:02
Εάν αυτό καταλάβατε από το σχόλιό μου (και είστε ο μόνος) σιγά μην σας χαλάσω τη διάθεση.....

@"Μια είναι η ουσία, δεν υπάρχει αθανασία" 11 Νοε…
|

Συνεπώς κινδυνολογείτε και μόνο. Ευχαριστώ για τη σιωπηρή σας παραδοχή.

"Μια είναι η ουσία, δεν υπάρχει αθανασία"
|

@@Δεν είναι βόας
Την ουσία θα τη δούμε όλοι, όταν, εάν και όπως θα λειτουργήσουν στην πραγματικότητα στη χώρα μας τα "μη κρατικά - μη ιδιωτικά", τα "παραρτήματα", τα "διεθνή ερευνητικά κέντρα", οι "αστικές μη κυβερνητικές εταιρείες", οι "μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί" κι ό,τι άλλο μεγάλο και θαυμαστό σχεδιάζεται για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Επίσης θα δούμε όλοι (μπορεί και να το νοιώσουμε) πόσο θα κοστίσει το "μάρμαρο" και ποιος θα το πληρώσει τελικά (ως συνήθως).
Εδώ θα είμαστε άλλωστε, κι έχουμε και το esos για να μας ενημερώνει σχετικά.
ΥΓ. Αγνοείται νομίζω η τύχη ενός ειδικού επί της λειτουργίας του ΔΟΑΤΑΠ.... κι ενός άλλου ειδικού (αλλά μη νομικού) επί του τρόπου εισαγωγής των φοιτητών.

@  Δεν είναι βόας
|

Για την ουσία, τίποτε

Δεν είναι βόας, μην είναι καρχαρίας?
|

Ούτε και το δικό μου σχόλιο είναι προσωπικό. Όποιος μπήκε στον κόπο να διαβάσει τις ελάχιστες γραμμές του δημοσιεύματος που ανέφερα στις 07 Νοε 2023 15:49, νομίζω ότι μπορεί να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του, χωρίς να χρειάζεται τη "μετάφραση" κανενός μας. Και Ελληνικά ξέρουμε όλοι.... και εμπειρία για το πώς δουλεύει "το σύστημα" στη χώρα μας έχουμε όλοι.

Κροταλίας; 09 Νοε 2023 17:28
|

Το σχόλιο μου δεν ήταν προσωπικό, αλλα γενικό για το σύνολο της συζήτησης.
Ας συφωνήσουμε λοιπόν οτι το Columbia global Center δεν είναι "μη κρατικό - μη ιδιωτικό" πανεπιστημιο ή παραρτημα του, οτι η πιθανή αποδοχή κάποιας κρατικής επιχορήγησης του καταστατικού του δεν ισοδυναμεί οτι "ΚΑΙ ο Ελληνας πολίτης (μεσω της φορολογησης του) θα πληρώνει (επανειλημμενα) τη λειτουργία του".
Ο Ελληνας πολίτης πληρώνει ήδη επιχορηγήσεις σε ιδιώτες, ιδιωτικές (κερδοσκοπικές) εταιρείες και έμμεσα σε πιτογυράδικα και ενοικιαζόμενα σε χωριά και ραχούλες. Είναι λοιπόν τόσο μη θεμιτό να επιδοτηθούν φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων για ενα σεμηναριο που δεν προσφέρει το πανεπιστημιο τους, να επιδοτηθούν συμπράξεις Ελληνικών πανεπιστημίων με το Columbia Global Center (που μπορουν να ευνοήσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο), να επιδοτηθούν φοιτητές του Columbia για να διδαχτούν ελληνική, γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό;

@@Κροταλίας; και @08 Νοε 2023 21:06 09 Νοε 2023 17:28
|

Να το πω όσο πιο απλά μπορώ: το ότι ένα καταστατικό λειτουργίας ενός οργανισμού που ΔΕΝ είναι ιδιωτικό ΑΕΙ λέει ότι "μπορεί" δηλαδή επιτρέπεται να λαμβάνει επιχορηγήσεις (πορφανώς εννοεί οποιασδήποτε μορφής) από το δημόσιο ΔΕΝ συνεπάγεται ότι ο Έλληνας φορολογούμενος ΘΑ επιβαρυνθεί από τη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ. Δεν θα μας τρελάνετε κι όλας.

@Κροταλίας; και @08 Νοε 2023 21:06
|

- Είναι για εσάς το ίδιο, το "εάν θα πληρώνει κι εκείνος (μέσω της φορολόγησής του) για τη λειτουργεία του" που έγραψα εγώ.... με το "οτι ο ίδιος θα θα πληρώνει τη λειτουργία του (μέσω της φορολόγησής του)" που γράψατε εσείς?
- Πιστεύετε ότι θα επέτρεπε το esos σε κάποιον, να προσπαθεί να παραπλανήσει τους αναγνώστες του?
- Eίναι άραγε λέτε τόσο εύκολο, το να παραπλανηθούν από κάποιον οι αναγνώστες του esos?
- Επειδή κουτό ή άσχετο δεν μ' έχουν πει ακόμη μέχρι σήμερα, μήπως δεν καταλαβαίνω αυτά που μου εξηγείτε, εξαιτίας της μεγάλης τους βαρύτητας?
ΥΓ. Κάθε αναγνώστης του esos κρίνει αυτά που γράφουμε και τα επιχειρήματα με τα οποία τα υποστηρίζουμε.... και βγάζει τα συμπεράσματά του. Το τι πιστεύει ο ένας, για όσα γράφει ο άλλος, δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη βαρύτητα....

Κροταλίας;
|

Σιγουρα θα έπρεπε να ενδια΄φερει τον Έλληνα πολίτη αν καποιοι προσπαθούν να τον παραπλανήσουν παρουσιάζοντας πληροφορίες απο το καταστατικό του Columbia global Center οτι μπορεί να ΄δέχεται και κρατικές επιχοτηγήσεις ως απόδειξη οτι ο ίδιος θα θα πληρώνει τη λειτουργία του (μέσω της φορολόγησής του).

@@@@@@@@@@Ο Τζάμπας πέθανε το 2009 είπαμε 08 Νοε 2023 13:36
|

Σας εξηγώ και δεν καταλαβαίνετε. Προφανώς δεν έχετε σχέση με τα ΑΕΙ. Οπότε και η γνώμη σας έχει την ανάλογη βαρύτητα.

@@@@@@@@@Ο Τζάμπας πέθανε το 2009 είπαμε 08 Νοε 2023 13:36
|

Δηλαδή δεν διαψεύδετε ότι θα πληρώνει και ο Έλληνας φορολογούμενος, για τα παραρτήματα-εταιρείες των ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.... αλλά κατά τ' άλλα.... αυτά που λέω είναι παραπλανητικά, δεν προκύπτουν από πουθενά, κινδυνολογώ, δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία κλπ.... γιατί πρόκειται για "ΕΡΕΥΝΑ"! Οκ.... Από την πολύ την έρευνα, μη χάσουμε τη μπάλα μόνο....

Δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας
|

Προς Στα @@@@@
Νομίζω ότι τον Έλληνα πολίτη δεν τον ενδιαφέρει το ως τι θα λειτουργεί το Columbia global Center.... αλλά το εάν θα πληρώνει κι εκείνος (μέσω της φορολόγησής του) για τη λειτουργεία του.

@@@@Πανελλήνιες 08 Νοε 2023 13:37
|

Άρα δεν είστε νομικός? Ποιο είναι δηλαδή το γνωστικό σας αντικείμενο?
Η "μελέτη του θέματος των αδειών σε σχολή κεντρικού ΑΕΙ" που σας ανέθεσαν, αφορά στο εάν η εισαγωγή φοιτητών στα "ΑΕΙ της αλλοδαπής με παραρτήματα στην Ελλάδα", θα γίνεται μέσω των πανελληνίων εξετάσεων και ΕΒΕ?

@@@Πανελλήνιες 07 Νοε 2023 15:13 08 Νοε 2023 09:1
|

Είμαι μέλος ΔΕΠ επιφορτισμένο με τη μελέτη του θέματος των αδειών σε σχολή κεντρικού ΑΕΙ.

@ @@@@@@@Ο Τζάμπας πέθανε το 2009 είπαμε 08 Νοε 2023 09:05
|

Μα δεν τιθεται θέμα διάψευσης, απλά αυτά που λέτε είναι παραπλανητικά! Η ΕΡΕΥΝΑ χρηματοδοτείται από όλα τα κράτη του κόσμου είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Όπως είπα, φαίνεται ότι δεν έχετε γνώση του πως λειτουργεί η έρευνα στα ΑΕΙ, απλά επαναλαμβάνετε την ίδια καραμέλα.

Στα @@@@@
|

Τα Columbia global Center δεν λειτουργει ως "ιδιωτικό" / "μη-κρατικό" πανεπιστήμιο.
Προκειται για συνεργασίες με τοπικα πανεπιστήμια, και προσφέρει κυρίως προγράμματα εβδομάδων στους φοιτήτές του Columbia και των τοπικών πανεπιστημίων

@@Πανελλήνιες 07 Νοε 2023 15:13
|

Εσείς είστε νομικός δηλαδή και λέτε αυτά που λέτε?....

@@@@@@@Ο Τζάμπας πέθανε το 2009 είπαμε
|

Κι εγώ βαριέμαι να επαναλαμβάνω, ότι για τα "μη κρατικά - μη ιδιωτικά" παραρτήματα-εταιρίες των ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα πληρώνει ΚΑΙ ο Έλληνας φορολογούμενος.... και να μην μπορείτε να το διαψεύσετε....

@@@@@@Ο Τζάμπας πέθανε το 2009 είπαμε 07 Νοε 2023 19:31 07 Ν
|

ΟΚ. Μάλλον δεν έχετε ιδέα πως λειτουργεί η χρηματοδότηση της έρευνας στα πανεπιστήμια στο δυτικό κόσμο. Οπότε βαριέμαι...

@@@@@Ο Τζάμπας πέθανε το 2009 είπαμε 07 Νοε 2023 19:31
|

Α κατάλαβα.... δηλαδή το παράρτημα ενός ξένου πανεπιστημίου θα χρηματοδοτείται/επιχορηγείται ως "Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία" με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου (το "δύναται" είναι δική σας προσθήκη).... αλλά εάν αυτά τα χρήματα "μπορεί να είναι ΕΛΙΔΕΚ, Horizon2020 κτλ δηλαδη ερευνητικές επιχορηγήσεις" (μπορεί και να μην είναι όταν λέει "κάθε φύσης επιχορηγήσεις"?).... τότε ΔΕΝ είναι χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου? Σαν να λέμε ότι εάν δίνεις χρήματα "για καλό σκοπό", είναι σαν να μην δίνεις χρήματα?
Επίσης, ξεχάσατε πάλι τα 20 εκατ. ευρώ για δράσεις διεθνοποίησης για τα Ελληνικά ΑΕΙ και τα 60 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα επισκεπτών καθηγητών. Ούτε κι αυτά είναι χρήματα των φορολογούμενων? Στραγάλια ή ποπ κορν είναι?
ΥΓ. Μανία με τα @ δεν έχω. Μεγάλη απορία για τον μόνιμα "κρυπτόμενο" πίσω από αυτά έχω....

@@@@Ο Τζάμπας πέθανε το 2009 είπαμε 07 Νοε 2023 13:09 07 Νοε
|

Αν εννοείτε το "...ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, κάθε φύσης επιχορηγήσεις Ελληνικών και Αλλοδαπών Οργανισμών ή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου ως και του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε.," στο άρθρο που αναφέρεστε, τότε μάλλον διαβάζουμε διαφορετικά πράγματα. Λέει ότι δύναται να επιχορηγείται από χρηματοδοτήσεις/επιχορηγήσεις. Τέτοιες μπορεί να είναι ΕΛΙΔΕΚ, Horizon2020 κτλ δηλαδη ερευνητικές επιχορηγήσεις οι οποίες είναι ανταγωνιστικές και πηγαίνουν ήδη ακόμα και σε εταιρίες. Άρα μάλλον άνθρακες ο θησαυρός και μένει η μανία με τα "@".

@@@@Ο Τζάμπας πέθανε το 2009 είπαμε 07 Νοε 2023 13:09
|

Τα δεδομένα είναι δημοσιευμένα, για οποιονδήποτε ψάξει στο διαδίκτυο ("Στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Columbia: Πώς θα παίρνει χρηματοδότηση").
Εμφανίζονται ακόμα και στο Twitter κορυφαίου Υπουργού της κυβέρνησης, με ημερομηνία 1 Μαΐου 2023 (δηλ. εδώ και 6 μήνες).
Το να απαντά κάποιος πάντα με ένα @.... και ν' αμφισβητεί ως ειδήμων ΟΛΑ τα υπόλοιπα σχόλια, πώς θα το χαρακτήριζες αλήθεια?

@ Πανελλήνιες 07 Νοε 2023 13:49
|

Είστε νομικός; Αυτό που λέτε δεν μπορεί να ισχύει για τον εξής λόγο: τα πτυχία από το εξωτερικό που αναγνωρίζονται από το Ελληνικό Κράτος δεν διέπονται από τους ίδιους κανόνες (πανελλήνιες, ΕΒΕ κτλ). Τουναντίον θα ήταν βάση πιθανής αγωγής η υποχρέωση ΑΕΙ της αλλοδαπής με παραρτήματα στην Ελλάδα να υποχρεωθούν να υπαχθούν στους ίδιους κανόνες

Πανελλήνιες
|

Ίδια κριτήρια στα ιδιωτικά με τα δημόσια... πανελλήνιες και ΕΒΕ αλλιώς το μέτρο θα είναι αντισυνταγματικό.

@@@Ο Τζάμπας πέθανε το 2009 είπαμε 07 Νοε 2023 09:11 07 Νοε
|

Δεν το ξέρω και δεν προκύπτει πουθενά. Μάλλον κινδυνολογείτε. ΟΚ δικαίωμά σας, αλλά δεδομένα δεν παρουσιάσατε.

Πρωταπριλιάτικο?
|

@@Φιλόλογος απών 07 Νοε 2023 09:55
"Το ΔΟΑΤΑΠ ελέγχει κάποια βασικά πράγματα (π.χ. αν οι καθηγητές είχαν διδακτορικά και άλλα τέτοια) και τέλος".
Τι ελέγχει το ΔΟΑΤΑΠ λέτε?.... Στο ΔΟΑΤΑΠ των ΗΠΑ αναφέρεστε?
https://www.esos.gr/arthra/54284/26-erotiseis-apantiseis-gia-tin-anagno…

@@Ο Τζάμπας πέθανε το 2009 είπαμε 07 Νοε 2023 09:11
|

Για Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΜΚΟ) πρόκειται. Φυσικά και θα χρηματοδοτούνται ΚΑΙ από το Ελληνικό Δημόσιο! Πείτε μου ότι δεν το ξέρετε....

@Νικος@@
|

Η Εβε εχει ως σκοπο το οτι για λιγες θεσεις υπαρχουν πολλοι υποψηφιοι, κάθε ελλην πολιτης εχει δικαιωμα στην τριτοβαθμια εφοσον τελειωσε επιτυχως την δευτεροβαθμια

@Φιλόλογος απών
|

Κύριε Φιλόλογε, αν πάω στο ΗΒ, στις ΗΠΑ, στη Γαλλια, στη Βουλγαρία στην Κύπρο και πάρω το πτυχίο μου (ή δεν πάω και το πάρω εξ αποστάσεως) "ιδρώνει" κανείς για τις προδιαγραφές και τα κριτήρια με τα οποία το πανεπιστήμιο προσέλαβε ΔΕΠ, είχε όργανα διοίκησης, εργαστήρια, αν είχε αν δεν είχε;
Η απάντηση είναι "όχι". Το ΔΟΑΤΑΠ ελέγχει κάποια βασικά πράγματα (π.χ. αν οι καθηγητές είχαν διδακτορικά και άλλα τέτοια) και τέλος. Τώρα, αν το πανεπιστήμιο αυτό του εξωτερικού θέλει να δημιουργήσει παράρτημα στο Ελληνικό έδαφος, ξαφνικά είναι "άκυρο", "αθέμιτος ανταγωνισμός".
Και αν μια άλλη οντότητα ή σύμπραξη θέλει να ιδρύσει πανεπιστήμιο, το κράτος ετοιμάζεται να επιβάλει όλες τις παθογένειες του δημόσιου συστήματος, μέχρι σε λίγο και τι ώρα θα πηγαίνουν στην τουαλέτα θα θεσμοθετήσει.

Αν δεν ανησυχούσατε για τα στάνταρ και τις προσλήψεις στα ΑΕΙ του ΗΒ, Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, δε θα έπρεπε να ανησυχείτε ούτε στα ιδιωτικά ΑΕΙ (αν ποτέ γίνουν) της Ελλάδας.

@Konstant. Kon 06 Νοε 2023 23:5
|

Ο νόμος που ισχύει αυτή τη στιγμή απαγορεύει στα μέλη ΔΕΠ να ιδιωτεύσουν σε άλλα ακπαιδευτικά ιδρύματα. Επιτρέπει μόνο την παράλληλη απασχόληση σε, αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ, ΑΕΙ του εξωτερικού. Αν τα ιδιωτικά ΑΕΙ που έρθουν είναι παραρτήματα αναγνωρισμένων από το ΔΟΑΤΑΠ, ΑΕΙ του εξωτερικού, τότε θα πρέπει να γίνει νέα ερμηνεία του άρθρου περί παράλληλης απασχόλησης μελών ΔΕΠ και, αν γίνουν τα πράγματα σωστά, θα πρέπει να ερωτηθεί το ΝΣΚ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ