ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση στη Βουλή για τις εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτών ενηλίκων

Δημοσίευση: 07/11/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
  1. Πότε και με ποιο θεσμικό πλαίσιο θα γίνουν οι επόμενες εξετάσεις για την πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτών ενηλίκων;
  2. Πού οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στη  διενέργεια αυτών των εξετάσεων και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο προκειμένου να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο που κρατάει  σε ομηρία χιλιάδες  υποψηφίους;
  3. Γιατί ο ΕΟΠΠΕΠ δεν έχει προχωρήσει στην πιστοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων  που προβλέπεται από το νόμο προκειμένου  οι υποψήφιοι να αποκτήσουν το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης του οργανισμού;

Στα παραπάνω ερωτήματα καλείται να απαντήσει ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στη Βουλή, ύστερα από σχετική ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Στ.  Παραστατίδη, στην οποία σημειώνονται τα εξής:

  • Βασική αρμοδιότητα του ΕΟΠΠΕΠ -εκ του ιδρυτικού του νόμου- είναι και η πιστοποίηση στις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που αποκτώνται μέσω μη-τυπικής και άτυπης μαθησιακής διαδρομής.
  • Στα πλαίσια αυτών των αρμοδιοτήτων ο ΕΟΠΠΕΠ οφείλει μεταξύ άλλων να διεξάγει σε τακτά χρονικά διαστήματα εξετάσεις πιστοποίησης για την απόκτηση εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτών ενηλίκων.
  • Ενώ όμως η διενέργεια αυτών των εξετάσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση του ΕΟΠΠΕΠ, οι τελευταίες σχετικές εξετάσεις πιστοποίησης διενεργήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2021.
  • Στο διάστημα αυτό λιμνάζουν στα αρχεία του Οργανισμού, χιλιάδες αιτήσεις υποψηφίων εκπαιδευτών ενηλίκων που χρειάζονται την συγκεκριμένη πιστοποίηση είτε για να μοριοδοτηθούν στην πρόσληψη σε συγκεκριμένες δομές εκπαίδευσης είτε για να ενταχθούν στο μητρώο εκπαιδευτών ενηλίκων ώστε να μπορούν να διδάσκουν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα σε φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης.
  • Και ενώ έχουν παρέλθει πάνω από δύο χρόνια από την τελευταία φορά που ο ΕΟΠΠΕΠ διεξήγαγε εξετάσεις, αντικρουόμενες είναι οι δηλώσεις των υπευθύνων για το αν και πότε θα διεξαχθούν τελικά.

Σχόλια (1)

 
Εξεταστής
07 Νοε 2023 21:53

Επιτέλους κάποιος να αναδείξει το θέμα.
Δύο χρόνια χωρίς να κάνουν εξετάσεις, δύο χρόνια....σε ομηρία εκατοντάδες νέους.....!!!
Και όμως .....κάποιοι αναβαθίστηκαν.....για την απραξία τους...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.