ΒΟΥΛΗ

Ζέττα Μακρή: Το Ι.Ε.Κ. δύναται να αιτείται την έγκριση λειτουργίας τμημάτων σε Γ’ εξάμηνο

Δημοσίευση: 12/11/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Ι.Ε.Κ. δύναται να αιτείται την έγκριση λειτουργίας τμημάτων σε Γ’ εξάμηνο, εφόσον πρόκειται για αποφοίτους ΕΠΑΛ ή σε άλλο εξάμηνο με την προϋπόθεση ότι συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός των 15 καταρτιζομένων, με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 6  του Κανονισμού Λειτουργίας, τονίζει η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή  προς τη Βουλή, απαντώντας  σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Γιάτσιο.

Συγκεκριμένα, η Ζ. Μακρή σημειώνει ότι:

1. Τμήματα δύνανται να δημιουργούνται εφόσον συμπληρώνουν τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό των δεκαπέντε (15) καταρτιζόμενων. Κατ’ εξαίρεση, σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, ιδίως παραμεθόριες, ορεινές περιοχές και νησιά, είναι δυνατή η λειτουργία τμημάτων με μικρότερο αριθμό καταρτιζόμενων, μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση του Διευθυντή Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης.

2. Σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού και λειτουργίας τμήματος οι καταρτιζόμενοι, εφόσον το επιθυμούν, εντάσσονται σε άλλη ειδικότητα του οικείου Ι.Ε.Κ. ή σε ειδικότητα άλλου Ι.Ε.Κ. που υπάρχουν κενές θέσεις, με ευθύνη της Διοίκησης του Ι.Ε.Κ. εγγραφής τους.

3. Σε Ι.Ε.Κ. που λειτουργούν σε καταστήματα κράτησης, ο αριθμός των καταρτιζόμενων δύναται να είναι μικρότερος των δεκαπέντε (15) αλλά όχι κάτω των τριών (3).

Η υφ. Παιδείας το ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται θέμα  σχετικής τροποποίησης του Κανονισμού Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. (Β ́5837/2021), στον οποίο ορίζονται τα παρακάτω:

- παρ. 8 του άρθρου 5 : «Οι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑ.Λ.), καθώς και οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων δύνανται να εγγράφονται στο Γ ́ εξάμηνο, εφόσον πρόκειται για τίτλο σε ειδικότητα του επαγγελματικού τομέα από τον οποίο αποφοίτησαν από το ΕΠΑ.Λ. ή ισότιμη δομή δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, χωρίς δικαίωμα απαλλαγής από μαθήματα των επόμενων εξαμήνων. Οι ως άνω υποψήφιοι υποβάλλουν αίτηση στο Ι.Ε.Κ. που επιθυμούν να φοιτήσουν, συνοδευόμενη από έγγραφο ταυτοποίησης ταυτότητας και το πτυχίο ειδικότητας, από την 1η έως την 15η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.».

παρ.5 του άρθρου.8: «Οι κάτοχοι ΒΕΚ των Ι.Ε.Κ. και του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας δύνανται να κατατάσσονται σε συναφείς ειδικότητες των Ι.Ε.Κ., με απαλλαγή από τα μαθήματα τα οποία ήδη έχουν διδαχθεί, ή κατατάσσονται σε εξάμηνο πέραν του Α ́ και σε συναφείς ειδικότητες Ι.Ε.Κ., σύμφωνα με τους Οδηγούς Κατάρτισης και ύστερα από έγκριση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν. Για τον λόγο αυτό, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο Ι.Ε.Κ. που επιθυμούν να φοιτήσουν από την 1η έως την 15η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, συνοδευόμενη από έγγραφο ταυτοποίησης ταυτότητας και τη Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης που κατέχουν.

Σχόλια (1)

 
Ετεοκρής
12 Νοε 2023 21:55

Κυρία Υπουργέ,
Οι νέοι αγρότες στην Κρήτη, τα νέα παιδιά που ξεκινούν για πρώτη φορά να φροντίζουν τη πατρική περιουσία, δεν έχουν γνώσεις...
Κάτι πρέπει να κάνετε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.