ΜΑΘΗΤΕΣ

Πως θα γίνει ο εορτασμός του Πολυτεχνείου στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

Την Τετάρτη θα ανοίξε η πύλη του Πολυτεχνείου
Δημοσίευση: 13/11/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αναφορικά με τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου, την Παρασκευή  17 Νοεμβρίου, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να εκδώσει εγκύκλιο, η οποία θα ορίζει τα εξής:

1. Στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνονται εκδηλώσεις, σύμφωνα με την περ. γ της παρ. 2 και της παρ. 6 του άρθρου 3 του π.δ. 79/2017 (Α ́ 109), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (Α ́ 142) και τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 2 της υπ’ αριθ. 79942/ΓΔ4/21-5-2019 ΥΑ (Β ́ 2005) αντίστοιχα.

Το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (Α ́ 142) για τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία προβλέπει:  Μετά το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων, οι μαθητές αποχωρούν και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παραμένουν στο σχολείο για να συμμετέχουν σε έκτακτες ή τακτικές συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων ή και σε συνεδριάσεις του σχολικού συμβουλίου ή σε επιμορφωτικές/ενημερωτικές συναντήσεις με τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου ή για να διεκπεραιώνουν οποιοδήποτε άλλο διοικητικό έργο τους έχει ανατεθεί.

Η παρ. 6 του άρθρου 2 της υπ’ αριθ. 79942/ΓΔ4/21-5-2019 ΥΑ (Β΄ 2005)  για τα Γυμνάσια και Λύκεια προβλέπει:

Κατά την παραμονή των εθνικών επετείων της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου, καθώς και κατά την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου πραγματοποιούνται στα Γυμνάσια, στα Γενικά Λύκεια, στα Επαγγελματικά Λύκεια, στα Γυμνάσια ΕΑΕ, στα Λύκεια ΕΑΕ, στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια και στα ΕΕΕΕΚ εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις και δρώμενα στον χώρο εκδηλώσεων των σχολείων ή σε άλλο κατάλληλο χώρο με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

2. Η χρονική διάρκεια και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων καθορίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.  

3. Οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους/ες μαθητές/τριες.

4. Με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας- Προϊστάμενου/ης και του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών από το σχολείο.

Την Τετάρτη θα ανοίξε η πύλη  του Πολυτεχνείου

Με αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας, θα ανοίξει  την Τετάρτη  η πύλη  του  Πολυτεχνείου στην Πατησίων, προκειμένου να δεχθεί τους Αθηναίους  για τον τριήμερο εορτασμό της 50ης επετείου.

Το διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου η κεντρική πύλη του ιστορικού χώρου στην Πατησίων, θα ανοίγει στις 9 το πρωί και θα κλείνει στις 8 το βράδυ ή νωρίτερα , αν κριθεί σκόπιμο από την Επιτροπή Εορτασμού, για την ασφάλεια του Συγκροτήματος .

Την Πέμπτη  17 Νοεμβρίου η κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, θα ανοίξει στις 9 το πρωί και θα κλείσει στη 1 το μεσημέρι, για να πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση.

Σύγκλητος ΕΜΠ: To Πολυτεχνείο οφείλει να παραμείνει χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, σεβασμού της διαφορετικής άποψης, αντίστασης σε κάθε έλλειψη δημοκρατίας

"To Πολυτεχνείο σήμερα οφείλει να παραμείνει χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, σεβασμού της διαφορετικής άποψης, αντίστασης σε κάθε έλλειψη δημοκρατίας, να είναι συμπεριληπτικό και ευρέως πολυθεματικό. Αυτά προτάσσει το διαχρονικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τα σύγχρονα κοινωνικά αιτήματα, αυτό πρέπει να αναδεικνύει ο τρόπος εορτασμού της, και αυτή είναι σήμερα η συλλογική και ατομική ευθύνη των μελών της Πολυτεχνειακής κοινότητας".

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοινωθέν η Σύγκλητος του ΕΜΠ για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και υπογραμμίζει τα εξής:

  • Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τιμά την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με υπερηφάνεια και επίγνωση του διαχρονικού της μηνύματος και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, τη νεολαία και όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις.
  • Η απόδοση τιμής στην εξέγερση δεν περιορίζεται στον τριήμερο εορτασμό αλλά θα έχει διάρκεια «επετειακού έτους» με δράσεις που προγραμματίζονται και θα υλοποιηθούν και σε συνεργασία με φορείς που ενώνουν δυνάμεις και πρωτοβουλίες για τον ίδιο σκοπό.
  • Τον Νοέμβριο του 1973, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εκφράστηκε, με γενναιότητα απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς, η ανάγκη των νέων για παιδεία, δημοκρατία και ελευθερία.  Το Πολυτεχνείο έκτοτε συνδέθηκε με τις κοινωνικές διεκδικήσεις  για τα ίδια ιδανικά και παραμένει σύμβολο αγώνα και  δικαίωσης. 
  • Η δικαίωση εκείνου του αγώνα έχει αντίκρισμα στην πρόοδο του Ελληνικού Πανεπιστημίου και την ευημερία της χώρας.
  • Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας, διακρίνεται για την κοινωνική του προσφορά, και επιτυγχάνει επιδόσεις διεθνούς εμβέλειας στην επιστημονική έρευνα.
  • Το ανθρώπινο δυναμικό του, με αιχμή τους φοιτητές μηχανικούς και τους νέους ερευνητές, είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων  και αξιοποίηση μεγάλων ευκαιριών της εποχής μας: περιβαλλοντική/κλιματική/ενεργειακή κρίση, ραγδαία ανάπτυξη/διείσδυση της  τεχνητής νοημοσύνης καθώς και συγκράτηση των νέων επιστημόνων στη χώρα.
Ετικέτες: 
Πολυτεχνείο

Σχόλια (3)

 
ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ
13 Νοε 2023 18:42

Έπρεπε ξεκάθαρα να λέει και τι γίνεται με την πρωινή ζώνη στα δημοτικά.

 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
13 Νοε 2023 18:06

Για τα γυμνάσια και τα Λύκεια που εκεί είναι περισσότερο αναγκαίες οι συνεδριάσεις του συλλόγου Διδασκόντων γιατί δεν αναφέρεται ότι μπορούν να γίνονται μετα το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων; έχω τη γνώμη ότι πολλά θέματα της σχολικής ζωής στη βθμια, όπως το ωρολόγιο πρόγραμμα, η αναπλήρωση εκπαιδευτικού που απουσιάζει, η σύμπτυξη ωραρίου σε απουσία εκπκών, οι συνεδριασεις οι εκδρομές κλπ δε ρυθμίζονται ρητά με αποτέλεσμα να ερμηνεύονται κατά το δοκούν και να επικρατεί μια άνευ προηγούμενου σύγχυση και χαλαρότητα στην καθημερινότητα του σχολείου. Αναρωτιέμαι που οφείλεται αυτή η απουσία. Βεβαίως τα παιδιά είναι μεγαλύτερα και μπορούν καλύτερα από το δημοτικό να προστατεύουν αλλά ούτε δικαιολογείς να γεμίζουν οι καφετέριες σε ώρα λειτουργίας σχολείου ούτε να σχόλασε 2 ωρες νωρίτερα λόγω τροποποίησης ωραρίου. τα προβλήματα και οι ευθύνες αρχίζουν όταν συμβεί ατύχημα καταγγελίες γονιών κλπ. ας το σκεφτούμε όλοι.

 
καντε κάτι για τα εσπερινά
13 Νοε 2023 18:01

όπως παλιά την προηγούμενη μέρα τις τελευταίες ώρες , έλεος δηλαδή! και κοινή λογική

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.