Άνοιξε η πύλη του Πολυτεχνείου για τον τριήμερο εορτασμό της 50ης επετείου -Κλειστά τα ΑΕΙ στο κέντρο της Αθήνας

Πως θα γίνει ο εορτασμός του Πολυτεχνείου στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

15/11/2023

Ενημερώθηκε: 16/11/2023, 08:00

Άκουσε το άρθρο

Με αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας, λόγω του φόβου  καταλήψεων και επεισοδίων   άνοιξε σήμερα το πρωί η πύλη  του  Πολυτεχνείου στην Πατησίων, προκειμένου να δεχθεί τους Αθηναίους για τον τριήμερο εορτασμό της 50ης επετείου.

Στο κεντρικό κτήριο της Πατησίων έχουν αναρτηθεί πανό από Φοιτητικούς Συλλόγους .

Το διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου η κεντρική πύλη του ιστορικού χώρου στην Πατησίων, θα ανοίγει στις 9 το πρωί και θα κλείνει στις 8 το βράδυ ή νωρίτερα , αν κριθεί σκόπιμο από την Επιτροπή Εορτασμού, για την ασφάλεια του Συγκροτήματος .

Την Παρασκευή  17 Νοεμβρίου η κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, θα ανοίξει στις 9 το πρωί και θα κλείσει στη 1 το μεσημέρι, για να πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση.

Η Σύγκλητος, τυπικά, θα βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση, από σήμερα  Τρίτη    μέχρι και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου  , ώστε να εξασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή η απαρτία και να είναι δυνατή η λήψη απόφασης ,με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης.

 Κλειστά τα κεντρικά ΑΕΙ

ΟΠΑ

Όλα τα μαθήματα των Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών αναβάλλονται από την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 έως και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023.

Τα μαθήματα των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν θα πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα.

Το συγκρότημα του Κεντρικού Κτηρίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το κτήριο επί των οδών Τροίας 2, Κιμώλου και Σπετσών, το κτήριο επί της οδού Ευελπίδων 47 και Λευκάδος και το κτήριο επί της οδού Ευελπίδων 29 θα παραμείνουν κλειστά από την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 έως και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023.

Πάντειο Πανεπιστήμιο

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών τιμά την επέτειο των 50 χρόνων από την κορυφαία στιγμή του Αντιδικτατορικού Φοιτητικού Κινήματος, που έμεινε στην Ιστορία ως η Εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973. Η υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας και η αντίσταση απέναντι στο δικτατορικό πολίτευμα και σε κάθε μορφής αυταρχική διακυβέρνηση αποτελεί διαχρονικό καθήκον των δημοκρατικών πολιτών.

Η Πάντειος Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών συνδέθηκε στενά με το αντιδικτατορικό κίνημα, υπερασπιζόμενη μέσω των καθηγητών και των φοιτητών της τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Πολλοί φοιτητές της Παντείου διώχθηκαν και φυλακίστηκαν ενώ τη νύχτα της εξέγερσης έπεφτε νεκρός ο φοιτητής της Γιώργος Σαμούρης.

Σήμερα, μισόν αιώνα αργότερα, τιμούμε τη μνήμη όλων όσων αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας και κυρίως των φοιτητών και των φοιτητριιών που πρωτοστάτησαν σε αυτόν τον αγώνα.

Το Πάντειο θα παραμείνει κλειστό για τριήμερο εορτασμό της επετείου από τις 15-17 Νοεμβρίου.

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς τιμά την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου, με σεβασμό στο διαχρονικό μήνυμα για παιδεία, δημοκρατία και ελευθερία.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής στον τριήμερο εορτασμό, αναστέλλεται η εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία του ιδρύματος, από την Τετάρτη 15 έως και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023.

Κατά το ανωτέρω τριήμερο του εορτασμού, η διδασκαλία των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων, δεν θα πραγματοποιηθεί.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ανακοινώνεται σε όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας, ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συμμετέχοντας στον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αναστέλλει τις δια ζώσης διοικητικές και εκπαιδευτικές διαδικασίες από την Τετάρτη 15/11/2023 έως και την Παρασκευή 17/11/2023. Επείγουσες δραστηριότητες θα υλοποιηθούν με ευθύνη των Προϊσταμένων, εκτός από την Παρασκευή 17/11/2023.

Πως θα γίνει ο εορτασμός του Πολυτεχνείου στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

Αναφορικά με τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου, την Παρασκευή  17 Νοεμβρίου, ισχύουν τα εξής:

1. Στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνονται εκδηλώσεις, σύμφωνα με την περ. γ της παρ. 2 και της παρ. 6 του άρθρου 3 του π.δ. 79/2017 (Α ́ 109), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (Α ́ 142) και τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 2 της υπ’ αριθ. 79942/ΓΔ4/21-5-2019 ΥΑ (Β ́ 2005) αντίστοιχα.

Το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (Α ́ 142) για τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία προβλέπει:  Μετά το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων, οι μαθητές αποχωρούν και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παραμένουν στο σχολείο για να συμμετέχουν σε έκτακτες ή τακτικές συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων ή και σε συνεδριάσεις του σχολικού συμβουλίου ή σε επιμορφωτικές/ενημερωτικές συναντήσεις με τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου ή για να διεκπεραιώνουν οποιοδήποτε άλλο διοικητικό έργο τους έχει ανατεθεί.

Η παρ. 6 του άρθρου 2 της υπ’ αριθ. 79942/ΓΔ4/21-5-2019 ΥΑ (Β΄ 2005)  για τα Γυμνάσια και Λύκεια προβλέπει:

Κατά την παραμονή των εθνικών επετείων της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου, καθώς και κατά την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου πραγματοποιούνται στα Γυμνάσια, στα Γενικά Λύκεια, στα Επαγγελματικά Λύκεια, στα Γυμνάσια ΕΑΕ, στα Λύκεια ΕΑΕ, στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια και στα ΕΕΕΕΚ εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις και δρώμενα στον χώρο εκδηλώσεων των σχολείων ή σε άλλο κατάλληλο χώρο με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

2. Η χρονική διάρκεια και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων καθορίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.  

3. Οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους/ες μαθητές/τριες.

4. Με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας- Προϊστάμενου/ης και του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών από το σχολείο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ