ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κ. Πιερρακάκης: Το αίτημα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» παραμένει επίκαιρο

Θα παραμείνει ο βατήρας για τη διαμόρφωση, τη διεκδίκηση και την επίτευξη των στόχων που θέτει κάθε γενιά για τη χώρα
Δημοσίευση: 16/11/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Στην Ελλάδα της ισχυρής Δημοκρατίας το αίτημα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» παραμένει επίκαιρο, ευθυγραμμισμένο στις προκλήσεις του σήμερα", τονίζει ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στο μήνυμά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και υπογραμμίζει τα εξής:

  • Και αυτό διότι η Παιδεία ήταν, είναι και θα παραμείνει ο βατήρας για τη διαμόρφωση, τη διεκδίκηση και την επίτευξη των στόχων που θέτει κάθε γενιά για τη χώρα. Αγωνιζόμαστε για περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, που θα διαμορφώνει ακέραιους επιστήμονες, άξιους επαγγελματίες και, ταυτόχρονα, υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες.
  • Όλοι μας στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αντιλαμβανόμαστε ως αποστολή μας να στηρίξουμε τα όνειρα των νέων μας, παρέχοντάς τους σύγχρονη και ουσιαστική εκπαίδευση. Πενήντα χρόνια μετά, η 17η Νοεμβρίου 1973 έχει κατοχυρώσει τη θέση της στην Ιστορία πάνω από κόμματα και πέρα από χρώματα και διαχωριστικές γραμμές.

Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του υπουργού Παιδείας

Συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από μια νύχτα που άλλαξε την ιστορία.

Από το σπαρακτικό «Εδώ Πολυτεχνείο» έως το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» που αντηχούσε στους δρόμους της Αθήνας.

Οι φοιτητές έσπασαν τη σιωπή του φόβου, κινητοποιώντας με τόλμη τις υγιείς δυνάμεις του τόπου απέναντι στη βία και τον αυταρχισμό της χούντας.

Τιμούμε τους ήρωες του Πολυτεχνείου.

Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» της οδού Στουρνάρη βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνους που διαχρονικά διεκδίκησαν με θάρρος την Ελλάδα που ονειρεύονταν: μια ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα. Στο πρόσωπό τους τιμούμε επίσης και όλους εκείνους που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στους πραξικοπηματίες καθ΄ όλη τη διάρκεια της επταετίας. Που αγωνίστηκαν διακινδυνεύοντας – και πολλές φορές θυσιάζοντας – την ελευθερία τους, τη σωματική τους ακεραιότητα, ακόμα και τη ζωή τους.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να γιορτάσει σε λίγους μήνες μισό αιώνα αδιάλειπτης και αδιασάλευτης Δημοκρατίας, της πιο μακρόχρονης περιόδου δημοκρατικής ομαλότητας που έχουμε γνωρίσει στη σύγχρονη ιστορία μας. Στο σημερινό πλαίσιο, η αξία της επετείου του Πολυτεχνείου εντοπίζεται ακριβώς στο να μας υπενθυμίζει πως ό,τι θεωρούμε πλέον αυτονόητο, κερδήθηκε με αίμα. Και πως, προκειμένου να διατηρηθεί, πρέπει να προστατεύεται και να ενισχύεται διαρκώς.

Στην Ελλάδα της ισχυρής Δημοκρατίας το αίτημα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» παραμένει επίκαιρο, ευθυγραμμισμένο στις προκλήσεις του σήμερα. Και αυτό διότι η Παιδεία ήταν, είναι και θα παραμείνει ο βατήρας για τη διαμόρφωση, τη διεκδίκηση και την επίτευξη των στόχων που θέτει κάθε γενιά για τη χώρα. Αγωνιζόμαστε για περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, που θα διαμορφώνει ακέραιους επιστήμονες, άξιους επαγγελματίες και, ταυτόχρονα, υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες.

Όλοι μας στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αντιλαμβανόμαστε ως αποστολή μας να στηρίξουμε τα όνειρα των νέων μας, παρέχοντάς τους σύγχρονη και ουσιαστική εκπαίδευση. Πενήντα χρόνια μετά, η 17η Νοεμβρίου 1973 έχει κατοχυρώσει τη θέση της στην Ιστορία πάνω από κόμματα και πέρα από χρώματα και διαχωριστικές γραμμές.

Εκείνο το βράδυ οι νέοι μάς έδειξαν τον δρόμο προς τη Δημοκρατία. Σήμερα το παράδειγμά τους εξακολουθεί να φωτίζει τον δρόμο προς το καλύτερο κοινό μας μέλλον.

Σχόλια (11)

 
επίκαιρο σύνθημα
17 Νοε 2023 16:09

market pass - ιδιωτικά ΑΕΙ- ελευθερία κινήσεων (με ή χωρίς δίπλωμα)

 
Άρης
17 Νοε 2023 13:01

Το ψωμί έχει πάει 3,5-4 ευρώ το κιλό κ. υπουργέ!!! Περισσότερο από 100 ευρώ το μήνα για μια 4μελή οικογένεια, μόνο το ψωμί!!! Για τα υπόλοιπα ας μη συζητήσουμε καλύτερα!!

Αν θέλετε να τιμήσετε το Πολυτεχνείο, σταματήστε τις αντισυνταγματικές σας προσπάθειες για ιδιωτικά πανεπιστήμια! Σε μια χώρα που ο λαός δεν μπορεί να πληρώσει για το ψωμί του!!!

Σεβαστείτε επιτέλους το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους! Αλλιώς οδηγείστε προς τον αυταρχισμό τον οποίον πολέμησαν οι φοιτητές το '73!

 
Πειραματικός
17 Νοε 2023 12:43

Μεστό μήνυμα από έναν νέο άνθρωπο που έζησε κι αυτός ως μαθητής τόσες επετείους. Ίσως για τον λόγο αυτό μίλησε στην γλώσσα των παιδιών τα οποία πρώτη φορά χειροκρότησαν αυθόρμητα μήνυμα υπουργού!

 
βατήρας !
17 Νοε 2023 12:42

γκντουυυπ ! (να πάρει δεν είχε νερό η πισίνα ! )

 
Πέτρος
17 Νοε 2023 09:02

τα κράτη έχουν παραδοθεί στην παγκοσμιοποίηση την οποία ελέγχουν 2-3 κράτη και οι εταιρείες τους από πίσω (έστω και αντίπαλα κράτη σε ιδεολογία) και ο θεός είναι το χρήμα αλλά ακόμα χειρότερα με το εύκολο κέρδος.
Οι ιδέες έχουν πάει περίπατο για όποιον είναι στην εξουσία, εφαρμόζουν εντολές άνωθεν και οι ιδέες, οι αξίες και το σύνθημα αυτό "ψωμί-παιδεία-ελευθερία" αγγίζει τον απλό λαό, τους ρομαντικούς και όσους δεν κυβερνούν.
Οι κυβερνώντες άλλα λένε άλλα κάνουν και βγάζουν λόγους για ιδέες και ιδανικά και αξίες και κάνουν τα ακριβώς αντίθετα με τους νόμους και τις πράξεις τους.
Χρόνια πολλά.

 
Χορτάτος-Άριστος-Νεοφιλελεύθερος
17 Νοε 2023 07:35

Μα τι λέτε τώρα? Αφού έχουμε διαδραστικούς και σύντομα θα έχουμε και καμιά 10αρια "Κολάμπια"! Πήραμε και την επενδυτική βαθμίδα.... ε μην είμαστε κι αχάριστοι.
Πάω τώρα, μην τυχόν και χάσω τη black fridey παιδιά.
ΥΓ. Το έκτακτο επίδομα για τις γιορτές σε 2,3 εκατομμύρια Έλληνες, πότε είπατε ότι είναι?

 
Σώστης
17 Νοε 2023 06:50

@phd, τι ωραία τοποθέτηση!

 
Ελπίδα
16 Νοε 2023 23:58

Μα τι λέτε? Σοβαρά? Εφόσον μετά από "μισό αιώνα αδιάλειπτης και αδιασάλευτης Δημοκρατίας, της πιο μακρόχρονης περιόδου δημοκρατικής ομαλότητας που έχουμε γνωρίσει στη σύγχρονη ιστορία μας", "στην Ελλάδα της ισχυρής Δημοκρατίας το αίτημα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» παραμένει επίκαιρο" , τότε κάποιοι μας παίζουν πολύ άσχημο παιχνίδι κε υπουργέ και ενδεχομένως να χρειάζεται κάποιου είδους εξέγερση, αντάξια του επίκαιρου συνθήματος ώστε να πάψει επιτέλους να είναι τόσο τραγικά διαχρονικό!

 
PhD
16 Νοε 2023 18:47

Μετά από 49 ολόκληρα χρόνια από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και τη δικτατορία, οι σύγχρονες κυβερνήσεις μας διατείνονται με παρρησία ότι το σύνθημα "ψωμί - παιδεία - ελευθερία" παραμένει επίκαιρο.

Δίκαια διερωτώμαι: Μα γιατί; Γιατί να είναι επίκαιρο;
Σαράντα εννέα (49) ολόκληρα χρόνια και κανείς δεν έχει ικανοποιήσει αυτό το πανεθνικό (και μάλλον παγκόσμιο) κοινωνικό αίτημα, ώστε να μην είναι επίκαιρο πλέον;

Μα ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα!!!

Ας υπολογίσουμε, λοιπόν, όλοι μας σήμερα όχι μόνο την ποσότητα αλλά και την ποιότητα "του ψωμιού, της παιδείας και της ελευθερίας" την οποία απολαμβάνουμε σήμερα.

Υ.Γ. Μέσα σε αυτούς τους υπολογισμούς - στοχασμούς σας, μην ξεχάσετε να συνυπολογίσετε και τη δική σας ατομική - προσωπική ευθύνη για την επιλογή όλων εκείνων που ρυθμίζουν αυτήν την ποσότητα και ποιότητα.

 
Ετεοκρής
16 Νοε 2023 18:46

Ξεχωρίζω το "υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες ". Αν το πετύχουμε, θα σηκωθούμε ψηλά. Θα μας δει ο Ήλιος ο Ηλιάτορας και θα πει:
-Βοριά, Νοτιά, ραπόρτο!
- Γιάντα;
- Οι Έλληνες σηκώθηκαν!
Άντεστε!

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
16 Νοε 2023 17:44

Ψωμί, λίγο ψωμί ... !!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.