"Ελεύθερο Πανεπιστήμιο" ο τίτλος του νομοσχεδίου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Θα περιλαμβάνει και πολλές διατάξεις για τα δημόσια ΑΕΙ

18/11/2023

Ενημερώθηκε: 18/11/2023, 21:47

Άκουσε το άρθρο

Τον τίτλο  "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο" θα φέρει το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια το οποίο ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης ετοιμάζεται να παρουσιάσει συνοπτικά στο επόμενο υπουργικό Συμβούλιο και αναλυτικά  στη Σύνοδο Πρυτάνεων στις 15 Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις του  πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη είναι καλέσει σε συνάντηση το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων χωρίς να αποκλείεται και συνάντηση με τους 24 Πρυτάνεις, προκειμένου να ακούσει από "πρώτο χέρι" της απόψεις και θέσεις τους.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο"  διότι το "κόνσεπτ"  του  είναι:

Α. Απελευθέρωση  από την κρατική γραφειοκρατία, και,

Β. Απελευθέρωση από το Κρατικό Μονοπώλιο.

Οι διατάξεις για τα κρατικά Πανεπιστήμια θα περιλαμβάνουν:

  • εμβάθυνση της πολιτικής για  διεθνοποίηση των ελληνικών Πανεπιστημίων, 
  • καθιέρωση περισσότερων κοινών προγραμμάτων (joint degrees) με ξένα ΑΕΙ,
  • δημιουργία περισσότερων ερευνητικών προγραμμάτων, τη λήξη του κρατικού μονοπωλίου σε ό,τι αφορά τα ελληνικά Πανεπιστήμι 
  • τερματισμό της γραφειοκρατίας στους  ΕΛΚΕ 
  • σχέδιο χρηματοδότησης των φοιτητών με πρωτότυπες ιδέες με τη δημιουργία  ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα δέχεται προτάσεις φοιτητών, συγκεριμένων κατηγοριών, όπως:Τεχνολογία Επιχειρηματικά σχέδια κλπ

 Μη Κρατικά Πανεπιστήμια::Πως θα γίνονται οι εγγραφές των υποψηφίων, η αξιολόγηση και η αδειοδότηση

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos , στο Σχέδιο  Νόμου θα προβλέπονται  τα εξής:

Εισαγωγή φοιτητών στο Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο

Οι προϋποθέσεις εγγραφής των ενδιαφερομένων  στο Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο, θα ορίζονται από τον Κανονισμό Σπουδών του κάθε Ιδρύματος.

Για παράδειγμα σε περιζήτητες Σχολές , όπως Ιατρικές, θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί  ως προϋπόθεση η υψηλή  βαθμολογία σε συγκεκριμένα μαθήματα.

Σε Σχολές που δεν θα είναι στον πίνακα με μεγάλη ζήτηση ενδεχομένως να τεθεί ως προϋπόθεση η βαθμολογία σε κάποια μαθήματα αλλά θα είναι χαμηλή.

Για  την εγγραφή   στο Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο  σε Προπτυχιακό τμήμα , ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει  να κατέχει:

(α) Απολυτήριο αναγνωρισμένο  Λυκείου   ή

(β) Απολυτήριο που αποκτήθηκε σε άλλη χώρα  ισότιμο ή αντίστοιχο   του ελληνικού Λυκείου .

Η εγγραφή  στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα θα γίνεται μόνο σε πτυχιούχους προπτυχιακών προγραμμάτων.

Αξιολόγηση φοιτητών

Ο τρόπος αξιολόγησης και προαγωγής των φοιτητών καθώς και η διαδικασία αποφοίτησης και απονομής   καθορίζονται  από τον Κανονισμό Σπουδών του κάθε Μη Κρατικού Πανεπιστημίου

Διοικητικά Όργανα

Η θεσμοθέτηση  διοικητικών οργάνων θα γίνεται από τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια , η οποία θα αντανακλά το οικείο "μητρικό"  ΑΕΙ.

Αδειοδότηση

Α. Θα τεθούν συγκεκριμένες διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού

Β. Προϋπόθεση αδειοδότησης θα είναι η  επάρκεια των υποδομών τόσο για τη βασική λειτουργία (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη) όσο και για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις κ,λπ.).

Γ. Θα εξετάζεται η  αναπτυξιακή στρατηγική του και θα αξιολογείται   η βιωσιμότητα και η προοπτική του Μη Κρατικού Πανεπστημίου.

Δ. Θα αποκλείονται  αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες ίδρυσης Μη κρατικών Πανεπιστημίων, χωρίς της αρωγή ξένου ΑΕΙ.

Ε. Θα δίνεται   η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Παραρτημάτων   στην Ελλάδα, από ξένα Πανεπιστήμια, είτε ως συνεργαζόμενα με ελληνικούς  ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς.
 

Σχόλια (37)

Νίκος@
|

θα το δουμε τότε Κε Νικο.... μαλλον θα τους αποζημιωσει.. τι συμβαίνει οταν δημοσια τμηματα κλεινουν?

@Oh My God.... θα είναι Biome(t)dico? 20 Νοε 2023 21:50
|

Πιθανότατα όχι, αλλά σίγουρα θα είναι καλύτεροι από τα ψίχουλα που παίρνουν τώρα οι ΔΕΠ.

Oh My God.... θα είναι Biome(t)dico?
|

Προς 20 Νοε 2023 20:17 και 20 Νοε 2023 14:23
Δηλαδή κάποιος που θα δουλεύει τώρα σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, θα παίρνει μισθό πανεπιστημίου των ΗΠΑ? Τσίσους Κράϊστ!

@@@Bocconi και Campus Biometdico 20 Νοε 2023 19:53
|

Ήταν επιλογή μου να επιστρέψω στην Ελλάδα για οικογενειακούς λόγους κυρίως. Οι μισθοί των ΔΕΠ στην Ελλάδα είναι στο διαδίκτυο να δουν όλοι να ...κλάψουν.

Κλαίω...
|

Εγώ πάλι κρατάω τον υπότιτλο που λεει "Θα περιλαμβάνει και πολλές διατάξεις για τα δημόσια ΑΕΙ"... γιατί η ατέλειωτη κοπτοραπτική διατάξεων και νόμων που αφορούν τα ΑΕΙ δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει παύση. Πιστεύω ότι έχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ σε παραγωγή νόμων και αλλαγών στα ΑΕΙ....

@Νίκος
|

Σε όλο τον κόσμο αν συμβεί να κλείσει ένα τμήμα ή ένα πανεπιστήμιο, τα μαθήματά σου "μεταφέρονται"/αναγνωρίζονται σε ένα άλλο για να συνεχίσεις τις σπουδές σου. Αυτά τα ζητήματα είναι λυμένα σε όλη τη Γη εδώ και 10ετίες...

@@Bocconi και Campus Biometdico
|

Χωρίς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πόσα πληρώνεστε; Αν είναι περισσότερα δεν έχετε λόγο να αλλάξετε δουλειά. Αν είναι λιγότερα θα έχετε ευκαιρία να αυξήσετε το μισθό σας.
Με διδακτορικό από την Αμερική οι ευκαιρίες υπάρχουν παντού φαντάζομαι, όχι μόνο στην Ελλάδα.

@Bocconi και Campus Biometdico? 19 Νοε 2023 22:46
|

γιατί άσχημα θα ναι; Εγώ θα πάω πρώτος -- όχι να κάθομαι να κάνω 15 ώρες μάθημα για μισθό που έβγαζα στο διδακτορικό μου στην αμερική.

Νίκος
|

Τι θα συμβεί με τους φοιτητές αν ξαφνικά το ιδιωτικό αυτό Πανεπιστήμιο για τον χ λόγο κλείσει ;

@ @@@άμα τολμάς υπουργέ
|

Ακριβώς.... Κι όταν η προσφορά διδασκόντων είναι μεγάλη, τότε η ζήτηση πόσα πληρώνει?.... Μπιρ παρά?....

@Κολλημένοι στις ιδεοληψίες
|

Εχετε δίκιο, και ο απλός λόγος είναι αυτός που είπατε. Γιατί να πληρώνω Κυπριακό πανεπιστήμιο για να σπουδάσει το παιδί μου και να μη μπορώ να πληρώσω σε Ελληνικό; Γιατί να πρέπει να μετακομίσει το παιδί μου στα σύνορα γιατί εκεί ιδρύθηκε μια σχολή ενώ εγώ είμαι διατεθημένος να πληρώσω για να σπουδάσει εκεί που κατοικούμε;
Η ζήτηση λοιπόν θα είναι σημαντική.

Εμένα με ξεπερνάει το πως όλοι είναι ΟΚ αν σπουδάσω σε ιδιωτικό ΑΕΙ στην Κύπρο, στην Ιταλία, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στην Αμερική, οπουδήποτε - αναγνωρίζεται το πτυχίο, έχω επαγγ. δικαιώματα, γράφομαι στο σύλλογο, προσλαμβάνομαι στο Δημόσιο. Ενώ αν το ιδιωτικό ΑΕΙ είναι εντός των συνόρων κάτι "μαγικό" συμβαίνει και είναι "κακό" - δεν αναγνωρίζεται για να συνεχίσω τις σπουδές μου, αρχίζουν τα μπουρδουκλώματα αν θέλω να δουλέψω στο Δημόσιο, κλπ κλπ...

Είναι σαν να μου λένε: αν έχεις πολλά λεφτά και μπορείς να σπουδάζεις σε ιδιωτικό στο εξωτερικό, μαζί σου!. Αλλά αν τα λεφτά δε σου φτάνουν και θα μπορούσες να σπουδάζεις στην Ελλάδα αλλά όχι στο εξωτερικό, τότε..."άπαπα...".

Κολλημένοι στις ιδεοληψίες
|

Τόσο η κυβερνητική επιμονή να γίνουν με κάθε τρόπο ιδιωτικά πανεπιστήμια, οσο και η χρόνια άρνηση της αριστεράς για ιδιωτικά πανεπιστήμια (εκτός οταν σπουδάζει τα παιδιά της), είναι εμμονικές ιδεοληψίες.
Είναι καιρός το άρθρο 16 να καταργηθεί. Έλληνες φοιτητές συντηρούν κυπριακά ιδιωτικά πανεπιστήμια (κι οχι μόνο), κι εδω συζητάμε ακόμη για το αν πρέπει να υπάρχουν.

@ @@άμα τολμάς υπουργέ
αν κρίνω απο τις 50-80 υποψηφιότητες για θέσεις ΔΕΠ σε κεντρικά πανεπιστήμια, μαλλον η προσφορά διδασκόντων δεν θα είναι μικρή.

Μπερδέματα
|

Έτσι ονομάζονται αυτά που κάνουν οι Δήμοι, πχ Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς ...

@@άμα τολμάς υπουργέ
|

Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τον τιμοκατάλογο μετά την "Προσφορά και ζήτηση"....

Bocconi και Campus Biometdico?
|

@ΔΕΠ 19 Νοε 2023 10:43 Πλάκα δεν λες τίποτα.... Το "Κόλπο γκρόσο" θα γίνει....

@άμα τολμάς υπουργέ
|

Και φυσικά να μη μιλήσει. Δεν θα πάει κανένας με διδακτορικό να διδάξει με το ζόρι σε ιδιωτικό ΑΕΙ. Προσφορά και ζήτηση λέγεται. Αν κρίνω ότι ο μισθός δε με συμφέρει, ψάχνω και βρίσκω κάτι καλύτερο. Αυτό που είναι σίγουρο είναι οτι θα δημιουργηθούν θέσεις διδασκόντων που πριν δεν υπήρχαν. Αν κάποιος δε θέλει δε θα τον πάρουν με το ζόρι να διδάξει.

@Ελεύθερα και Ελευθεριακά...
|

"Μήπως αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι πλέον αυτοδιοίκητα και θα υπάγονται σε όλο και στενότερο έλεγχο από το Κράτος; "

Μάλλον δεν έχετε εργαστεί σε Ελληνικό ΑΕΙ, οπότε να σας πληροφορήσω ότι πιο στενό έλεγχο από το κράτος δεν έχω δει ούτε ακούσει σε ΑΕΙ καμιας χώρας (και έχω εργαστεί σε 3 του δυτικού κόσμου). Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει "αυτοδιοίκητο" είναι απλά μια λέξη που λένε στον κόσμο.

Μέλος ΔΕΠ
|

Ελεύθερο δηλαδή της ελεύθερης αγοράς. Έχει κάποιος τρανταχτά παραδείγματα ιδιωτικών πανεπιστημιων της ελεύθερης αγοράς στην Ευρώπη; εκτός φυσικά της Κύπρου που τα συντηρούν οι Έλληνες φοιτητές

Ελεύθερα και Ελευθεριακά ΑΕΙ
|

Μέχρι τώρα νομίζαμε ότι τα ΑΕΙ μας είναι Δημόσια. Τώρα βαφτίζονται Κρατικά. Ποια η ανάγκη του επαναχαρακτηρισμού τους; Μήπως αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι πλέον αυτοδιοίκητα και θα υπάγονται σε όλο και στενότερο έλεγχο από το Κράτος; Ή μήπως απλά πρόκειται για μια Κασελάκεια μετάφραση του αμερικανικού State University;

Από την άλλη πλευρά, αν τα μή κρατικά ΑΕΙ είναι "ελεύθερα", τότε μήπως τα κρατικά είναι "ελευθεριακά", όπως αυτοχαρακτηρίζονται τα ποικίλα "αυτόνομα στέκια" που συνεχίζουν να τα μαστίζουν επί δεκαετίες;

ΔΕΠ
|

Μακάρι να γίνουν για να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι μισθοί των ΔΕΠ σε αυτά. Αν πάει όπως στην Ιταλία για παράδειγμα (στο Bocconi και στο Campus Biometdico είναι κατά μέσο όρο διπλάσιοι του μισθού των δημοσίων ΑΕΙ εκεί), αρκετοί ΔΕΠ δημοσίων ΑΕΙ θα μεταπηδήσουν σε ιδιωτικά. Αν γίνει αυτό, θα υπάρξει ανταγωνισμός και στο εσωτερικό που είναι καλό. Στα δημόσια θα μείνουν οι ιδεολόγοι και αυτοί που δεν είναι τόσο ανταγωνιστικοί. Πλάκα θα χει.

προβολή στο μέλλον
|

υπάρχουν κάποιοι υπουργοί που δεν τους θυμούνται.
Για την ώρα οι νέοι κοιτάνε πως θα φύγουν από την χώρα, καθότι δεν υπάρχει προοπτική πέραν της λογική΄ς του κατώτατου μισθού, των επιδομάτων και της συχνής αλλαγής εργασιακού χώρου για μικρό-αυξήσεις (οι οποίες εξατμίζονται από τις αυξήσεις στα πάντα).
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, μόνο ο πάτος του βαρελιού θα κάνει το λάθος να πληρώσει για σπουδές στην Ελλάδα. Οι ψαγμένοι αναζητούν σπουδές εκεί που στην συνέχεια θα μπορέσουν να εργαστούν και να ζήσουν.
Βέβαια τα ξένα πανεπιστήμια θέλουν να έχουν ένα 'εξοχικό' Πανεπιστήμιο να στέλνουν τους δικούς τους φοιτητές για λίγους μήνες στο πλαίσιο των επαυξημένων υπηρεσιών τους.
Όλα αυτά είναι γνωστά, αλλά δεν γίνεται κάτι για να λυθούν τα πραγματικά θέματα...γιατί πιθανότατα δεν ξέρουν πως!!

Μηδέν εις το πηλίκον (της λογικης)
|

"Η εγγραφή στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα θα γίνεται μόνο σε πτυχιούχους προπτυχιακών προγραμμάτων."
Πρώτο δείγμα αυστηρών προϋποθέσεων...

άμα τολμάς υπουργέ μίλα για δίδακτρα και μισθούς διδασκόντων
|

Τζιζ θα κάνει το χεράκι άπαξ και τολμήσει να πει κουβέντα για αμοιβές καθηγητών των μη κρατικών πανεπιστημίων. Εδώ Ελλάδα, βασικός μισθός με επίδομα διδακτορικού. Όσο για δίδακτρα κανά χιλιάρικο λιγότερο από Κύπρο η τιμή γνωριμίας.

Ολοκληρώστε πρώτα τα κρατικά
|

Ακόμη δεν δώσατε επαγγελματικά δικαιώματα σε δεκάδες κρατικά τμήματα. Ακόμη δεν ολοκληρώσατε την πιστοποίηση δεκάδων κρατικών τμημάτων. Μέχρι και integrated masters χρωστάτε σε πενταετή. Αλλά μόνο με τα ιδιωτικά ασχολείστε. Υπουργός Εμπορίου γνώσης έπρεπε να λέγεστε, όχι Παιδείας.

Παρασκευάς
|

Κλείστε τμήματα και σχολές χωρίς νόημα. Είναι πολλα για την Ελλάδα.

John
|

Προσωρινή διαταγή, άρα πάγωμα του όποιου νόμου θα φέρουν και μετά εκδίκαση, όπως και το νερό το ψήφισαν και το ΣτΕ το ακύρωσε, απλά είναι τα πράγματα.
Αν δώσει ο λαός το δικαίωμα να αλλάξουν το σύνταγμα τότε το ξανασυζητάμε.

Φειδίας Γιαδ.
|

Μπράβο κ. υπουργέ

Άντε σιγά σιγά το ξεφουρνίζετε...Ελευθέρας Εισόδου παν/μιο
|

Από το ChatGPT τα ξεφουρνίζετε αυτά τα παραισθησιογόνα που μας σερβίρετε κάθε λίγο, δεν πάτε σε καμιά καφετζού, καλύτερα θα σας ορμηνέψει.
Το συμπέρασμα είναι όπως και με τις προσευχές (όπου αντί για μηχανή βάλε Θεός): Αν μιλάς εσύ στη μηχανή είσαι ακόμη εντάξει, αν όμως αρχίσεις και ακούς τη μηχανή να σου μιλάει τότε είναι ώρα για ψυχίατρο.
Κυνήγι παραισθήσεων στο Διαδίκτυο με την ΤΝ, λέγεται η πάθηση, άντε και μακρυά από εμάς τα μηχανάκια που μιλάνε ...

Πανελλαδικές εξετάσεις
|

Κάθε χρόνο διεξαγωγή πανελλαδικών εξετάσεων κόστους 12-13 εκ. € για να μπαίνει όποιος θέλει και όπου θέλει πλέον στο "ελεύθερο πανεπιστήμιο".

υγ: Μέχρι τώρα το πανεπιστήμιο ήταν σκλαβωμένο; ΄Τώρα θα αποκτήσει την ελευθερία του;

Ετεοκρής
|

Ναι, ναι, μπορεί να είναι και έτσι, αλλά εγώ ακόμα περιμένω τον αλουμινά να μου φτιάξει το παράθυρο. Και του έχω τάξει, χοχλιούς μπουμπουριστούς, αγκιναράκια και ασκορδουλάκους!...
Πανεπιστήμιο κουφωμάτων να φτιάξετε.
Φουουου...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ