Περιστατικό βίας μεταξύ γονέων μπροστά στα έκπληκτα μάτια των μαθητών σημειώθηκε έξω από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
Για γροθιές, απειλές και βωμολοχίες κάνει λόγο σε ανακοίνωση το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Καλαμάτας.
Ακολουθεί η ανακοίνωση
“Δηλώνουμε συγκλονισμένοι από το σημερινό περιστατικό βίας μεταξύ γονέων έξω από το σχολείο μας. Είναι ανεπίτρεπτο το γεγονός που συνέβη μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παιδιών μας.
Γροθιές, απειλές και βωμολοχίες δεν χωρούν στο χώρο του σχολείου. Περισσότερο σε ζούγκλα προσομοιάζουν παρά σε οργανωμένη κοινωνία. Το γεγονός αυτό είναι μια πολύ κακή στιγμή για την κοινότητα του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
Την ίδια στιγμή που πασχίζουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας την πραότητα και την αντίθεσή μας στη βία, το σημερινό γεγονός δίνει το χειρότερο παράδειγμα στα μάτια τους.
Δυστυχώς παρά την ακούραστη προσπάθειά μας ως Σύλλογος να γίνουμε όλοι μια οικογένεια, με τις κοινές εκδηλώσεις, τις βραδιές και τις δράσεις που διοργανώνουμε δεν καταφέραμε να εμπεδωθεί η αλληλεγγύη και το «εμείς» στους κόλπους της σχολικής κοινότητας.
Το γεγονός αυτό μας θλίβει αλλά μας γεμίζει με πείσμα για το πόσα πράγματα πρέπει να κάνουμε ακόμη για την εξάλειψη της βίας μέσα και έξω από τα σχολεία.
Ως σύλλογος καταδικάζουμε τη βία απερίφραστα.
Ως σύλλογος είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο.
Ως σύλλογος είμαστε πάντα παρόντες, αγωνιούμε και εργαζόμαστε για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν κάθε φορά”.
Όταν ''ενοχλούν'' το παιδί σου υπάρχουν οι παρακάτω επιλογές:
α) Δημοκρατικές χώρες
Το αναφέρεις προφορικά αρχικά στον δάσκαλό του. Αν δεν λυθεί το θέμα, στον διευθυντή προφορικά ή εγγράφως. Αν χρειαστεί, το αναφέρεις και δεύτερη φορά
και κοινοποιείς την αναφορά σου στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στον Σύμβουλο Εκπαίδευσης. Αν δεν λυθεί μετά από όλα αυτά, υπάρχει ο Εισαγγελέας Ανηλίκων και εδώ είναι πιθανόν να χρειαστείς τις νομικές υπηρεσίες ενός δικηγόρου. Η αυτοδικία προφανώς δεν είναι η λύση. Τα πρόσφατα γεγονότα αλλά και η ιστορική κοινωνική γνώση είναι αρκετά για να μας πείσουν ότι η μόνη λύση πρέπει να είναι θεσμική.
Προφανώς το ισχύον θεσμικό-νομικό πλαίσιο είναι αναποτελεσματικό σε αρκετές περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί εδώ και σαράντα χρόνια και χρειάζεται αναθεωρηθεί. Οι αναθεωρήσεις, οι αλλαγές, δεν γίνονται δυστυχώς έγκαιρα στην Πατρίδα μας, τα πολιτικά κόμματα συνήθως αντιδρούν αργά
και συνήθως περιμένουν να δουν το πλήθος των καθολικών αιτημάτων. Χρειάζεται να εκφραστεί το αίτημα, να είναι καθολικό, και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να έχουμε μαζικές αποφάσεις των συλλόγων γονέων από πολλές περιοχές της Πατρίδας. Το δημοκρατικό πολίτευμα λειτουργεί αποτελεσματικά όταν οι πολίτες είναι ενεργοί, όταν δηλαδή συμμετέχουν σε συλλόγους. Και οι νόμιμες δυναμικές αντιδράσεις συμβάλλουν προφανώς αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται δράση, χρόνος και φυσικά κόπος. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος στα δημοκρατικά πολιτεύματα, οι δρόμοι για την Αλλαγή είναι ανηφορικοί, το είπε πρώτος ο Καζαντζάκης, το επανέλαβε χθες ο Πρωθυπουργός
στο υπουργικό συμβούλιο.*
β) Αυταρχικά καθεστώτα - Δικτατορίες
Πολύ αυστηρές ποινές, εξοντωτικές. Το πρόβλημα συχνά λύνεται.
Έχεις όμως ελάχιστα δικαιώματα, τα κοινωνικά αιτήματα δεν εχουν καμία τύχη, δεν διατυπώνονται καν... Άλλοι αποφασίζουν και διατάσσουν...
* Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη ρεαλιστική πολιτική πρόταση αυτή τη στιγμή στον τόπο μας. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει μια ισχυρή Κυβέρνηση και πλέει με ασφάλεια το τρελοβάπορο!
Για φανταστείτε να ήταν ο Κυβερνήτης ανίκανος ή παράωρος, όπως λέμε εμείς στην Κρήτη. Διαβάστε και το κριτικό σχόλιο του καθηγητή Μανιτάκη που διατυπώθηκε προσφάτως.
Δόξα τω θεώ, να λέμε.