Δ. Μιχαηλίδου: Χωρίς την άδεια γονέα η επίσκεψη μαθητών στους σχολικούς ψυχολόγους

Επιβεβαιώνεται το σχετικό ρεπορτάζ του esos

21/11/2023

Άκουσε το άρθρο

"Θέλουμε και οι κοινωνικοί λειτουργοί να βλέπουν όλα τα παιδιά. Πρέπει να είναι μία κανονική, οριζόντια διαδικασία. Σίγουρα το να είχαμε μόνιμους ψυχολόγους θα ήταν καλύτερο αλλά για αρχή προσπαθούμε να καταφέρουμε να μην ζητάμε την συναίνεση γονέα, γιατί πολλές φορές μπορεί ο γονέας να κακοποιεί και μπορεί να μην δώσει την άδεια»".

Τα παραπάνω είπε η υφυπουργός Παιδείας  Δ;oμνα Μιχαηλίδου , μιλώντας σήμερα στο mega, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του esos (10-11-23).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του esos στο υπουργείο Παιδείας επικρατεί προβληματισμός     σχετικά με τη διαδικασία επίσκεψης των μαθητών στον Ψυχολόγο του σχολείου.

Αυτό που διαπιστώνεται σε πολλές περιπτώσεις είναι  ότι υπάρχουν "αγκυλώσεις" ως προς την πρόθεση μαθητών να επισκεφθούν τον ψυχολόγο του σχολείου, καθώς απαιτείται  γραπτή άδεια του γονέα ή κηδεμόνα.

Σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς διστάζουν να δώσουν σχετική άδεια.

Με αυτά τα δεδομένα το υπουργείο Παιδείας, βρίσκεται στη διαδικασία μελέτης από νομικής πλευράς, προκειμένου, εφόσον αυτό  στέκει νομικά, να φέρει ρύθμιση στη Βουλή, με την  οποία:

Α. Για την πρώτη επίσκεψη του μαθητή στον Ψυχολόγο του σχολείου να μην απαιτείται άδεια του γονέα.

Β. Μετά την επίσκεψη του μαθητή , εφόσον ο Ψυχολόγος κρίνει, θα καλούνται οι γονείς στο σχολείο για ενημέρωση.

Γ. Ο Ψυχολόγος σε συνεργασία με τον γονέα  και κατόπιν σχετικής συναίνεσής του  μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό των  επισκέψεων του μαθητή .

  •     Πατήστε εδώ για να δείτε ποια σχολεία θα έχουν Ψυχολόγο και Κοινωνικό Λειτουργό κατά το τρέχον σχολικό έτος

Σχόλια (18)

ERT
|

Ακόμα η Παρατασέως είναι στο Υπουργείο φαίνεται. Δεν έχουν ΙΧΝΟΣ σεβασμού στους εκπαιδευτικούς.

Πότε ή Ποτέ?
|

@ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΕ;
"Πότε θα κάμει ξαστεριά,
πότε θα φλεβαρίσει,
να πάρω το ντουφέκι μου,
την έμορφη πατρόνα,
να κατεβώ στον Ομαλό,
στη στράτα του Μουσούρου,
να κάμω μάνες δίχως γιους,
γυναίκες δίχως άντρες,
να κάμω και μωρά παιδιά,
να κλαιν' δίχως μανάδες,
να κλαιν' τη νύχτα για νερό,
και την αυγή για γάλα,
και τ' αποδιαφωτίσματα
τη δόλια τους τη μάνα".

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΕ;
|

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΚΔΟΘΕΙ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΕ (Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ);;;;;;ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΧΕΔΟΝ....ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ Δ/ΝΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΑΧΟΥΝ ΠΑΙΞΕΙ...ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ...ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΧΟΥΝ 2 ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 4823/21 ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ (2 ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣΧΑΛΗ)...ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!!
ΑΓΑΠΗΤΟ esos ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΑΣ ... ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ , ΠΟΙΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘΑ .....

Nikos
|

Από που προκύπτει η ανάγκη συγκατάθεσης του γονέα;
Ο/η Ψυχολόγος είναι ανήκει στο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του σχολείου. Συναντιέται με μαθητές/τριες εκπληρώνοντας τις επιταγές της πολιτείας για τη καλή λειτουργία της σχολικής μονάδας.
Οι γονείς έχουν κάνει εξαρχής αίτηση για την εγγραφή του τέκνου τους χωρίς να παρέχουν κάποια ειδική άδεια σε κάθε εκπαιδευτικό να επικοινωνεί με το παιδί. Θα έπρεπε δηλαδή να έχουν πάρει κάποια ειδική άδεια οι διδάσκοντες την Πολιτική Παιδεία ή τη Φιλοσοφία (ή τη Βιολογία, ...) στην περίπτωση που ένας γονέας δεν συμφωνεί με τα δεδομένα που παρατίθενται στο μάθημα;Από που προκύπτει η ανάγκη συγκατάθεσης του γονέα;
Ο/η Ψυχολόγος είναι ανήκει στο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του σχολείου. Συναντιέται με μαθητές/τριες εκπληρώνοντας τις επιταγές της πολιτείας για τη καλή λειτουργία της σχολικής μονάδας.
Οι γονείς έχουν κάνει εξαρχής αίτηση για την εγγραφή του τέκνου τους χωρίς να παρέχουν κάποια ειδική άδεια σε κάθε εκπαιδευτικό να επικοινωνεί με το παιδί. Θα έπρεπε δηλαδή να έχουν πάρει κάποια ειδική άδεια οι διδάσκοντες την Πολιτική Παιδεία ή τη Φιλοσοφία (ή τη Βιολογία, ...) στην περίπτωση που ένας γονέας δεν συμφωνεί με τα δεδομένα που παρατίθενται στο μάθημα;

PAPAD.MARIA
|

Κανένας δεν μπορεί να επιβάλει σε ανήλικο παιδί ιατρική ψυχιατρικη εξέταση χωρις την συναίνεση του γονιού κηδεμονα.ειναι αντισυνταγματικό, αντιτίθεται στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του ατόμου που εκφράζεται και ασκείται μέσω των γονιών σε ανήλικους και ενάντια στην αρχή της αναλογικότητας βάσει επιδιωκόμενου σκοπού,ενάντια στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κλπ.Εκτος και αν αφαιρεθεί η κηδεμονία από τους γονεις για λόγους που ανάγονται σε ανικανότητά τους...διαφορετικά αυτοί και μόνο αυτοί αποφασίζουν για όλα τα θέματα που αφορούν τα ανήλικα τέκνα τους και παρέχουν την υποχρεωτική συναίνεση τους.θα πέσουν οι μηνύσεις και προσφυγές απανωτά

PAPAD.MARIA
|

"Πολλές φορές ο γονέας μπορεί να κακοποιεί"....τι λες κυρία Μιχαηλίδου ????δεν υπάρχουν μηχανισμοί νομικοί αρμόδιοι γιαυτο??και ισχύει μάλιστα και πολλές φορές???τι κοινωνία είμαστε τότε?κακοποιεί ο γονιός πολλές φορές ; ευτυχώς που υπάρχουν οι πολιτικοί σαν και εσάς και εκπαιδευτικοί σε αυτή τη χώρα που αγαπάνε περισσότερο τα παιδιά της κάθε οικογένειας .....από τους γονείς που αγωνίζονται καθημερινά και κάνουν δύο δουλειές για να πληρώσουν τα φροντιστήρια των παιδιών τους σε ένα κράτος που θέλει να πιστεύει ότι προσφέρει δωρεάν παιδεία και ίσες ευκαιρίες για ολους..
Τα σχόλια περιττεύουν....

Μάλιστα, μάλιστα
|

Και πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, ειδικά στην Ελλάδα που ισχύει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ό,τι πει ο γονιός;

ΒΕΝΕΤΊΑ δασκάλα 30 ετη
|

Εύγε!!!! Επιτέλους κάτι ορθό. Αν και ειμαι ΠΑΣΟΚ ...ομολογώ ότι είναι πολύ σωστή κίνηση. Σας βγάζω το καπέλο. Επιτέλους...δείξτε εμπιστοσυνη στους ειδικούς!!!!!!! Κι όχι στους γονείς που ευαγγελιζονται ότι τα γνωρίζουν όλα...!!!!!! Είναι δυνατόν??!!!! Ποιος γονέας θέλει να το βλέπει ψυχολόγοςτο παιδί του στο σχολείο ;;;,,, Πολλοί λίγοι..ελάχιστοι. επομένως μπράβο και πάλι μπράβο!!!!!!

@........
|

Τη Δευτέρα τοποθετούνται.....

Maria
|

Για να δούμε τι θα δούμε.....

Διευθύντρια
|

Αμην !!!!!! Φυσικά και χωρίς τη συγκατάθεση. Επίσης, δείτε κι ένα ακόμη σας παρακαλώ άμεσα: όταν το ΚΕΔΑΣΥ βγάζει γνωμάτευση για ειδικό σχολείο να μην είναι στην ευχέρεια του γονέα για να το πάει, αλλά αυτομάτως να πηγαίνει. Διότι οι περισσότεροι γονείς αρνούνται τη φοίτηση του στο ειδικό και αφήνουν το παιδί που δεν μπορεί να σταθεί μόνο του στο σχολείο γενικής ( εν τω μεταξύ λόγω του ότι έχει διάγνωση για ειδικό...δε δικαιούται δημόσια παράλληλη στήριξη. Για ιδιωτική ούτε λόγος, δεν έχουν να πληρώσουν). Επομένως. .. τινάζουν τέτοιες περιπτώσεις στον αέρα τα σχολεία της γενικής...

Διευθυντής Αττικής
|

Επιτέλους!!¡!!! Μάλλιασε η γλώσσα μας να το λέμε. Φυσικά και χωρίς τη συγκατάθεση γονέα. Διότι ελαχιστοτατοι γονείς δίνουν συγκατάθεση. Με αποτέλεσμα οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί να κάθονται στο σχολείο επειδή δεν έχουν παιδιά...

Γιώργος Γκ.
|

Για να δούμε τι θα βρουν να πουν οι αιωνίως διαφωνούντες και ασκώντας κομματική κριτική... Δεν κατανοούν ότι μόνο οι ίδιοι συναρπάζονται από τα γραφόμενα τους...

το θέμα γονείς είναι μεγάλο
|

πρεπει ο ΣΔ όταν βλέπει περίεργα να παραπέμπει και να φεύγει ΑΜΕΣΑ το παιδί σε αρμόδιες υπηρείες ΕΚΤΟΣ σχολείου. πολλές φορές να αίρεται πρσωρινά η επιμέλεια (ειδικά σε αυτα τα ανήλικα που ΄βλέπουμε τελευταιες μερες) με το παραμικρό μπας και μαζευτεί το χάλι. κοινωνική πρόνοια , το σχολείο μπορεί να εντοπίσει κάτι αλλά πρέπει ΑΛΛΕΣ δομές να επιληφθούν σοβαρά ! και στο σπίτι !

Η ώρα των αποφάσεων
|

Θα πρέπει το συντομότερο να υπάρξει ρύθμιση ώστε οι γονείς να ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ να ακολουθούν τις προτάσεις για το πλαίσιο φοίτησης των μαθητών που εκδίδονται από τα ΚΕΔΑΣΥ.
Δεν μπορεί να έχουμε μαθητές, με εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα και αξιολόγηση για ειδικά σχολεία να παραμένουν στο γενικό σχολείο, αδυνατόντας να συμμετέχουν και αναπτύσσοντας συμπεριφορές που τους βγάζουν ακόμα περισσότερο στο περιθώριο.
Δεν μπορεί οι γονείς να μην δέχονται να υπάρξει διεπιστημονική αξιολόγση ή να αποκρύπτουν τις αξιολογήσεις από το σχολείο.
Από την άλλη θα πρέπει και η πολιτεία να φροντίζει για την υποστήριξη των μαθητών σύμφωνα με τις οδηγίες των ΚΕΔΑΣΥ με την ύπαρξη του κατάλληλου προσωπικού.
Που είναι το δικαίωμα κάθε παιδιού να λαβάνει την βέλτιστη δυνατή εκπαίδευση και φροντίδα;

Γονέας-νομικός
|

"Βρίσκεται στη διαδικασία μελέτης από νομικής πλευράς".... Καθίστε να το μελετήσουν και μετά θα σας πουν. Ως Νομικός, αμφιβάλω αν κάτι ΄ τέτοιο θα αντέξει σε νομικό έλεγχο - όχι αυτό που κάνουν κατ'εντολή υπουργών, αλλά στο δικαστήριο.
Είναι πολύ "περίεργο" να εξετάζει το παιδί σου επαγγελματίας ψυχικής υγείας, είτε είναι γιατρός είτε είναι ψυχολόγος, χωρίς τη συγκατάθεση του γονιού. Δε μιλάμε για επείγον περιστατικό π.χ. έπεσε χτύπησε πήγε στο νοσοκομείο, όπου κινδυνεύει η ζωή οπότε φυσικά και θα δράσεις πρώτα και μετά θα ενημερώσεις το γονέα.

........
|

με τους προϊσταμένους εκπαιδευτικών θεμάτων, αγαπητό esos,έχουμε κάποιο νέο?

Σχολές γονέων
|

Αντί να βάλετε ψυχολόγους για τα παιδιά θα πρέπει να έχετε οργανωμένες σχολές γονέων, όπως σε πολλά ιδιωτικά και στο εξωτερικό. Τα υπόλοιπα όλα δήθεν!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ