Από τα τραγελαφικά του νόμου "Κεραμέως": Και "μοιρασιά"-δημοσίως- στη θητεία του Πρύτανη για πρώτη φορά στα πανεπιστημιακά χρονικά της χώρας

Στο μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών, Πανεπιστήμιο της χώρας , στο ΑΠΘ,

26/11/2023

Άκουσε το άρθρο

Τα "τραγελαφικά" του νόμου "Κεραμέως" στο νέο σύστημα εκλογής των νέων Πρυτανικών εκλογών, δεν έχουν τέλος.

Για πρώτη φορά στα πανεπιστημιακά χρονικά γίνεται , με δημόσια δήλωση  "μοιρασιά" στη θητεία του Πρύτανη.

Στο μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών, Πανεπιστήμιο της χώρας , στο ΑΠΘ, με σημερινή κοινή επιστολή  των Απ. Αποστολίδη, Γ. Ζωγραφίδη και Χαρ. Φείδα  προς της ακαδημαϊκή κοινότητα , αλλά και με προ ημερών κοινή δήλωση τους, ανακοινώνεται δημοσίως ότι η τετραετή θητεία θα "μοιραστεί"  ανά δύο έτη διαδοχικά ανάμεσα στον  Χαρ. Φείδα  Απόστολο Αποστολίδη.

"Προτείνουμε για τη θέση του Πρύτανη διαδοχικά τον Χαράλαμπο Φείδα και τον Απόστολο Αποστολίδη", αναφέρει χαρακτηριστικά η σημερινή κοινή επιστολή των "τριών" .

Παράλληλα,  οι "τρεις"   σημειώνουν ότι  η Σύγκλητος υπερψήφισε  την πρότασή τους  και εξέλεξαν  ως εξωτερικά μέλη τρεις καταξιωμένους επιστήμονες, την Ειρήνη Αγγελιδάκη, τον Δημήτρη Παπαντώνη και τον Γεώργιο Τσατσαρώνη.

Από τη δήλωση αυτή προκύπτει ότι οι τρεις έχουν την οριακή  πλειοψηφία  (6 στα 11 μέλη) στο Συμβούλιο Διοίκησης των οποίο θα κληθεί να εκλέξει το νέο Πρύτανη.

Τα παραπάνω στην  πράξη  σημαίνουν  ότι ο Χαρ. Φειδάς, που απ' ότι φαίνεται     έχει  την  πλειοψηφία στο Συμβούλιο Διοίκησης , εφόσον το Συμβούλιο Διοίκησης των αναδείξει Πρύτανη, μετά από δύο χρόνια θα παραιτηθεί,  και με δεδομένο ότι θα εξακολουθεί να διατηρεί την πλειοψηφία,  Πρύτανης για την υπόλοιπη θητεία θα αναλάβει ο Απόστολος Αποστολίδης.

Ακολουθεί η σημερινή επιστολή 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Α.Π.Θ.

Η Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 ήταν μια χαρούμενη και λυτρωτική μέρα για το Α.Π.Θ. Με τις εκλογές στη Σύγκλητο ολοκληρώθηκε η συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης του πανεπιστημίου μας, χωρίς περαιτέρω επιπλοκές. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες και όλους που μας υποστηρίξατε και ειδικά όσες και όσους Συγκλητικούς μάς εμπιστευτήκατε και υπερψηφίσατε την πρότασή μας και εκλέξατε ως εξωτερικά μέλη τρεις καταξιωμένους επιστήμονες, την Ειρήνη Αγγελιδάκη, τον Δημήτρη Παπαντώνη και τον Γεώργιο Τσατσαρώνη, που πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα μοιραστούν το όραμά μας για το Α.Π.Θ.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, όλες και όλους σας που συμβάλλατε στην ευόδωση μιας πρωτόγνωρης μακράς διαδικασίας, από την οποία οφείλουμε να βγούμε ενωμένοι.

Το Α.Π.Θ. διαθέτει πλέον Συμβούλιο Διοίκησης που αποτελείται αποκλειστικά από ακαδημαϊκούς και, με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, θα προχωρήσει στην εκλογή του Πρύτανη. Συνεχίζουμε, με τις ίδιες αρχές και το ίδιο σχέδιο για το Α.Π.Θ., ώστε το γρηγορότερο να εκλεγεί Πρύτανης. Σύμφωνα με την πρόταση που έχουμε ήδη καταθέσει δημόσια, προτείνουμε για τη θέση του Πρύτανη διαδοχικά τον Χαράλαμπο Φείδα και τον Απόστολο Αποστολίδη.

Η συνεργασία μας για ένα ευρωπαϊκό, δημόσιο και άριστο, δημοκρατικό και ανοιχτό στις αναγκαίες αλλαγές Α.Π.Θ. βασίζεται σε κοινές αρχές (αυτοτέλεια, αξιοκρατία, λογοδοσία, διαφάνεια) και σε κοινούς άξονες που έχουμε υποστηρίξει δημοσίως: τη χρηστή διοίκηση, την πανεπιστημιακή ειρήνη, την αναβάθμιση των υποδομών του, την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής αποστολής του Ιδρύματος και την ανάδειξη-αξιοποίηση της επιστημονικής έρευνάς του στην ευρύτερη κοινωνία. Το αναλυτικό στρατηγικό σχέδιο θα κατατεθεί, όπως προβλέπεται, στη συνέχεια της διαδικασίας, και εγγυόμαστε την εφαρμογή του τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ένας καινούργιος κύκλος ανοίγει για το Α.Π.Θ., ένας κύκλος συλλογικής διοίκησης, με κοινό και γρήγορο βηματισμό. Με ένα συμβούλιο αντιπροσωπευτικό και πολυφωνικό, με ισότιμα μέλη, που θα λειτουργεί δημοκρατικά και αποτελεσματικά, σε συνεργασία με τα άλλα όργανα του ΑΠΘ, πρώτα απ’ όλα τη Σύγκλητο, για την πρόοδο και το καλό όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας, του διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού, και των φοιτητών και φοιτητριών μας.

Απόστολος Αποστολίδης, Γιώργος Ζωγραφίδης, Χαράλαμπος Φείδας 
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (7)

ΜΚΑ
|

Αυτός ο Νόμος ΝΔ/Κεραμέως είναι ένας κακός νόμος.
Είναι ακατανόητη η εμμονή στη διατήρησή του.
Η ελπίδα είναι ότι αργά η γρήγορα θα αλλάξει.
Μακάρι να γίνει γρήγορα!

@@Mike 27 Νοε 2023 16:12
|

Η σωστή αλλαγή θα ήταν
1. η εκλογή και των εξωτερικών μελών απο τους ΔΕΠ (είναι ανήκουστο οι μισοί του συμβουλίων να εκλέγουν/διαλέγουν και να ελέγχουν τους άλλου μισούς).
και
2. Ο/η Πρυτανης να προέρχεται εκτος συμβουλίου (ετσι οπως είναι τωρα, στα πανεπιστημια που εκλέγξαν πρυτανη, τα συμβούλια επαψαν να λειτουργουν πρακτικά)

@Mike 27 Νοε 2023 16:12
|

μια χαρά είναι ό νόμος αν αλλάξει το 6-5. Αν γίνει πχ 7-6 λύνονται όλα.

Mike
|

Οταν κάποιοι φώναζαν για μαζική απόχη και αλλαγή του νόμου κάποιοι κωφευαν.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες;
|

Ο νόμος είναι νόμος και οφείλουμε να τον υπακούσουμε, θέλουμε δε θέλουμε. Το θέμα είναι αν το νέο σχήμα Διοίκησης μπορέσει να ομοφωνήσει και να δράσει αποτελεσματικά απέναντι στο βασικότερο πρόβλημα του ΑΠΘ, που είναι η ασφάλεια. Αυτή τη στιγμή, κάθε πονεμένη ή οργισμένη ομάδα ημιπιτσιρικάδων (για να το πούμε με πολιτικά ορθό τρόπο) βρίσκει καταφύγιο στο ΑΠΘ: καταλαμβάνει αφύλακτους χώρους, μπαίνει στα κτίρια όποτε θέλει, οργανώνει "ανοιχτές συνελεύσεις" για άσχετα μη ακαδημαϊκά αντικείμενα, κάνει πάρτι με χρήση ουσιών και άμα λάχει δολιοφθορές και κλοπές. Όλα αυτά υποτίθεται ότι δεν επιτρέπονται από τους εσωτερικούς κανονισμούς των Σχολών και του Ιδρύματος.

Το ποιος ακριβώς θα είναι ο Πρύτανης, το αν θα είναι ολόκληρος ή μισός-μισός, σε μια τέτοια συγκυρία είναι δευτερεύον. Το πρωτεύον είναι να σώσουμε ό,τι μπορούμε και κυρίως το κύρος του Ιδρύματος και την αξία των πτυχίων του, με εφαρμογή των νόμων του κράτους και των εσωτερικών κανονισμών.

ΔΕΠ
|

Δεν είναι νόμος Κεραμέως. Είναι νόμος της ΝΔ. Η ΝΔ τον έφτιαξε, η ΝΔ τον ψήφισε, η ΝΔ τον εφάρμοσε πριν τις εκλογές και συνεχίζει να τον εφαρμόζει και μετά από αυτές. Η προσπάθεια να βγει από το κάδρο ο ΠΘ και φυσικά ο νέος υπουργός, που δεν κάνει απολύτως τίποτα για να αλλάξει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, είναι αποτυχημένη. Φταίνε όλοι τους και ο διασυρμός που υφίσταται το ΑΠΘ είναι δικό τους επίτευγμα.

ΔΕΠ
|

Αυτό το νομοσχέδιο μας έχει διασύρει διεθνώς. Πηγαίνω σε συνέδρια και μας κοροϊδεύουν. Ευγενικά μεν, αλλά ξεκάθαρα. Δεν απορώ πλέον με τίποτα. Ντροπή. Για εμάς που ζουμε με αυτό, για την κα. Κεραμέως που αποδείχθηκε ότι σε ότι αφορά τα πρυτανικά δεν μπορούσε να χωρίσει "δυό γαϊδάρων άχυρα" όπως λένε, ντροπή και για τον κ. Πιερρακάκη που συνεχίζει να επιτρέπει αυτό το σήριαλ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ