Το Σχέδιο Νόμου για τα Μη κρατικά θα παρουσιαστεί στο υπουργικό Συμβούλιο μεταξύ 18-20 Δεκεμβρίου

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο" διότι το "κόνσεπτ" του είναι: Α. Απελευθέρωση από την κρατική γραφειοκρατία, και Β. Απελευθέρωση από το Κρατικό Μονοπώλιο.

28/11/2023

Άκουσε το άρθρο

Στην μεθεπόμενη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί    μεταξύ 18 και 20 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει ο υπουργός Παιδείας το Σχέδιο Νόμου   για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια το οποίο  θα φέρει τον τίτλο  "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο".

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο"  διότι το "κόνσεπτ"  του  είναι:

Α. Απελευθέρωση  από την κρατική γραφειοκρατία, και,

Β. Απελευθέρωση από το Κρατικό Μονοπώλιο.

Οι διατάξεις για τα κρατικά Πανεπιστήμια θα περιλαμβάνουν:

  • εμβάθυνση της πολιτικής για  διεθνοποίηση των ελληνικών Πανεπιστημίων,
  • καθιέρωση περισσότερων κοινών προγραμμάτων (joint degrees) με ξένα ΑΕΙ,
  • δημιουργία περισσότερων ερευνητικών προγραμμάτων, τη λήξη του κρατικού μονοπωλίου σε ό,τι αφορά τα ελληνικά Πανεπιστήμι
  • τερματισμό της γραφειοκρατίας στους  ΕΛΚΕ
  • σχέδιο χρηματοδότησης των φοιτητών με πρωτότυπες ιδέες με τη δημιουργία  ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα δέχεται προτάσεις φοιτητών, συγκεριμένων κατηγοριών, όπως:Τεχνολογία Επιχειρηματικά σχέδια κλπ

 Μη Κρατικά Πανεπιστήμια:Πως θα γίνονται οι εγγραφές των υποψηφίων, η αξιολόγηση και η αδειοδότηση

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos , στο Σχέδιο  Νόμου θα προβλέπονται  τα εξής:

Εισαγωγή φοιτητών στο Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο

Οι προϋποθέσεις εγγραφής των ενδιαφερομένων  στο Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο, θα ορίζονται από τον Κανονισμό Σπουδών του κάθε Ιδρύματος.

Για παράδειγμα σε περιζήτητες Σχολές , όπως Ιατρικές, θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί  ως προϋπόθεση η υψηλή  βαθμολογία σε συγκεκριμένα μαθήματα.

Σε Σχολές που δεν θα είναι στον πίνακα με μεγάλη ζήτηση ενδεχομένως να τεθεί ως προϋπόθεση η βαθμολογία σε κάποια μαθήματα αλλά θα είναι χαμηλή.

Για  την εγγραφή   στο Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο  σε Προπτυχιακό τμήμα , ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει  να κατέχει:

(α) Απολυτήριο αναγνωρισμένο  Λυκείου   ή

(β) Απολυτήριο που αποκτήθηκε σε άλλη χώρα  ισότιμο ή αντίστοιχο   του ελληνικού Λυκείου .

Η εγγραφή  στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα θα γίνεται μόνο σε πτυχιούχους προπτυχιακών προγραμμάτων.

Αξιολόγηση φοιτητών

Ο τρόπος αξιολόγησης και προαγωγής των φοιτητών καθώς και η διαδικασία αποφοίτησης και απονομής   καθορίζονται  από τον Κανονισμό Σπουδών του κάθε Μη Κρατικού Πανεπιστημίου

Διοικητικά Όργανα

Η θεσμοθέτηση  διοικητικών οργάνων θα γίνεται από τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια , η οποία θα αντανακλά το οικείο "μητρικό"  ΑΕΙ.

Αδειοδότηση

Α. Θα τεθούν συγκεκριμένες διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού

Β. Προϋπόθεση αδειοδότησης θα είναι η  επάρκεια των υποδομών τόσο για τη βασική λειτουργία (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη) όσο και για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις κ,λπ.).

Γ. Θα εξετάζεται η  αναπτυξιακή στρατηγική του και θα αξιολογείται   η βιωσιμότητα και η προοπτική του Μη Κρατικού Πανεπστημίου.

Δ. Θα αποκλείονται  αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες ίδρυσης Μη κρατικών Πανεπιστημίων, χωρίς της αρωγή ξένου ΑΕΙ.

Ε. Θα δίνεται   η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Παραρτημάτων   στην Ελλάδα, από ξένα Πανεπιστήμια, είτε ως συνεργαζόμενα με ελληνικούς  ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς.

Σχόλια (5)

John
|

Σύνταγμα της Ελλάδος: "H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση"

ΔΕΠ
|

"Τερματισμό" λεει της "γραφειοκρατίας στους ΕΛΚΕ"! Ουαου. Μακάρι. Γιατί εδώ όλα γίνονται παντού ηλεκτρονικά, gov gr και δε συμμαζεύεται, αλλά στον ΕΛΚΕ ακόμα θέλουν την υπογραφή μου, μονογραφή σε κάθε σελίδα, και όλα τα έγγραφα εις τριπλούν! Μιλα΄΄με για καταστάσεις 70s....

ΔΕΠ
|

Ρε παιδιά εκεί στο Υπουργείο... "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο" σημαίνει κάτι άλλο! "Ελεύθερα" πανεπιστήμια ίδρυαν Δήμοι και Κοινότητες, και δεν ήταν ΑΕΙ και δεν οδηγούσαν σε πτυχία. Βρείτε έναν άλλο τίτλο, είναι δυνατόν;;;

"δημιουργία περισσότερων ερευνητικών προγραμμάτων"
|

Θα μας πει πως θα δημιουργηθούν, αφου απο οτι φαίνεται δεν διατίθενται να χρηματοδοτήσουν την έρευνα;

Εδώ Ελεύθερο παν/μίο, η φωνή των αγωνιζομένων για
|

εισαγωγή άνευ διαγωνισμού. Κατά το εδώ Λονδίνο, ... όπου παρεμπιπτόντως και βρέχει και ... μας ....
Χο, χο, χο ... Χριστουγεννιάτικος μποναμάς αλλά για ποιον? Κάτι θα πήραμε και από την "Oxford street"... Για της Ελευθερίας τα πολυτεχνεία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ