Ο ισχυρισμός που διακινείται ότι η εναλλαγή πρύτανη στο πλαίσιο της τετραετούς θητείας του εκλεγέντος Συμβουλίου Διοίκησης είναι δήθεν παράνομη, δεν βρίσκει απολύτως κανένα έρεισμα στον νόμο, και ως εκ τούτου είναι παραπλανητική ενσπείροντας αμφιβολίες για τη νομιμότητα συγκεκριμένης υποψηφιότητας.
Αυτό υποστηρίζουν με κοινή δήλωση τα τρία εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ Απόστολος Αποστολίδης, Γεώργιος Ζωγραφίδης, Χαράλαμπος Φείδας, οι οποίοι συμφώνησαν δημοσίως για διαδοχική εναλλαγή τη θέσης του Πρύτανη διαδοχικά , ανά διετία από τον Χαράλαμπο Φείδα και τον Απόστολο Αποστολίδη.
"Η πρόταση που, με απόλυτη αίσθηση της ευθύνης όλων μας, καταθέσαμε τρία μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης για τη διοίκηση του Α.Π.Θ. με διαδοχή στη θέση του Πρύτανη του Χαράλαμπου Φείδα και του Απόστολου Αποστολίδη, είναι η μόνη που βασίζεται στη συναίνεση τόσο σε επίπεδο διακηρυγμένων αρχών και στόχων σε βάθος τετραετίας όσο και για τη θέση του πρύτανη, μια τίμια πρόταση με καθαρούς όρους που κατατέθηκε δημόσια", τονίζουν τα τρία εσωτερικά μέλη και υπογραμμίζουν:
- Δεν πρόκειται για μια παρασκηνιακή, κρυφή συμφωνία, προϊόν υπόγειων συναλλαγών.
- Η πρόταση αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη με το πνεύμα του νόμου αλλά και την εντολή του εκλογικού σώματος για την αναζήτηση συναινέσεων και συμπράξεων εντός του Συμβουλίου Διοίκησης, ώστε ο Πρύτανης να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη συναίνεση σε ένα πλαίσιο ιδεών, αρχών και προγράμματος.
- Μια πρόταση που έλυσε τον γόρδιο δεσμό της συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης και κυρίως βοήθησε στην αποφυγή μελλοντικών αδιεξόδων στην επιλογή του πρύτανη και στη διοίκηση του Α.Π.Θ.
- Συνεχίζουμε, με τις ίδιες αρχές και το ίδιο σχέδιο για το Α.Π.Θ., ώστε το συντομότερο να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία και με την εκλογή Πρύτανη και να επανέλθει το ΑΠΘ στην κανονικότητα και σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά και να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στην ανώτατη εκπαίδευση.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της κοινής δήλωσης των τριών εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ
Σχετικά με ισχυρισμούς που διακινούνται ενόψει της εκλογής Πρύτανη του Α.Π.Θ., οφείλουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω.
Η θητεία του Πρύτανη μπορεί να καλύψει το σύνολο του διαστήματος κατά το οποίο διαρκεί η τετραετής θητεία του Συμβουλίου Διοίκησης ή να λήξει πρόωρα για σειρά λόγων, όπως είναι και το αναφαίρετο δικαίωμα της παραίτησης του υπηρετούντος πρύτανη. Στην περίπτωση αυτή προκηρύσσονται, με βάση τις οικείες διατάξεις του νόμου, εκλογές εντός του Συμβουλίου Διοίκησης για την ανάδειξη νέου πρύτανη, στις οποίες μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ελεύθερα κάθε εσωτερικό μέλος του.
Σε αυτή την περίπτωση, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης είναι ελεύθερα να επιλέξουν τον νέο πρύτανη αξιολογώντας εκ νέου τις τυχόν υποψηφιότητες. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία για την ανάδειξη του πρύτανη είναι μυστική, γεγονός που διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας και αποκλείει τον προκαθορισμό του εκλογικού αποτελέσματος.
Συνεπώς, ο ισχυρισμός που διακινείται ότι η εναλλαγή πρύτανη στο πλαίσιο της τετραετούς θητείας του εκλεγέντος Συμβουλίου Διοίκησης είναι δήθεν παράνομη, δεν βρίσκει απολύτως κανένα έρεισμα στον νόμο, και ως εκ τούτου είναι παραπλανητική ενσπείροντας αμφιβολίες για τη νομιμότητα συγκεκριμένης υποψηφιότητας.
Η πρόταση που, με απόλυτη αίσθηση της ευθύνης όλων μας, καταθέσαμε τρία μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης για τη διοίκηση του Α.Π.Θ. με διαδοχή στη θέση του Πρύτανη του Χαράλαμπου Φείδα και του Απόστολου Αποστολίδη, είναι η μόνη που βασίζεται στη συναίνεση τόσο σε επίπεδο διακηρυγμένων αρχών και στόχων σε βάθος τετραετίας όσο και για τη θέση του πρύτανη, μια τίμια πρόταση με καθαρούς όρους που κατατέθηκε δημόσια. Δεν πρόκειται για μια παρασκηνιακή, κρυφή συμφωνία, προϊόν υπόγειων συναλλαγών.
Η πρόταση αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη με το πνεύμα του νόμου αλλά και την εντολή του εκλογικού σώματος για την αναζήτηση συναινέσεων και συμπράξεων εντός του Συμβουλίου Διοίκησης, ώστε ο Πρύτανης να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη συναίνεση σε ένα πλαίσιο ιδεών, αρχών και προγράμματος.
Μια πρόταση που έλυσε τον γόρδιο δεσμό της συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης και κυρίως βοήθησε στην αποφυγή μελλοντικών αδιεξόδων στην επιλογή του πρύτανη και στη διοίκηση του Α.Π.Θ.
Συνεχίζουμε, με τις ίδιες αρχές και το ίδιο σχέδιο για το Α.Π.Θ., ώστε το συντομότερο να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία και με την εκλογή Πρύτανη και να επανέλθει το ΑΠΘ στην κανονικότητα και σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά και να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στην ανώτατη εκπαίδευση.
Απόστολος Αποστολίδης, Γεώργιος Ζωγραφίδης, Χαράλαμπος Φείδας
Κάθε δύο χρόνια, μπορεί ν' αλλάζει πχ ο διαχειριστής στην πολυκατοικία. Φανταστείτε να διαδέχονταν οι υποψήφιοι, πχ στη θέση του διευθυντή σχολείου και των λοιπών στελεχών της εκπαίδευσης (ΣΕ, ΔΕ, ΠΔΕ). Κι εδώ μιλάμε για πανεπιστήμια.