Νόμιμη η διαδοχική εναλλαγή της θέσης Πρύτανη στο ΑΠΘ υποστηρίζουν οι Απ. Αποστολίδης, Γ. Ζωγραφίδης. και Χ. Φείδας

"Δεν πρόκειται για μια παρασκηνιακή, κρυφή συμφωνία, προϊόν υπόγειων συναλλαγών"

30/11/2023

Άκουσε το άρθρο

Ο ισχυρισμός που διακινείται ότι η εναλλαγή πρύτανη στο πλαίσιο της τετραετούς θητείας του εκλεγέντος Συμβουλίου Διοίκησης είναι δήθεν παράνομη, δεν βρίσκει απολύτως κανένα έρεισμα στον νόμο, και ως εκ τούτου είναι παραπλανητική ενσπείροντας αμφιβολίες για τη νομιμότητα συγκεκριμένης υποψηφιότητας.

Αυτό υποστηρίζουν με κοινή δήλωση  τα τρία εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ Απόστολος Αποστολίδης, Γεώργιος Ζωγραφίδης, Χαράλαμπος Φείδας, οι οποίοι συμφώνησαν δημοσίως για διαδοχική εναλλαγή τη θέσης του Πρύτανη διαδοχικά , ανά διετία από τον Χαράλαμπο Φείδα και τον Απόστολο Αποστολίδη.

"Η πρόταση που, με απόλυτη αίσθηση της ευθύνης όλων μας, καταθέσαμε τρία μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης για τη διοίκηση του Α.Π.Θ. με διαδοχή στη θέση του Πρύτανη του Χαράλαμπου Φείδα και του Απόστολου Αποστολίδη, είναι η μόνη που βασίζεται στη συναίνεση τόσο σε επίπεδο διακηρυγμένων αρχών και στόχων σε βάθος τετραετίας όσο και για τη θέση του πρύτανη, μια τίμια πρόταση με καθαρούς όρους που κατατέθηκε δημόσια", τονίζουν τα τρία εσωτερικά μέλη και υπογραμμίζουν: 

  • Δεν πρόκειται για μια παρασκηνιακή, κρυφή συμφωνία, προϊόν υπόγειων συναλλαγών.
  • Η πρόταση αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη με το πνεύμα του νόμου αλλά και την εντολή του εκλογικού σώματος για την αναζήτηση συναινέσεων και συμπράξεων εντός του Συμβουλίου Διοίκησης, ώστε ο Πρύτανης να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη συναίνεση σε ένα πλαίσιο ιδεών, αρχών και προγράμματος.
  • Μια πρόταση που έλυσε τον γόρδιο δεσμό της συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης και κυρίως βοήθησε στην αποφυγή μελλοντικών αδιεξόδων στην επιλογή του πρύτανη και στη διοίκηση του Α.Π.Θ.
  • Συνεχίζουμε, με τις ίδιες αρχές και το ίδιο σχέδιο για το Α.Π.Θ., ώστε το συντομότερο να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία και με την εκλογή Πρύτανη και να επανέλθει το ΑΠΘ στην κανονικότητα και σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά και να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στην ανώτατη εκπαίδευση.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της κοινής δήλωσης των τριών εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ

Σχετικά με ισχυρισμούς που διακινούνται ενόψει της εκλογής Πρύτανη του Α.Π.Θ., οφείλουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω.

Η θητεία του Πρύτανη μπορεί να καλύψει το σύνολο του διαστήματος κατά το οποίο διαρκεί η τετραετής θητεία του Συμβουλίου Διοίκησης ή να λήξει πρόωρα για σειρά λόγων, όπως είναι και το αναφαίρετο δικαίωμα της παραίτησης του υπηρετούντος πρύτανη. Στην περίπτωση αυτή προκηρύσσονται, με βάση τις οικείες διατάξεις του νόμου, εκλογές εντός του Συμβουλίου Διοίκησης για την ανάδειξη νέου πρύτανη, στις οποίες μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ελεύθερα κάθε εσωτερικό μέλος του.

Σε αυτή την περίπτωση, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης είναι ελεύθερα να επιλέξουν τον νέο πρύτανη αξιολογώντας εκ νέου τις τυχόν υποψηφιότητες. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία για την ανάδειξη του πρύτανη είναι μυστική, γεγονός που διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας και αποκλείει τον προκαθορισμό του εκλογικού αποτελέσματος.

Συνεπώς, ο ισχυρισμός που διακινείται ότι η εναλλαγή πρύτανη στο πλαίσιο της τετραετούς θητείας του εκλεγέντος Συμβουλίου Διοίκησης είναι δήθεν παράνομη, δεν βρίσκει απολύτως κανένα έρεισμα στον νόμο, και ως εκ τούτου είναι παραπλανητική ενσπείροντας αμφιβολίες για τη νομιμότητα συγκεκριμένης υποψηφιότητας.

Η πρόταση που, με απόλυτη αίσθηση της ευθύνης όλων μας, καταθέσαμε τρία μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης για τη διοίκηση του Α.Π.Θ. με διαδοχή στη θέση του Πρύτανη του Χαράλαμπου Φείδα και του Απόστολου Αποστολίδη, είναι η μόνη που βασίζεται στη συναίνεση τόσο σε επίπεδο διακηρυγμένων αρχών και στόχων σε βάθος τετραετίας όσο και για τη θέση του πρύτανη, μια τίμια πρόταση με καθαρούς όρους που κατατέθηκε δημόσια. Δεν πρόκειται για μια παρασκηνιακή, κρυφή συμφωνία, προϊόν υπόγειων συναλλαγών.

Η πρόταση αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη με το πνεύμα του νόμου αλλά και την εντολή του εκλογικού σώματος για την αναζήτηση συναινέσεων και συμπράξεων εντός του Συμβουλίου Διοίκησης, ώστε ο Πρύτανης να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη συναίνεση σε ένα πλαίσιο ιδεών, αρχών και προγράμματος.

Μια πρόταση που έλυσε τον γόρδιο δεσμό της συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης και κυρίως βοήθησε στην αποφυγή μελλοντικών αδιεξόδων στην επιλογή του πρύτανη και στη διοίκηση του Α.Π.Θ.

Συνεχίζουμε, με τις ίδιες αρχές και το ίδιο σχέδιο για το Α.Π.Θ., ώστε το συντομότερο να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία και με την εκλογή Πρύτανη και να επανέλθει το ΑΠΘ στην κανονικότητα και σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά και να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στην ανώτατη εκπαίδευση.

Απόστολος Αποστολίδης, Γεώργιος Ζωγραφίδης, Χαράλαμπος Φείδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (9)

Φσιτ μπόινγκ
|

Κάθε δύο χρόνια, μπορεί ν' αλλάζει πχ ο διαχειριστής στην πολυκατοικία. Φανταστείτε να διαδέχονταν οι υποψήφιοι, πχ στη θέση του διευθυντή σχολείου και των λοιπών στελεχών της εκπαίδευσης (ΣΕ, ΔΕ, ΠΔΕ). Κι εδώ μιλάμε για πανεπιστήμια.

Σκεπτόμενη
|

Σε κάποιους δεν αρέσουν οι καθαρές συμφωνίες, προτιμούν αυτές κάτω από το τραπέζι φαίνεται. Από τη στιγμή που η Σύγκλητος κρίνει, οφείλουμε να σεβαστούμε την κρίση της.

Καραμήτσος Δημητριος
|

Το να μοιραστεί η θητεία της πρυτανείας σε δυο άτομα (δυο χρόνια στον καθένα) αποτελεί ευτελισμό του θεσμού και προδίδει μια ασίγαστη επιθυμία κατάληψης της θέσης. Αλλά για φανταστείτε αν ο πρώτος που θα ξεκινήσει να είναι πρύτανης αλλάξει γνώμη και δεν παραιτηθεί στη διετία; Τραγέλαφος!!!

Polar_Fish
|

Δεν ειναι τοσο απλά τα πράγματα. Οταν παραιτείται ο πρύτανης εχει μια διαδικασία για να αναλάβεις κάποιος άλλος. Δεν ειναι φυγε εσύ και έλα εσυ. Στα 2 χρόνια το ΑΠΘ θα βρεθεί ξανά με κενο διοίκησης. Για ποιο λόγο? Για ποια αδιέξοδα?

Σχολιαστής
|

Φυσικά και είναι νόμιμη η εναλλαγή θητείας!

Ετεοκρής
|

Όχι, να μείνει έτσι όπως είναι και να εφαρμοστεί και στην Πρωτοβάθμια κάτι ανάλογο.

@ΙΩΑΝΝΑ
|

Ελα μου ντέ!;;; Τόσα λάθη που αποδεδειγμένα πλέον φάνηκαν τα προβλήματα που δημιουργούν, και αυτοί εκεί επιμένουν... Δεν ξέρω γιατί τόση αδιαφορία. Δηλαδή αν αλλάξεις τον αριθμό εσωτερικών μελών και από ζυγό τον κάνεις μονό για να μην υπάρχει περίπτωση ισοψηφίας τι θα πάθετε ρε παιδιά εκεί στο Υπουργείο;
Τόσοι τρόποι υπάρχουν να "σπας" τις ισοψηφίες! Μονός αριθμός μελών, διπλή ψήφος στον αρχαιότερο ή αυτόν που έλαβε περισσότερες ψήφους, κλήρωση, μπλα μπλα μπλα! Βάλτε ένα να τελειώνουμε!

Δεν έτυχε, πέτυχε
|

@ΙΩΑΝΝΑ
Έχω ξαναγράψει ότι πιστεύω, πως δεν πρόκειται για λάθος ή αποτυχία αλλά για επίτευξη στόχου. Τέτοια "λάθη" δεν γίνονται ακούσια, ούτε στο Ουλάν Μπατόρ.... κι αν ποτέ γίνουν, θεραπεύονται πάραυτα.
Στα 4,5 χρόνια επίσης, το μόνο λάθος που παραδέχθηκε ποτέ το Υπουργείο, είναι η "λάθος εκτίμηση στις διαστάσεις για το ύφασμα της μάσκας"....

ΙΩΑΝΝΑ
|

Μήπως το Υπουργείο να παραδεχτεί την αποτυχία του Νόμου παρωδία της Κεραμέως και να τον αλλάξει ;;;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ