Live/ υπ. Παιδείας: Τι είναι, τι αξιολογεί και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το PISA

30/11/2023

Άκουσε το άρθρο

«Τι είναι, τι αξιολογεί και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το PISA» είναι το θέμα της ενημερωτικής συνάντησης , η οποία πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο κεντρικό κτήριο του υπουργείου Παιδείας, στην αίθουσα Γαλάτεια Σαράντη, την οποία διοργανώνει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ως υπεύθυνος φορέας για τη διεξαγωγή του PISA στην Ελλάδα με τους συμβούλους εκπαίδευσης.

Το esos συνδέθηκε διαδικτυακά με το υπουργείο Παιδείας για να παρακολουθήσετε ζωντανά την ενημερωτική συνάντηση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (6)

Ανθής
|

Γενικότερα μιλώντας,πρέπει οπωσδήποτε να αναπτυχθεί η εγκυκλοπαιδικότητα των Ελλήνων μαθητών κ'σ'αυτο το σημείο πρέπει να κατατείνει η συγκεκριμένη εξέταση"Πίζα".Αυτό είναι το βασικό σημείο στο οποίο χωλαινει η ελληνική εκπαίδευση κ'κανεις δε θέλει να το καταλάβει.Αν ρωτήσεις"Ποια από τις παρακάτω πόλεις είναι μεγαλύτερη σε πληθυσμό(Ρωμη,Σοφία,Λισσαβώνα)",να είναι σε θέση να απαντήσει ο μαθητής.Αν επίσης ρωτηθεί"Σε ποιον ανήκει το ποιημα'Πρεβεζα'(Καβάφης,Καρυωτάκης,Παλαμάς)",να είναι σε θέση να ανταποκριθεί.Κι αν βάλουμε κ'την Ιστορία στο παιχνίδι"Ποιος ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας το έτος 1959;(Καραμανλής,Παπανδρέου,Παπάγος)"να ξέρει ο μαθητής πως να σταθεί στο πλαίσιο της συγκυρίας χρόνου.Αυτα δηλαδή δεν μπορούμε να τα κάνουμε μόνοι μας;Σκεφτειται έναν μαθητή που τελειώνει το Λύκειο κ'δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τετοιου είδους ερωτήσεις.Για εμένα προσωπικά θα ήταν κακό αν δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε τέτοια ερωτήματα ακόμα κ'μαθητες Γυμνασίου.Γιατι δεν γίνεται πανελλαδικά αυτός ο διαγωνισμός χωρίς κάποια επίπτωση σε βαθμολογία μαθητών;Ας γίνει μόνο σε απόφοιτους κάποιας βαθμίδας εκπαίδευσης που θα αποφασίσει το υπουργειο,ας γίνει κ'σε εκπαιδευτικούς,να δούμε τι ψάρια θα πιάσουμε.
Γιατί αυτή η μανία με τον"PISA";Εντάξει,είναι διεθνώς σταθμισμενος ως προς την επάρκεια ερωταποκρισεων,αυτό είναι;Θέλουμε να ενταχθούμε σ'ενα διεθνή κατάλογο μορφωτικοεκπαιδευτικου επιπέδου όπου πρέπει να υφίσταται το ίδιο γνωσιολογικου στάτους.Αυτο είναι;Δεν ξέρω.
Τέλος,γιατί δεν μπαίνει σαν μάθημα η εγκυκλοπαιδικότητα στο σχολείο;Δεν αφήνουμε κατά μέρος τα περί σεξουαλικής αγωγής ή τις γυμνασιακές δεξιότητες που απέτυχαν για να δούμε κατάματα το θέμα;
Ευρύτερα,γιατί δεν αυτενεργουμε κ'περιμενουμε να αντιγράψουμε κάθε ξενική ψευδοπρωτοπορία;Ως πότε θα κοιτάμε το κάθε αποτυχημενο"φιλανδικό πρότυπο"κ'θα στέλνουμε πολύτιμο προσωπικό να πηγαίνει ταξίδι για να το αντιγράψει;Έχουμε τόση ιστορία,πολιτισμό,θρησκεία,ιστορική αλλά κ'οικονομικη γεωγραφία που μπορούμε να τα τακτοποιήσουμε όλα γνωστικά,με την ποιοτικότερη δυνατή προδιαγραφή.
Έχουμε φτάσει στο σημείο να εντάσσουμε στο σχολικό μας πρόγραμμα μαθήματα σαν τις"δεξιότητες",που τεχνικοποιουν-μηχανοποιουν(έστω λίγο)το γυμνάσιο,που ως εκπαιδευτική βαθμίδα αναλογεί στην ανάπτυξη της γενικής παιδείας.
Αυτή είναι η άποψή μου κι ευχαριστώ ιδιαιτέρως αν την παρουσιάσετε.

Πλατάρος Γιάννης
|

Και ενώ δεν ξέρετε στατιστικές μεθόδους δειγματοληψιας σχολιάζετε και την δειγματοληψια.
Και κακομοιριές και μιρι μιρι και γκρίνια. Και δωστου κριτική και τίποτα δεν ξέρετε να πείτε.
Μία παγκόσμια μετριση των χωρών του ΟΑΣΣΑ, που γίνεται 23 χρόνια.
Για να βγουν συμπεράσματα στατιστικά όπως και βγαίνουν. Με όλες τις στατιστικές παραδοχές.
Για να προωθηθεί η ανάπτυξη.. Για τις κοινωνίες των κρατών.

Κάντε όσες παρατηρήσεις θέλετε!
Γράψτε κάτι αν μπορείτε. Δώστε ένα επιχείρημα.
Η Εσθονία και οι άλλες κάτω χώρες και το Βιετνάμ, και η Σιγκαπούρη μπροστά.
Εγω δεν έχω να παρατηρήσω κάτι εκτός από το ποιοι μας περνούν. Η κάτι λίγα.
Εδώ όλοι έχουν ισχυρές, εδραιες θέσεις.
Τόσο δύσκολο είναι να μην γράφετε αν δεν μπορείτε να πείτε επιχείρημα;

ΣΠ
|

Η έρευνα είναι συγκριτική (comparative). Δεν είναι έρευνα για να παραχθεί μια κατάταξη όσο και αν αυτό προσπαθούν όλοι να φανεί. Μια χαρά τα είπε η κα. Σοφιανοπούλου πως ο καθένας την ερμηνεύει όπως θέλει.
Αν δεν σταθούμε στην άρνηση λοιπόν, πρέπει να ξέρουμε πως όλες οι συγκριτικές μελέτες λαμβάνουν υπόψη τους το συγκείμενο. Για αυτό δεν έχει νόημα να βλέπουμε σε πιο σημείο της κατάταξης βρισκόμαστε. Τα αποτελέσματα πρέπει να τα μελετήσουμε σε συνάφεια με τα χαρακτηριστικά των μαθητών, το οικονομικό συγκείμενο, τα Π.Σ., τις Οδηγίες διδασκαλίας και πολλά άλλα. Εννοείται πως το υλικό της μελέτης μπορεί να χρησιμεύσει για γίνουν αξιόλογες παρεμβάσεις βελτίωσης στη διδακτική διαδικασία αλλά και αλλού. Συμφωνώ για παράδειγμα πως μια παθογένεια του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι ότι διδάσκουμε χωρίς η θεωρία να συνδέεται με μελέτες περίπτωσης από αυθεντικά προβλήματα.
Επίσης, σε καμιά περίπτωση το γεγονός πως δεν διδάσκονται οι μαθητές με τέτοιο τρόπο ώστε να αριστεύουν σε μια μελέτη δεν ακυρώνει ολοσχερώς τους υφιστάμενους τρόπους διδασκαλίας.
Οι έρευνες αυτές παρέχουν στοιχεία που μπορούν να τα αξιοποιήσουν όσοι ασκούν εκπαιδευτική πολιτική. Αν αυτό συμβαίνει ή όχι δεν ακυρώνει την αξία της έρευνας.
Οι σύμβουλοι μπορούν κάλλιστα να λάβουν υπόψη τους τα αποτελέσματα και χρησιμοποιώντας και τα νέα Π.Σ. να κάνουν προτάσεις διδασκαλίας που θα διορθώσουν κάποιες από τις παθογένειες που ανιχνεύει η έρευνα.
Το έργο του ΙΕΠ σε τέτοιες παρεμβάσεις είναι αξιόλογο και μάλιστα εξαιρετικά απαιτητικό. Ας γκρινιάζουμε λοιπόν όποτε και όπου χρειάζεται και όχι γιατί πρέπει.

Από μάχιμο εκπαιδευτικό σε Μάχιμος εκπαιδευτικός
|

Και δεν τα λες όλα συνάδελφε. Η δειγματοληψία τους δεν είναι ούτε απλή τυχαία, ούτε στρωματοποιημένη όπως μας είπε εκεί μία από τις αρμόδιες. Η δειγματοληψία τους είναι πολυσταδιακή. Δεν επε΄΄λεξαν μαθητές έναν - έναν, αλλά ολόκληρα σχολεία κατά στρώματα. Με άλλα λόγια δεν ξέρουν καλά και δεν μπορούν να μας περιγράψουν και τί κάνουν.

Ερώτηση - κλειδί
|

Μια ερώτηση εξαιρετικά σημαντική υπέβαλε ένας συνάδελφος προς το τέλος, η οποία εν ολίγοις συνοψίζονταν στο: "Μας δείξατε οτι οι Έλληνες μαθητές έχουν χαμηλές επιδόσεις όλα τα χρόνια, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Έχετε ερευνητικά δεδομένα που να το εξηγούν;"
Και η απάντηση που έλαβε από την αρμόδια η΄ταν: "Δεν ξέρουμε γιατί, μπορεί να είναι διάφοροι παράγοντες".
Ρωτάω κι εγώ ο καημένος. Τότε... σε τί μας βοηθά αυτή η έρευνα και τα αποτελέσματά της; Γιατί να συμμετάσχουμε αφού τόσα χρόνια δεν έχουν κάτσει εκεί οι σοφοί στο ΙΕΠ που αναλαμβάνουν αυτή την έρευνα να αιτιολογήσουν το τί ακριβώς συμβαίνει και οι δικοί μας μαθητές τα πάνε τόσο άσχημα σε σχέση με τους άλλους; Μας αρκεί δηλαδή αυτό το εύρημα - συμπέρασμα περί κακής μέσης επίδοσης; Και ύστερα πόσα χρήματα κοστίζει στο κράτος αυτή η μελέτη; Αξίζει να συμμετάσχουμε αφού τα αποτελέσματά της δεν μας χρησιμεύουν σε κάτι;"

Μάχιμος εκπαιδευτικός
|

Θεαθήναι μόνο.
Αναποτελεσματικές μέθοδοι αξιολόγησης
1 μαθητής ανά τμη΄μα στις περισσότερες εξετάσεις PISA συμμετείχε και οι σοφοί έβγαλαν συμπεράσματα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ