Μετονομάζονται τα ΙΕΚ: Στο "τραπέζι" έχουν πέσει πολλά ονόματα μεταξύ των οποίων και Ανώτερες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης. (ΑΝ.Σ.Ε.Κ.) κι ενδεχομένως να λάβουν άλλο όνομα

Τι προβλέπει το Σχέδιο Νόμου, αποκλειστικά στο esos

01/12/2023

Ενημερώθηκε: 01/12/2023, 12:44

Άκουσε το άρθρο

Πολλά ονόματα μετονομασίας των ΙΕΚ  έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργού Παιδείας Κ. Πιερρακάκη , μεταξύ των οποίων και  Ανώτερες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης  (ΑΝ.Σ.Ε.Κ.).

Το Σχέδιο Νόμου το οποίο βρίσκεται στο γραφείο του Κ. Πιερρακάκη για την τελική διαμόρφωση εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο στο τέλος της άλλης εβδομάδας θα είναι έτοιμο.  

Στις  ΑΝ.Σ.Ε.Κ. (ΙΕΚ)  θα λειτουργούν δύο επιμέρους τομείς:

Α. Ο  Τομέας Επαγγελματικής Κατάρτισης, και,

Β.  Ο Τομέας Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Συμβουλευτικής

Ο τομέας Επαγγελματικής Κατάρτισης θα παρέχει :

  1. Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 5 του ΕΠΠ.
  2. Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επικαιροποίησης γνώσεων, βραχείας διάρκειας, αποκλειστικά για τους, μη πιστοποιημένους τελειόφοιτους επιπέδου 5 του ΕΠΠ.
  3. Προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών πρακτικής άσκησης των επιχειρήσεων υποδοχής.

Ο τομέας Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Συμβουλευτικής θα προσφέρει:

  1. Υπηρεσίες συμβουλευτικής σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και σταδιοδρομίας στους καταρτιζόμενους. Καθιερώνονται προγραμματισμένες ατομικές συνεδρίες στην αρχή και στο τέλος κάθε εξαμήνου σπουδών.
  2. Υπηρεσίες διασύνδεσης με επιχειρήσεις υποδοχής και παρακολούθησης της εξέλιξης της πρακτικής άσκησης των καταρτιζόμενων.
  3. Υπηρεσίες παρακολούθησης και υποστήριξης της σταδιοδρομίας των πιστοποιημένων αποφοίτων για χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών από την ημερομηνία πιστοποίησης.
  4. Υπηρεσίες σύζευξης προσφοράς-ζήτησης σε τοπικές και κλαδικές αγορές εργασίας. Μέσω του Τομέα Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Συμβουλευτικής συνάπτονται μνημόνια συνεργασίας και κατανόησης με τοπικές επιχειρήσεις, με τις οποίες αναπτύσσουν προνομιακές σχέσεις συνεργασίας. Καθιερώνεται σήμα ποιότητας για επιχειρήσεις, το οποίο απονέμεται βάσει κριτηρίων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό επίπεδο.
  5. Υπηρεσίες καθοδήγησης και συμβουλευτικής στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων και εγχειρημάτων από καταρτιζόμενους και αποφοίτους.

 

Σχόλια (24)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ
|

Η πιο δόκιμη ονομασία θα ήταν: 1. ΑΝΩΤΕΡΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ και 2.: ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΄ή ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Επίσης θα πρέπει να θεσπιστεί ο κωδικός κλάδου ΑΡ για τους διπλωματούχους των ΙΕΚ και όχι ΔΕ που είναι ως τώρα.
Επίσης τα μη κρατικά Πανεπιστήμια θα πρέπει να ονομαστούν ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ή ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

@Ετεοκρής
|

Πιο σωστή λύση είναι:
Τα ΙΕΚ να γίνουν ΑΕΙ, όλα τα ΑΕΙ να δίνουν integrated master και τα πολυτεχνεία όταν ξαναβγεί ο Τσίπρας να δίνουν integrated PhD

Ετεοκρής
|

Έχω τη λύση:
ΚΑΤΕ και μετά ΚΑΤΕΕ και μετά ΤΕΙ … και στο τέλος ΑΕΙ δηλαδή ΕΜΠΡΟΣ ΠΙΣΩ.

IEKtzis
|

Το όνομα (brand name) IEK είναι καλό και γνωστό στη κοινωνία.
Πρέπει να φένεται και το Ανώτερο, άρα Ανώτερα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Α.Ι.Ε.Κ.)

Ιδρύματα Ανώτερης Επαγγελματικ΄ής Εκπαίδευσης
|

Καθαρά και ξάστερα. Όλα τα άλλα ονόματα προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο με τραγελαφικά αποτελέσματα. Εννοείται πως το προτεινόμενο είναι τελείως άστοχο, το μόνο καλό που έχει είναι το "ανώτερες" στον τίτλο.

ΔΕΠ
|

Αυτή η μανία στην Ελλάδα, να αλλάζουμε ονοματα χωρίς να αλλάζει κάτι στην πράξη. Εγώ λέω γιατί δεν τα μετονομάζετε σε "Πανεπιστήμια" και αυτά, με προοπτική να δίνουν integrated masters μετά από κάποια χρόνια;

Μα είναι δυνατόν;
|

Ανώτερες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Σπουδαστών (ΑΝ.Σ.Ε.Κ.Σ.)

Απόφοιτος ΙΕΚ
|

Εξετάσεις πιστοποίησης πότε θα κάνει ο ΕΟΠΠΕΠ ;
Κάθε χρόνο τα ίδια....πότε θα έχει όρεξη ο ΕΟΠΠΕΠ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ.
Είναι ντροπή να μην μπορούν να προγραμματίσουν οι απόφοιτοι των ΙΕΚ την πορεία τους και να εξαρτώνται από την όρεξη του ΕΟΠΠΕΠ .
Και να σκεφτεί κανείς ότι το κόστος το επωμίζονται οι εξεταζόμενοι..... !!!

Διεκ
|

"Τα ρούχα δεν κάνουν τον παπά".
Το όνομα είναι το λιγότερο. Ας ασχοληθούν με τα (Δ)ΙΕΚ στο επίπεδο σπουδών, και τα εργαστήρια που δεν υπάρχουν αν και βρισκόμαστε στο 2023. Τα έβαλαν και στο παράλληλο μηχανογραφικό ;-)

Ενήλικας
|

Το σίγουρο θα πρέπει να είναι ένα: δεν γίνεται στην νέα ονομασία να μπει
η λέξη τεχνικό ή τεχνολογικό, διότι τα ι.ε.κ δεν παρέχουν ειδικότητες μόνο
τεχνικής εκπαίδευσης, αλλά και θεωρητικής, όπως είναι τα παιδαγωγικά.
Η λέξη ινστιτούτο τα διευκρινίζει και τα δυο. Ας λέγονται ινστιτούτα
επαγγελματικής εκπαίδευσης.

@KAITH
|

Όχι, δεν μπορούν να είναι ΕΝΑ διότι τα ΕΠΑΛ ανήκουν σε βαθμίδα εκπαίδευσης ενώ τα ΙΕΚ σε κατάρτιση. Εκτός κι αν επιθυμείτε να παύουν τα ΕΠΑΛ να είναι λύκεια και να γίνουν δεν ξέρω τί άλλο...

Μητρώο Εκπαιδευτών ΙΕΚ
|

Από χθες το Μητρώο Εκπαιδευτών ΙΕΚ δεν είναι προσβάσιμο, αυτό σημαίνει οτι δεν μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κανουν Οριστική Υποβολή και η προθεσμία λήγει αύριο Κυριακή στις 14.00. Γνωρίζετε κάτι για το πρόβλημα, θα λυθεί, θα δώσουν παραταση; Τι γίνεται; Ευχαριστώ

ΚΑΙΤΗ
|

Μπορουν ΕΠΑΛ , ΙΕΚ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ και οι εκπαιδευτες των ΙΕΚ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ 2 ΦΟΡΕς ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ?????

Yannis
|

Το όνομα θα τα αλλάξει όλα..

ΠΟΛΙΤΕΣ
|

ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ Ι.Ε.Κ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ. ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ. ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΝ .....ΑΝ.Σ.Ε.Κ.
ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥ Δ.ΥΠ.Α ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ.....!!!
ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ,ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΥΠΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ.
ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΟΥ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ,ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ....!
ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ Ή ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΕ ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΝΟΣ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.
ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΥΚΟΛΟ ΤΡΟΠΟ , ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ .
ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΣΠΙΖΟΥΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟ ΚΡΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟΥ - ΑΕΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΤΑ ΚΑΤΕΕ.....!!!
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΣΙΓΑ - ΣΙΓΑ ΖΩΝΕΣ ΕΞ' ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.
ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ Ι.Ε.Κ. ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ.
ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΙΕΚ.
ΑΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΝΟ......ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΣΦΡΑΓΙΔΩΝ......!!!

Πυρομάδα
|

Βρεστε κάποιο άλλο όνομα. Δεν είναι τόσο ελκυστικό.

Costas σχολιαστής
|

Καλό ακούγεται.

D.L.
|

Ελπίζω να μη συνδεθούν με τις Σ.Ε.Κ οι οποίες δεν έχουν καμία ελκυστικότητα.
Δεν ξέρω αν έχει σημασία το όνομα αλλά το ΑΝ.Σ.Ε.Κ (ΣΕΚ - ΑΝ.ΣΕΚ) θυμίζει τη λογική της "ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης" της δεκαετίας του '70. Λες και βαδίζουμε αναπολώντας το παρελθόν και όχι βλέποντας το μέλλον......

Ελπίδα
|

Με το νέο όνομα θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει σαφής βελτίωση σε όλα τα επίπεδα, από την επόμενη μέρα.

Νικος
|

σε ολο αυτο διαβαζει καποιος αν θα εχουν οι αποφοιτοι ΙΕΚ επαγγελματικά δικαιώματα ανωτερα του λυκειου στο αντικειμενο τους?

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΙΕΚ ΧΤΕΣ
|

Ιδρυση νεων τριετων σχολων επαγγελματικης καταρτισης με πληρη επαγγελματικά δικαιώματα. Η μεταδευτεροβαθμια να αφορα το ετος μαθητειας των επαλ Οχι αλλο σανο

πρόταση
|

TEI ή ΑΤΕΙ
Και σε 20 χρόνια τα εξελίσουμε σε ΑΕΙ.

οχι αλλη κοροιδια
|

οχι αλλα επαγγελματικα δικαιωματα λυκείου ΔΕΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ

και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΛΥΚΕΙΟΥ
|

ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΙΑ ΑΕΙ ΤΕΙ.. Να τα λεμε ολα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ