Εκδρομές: Σε περίπτωση ένστασης από εκπαιδευτικούς

Για κάθε εκδρομή-επίσκεψη-μετακίνηση μαθητών/τριών απαιτείται απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών της σχολικής μονάδας που πραγματοποιεί τη μετακίνηση με αιτιολόγηση του σκοπού και της επιλογής του τόπου προορισμού.

01/12/2023

Ενημερώθηκε: 14/12/2023, 18:19

Άκουσε το άρθρο

Σε περίπτωση κατά την οποία εκφράζεται τεκμηριωμένη ένσταση για την υλοποίηση   εκδρομής-μετακίνησης από μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, ο/η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας στο πρακτικό αιτιολογεί το σκεπτικό της πραγματοποίησής της.

Αυτό τονίζει το υπουργείο Παιδείας σε έγγραφο το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, ενώ σημειώνει τα εξής:

  • Κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους είναι δυνατό να πραγματοποιούνται για τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικοί περίπατοι, μετακινήσεις στο πλαίσιο αθλητικών δραστηριοτήτων, ημερήσιες και πολυήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές (εσωτερικού και εξωτερικού) σε τόπους ιδιαίτερης μορφωτικής και παιδαγωγικής αξίας, εκπαιδευτικές επισκέψεις στο πλαίσιο εγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, διδακτικές επισκέψεις σε χώρους επιστημονικής, ιστορικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής αναφοράς, σε μονάδες παραγωγής, αξιοθέατα, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λ.π., επισκέψεις στη Βουλή των Ελλήνων.
  • Επίσης, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους είναι δυνατό να πραγματοποιούνται μετακινήσεις μαθητών, μαθητριών και συνοδών εκπαιδευτικών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων και δράσεων, αθλητικών δραστηριοτήτων, εκπαιδευτικών ανταλλαγών, αδελφοποιήσεων και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
  • Για κάθε εκδρομή-επίσκεψη-μετακίνηση μαθητών/τριών απαιτείται απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών της σχολικής μονάδας που πραγματοποιεί τη μετακίνηση με αιτιολόγηση του σκοπού και της επιλογής του τόπου προορισμού.
  • Με εξαίρεση την περίπτωση του περιπάτου, χωρίς μεταφορικό μέσο η ως άνω απόφαση λαμβάνεται, είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρες πριν από την πραγματοποίηση των πολυήμερων εκδρομών και μετακινήσεων και δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν από την πραγματοποίηση των ημερήσιων εκδρομών και μετακινήσεων.

Σχόλια (3)

Πλατάρος Γιάννης
|

@Αρης. : 100 φορές τα έχω γράψει. Δεν μπορείς να αποποιηθείς την ευθύνη του συνοδού ανηλίκου.
Αν ΒΓΑΛΛΕΙ μαχαίρι, την ευθύνη έχει ο κηδεμόνας του, διότι εσύ δεν έχεις δικαίωμα ελέγχου του, ούτε και ανιχνευτή μετάλλων έχει το σχολείο.
Όμως αν το ΒΓΑΛΛΕΙ για να πλήξει κάποιον, πρέπει να είσαι εκεί γύρω....
Αν γίνει το συμβάν, πρέπει να δώσεις επαρκείς απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως οι παρακάτω :
- Γιατί καθόσαστε στην καφετέρια και πίνατε καφέ;
-Γιατί δεν είσαστε σε διαρκή γύρα επιτήρησης;
- Γιατί τους αφήσατε να απομακρύνθούν του χώρου επιτήρησης;
Αυτά...
Ειλικρίνεια τωρα:
Δεν υπάρχει τρόπος να αποποιηθείς την ευθύνη.
Ο μόνος τρόπος είναι "να μην σου τύχει στην βάρδια σου."
Υπάρχει και ο ισοδύναμος, να μην κάνεις βάρδια. Να μην πας ούτε περίπατο. Που είναι δυνητικός, "έως 5 κατά σχ. έτος."
Μπορείτε να μην πάτε αν το αποφασίσετε. Πρέπει όμως μετά να βρείτε θέση σε πολεμικό καταφύγιο.
Πάντα πάμε κι ότι μας τύχει. Ισχύει παντού. Αν θέλουμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να μας τύχει, παίρνουμε μέτρα. Να μηδενίσουμε τις πιθανοτες δεν μπορούμε. Αν πέσει μετεωρίτης στο προαύλιο, πρέπει να εξηγήσεις γιατί δεν ήσουν έξω να πεις "καλυφθείτε στο κτήριο" καθώς τον έβλεπες να πλησιάζει, αν τον έβλεπες...
Γράψε όσες δηλώσεις αποποίηση ευθύνης θέλεις. Δεν μετράνε.
Δυστυχώς, ξέρουμε καλά, ότι παίζουμε με τις πιθανότητες.
Επίσης παίζουμε με την αντίληψη της αντικειμενικής πραγματικότητας, αυτό που λέμε "επιγνωση"
Για παράδειγμα, όσοι συνοδεύουν εκδρομές με διανυκτέρευση, δεν έχουν επίγνωση.
Για να είμαι δίκαιος, πλήρη επίγνωση, κανείς δεν έχει....
Εχουμε μια δουλειά πολύ λεπτή.
Ο δράστης μιας επίθεσης στο διάλειμμα , μέσω γονέα, μπορεί να σου πει "γιατί δεν ήσουν 100-αρης δρομέας, να αποτρέψεις έγκαιρα την συμπλοκή"...
Δεν έχουμε οπλοστάσιο πειθαρχικων ποινων....
Είχαμε αφοπλισμό από τον Γαβρογλου, το 2017.
Κατι έγραψα εγώ το 2019, για την επιδείνωση.
Οι ομοσπονδίες "κιχ"
Οι μεμονωμένοι συνάδελφοι "κραυγές ιχθυος" Οι ελμε, Σάϊμον εντ Κάρφανγκελ, έβγαλαν τον" ήχο της σιωπής"
Το να μένουν από απουσίες οι μαθητές, λόγω ποινων, φαινεται να μην είναι λύση. Η κοινωνικοποίηση είναι πολύ πιο πάνω. Ο ταραξίας, δεν θα πάει, ούτε φυλακή, ούτε αναμορωτηριο, ούτε ειδικό σχολείο. Θα συνεχίσει να φοιτά το πολύ σε κάποιο άλλο σχολείο με επιστροφή τον άλλο χρόνο στο παλιό του σχολείο.
Το παραπάνω είναι " η έσχάτη των ποινων" για τα σχολεία.
Και που αναφέρω τον όρο "ποινή" και όχι "παιδαγωγικο μέτρο" λανθανω...
Ή Κεραμέως μπορούσε να επαναφέρει το παλιό ποινολόγιο, όπως το επιγραφει το esos, αλλά σε εισαγωγικά.
Το ζήτησε κάνεις;;;
ΚΑΝΕΙΣ!..."Ούτε καν, είς", Ουδέ είς! Ουδέ μία!
Τι συζητάμε άρα...

Πλειοψηφία
|

Η μειοψηφία υποχρεούται να πειθαρχεί στην πλειοψηφία. Ας μας πει κάποιος ότι έχω κάποιο μικρό λάθος από νομική πλευρά.

Αρης
|

Επειδή, όπως αποδεικνύεται τελευταία, και οι περίπατοι είναι πολύ επικίνδυνοι, σε ό,τι με αφορά τουλάχιστον, θα ζητώ να γράφεται στο πρακτικό το εξής απόσπασμα: "αδυνατώ να ελέγξω τους μαθητές μου εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, γι' αυτό δηλώνω ότι ουδεμία ευθύνη φέρω για ότι τυχόν συμβεί, όντας, ασφαλώς, παρών στον τόπο που θα κατευθυνθούμε. Ζητώ επίσης ο Σύλλογος να ορίσει επακριβώς τα όρια που δύνανται να κινούνται οι μαθητές και τα οποία δε μπορεί να είναι μεγαλύτερα του σχολικού προαυλίου".
ΥΓ. Όλοι γνωρίζουμε ότι στους περιπάτους πλησίον του σχολείου οι μαθητές σκορπίζουν μέχρι και δέκα χιλιόμετρα και λίγα λέω.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ