Στο "μικροσκόπιο" της Συνόδου Πρυτάνεων οι "αγκυλώσεις" του νόμου "Κεραμέως"-Το πρόγραμμα της Συνόδου

Κατάρηση της γραφειοκρατίας και και αλλαγές στο σύστημα Πρυτανικών εκλογών θα ζητήσουν οι Πρυτάνεις, σύμφωνα με πληροφορίες του esos

01/12/2023

Ενημερώθηκε: 04/12/2023, 08:43

Άκουσε το άρθρο

Θεσμικά και οικονομικά ζητήματα καθώς και οι "αγκυλώσεις" του νόμου "Κεραμέως" για τα ΑΕΙ θα συζητηθούν στις  εργασίες της Συνόδου Πρυτάνεων, ο οποίες θα ξεκινήσουν στις 12 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, καθώς και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων.

Στη Σύνοδο η οποία διοργανώνεται από τον Πρύτανη του ΟΠΑ Δ. Μπουραντώνη, εκτός από τα οικονομικά ζητήματα οι Πρυτάνεις , σύμφωνα με πληροφορίες του  esos, θα θέσουν στον υπουργό Παιδείας τις "αγκυλώσεις" του νόμου "Κεραμέως" κυρίως για το σύστημα εκλογής των διοικήσεων των ΑΕΙ μετά τα "τραγελαφικά" που καταγράφηκαν στις εκλογές 18 Πανεπιστημίων.

Επίσης στο πρόγραμμα της Συνόδου υπάρχει θεματογραφία όπως:

  • Προβλήματα Εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4957/2022 για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια
  • Παρουσίαση Αλλαγών που επιφέρει ο Ν.4957/2022 στον Οδηγό Χρηματοδότησης και Διαχείρισης των ΕΛΚΕ που χρήζουν Προσαρμογής σύμφωνα με το Νέο Θεσμικό Πλαίσιο
  • Προτάσεις Τροποποίησης του Νόμου περί Προμηθειών για Απλοποίηση των Διαδικασιών
  • Μείωση της Γραφειοκρατίας με ταυτόχρονη Ενίσχυση της Αποτελεσματικότητας στη Λειτουργία των ΑΕΙ
  • Γραφειοκρατία σε Διοικητικά και Ακαδημαϊκά Θέματα
  • Πανεπιστημιακή Γραφειοκρατία: οι ατυχείς Διατάξεις.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΏ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Σχόλια (13)

Πού διδάσκετε να έρθουμε κι εμείς?
|

@05 Δεκ 2023 15:44
Μα να μην με εκπλήσσει καθόλου, ούτε η απάντηση ούτε τα "επιχειρήματα" ούτε το ψευδώνυμό σας? Ε σίγουρα θα πάσχω από κάτι....

@Πού διδάσκετε να έρθουμε κι εμείς? 04 Δεκ 2023 22:34
|

Α καλάαα....Περαστικά σας.

Πού διδάσκετε να έρθουμε κι εμείς?
|

@04 Δεκ 2023 17:39
Την κολοκυθιά θα παίξουμε τώρα? Μα εσείς τοποθετηθήκατε "ως καθηγητής με έδρα" στην Αγγλία στις 03 Δεκ 2023 22:27. Έχει την παραμικρή σημασία το που δουλεύω εγώ, για να απαντήσετε σε αυτά που (και πάλι εσείς) αναφέρατε ότι σας συνέβησαν?.... Και μάλιστα, όταν επιπλέον λέτε ότι τώρα "δε φοβάμαι να πω τη γνώμη μου" και μας εύχεστε και "Περαστικά" μας?
@04 Δεκ 2023 18:19
Νομίζω ότι οι ερωτήσεις ήταν αρκετά απλές, για να μην τις καταλάβει κανείς. Ξαναρωτώ λοιπόν.
Χάριν της "ελευθερίας της έκφρασης", μπορεί ένας πανεπιστημιακός να λέει στους φοιτητές του ό,τι θέλει? Σε ποια χώρα συμβαίνει αυτό?
Το ότι <δεν είδα ποτέ προπηλακισμό από "δεξιές" ή "κεντρώες" οργανώσεις>, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν - δεν έχουν συμβεί?
ΥΓ. Ανώνυμα (ούτε καν με ένα δικό μας ψευδώνυμο) μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε.... δεν σημαίνει όμως ότι γινόμαστε και πιστευτοί. Ούτε και στην Αγγλία πιστεύω....

@Πού διδάσκετε να έρθουμε κι εμείς?
|

Δεν είμαι ο αρχικός σχολιαστής αλλά δεν κατάλαβα το νόημα των ερωτήσεών σας: αν δεν είναι αρεστά αυτά που λέει πρέπει να προπηλακίζεται; Μιλάει για έλλειψη ελευθερίας της έκφρασης. Όσα χρόνια είμαι καθηγητής σε κεντρικό ΑΕΙ δεν είδα ποτέ προπηλακισμό από "δεξιές" ή "κεντρώες" οργανώσεις. Μόνο "αριστερές" που κόπτονται για ...το άσυλο και την ελευθερία του λόγου.

@Πού διδάσκετε να έρθουμε κι εμείς? 04 Δεκ 2023 14:47
|

Εσείς σε ποιο ΑΕΙ διδάσκετε αφού με ρωτάτε, θα έπρεπε να απαντήσετε πρώτα.

Πού διδάσκετε να έρθουμε κι εμείς?
|

Προς @ΔΕΠ2 03 Δεκ 2023 22:27
Γιατί δεν ήταν αρεστή η γνώμη σας, στις "αριστερόστροφες φοιτητικές μειονότητες"?
Δεξιόστροφες δεν υπήρχαν ή δεν διαφωνούσαν με τη γνώμη σας?
Στα Αγγλικά πανεπιστήμια νομίζω ότι σπουδάζουν, μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν δίδακτρα από 30-80 χιλιάδες ευρώ ανά έτος. Μπορούμε άραγε να τα συγκρίνουμε με το Ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο?

@ΔΕΠ2 03 Δεκ 2023 10:05
|

Καλά λέτε. Το έπραξα το 2019 και μετοίκησα στην Αγγλία ως καθηγητής με έδρα, μετά από χρόνια αναξιοπρεπoύς μισθού, κτιρίων που έσταζαν κάθε φορά που έβρεχε και έπεφτε το ρεύμα, κάθε λογής παραλογισμών από "συλλογικότητες" (φοιτητικές και συνδικαλιστικές, μπρρρ). Τώρα πάω με χαμόγελο στη δουλειά, κάνω μάθημα και έρευνα σε ανθρώπινο περιβάλλον και δε φοβάμαι να πω τη γνώμη μου, ακόμα κι όταν αυτή δεν είναι αρεστή από όπως πχ αριστερόστροφες φοιτητικές μειονότητες που θα με "ραπίσουν" στην καλύτερη περίπτωση με "καταγγελίες" στα social και στη χειρότερη με διακοπή του μαθήματος για να κάνουν επαναστατική γυμναστική. Και όλα αυτά με τον τριπλάσιο μισθό και κόστος ζωής περί το 30% ακριβότερο της Αθήνας. Περαστικά σας.

ΔΕΠ
|

Για άλλη μια φορά η σύνοδος συζητάει χωρίς να έχει μακροχρόνιο σχεδιασμό.
Θα ιδρυθούν μη-κρατικά πανεπιστήμια και δεν τρέχει τίποτα;
Θα πα΄ρει θέση η σύνοδος, όπως έκανε η ΠΟΣΔΕΠ;
Θα μιλήσει επιτέλους για την αναγκαία αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, να τελειώνει το παραμύθι κάθε ραχούλα και τμήμα;
Θα μιλήσει για την ΕΒΕ που μειώνει τον αριθμό των φοιτητών μας και σπρώχνει στα αναμενόμενα ιδιωτικά;

Πες μας τι πίνεις και δεν μας δίνεις?
|

@ΔΕΠ2
- Που ξέρετε εσείς πόσα έχει το κράτος? Στο Υπ. Οικονομικών δουλεύετε? Αλλού και για άλλα, πώς το ίδιο κράτος, έχει λεφτά να φαν κι οι όρνιθες?
- Δηλαδή οι πολίτες (το 41%) που επέλεξαν την κυβέρνηση, λένε-θέλουν να μην δίνονται επαρκή χρήματα για την παιδεία των παιδιών τους?
- Λέτε δηλαδή να παραιτηθούν όλα τα μέλη ΔΕΠ (ίσως και όλοι οι εργαζόμενοι?) που δεν επαρκεί ο μισθός τους και να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό? Όπως δηλαδή έκαναν ήδη 500.000 τα τελευταία χρόνια? Πόσοι δηλαδή να φύγουν τελικά? Ένα εκατομμύριο? Δύο? Και τότε γιατί το "Κόμμα" δήθεν ψευτοκλαίει για το brain drain και θέλει τάχα να το αναστρέψει? Ας μας πει "ευθαρσώς" τώρα που το ψηφίσατε, ότι θέλει μια Ελλάδα συνταξιούχων, καλοκαιρινών σερβιτόρων και μεταναστών.
ΥΓ. Μα με κάπα κεφαλαίο το "Κόμμα"? Γράψτε το όλο με κεφαλαία, αφού σας αρέσει τόσο πολύ.

ΔΕΠ2
|

@Μέλος ΔΕΠ02 Δεκ 2023 10:49
Αν δεν είστε ικανοποιημένος με το μισθό σας, μπορείτε να παραιτηθείτε και να πάτε να διεκδικήσετε θέση στο εξωτερικό. Το κράτος τόσα έχει και τόσα μπορεί να σας δώσει. Δεν το λέω εγώ αλλά η πλειοψηφία των συμπολιτών μας που εξέλεξε την κυβέρνηση. Το Κόμμα είχε δηλώσει ευθαρσώς στην προεκλογική περίοδο πως η Παιδεία δεν είναι προτεραιότητά της.

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος των παν/μίων τι χρώμα θα είναι?
|

Με την νέα τιμολογιακή πολιτική από τις ηλεκτρικές εταιρείες, τα πανεπιστήμια, ινστιτούτα τους, κλινικές, σε ποια κατηγορία θα ενταχθούν?
Ποιος το αποφασίζει αυτό, το δήθεν αυτοδιοίκητο πανεπιστήμιο ή η κυβέρνηση (ποιος το ΥΠΑΙΘΑ, η περιφέρεια, άλλος?).
Η απλή λογική λέει ότι θα πρέπει να είναι το σταθερό (μπλε) τιμολόγιο ώστε να μπορεί να προβλεφτεί στους ετήσιους προϋπολογισμούς. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν θα επιβληθούν (είναι σίγουρο λόγω χρηματιστηριακού προϊόντος) οι διαρκείς ανοδικές αυξήσεις των τιμών τότε οι ετήσιοι προϋπολογισμοί θα καταρρεύσουν.
Γενικώς, η νέα τιμολογιακή πολιτική από τις ηλεκτρικές εταιρείες οδηγεί μαθηματικά στην δημιουργία μιας νέας αγοράς τίτλων από Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ) ενέργειας όπου καθοριστικό ρόλο στο νέο τοπίο θα παίξουν οι servicers, δηλ. οι εταιρείες διαχείρισης (οι fintechs από τις τράπεζες) των ΜΕΑ ενέργειας (όπως γίνεται με τα ακίνητα).
Ένα νέο οικονομικό "Βατερλό" προετοιμάζεται για τους Έλληνες καταναλωτές. Όπως έχει περάσει ο έλεγχος της αγοράς και διάθεσης ακινήτων-κατοικιών στα funds, που κρατούν εκτός αγοράς 700.000 κατοικίες ανεβάζοντας στον "Θεό" τις τιμες στον κλάδο της οικοδομής, το ίδιο "οικονομικό παιχνίδι" στήνουν με τις εταιρείες παροχής ενέργειας. Πάλι αυτοί που βρίσκονται σε ανάγκη θα την "πατήσουν" με το πράσινο ή κίτρινο τιμολόγιο, από τις δήθεν προσφορές, και μετά θα βρεθούν υπερχρεωμένοι στους servicers. Ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος έχει πιστοποιήσει και αδειοδοτήσει 21 τέτοιες εταιρείες (servicers) που διαχειρίζονται περί τα 78 δισ. από ΜΕΑ της αγοράς ακινήτων.
Τα πανεπιστήμια δεν πρέπει να "περιέλθουν" σε κατάσταση ΜΕΑ ενέργειας και να ξεπουληθούν προς εκμετάλλευση από ιδιώτες, μέσω των fund.
Η μόνη λύση είναι το "αρχικά" ακριβό μπλε τιμολόγιο για αποφυγή περιπετειών που θα κάνουν τα πανεπιστήμια "να αλλάξουν χέρια". Η κυβερνητική πολιτική και οι υποστηρικτές της μπορεί να επιδιώκουν αυτό το μέλλον για τα πανεπιστήμια, αλλά η πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι αντίθετη με αυτά τα σχέδια πλήρους εμπορευματοποίησης της Παιδείας.
Ελπίζω τα επιχειρήματά μου να εισακουστούν και να τεθεί το εν λόγω ζήτημα στον υπουργό κατά την σύνοδο.

@Μελος ΔΕΠ
|

Προφανώς και δεν θέλει, καθώς ο κ. Υπουργός ασχολείται με πιο σημαντικά θέματα, όπως να τιμάει με την παρουσία του ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού (!) την εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας, Deree (έγινε εχθές αλλά δεν "προβλήθηκε" τόσο, γιατί;)

Μέλος ΔΕΠ
|

Με το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών δεν θα ασχοληθεί η Σύνοδος Πρυτάνεων; Είναι ικανοποιημένη η Σύνοδος Πρυτάνεων με το νέο μισθολόγιο που απέχει παρασάγγας από την απόφαση του ΣτΕ ή απλώς δεν θέλει να ενοχλήσει την ηγεσία του υπουργείου οικονομικών, του υπουργείου παιδείας και την κυβέρνηση γενικά;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ