Τι απάντησε το υπ. Παιδείας στην καταγγελία για μη διαφανείς αναθέσεις Εκπαιδευτών στα Δημόσια Ι.Ε.Κ.

"Το υπουργείο Παιδείας απαντά ότι το πρέπον, το σωστό, αυτό που πρέπει, είναι, για λόγους διαφάνειας, οι Διευθυντές των Δ.Ι.Ε.Κ. να αναρτούν Ωρολόγιο πρόγραμμα με τους Εκπαιδευτές στους οποίους έγιναν οι Αναθέσεις των μαθημάτων"

03/12/2023

Ενημερώθηκε: 03/12/2023, 21:33

Άκουσε το άρθρο

«Καθώς δεν προβλέπεται στο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των ΙΕΚ η ανακοίνωση του ωρολογίου προγράμματος με τους εκπαιδευτές στους οποίους έγιναν οι αναθέσεις των μαθημάτων, στο πλαίσιο της διαφάνειας τα ΙΕΚ δέον να ανακοινώνουν το ωρολόγιο πρόγραμμα με τους εκπαιδευτές και τα μαθήματα τα οποία τους έχουν ανατεθεί».

Την απάντηση αυτή έδωσε  , η Διεύθυνση Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στην καταγγελία του Σωματείου Εκπαιδευτών Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης & Λοιπών Φορέων Δια Βίου Μάθησης Του Δημοσίου για κατ΄ επανάληψη μη Διαφανείς Αναθέσεις Εκπαιδευτών στα Δημόσια Ι.Ε.Κ..

Την απάντηση του υπουργείου Παιδείας το Σωματείο , με ανακοίνωσή του την ερμηνεύει ως εξής: «Κοινώς το Υπουργείο Παιδείας απαντά ότι το πρέπον, το σωστό, αυτό που πρέπει, είναι, για λόγους διαφάνειας, οι Διευθυντές των Δ.Ι.Ε.Κ. να αναρτούν Ωρολόγιο πρόγραμμα με τους Εκπαιδευτές στους οποίους έγιναν οι Αναθέσεις των μαθημάτων, αλλά δεν έχουμε προβλέψει μετά από πέντε χρόνια στην Διακυβέρνηση αυτής της χώρας να νομοθετήσουμε για τη Διαφάνεια στις προσλήψεις!! Ποιο είναι το μήνυμα σε όσους Διευθυντές κάνουν Αδιαφανείς Αναθέσεις; Μήπως, συνεχίστε κύριοι να προσλαμβάνετε όποιον θέλετε και έχουμε φροντίσει να μην τιμωρηθείτε;».

Το Σωματείο υπενθυμίζει  ότι «το πρόβλημα είναι ότι οι Υποψήφιοι Εκπαιδευτές δεν μπορούν να δουν πουθενά ποιοι προσλήφθηκαν, ώστε να ελέγξουν εάν έχει τηρηθεί η σειρά του Αξιολογικού πίνακα και να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν με στοιχεία σχετική ένσταση. Ακόμα και η Δημοσίευση των προσλήψεων στο Διαύγεια, που γινόταν με καθυστέρηση μηνών, τα τελευταία τρία χρόνια δεν πραγματοποιείται».

Το Σ.Ε.Δ.Ι.Ε.Κ. έχοντας εγκαίρως αντιληφθεί το κενό της διαδικασίας που δημιουργεί πρόβλημα Διαφάνειας, είχε καταφέρει να μπει στις Οδηγίες που είχε στείλει η Διεύθυνση Επαγγελματικής Κατάρτισης με το αρ. πρωτ. Κ5/125563/05-10-2021, η αναφορά στην παράγραφο 18: «Οι Διευθυντές των Δ.Ι.Ε.Κ. αναρτούν στον Πίνακα Ανακοινώσεων και στην Ιστοσελίδα του Δ.Ι.Ε.Κ. το Ωρολόγιο Πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει τους επιλεγέντες Εκπαιδευτές ανά ειδικότητα και ανά μάθημα με τον αριθμό Μητρώου και το Ονοματεπώνυμο των Εκπαιδευτών».

Τώρα η ίδια Διεύθυνση μας απαντά ότι «τον Οκτώβριο 2021, υπήρξε η ανάγκη έκδοσης από τη ΔΕΕΚ οδηγιών περί των αναθέσεων των μαθημάτων καθώς δεν είχε εκδοθεί ο Κανονισμός Λειτουργίας των ΙΕΚ (Β΄5837) στον οποίο περιγράφονται και ορίζονται όλες οι διαδικασίες των αναθέσεων των μαθημάτων στα μέλη του Μητρώου/υποψήφιους εκπαιδευτές.» Αλλά στη συνέχεια αναφέρει ότι δεν έχει προβλεφθεί διαδικασία για τη Διαφάνεια. Τότε πως έπαψε η ανάγκη τήρησης των οδηγιών;
Στην παράγραφο 20 των οδηγιών αυτών αναφερόταν: «Τα παραπάνω ισχύουν και εφαρμόζονται αυστηρά κατά την έναρξη των εξαμήνων κατάρτισης και κατά την εφαρμογή των ωρολογίων προγραμμάτων και δεν θα εκδίδονται νέες οδηγίες για την έναρξη κάθε εξαμήνου εκτός και αν προκύψουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.» Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο υπήρξαν αλλά νέες οδηγίες δεν εκδόθηκαν ποτέ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ     ΤΟΥ Σ.Ε.Δ.Ι.Ε.Κ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ