Υφ. Παιδείας: Τι συνιστά ενδοσχολική βία και εκφοβισμό

Το κύριο μέλημά μας είναι να ενισχύσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, διότι η εμπιστοσύνη είναι αναγκαία συνθήκη καλής και δημιουργικής λειτουργίας των σχολείων μας

04/12/2023

Ενημερώθηκε: 05/12/2023, 08:38

Άκουσε το άρθρο

"Η προσβολή, οι διακρίσεις ή οι παρενοχλήσεις στη βάση θρησκευτικών πεποιθήσεων, της εθνοτικής καταγωγής, της φυλής, του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου, της έκφρασης ή των χαρακτηριστικών φύλου, της αναπηρίας, της κατάστασης υγείας και της σωματικής ή άλλης πραγματικής κατάστασης του μαθητή τι συνιστά ενδοσχολική βία και εκφοβισμό".

Τη δήλωση αυτή εκανε σήμερα στη Βουλή η υφ. Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, επικαλούμενη το νόμο 5029,  κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης  του Προέδρου της Κ.Ο. «ΝΙΚΗ»  Δημ. Νατσιού, με θέμα: «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών από ΛΟΑΤΚΙ».

Η υφ. Παιδείας τόνισε απαντώντας στον Δ. Νατσιό:

 • Δεν είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τις δικές σας απόψεις πάνω στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.
 • Δεν είμαστε εδώ ούτε για να συζητήσουμε τις δικές μου απόψεις πάνω στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ούτε του ενός υφυπουργού ούτε του άλλου.
 • Έχετε εσείς τις δικές σας απόψεις, έχω εγώ τις δικές μου.
 • Το θέμα μας αφορά κάτι πιο θεμελιώδες, που είναι ο σεβασμός του ανθρώπου και των δικαιωμάτων αυτού, όπως αυτός μάλιστα έχει οριστεί από το 1948 από τα Ηνωμένα Έθνη.
 • Ξέρετε ότι στον πυρήνα αυτής της διακήρυξης βρίσκεται η αρχή του σεβασμού του ατόμου.
 • Κάθε άνθρωπος έχει την ηθική και έλλογη υπόσταση, ώστε να αξίζει να του φέρονται με αξιοπρέπεια.
 • Από αυτή την καθολική αρχή καθοδηγούνται πολιτικές κατά των διακρίσεων που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και που στην πλειονότητά τους πηγάζουν από στερεοτυπικές αντιλήψεις και φοβίες, κύριε Πρόεδρε.
 • Όπως όλοι και όλες γνωρίζουμε, οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι ευάλωτες ομάδες.
 • Μάλιστα, οι ευάλωτες ομάδες, οι γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία, οι Ρομά, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, οι φυλετικές και θρησκευτικές μειονότητες.
 • Πάνω στην ίδια αρχή διαμορφώνονται και αποτυπώνονται οι εκπαιδευτικές μας δράσεις και οι εκπαιδευτικές μας πολιτικές. Το κύριο μέλημά μας είναι να ενισχύσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, διότι η εμπιστοσύνη είναι αναγκαία συνθήκη καλής και δημιουργικής λειτουργίας των σχολείων μας.
 • «Αγαπάτε εχθρούς υμών», όπως μας θυμίσατε. Ασπαζόμενοι, λοιπόν, αυτό, περιμένουμε κι εσείς να το κάνετε πράξη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ