Μεγάλη μεταρρύθμιση για τα σχολεία ετοιμάζει ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης , την οποία όπως ε΄πε σήμερα στο 34th Greek Economic Summit του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, θα την ανακοινώσει το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Θα προηγηθούν οι μεταρρυθμίσεις για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια, τόνισε ο υπουργός Παιδείας.
"Όλα τα μαθήματα στα σχολεία, χρειάζεται να έρθουν στο 2023/2024 με ταχύτατα βήματα και να σταματήσει ο τρόπος που σήμερα διδάσκονται", υπογράμμισε ο Κ. Πιερρακάκης και σημείωσε τα εξής:
- Το παράδειγμα της λογοτεχνίας είναι χαρακτηριστικό: διδασκόμαστε ακόμη διάφορα αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα και όχι, όπως συμβαίνει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ένα λογοτεχνικό έργο από την αρχή ως το τέλος.
- Ο ορθός τρόπος είναι η διδασκαλία ενός ολόκληρου βιβλίου και αυτό θα γίνεται πλέον με όλη την αναλυτική δυναμική που χρειάζεται. Χρειάζεται να αποκτήσουμε την κουλτούρα του βιβλίου, να ξεκινάμε και να τελειώνουμε με την ανάλυση των στοιχείων ενός βιβλίου, να διαμορφώσουμε συνολικούς αναγνώστες που θα πάνε στο βιβλιοπωλείο να αγοράσουν ένα βιβλίο.
- Κι όλο αυτό χρειάζεται να είναι στο χαρτί κι όχι σε ένα τάμπλετ. Είναι πολύ σημαντική η αίσθηση του βιβλίου στο χαρτί.
- Το νέο σχολείο χρειάζεται να υπακούει σε ένα τρίγωνο: Αλγοριθμική (και όχι απλώς μαθηματική) σκέψη, λογοτεχνία, δηλαδή φαντασία και ήπιες δεξιότητες και εθελοντισμός με την έννοια της κοινωνίας, της ομάδας, του ανήκειν, να νοιάζεται ο μαθητής για όσα γύρω του συμβαίνουν και τον περιλαμβάνουν.
- Αυτό το τρίγωνο θα χαρακτηρίζει το νέο σχολείο με αποστολή να κάνουμε ευτυχισμένα παιδιά και να αρνηθούμε τον υπερανταγωνισμό που δεν οδηγεί πουθενά. Προς τα εκεί θέλουμε να βαδίσουμε, αυτός είναι ο στόχος
Οδικός χάρτης για τις αλλαγές
Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα καταρτιστεί για την ελληνική εκπαίδευση "οδικός χάρτης για τις αλλαγές που απαιτούνται, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι αλλαγές που ο ΟΟΣΑ προτείνει, αλλά και εκείνες που η ελληνική κοινωνία προσβλέπει ώστε να δούμε τι έχουμε ήδη κάνει και προς τα πού χρειάζεται να πάμε για να συμπορευτούμε με τον υπόλοιπο κόσμο ".
Νομοσχέδιο "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο"
Το Σχέδιο Νόμου "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο", το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για το Μη Κρατικά Πανεπιστήμια και τα δημόσια ΑΕΙ, ο Κ. Πιερρακάκης είπε πως θα ανακοινωθεί μέχρι τέλος του μήνα και σημείωσε τα εξής:
- Πανεπιστημιακά είμαστε έθνος ανάδελφο από μια συνταγματική διάταξη που έχει τις απαρχές της στο Σύνταγμα του 1968, στη χούντα και που το Σύνταγμα του 1975 απλώς την επαναβεβαίωσε. Σηκώσαμε παντού γύρω μας τείχη από έναν ακατανόητο φόβο.
- Την ίδια ώρα η Κύπρος με μια τολμηρή απόφασή της προχώρησε στις σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πεδίο και ήδη μετράει στο ΑΕΠ της την τεράστια συμμετοχή των ξένων φοιτητών, όντας ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Προς τα εκεί πρέπει να πάμε και θα πάμε στην αρχή με συνέργειες με ξένα πανεπιστήμια, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.
- Με ναυαρχίδα το δημόσιο πανεπιστήμιο χρειάζεται να ανατρέψουμε την ροή των φοιτητών μας προς το εξωτερικό για λόγους εκπαιδευτικής ανάγκης, καθώς δεν μπορούν να σπουδάσουν εδώ το αντικείμενο που θέλουν και να απελευθερώσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο από την κρατική γραφειοκρατία. Πρέπει να σπάσουμε επιτέλους αυτά τα δεσμά και να καταργήσουμε το κρατικό μονοπώλιο. Αυτή, άλλωστε, είναι και η εντολή του ελληνικού λαού στις εκλογές του 2023 και αυτή θα υλοποιήσουμε.
κ. Πιερρακάκη, θα επαναφέρετε τη διάταξη για τη μετάταξη των διδακτόρων εκπαιδευτικών ως ΕΔΙΠ που κατήργησε αδίκως η προκάτοχός σας; Θα κάνετε ουσιαστικά πράγματα για εμάς; Σας ευχαριστώ.