Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα αποτελέσματα του Διεθνούς διαγωνισμού Pisa 2022

06/12/2023

Άκουσε το άρθρο

 Δήλωση βουλευτή Στέφανου Παραστατίδη, υπεύθυνου ΚΤΕ Παιδείας ΠΑΣΟΚ 

Τα αποτελέσματα του Διεθνούς διαγωνισμού Pisa 2022 που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα επιβεβαιώνουν χρόνιες παθογένειες και αναδεικνύουν  μία δυστοπική για το ελληνικό σχολείο, πραγματικότητα:

Οι επιδόσεις των μαθητών της χώρας μας στην κατανόηση κειμένου και στον εγγραμματισμό στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες παραμένουν αρκετά κάτω από το μέσο όρο των χωρών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.  Ιδιαίτερα  ανησυχητικό είναι ότι οι επιδόσεις αυτές κινούνται σταθερά καθοδικά τα τελευταία 15 χρόνια.

Η διακοπή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας λόγω της πανδημίας είχε ως συνέπεια τη δημιουργία ενός δυσαναπλήρωτου μορφωτικού ελλείμματος  για τους μαθητές όλων των χωρών. Αυτό το μορφωτικό και γνωστικό έλλειμμα, όμως, υπήρξε μεγαλύτερο στη χώρα μας,  όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, γεγονός που αποδεικνύει την ανεπαρκή διαχείριση  της κρίσης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Σημαντικό πρόβλημα παραμένει η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων στην ελληνική εκπαίδευση, αφού η διαφορά στις επιδόσεις των μαθητών που προέρχονται από ευνοϊκό κοινωνικο-οικονομικό-πολιτισμικό περιβάλλον παραμένει μεγάλη. 

Οι διεθνείς δείκτες είναι αυτοί που θέτουν τη χώρα μας σε ένα πεδίο πραγματικής σύγκρισης και θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Η διαχρονικότητα των προβλημάτων δεν μπορεί να κρύψει την περαιτέρω υποβάθμιση των επιδόσεων των τελευταίων χρόνων. Είναι παραπάνω από σαφές ότι η κυβέρνηση κάτι κάνει λάθος. Και μάλιστα επιμένει στο λάθος, καθώς η συζήτηση γύρω από την παιδεία συνεχίζει να εξαντλείται στον συνθηματικό λόγο, τους επικοινωνιακούς χειρισμούς, τη μικροδιαχείριση των λειτουργικών προβλημάτων.  

Λείπει ο στρατηγικός σχεδιασμός και το όραμα για την Παιδεία. 

Υπάρχει άμεση ανάγκη για την ανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας που θα εκκινήσει  τον εθνικό διάλογο με την εμπλοκή και την συνέργεια όλων των φορέων.

Επείγει να αλλάξουμε παράδειγμα στην εκπαιδευτική διαδικασία.  

Σχόλια (4)

νικος
|

Π΄ροταση καμία!
Θέλουμε προτάσεις

Εκπαιδευτικός
|

@άλλοι μπουρδολόγοι από το παρελθόν

Η ανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας που θα εκκινήσει τον εθνικό διάλογο με την εμπλοκή και την συνέργεια όλων των φορέων...δεν είναι πρόταση.......είσαι μηδενιστής απο το παρόν με ανύπαρκτο μέλλον....μάθε να κρίνεις σωστά..

μπαρμπα-Μήτσος
|

Ακούστε κι εσείς, έστω για λίγο, τον Μπαχ, μήπως...
Αυτή η εμμονή, τόσα χρόνια, με την Carmina Burana...

άλλοι μπουρδολόγοι από το παρελθόν
|

πρόταση καμία , έκθεση ιδεών (γύρω στο 13-14 )

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ