Υπερψηφίστηκε το Σχέδιο Νόμου για τα Κυπριακά Πανεπιστήμια

06/12/2023

Άκουσε το άρθρο

Υπερψηφίστηκε σήμερα  στην   Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το Σχέδιο   Νόμου για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών 13 Κυπριακών Πανεπιστημίων.

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην πρωτολογία του τόνισε τα εξής:

  • Είναι μια συμφωνία πολύ απλή στη φιλοσοφία και στις διαδικασίες της και βασίζεται σε 2 γεγονότα και μια αναγκαιότητα. 
  • Γεγονός 1,αδελφικοί δεσμοί Ελλάδος με Κύπρο και κοινή μας γλώσσα. 
  • Γεγονός 2ότι στα πανεπιστήμια της μιας χώρας σπουδάζει μεγάλος αριθμός φοιτητών της άλλης χώρας. Στην Ελλάδα φοιτούν περίπου 4000 Κύπριοι αυτή τη στιγμή. 
  • Αν δούμε τους αριθμούς για τους Έλληνες στην Κύπρο, ο συνολικός αριθμός είναι 18.000, με φυσική παρουσία είναι περίπου οι μισοί, οι υπόλοιποι σπουδάζουν από απόσταση. Από αυτά τα 2 γεγονότα προκύπτει η εξής αναγκαιότητα. Η αναγκαιότητα είναι οι φοιτητές αυτοί να μην ταλαιπωρούνται, όταν επιστρέφουν στις χώρες τους κατά τη διαδικασία της ακαδημαϊκής αναγνώρισης του τίτλου σπουδών που απέκτησαν.
  • Αυτά τα γεγονότα αποτυπώνει και σε αυτή την αναγκαιότητα ανταποκρίνεται η συμφωνία που έρχεται ενώπιόν σας. Με πολύ απλά λόγια, Ελλάδα και Κύπρος συμφωνούν σε μια γρήγορη και απλή διαδικασία αναγνώρισης ακαδημαϊκών δικαιωμάτων, όσον αφορά στους τίτλους σπουδών που χορηγούν τα πανεπιστήμια τους.
  • Η συμφωνία αφορά τα πανεπιστήμια Ελλάδας και Κύπρου, όπως αυτά αναφέρονται στο τροποποιημένο παράρτημα 1, αφορά σε όλους τους τίτλους σπουδών που εκδίδουν αυτά τα ιδρύματα, πτυχία, μεταπτυχιακούς τίτλους ενιαίους και αδιάσπαστους τίτλους μεταπτυχιακού επιπέδου, καθώς και διδακτορικά 6 ως 8, δηλαδή επίπεδο του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων.
  • Τι προβλέπει η νέα διαδικασία;Θα αναγνωρίζονται μέσα σε 60 μέρες από τον ΔΟΑΤΑΠ οι τίτλοι σπουδών των κυπριακών πανεπιστημίων και μέσα σε 90 μέρες από το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων οι τίτλοι σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων. Οι προθεσμίες αυτές ξεκινούν για τους φορείς αναγνώρισης από την ημέρα κατάθεσης πλήρους φακέλου από πλευράς του ενδιαφερομένου. Επίσης, προβλέπεται προθεσμία για τους φορείς να ζητήσουν επιπλέον στοιχεία, καθώς και υποχρέωσή τους να αιτιολογούν επαρκώς τυχόν απορριπτικές αποφάσεις. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους, πάλι μέσω μιας ταχείας διαδικασίας, που λέγεται αίτηση θεραπείας.
     

Σχόλια (2)

Πτυχιούχος
|

Ότι να ναι . Οι πτυχιούχοι ΤΕΙ χωρίς διαδικασίες αναβάθμισης ενώ έχουν 4 χρόνια σπουδών και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.... Τα κολέγια και τα πανεπιστήμια εξωτερικού όμως αναγνωρίζονται πλήρως με συνοπτικές διαδικασίες. Πίστευα πολύ σε αυτόν τον Υπουργό αλλά δεν ...

Mike
|

Εδώ τα καταργήσατε τα ΑΤΕΙ και δεν τους έχετε αναγνωρίσει ακόμα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά με τους τίτλους του εξωτερικού καλά τα πάτε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ