"Κλείδωσε" το νέο όνομα των ΙΕΚ: ΣΑΝΕΚ (Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης)

Στις  Σ.ΑΝ.Ε.Κ.  θα λειτουργούν δύο επιμέρους τομείς: Α. Ο  Τομέας Επαγγελματικής Κατάρτισης Β.  Ο Τομέας Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Συμβουλευτικής

07/12/2023

Άκουσε το άρθρο

Οριστικοποιήθηκε , σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του esos, η μετονομασία των ΙΕΚ στο Σχέδιο Νόμου το οποίο θα παρουσιάσουν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης , στις 19 Δεκεμβρίου στο ΕΠΑΛ Περαμάτος.

Η νέα ονομασία θα είναι η εξής :

  • Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης - Σ.ΑΝ.Ε.Κ.

Στις  Σ.ΑΝ.Ε.Κ.  θα λειτουργούν δύο επιμέρους τομείς:

Α. Ο  Τομέας Επαγγελματικής Κατάρτισης, και,

Β.  Ο Τομέας Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Συμβουλευτικής

Ο τομέας Επαγγελματικής Κατάρτισης θα παρέχει :

  • Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 5 του ΕΠΠ.
  • Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επικαιροποίησης γνώσεων, βραχείας διάρκειας, αποκλειστικά για τους, μη πιστοποιημένους τελειόφοιτους επιπέδου 5 του ΕΠΠ.
  • Προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών πρακτικής άσκησης των επιχειρήσεων υποδοχής.

Ο τομέας Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Συμβουλευτικής θα προσφέρει:

  • Υπηρεσίες συμβουλευτικής σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και σταδιοδρομίας στους καταρτιζόμενους. Καθιερώνονται προγραμματισμένες ατομικές συνεδρίες στην αρχή και στο τέλος κάθε εξαμήνου σπουδών.
  • Υπηρεσίες διασύνδεσης με επιχειρήσεις υποδοχής και παρακολούθησης της εξέλιξης της πρακτικής άσκησης των καταρτιζόμενων.
  • Υπηρεσίες παρακολούθησης και υποστήριξης της σταδιοδρομίας των πιστοποιημένων αποφοίτων για χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών από την ημερομηνία πιστοποίησης.
  • Υπηρεσίες σύζευξης προσφοράς-ζήτησης σε τοπικές και κλαδικές αγορές εργασίας. Μέσω του Τομέα Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Συμβουλευτικής συνάπτονται μνημόνια συνεργασίας και κατανόησης με τοπικές επιχειρήσεις, με τις οποίες αναπτύσσουν προνομιακές σχέσεις συνεργασίας. Καθιερώνεται σήμα ποιότητας για επιχειρήσεις, το οποίο απονέμεται βάσει κριτηρίων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό επίπεδο.
  • Υπηρεσίες καθοδήγησης και συμβουλευτικής στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων και εγχειρημάτων από καταρτιζόμενους και αποφοίτους.

Σχόλια (36)

ΒΣ
|

Να αναγνωρισθεί επίσημα δεν μπορεί να τελειώνεις μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση με εξετάσεις πιστοποίησης για απόκτηση διπλώματος και ταυτόχρονα να ανήκεις στη ΔΕ εκπαίδευση γιατι πολύ απλά είναι σπουδές μετά το Λύκειο οι οποίες δεν αναγνωρίζονται. ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΎΟΥΝ!!

Costas@
|

Το ονομα ειναι το προβλημα σου ΄ή η τυπικη και ατυπη.? Εδω οι ανθρωποι δεν μπορουν να δουλεψουν .
Τα επαγγελματικά δικαιωματα αποδιδονται με Νομο και προεδρικα διαταγματα , οχι με επιπεδα 5 Α Β Γ και 7,8,9. Το ΣαΝοκ μπορει να το πουλανε...αλλα στην καλπη θα φανε πατο. οσο περισσότεροι τους παρουν χαμπαρι τόσο μεγαλυτερο μπαμ θα κανουν στις εκλογες.

Costas
|

Πιο απαίσιο όνομα δεν μπορούσαν να βρουν; Άκου Σ.ΑΝ.Ε.Κ. (Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης).Ας το κάνουν τουλάχιστον Α.Σ.Ε.Κ. (Ανώτερες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης)

Pakis
|

Ποιο εφιαλτικό όνομα δε θα μπορούσαν να βρουν. Μπράβο στους άριστους !

Κώστας
|

@ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ0708, "τα παλιά" ΤΕΙ ήταν Ακαδημαϊκά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο επίπεδο 6 του Εθνικού πλαισίου προσόντων, τετραετούς φοίτησης τα τελευταία 25 χρόνια λειτουργίας τους! Καμία σχέση σχέση με τα ΙΕΚ,.....

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ
|

Τα ΙΕΚ υπό την κεντρική διοίκηση και εποπτεία του ΟΕΕΚ από το 1992 που δημιουργήθηκαν ήταν δυο έτη σπουδές δηλαδή 4 εξάμηνα μάθημα με 25 ώρες/εβδομάδα και επιπλέον ένα εξάμηνο προαιρετική πρακτική άσκηση για λήψη Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Μετά την ψήφιση του Νόμου 4186/2013 καθιερώθηκε υποχρεωτική εξαμηνιαία πρακτική άσκηση οπότε έγιναν (4+1 πρακτική) πέντε συνολικά τα εξάμηνα σπουδών μαζί με την υποχρεωτική πρακτική αλλά επιπλέον έλαβαν το επίπεδο εκπαίδευσης 5 με συνολικά 20 ώρες κατάρτισης/εβδομάδα εκτός των πειραματικών ειδικοτήτων που έχουν 25ώρες κατάρτιση/εβδομάδα.
Πριν το Νόμο 4186/2013 τα ΙΕΚ ήταν επίπεδο εκπαίδευσης 3+ .
Τα ΙΕΚ είναι δυναμικά ιδρύματα στον εκπαιδευτικό τους σχεδιασμό δηλαδή παρακολουθούν τις ανάγκες τις αγοράς και υιοθετούν ανάλογες ειδικότητες, και σε σχέση με τα ΑΕΙ δεν χάνουν καμία ώρα σπουδών διότι υπάρχουν οι υποχρεωτικές αναπληρώσεις των μαθημάτων που τυχόν χαθούν στη διάρκεια του εξαμήνου.
Πλεονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί ότι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές που διδάσκουν στα ΙΕΚ προέρχονται από την αγορά εργασίας και διαθέτουν αρκετά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά) και μεγάλη επαγγελματική και διδακτική εμπειρία στο αντικείμενο που διδάσκουν.
Αν τελικά τα ΔΙΕΚ αναβαθμιστούν σε επίπεδο ποιοτικού εκπαιδευτικού προσδιορισμού σε Ανώτερες Επαγγελματικές Ακαδημίες ή Ανώτερα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σίγουρα θα προκύψει κέρδος για όλους τους εμπλεκόμενους με ταυτόχρονο ισχυρό κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα των εκροών τους που θα επηρεάσει την ανάπτυξη και το ΑΕΠ της Χώρας μας.
Βέβαια θα χρειαστούν για την ουσιαστική αναβάθμιση, ηλεκτρονικά βιβλία, αναβαθμισμένη πρακτική άσκηση, ηλεκτρονική πιστοποίηση των αποφοίτων, οριοθετημένη κινητικότητα για τα ΑΕΙ με κατατακτήριες, νέες σύγχρονες κτιριακές υποδομές ακαδημαϊκού αρχιτεκτονικού ύφους, ανανέωση εργαστηρίων των εργαστηριακών κέντρων , σύναψη συνεργασιών με Πανεπιστημιακά εργαστήρια ή και βιομηχανικά εργαστήρια. Τέλος καθιέρωση ειδικού κλάδου στο δημόσιο, Ανώτερης στάθμης για τους διπλωματούχους επιπέδου 5 ή 5+ καλύτερα ( για διαφοροποίηση με τη μαθητεία των ΕΠΑΛ) ή 5 Α.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ07
|

Τα ΙΕΚ ποτέ δεν ήσαν διετή αυτό το γνωρίζει και ο φύλακας της πύλης. Οι εξετάσεις πιστοποίησης ήταν ένα έτος μελέτη επιπλέον. Άρα πλέον 2,5 και ένα έτος πιστοποίηση ήτοι 3,5 έτη έχουν περισσότερα έτη φοίτησης και από τα παλιά ΤΕΙ. Σε τι σχολή είστε εκπαιδευτής;

Αδιαβάθμητο των ΙΕΚ και "Σανό"
|

Βλέπουμε πως η ονομασία μιλάει για σχολές ανώτερης κατάρτισης και ΟΧΙ ανώτερες σχολές. Να συμπεράνουμε λοιπόν πως το αδιαβάθμητο για τους αποφοίτους ΙΕΚ υπάρχει πρόθεση να συνεχίσει να ισχύει, θα συνεχίσουν να θεωρούνται απόφοιτοι Λυκείου και τα ΙΕΚ δεν γίνονται Ανώτερες δομές? Χωρίς σπάσιμο αβγών ομελέτα δεν γίνεται. Διαβάθμιση των ΙΕΚ στην Ανώτερη εκπαίδευση και ένα απλό όνομα χωρίς υποβαθμιστικούς όρους όπως "κατάρτιση", αντί για εκπαίδευση. Ανώτερα Τεχνολογικά Ιδρύματα ή Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι ονομασίες που θα κάνεουν τη διαφορά.

Αλέκος
|

μα από που εμπνεύστηκαν από το άρωμα Chanel ; Γυναικεία υπόθεση..μάλλον πίσω από εδώ πάλι η κα Κεραμέως είναι.

Ιωάννα
|

Επίσης ξεκίνησαν με την προοπτική των πέντε εξαμήνων όπου στη συνέχεια έγιναν τέσσερα με τη δικαιολογία ότι θίγονταν τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ !!! Αυτά για την ιστορία,αν αλλάξει το όνομα ποιο θα είναι το όφελος?Θα πάρουμε πίσω αυτά που χάσαμε ή θα γίνουν μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση που ούτε κι αυτό έγιναν ποτέ, αφού είναι ΔΕ όπως και τα ΕΠΑΛ . Επίσης σε ότι αφορά την ειδικότητα βοηθών τραυματιολογιας - ορθοπαιδικής η υπόσχεση αρχικά ήταν να απορροφηθεί από το ΕΚΑΒ και τα επείγοντα, αλλά στη συνέχεια έγινε νοσηλευτική τραυματιολογια και απλά γεννήθηκε το ΙΕΚ ΕΚΑΒ, όσα ονόματα κι αν δοθούν θα αλλάξει κάτι... μακάρι να αλλάξει!!! Συγνώμη αν κούρασα...

Ιωάννα
|

Τα ΙΕΚ ξεκίνησαν το 1992 , απόφοιτοι πρώτοι το 1996 μετά από μεγάλη ταλαιπωρία, επαγγελματικά δικαιώματα το 2000... χάθηκαν άπειρες προκηρύξεις γιατί δεν υπήρχε άδεια άσκησης επαγγέλματος... ταυτόχρονα ιδρύθηκαν ιδιωτικά ΙΕΚ που έδιναν τα εικοσαρια με το κιλό,οι μόνιμες θέσεις καλύφθηκαν από αυτούς τους απόφοιτους κι όλοι των δημόσιων ΙΕΚ που προηγούνταν έμειναν απέξω ή ασχολήθηκαν με κάτι άλλο μιας και οι υψηλές βαθμολογίες ήταν άπιαστο όνειρο για να μην φανεί ότι βάζουν και καλά φουσκωμένους βαθμούς

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
|

Αν τελικά κοστίζει όλα τα ΙΕΚ να γίνουν Ακαδημίες ας γίνουν τα Πειραματικά και Θεματικά ΔΙΕΚ Ανώτερες Επαγγελματικές Ακαδημίες .

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ
|

Το όνομα που προσδίδει ακαδημαϊκό ύφος στα ΙΕΚ είναι ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ή ΑΝΩΤΕΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ώστε να τα προτιμήσουν και απόφοιτοι με διάθεση σύντομης και υψηλής ανώτερης διετούς εκπαίδευσης αλλά και κινητικότητας στον Ανώτατο ακαδημαϊκό χώρο. Επίσης η αγορά εργασίας θα πρέπει να προσφέρει θέσεις πρακτικής άσκησης. Επιπλέον να συσταθεί ο κλάδος ΑΡ στο δημόσιο για διπλωματούχους ΙΕΚ επιπέδου 5+ ¨η 5Α ώστε να υπάρχει διαφοροποίηση από τη μαθητεία των ΕΠΑΛ που είναι επίπεδο 5. Σχολές είναι και οι ΕΠΑΣ.... η ονομασία σχολές δεν συνάδει με ουσιαστική ακαδημαϊκή αναβάθμιση. Επιπλέον θα πρέπει να προκύψουν 52 τέτοιες ανώτερες ακαδημαϊκές Δομές όσοι και οι Νομοί της Χώρας με επιπλέον Δομές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Το καλοκαίρι θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα στα νέα Ανώτερα ακαδημαϊκά ΙΕΚ να οργανώνουν προγράμματα ακαδημαϊκής επιμόρφωσης για παλαιούς απόφοιτους που να προσδίδουν ECTS . ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System) θα πρέπει να προσδίδουν και τα Διπλώματα 5+ ή 5Α των νέων ανώτερων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων .

Παρφουμερί-Μπιζουτερί
|

Μόνο ο @Τακης 07 Δεκ 2023 10:28 έχει φαντασία. Με υπουργό τον Πιερ, το ΣΑΝΕΛ θα ταίριαζε γάντι και θα άφηνε τη "σφραγίδα" του.
Ε ρε τι θα έχουμε να διηγούμαστε στα εγγόνια μας σε Βέλγιο κι Αμερική.....

Ρίτα
|

Πείτε μας ότι κάνετε πλάκα.... Σανεκ για σανό.... Απίστευτο....Ειλικρινές πάντως...

firfirikos
|

Αν δεν πέσει χρήμα για εργαστήρια και τις υποδομές κτΙρια δηλαδή μια από τα ίδια..
Φανταστείτε κάνουν μάθημα σε σχολικές αίθουσες και παρωχημένα εργαστήρια Ανώτερες σχολές μόνο στο όνομα

xa
|

Πιο σωστό θα ήταν το Σ.Α.ΕΠΑ.Κ. , δηλαδή σαπάκια

IEKtzis
|

Το καλύτερο είναι Α.Ι.Ε.Κ. Ανώτερα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης
Απλά και κατανοητά. Το ΙΕΚ είναι brand name που το καταλαβαίνουν όλοι. Το Ινστιτούτο παραπέμπει σε κάτι ποιο ανώτερο από τη Σχολή, ενώ το Ανώτερα αναδεικνύει την αναβάθμιση - ανωτεροποίηση τους...
Όσο αφορά το έτος Μαθητείας ήταν και είναι στρεβλό. Θα πρέπει οι σπουδαστές απο τα ΕΠΑΛ να πηγαίνουν στα ΙΕΚ στο Γ εξάμηνο της ειδικότητας τους και μετά να πηγαίνουν για μαθητεία... Πρέπει να διορθωθεί...

Λια
|

Το παιδί μου που είναι σπουδάζουσα σε ΔΙΕΚ που ανήκει σε μεγάλο νοσοκομείο πως θα λέγεται?? Επίσης είναι τέσσερις φορές την εβδομάδα σε τμήμα και εργάζεται σε κανονική νοσηλεύτρια , σαν πρακτική άσκηση και δύο φορές κάνει μαθήματα στη σχολή!! Έχω δει τα βιβλία και είναι τούβλα σε όγκο!! Διαβάζει άπειρες ώρες!! Η διαφορά θα είναι ένα εξάμηνο από τα ΤΕΙ !! Όμως η μετέπειτα εργασία της θα αλλάξει?? Όχι!! Θα είναι μια ΔΕ με όλη την λάντζα και με χαμηλό μισθό!! Οπότε τι νόημα έχει η αλλαγή ονόματος της σχολής??

Πάλι τα ίδια.....
|

Τα ΤΕΙ δεν ήταν Ανώτερες επαγγελματικές σχολές αλλά Ακαδημαϊκά ιδρύματα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με δυνατότητα μεταπτυχιακων και διδακτορικών σπουδών στους αποφοίτους τους. Καμία σχέση λοιπόν ΤΕΙ αλλά με τα ΚΑΤΕ ( Κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής Εκπαίδευσης) της δεκαετίας του '70. Προς ενημέρωση !!

@με τα πειραματικά ΙΕΚ τί γίνεται ;
|

παντως πήραν μπονους όσοι εργάστηκαν στη ΓΓ για αυτά, τι ρωτάς τώρα κι εσύ;;;;;;

ΣΑΝ.ός ΕΚ.λεκτός
|

Σαν όνομα Ανώνυμης Εταιρείας που πωλεί Σανό....

Ετεοκρής
|

Καλό! Διαφημίζουμε και μια ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία ταυτοχρόνως!
Μια μας έμεινε, την άλλη τη δώσαμε...

Πολίτες
|

Η Ονομασία Ι.Ε.Κ. είναι από τις πιο πετυχημένες ονομασίες για αυτό και κανείς υπουργός από το 1992 ,που ιδρύθηκαν , δεν μπήκε στον πειρασμό της αλλαγής.
Άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα από τότε , όμως πως να αλλάξει ένα πετυχημένο όνομα;
Δεν ξέρω γιατί μπήκαν στη διαδικασία της αλλαγής σε κάτι που είναι πετυχημένο. Δύσκολα θα βρουν κάτι πιο καλό. Γιατί όσα κυκλοφόρησαν , όπως ΑΝΣΕΚ ή ΣΑΝΕΚ μάλλον είναι για τα σκίτσα του "Αρκά"....!!!
Αν έχουν σκοπό να κάνουν αλλαγές ουσίας ας το κάνουν . Το όνομα δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.
Αλήθεια με τα πειραματικά ΙΕΚ τί γίνεται ; Οι στόχοι που είχαν μπει τρέχουν; Γίνεται κάτι ή .......στις καλένδες.....

Christos
|

Σανό + ΙΕΚ = Σαν ΙΕΚ --> ΣΑΝΕΚ

Ανώτερες και αναβάθμιση και 5?
|

Πώς γίνεται να μετονομαζονται (για αναβάθμιση?) και αναβαθμιζονται (για αναβάθμιση?) και να είναι (ξανά) στο επίπεδο 5 (για αναβάθμιση?)...

Θυμίζουμε ότι πλέον στο επίπεδο 5 είναι ο πτυχιούχος ΕΠΑΛ με μαθητεία... πώς γίνεται, λοιπόν, ο Διπλωματουχος ΣΑΝΕΚ με τις τριετεις παραπάνω σπουδές από το λύκειο να είναι (ξανά κιόλας) στο επίπεδο 5, δηλαδή με τα όποια επαγγελματικά δικαιώματα λυκείου? (για αναβάθμιση?)

Υπόψη και το ότι οι πανελλαδικου χαρακτήρα εξετάσεις πιστοποίησης των ΣΑΝΕΚ είναι με διαφορά δυσκολότερες από τις αντίστοιχες της μαθητείας ΕΠΑΛ.

Και επειδή το όλον αφορά κατάρτιση, δηλαδή καθαρά για επάγγελμα και "άμεση" είσοδο στην αγορά εργασίας... δεν ειναι εκπαίδευση τύπου "από χομπυ" (σύνηθες φαινόμενο σε κάποια πτυχία π.χ. των ΑΕΙ), οι αναβαθμισμενες γνώσεις, δεξιότητες, κ.λπ. που αναφέρονται στο άρθρο πρέπει και ουσιαστικά να έχουν και το ανάλογο "κέρδος" επίσημα στην αγορά εργασίας (και αυτό δεν συνάδει με αυτό που είναι ήδη, το 5, και καμιά διαφορά με τον πτυχιούχο ΕΠΑΛ+μαθητεία)!

Άρα, είναι μονόδρομος για τον Διπλωματουχο ΣΑΝΕΚ να πάει στο επίπεδο 6 για την εν λόγω αναβάθμιση! (Η χώρα μας με τον 4763/2020 έχει υπογράψει και επίσημα τα 8 επίπεδα του ΕΕΠ).

Αναμασάτε
|

Σαν τα παλιά ΤΕΙ. Κα΄τι τέτοιο.

Πρόταση για σκέψη
|

Όλες οι σχολές είναι επαγγελματικές και η νομική και η ιατρική κοκ, άρα ο όρος επαγγελματικές είναι περιττός. Έπειτα, ό όρος κατάρτιση, δεν συνάδει με την προσπάθεια αναβάθμισης και την προσπάθεια να προσελκύσουν φοιτητές από επιλογή και με όνειρα για το μέλλον. Συμπερασματικά , η μόνη σωστή και λιτή ονομασία είναι ΑΝ.Ε.Ι., δηλαδή Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Το όνομα είναι πολύ βασικό και δεν πρέπει να υπονομεύει το όλο εγχείρημα ούτε να αποτρέπει τους νέους. Δεν πρέπει το όνομα να δείχνει ότι είναι σχολές 2ης επιλογής ή επιλογή ανάγκης.

μπράβοοοοοοο, εξαιρετικό το νεο ονομα
|

εμπεριέχει σύμφυρση με το ΣΑΝΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ που μοιράζουν χρόνια ! απίστευτα αντανακλαστικα και ειλικρίνεια, όχι μπράβο ! ανέλπιστη εξυπνάδα , αρχίζουν να συνδέονται με την πραγματικότητα !

Ελπίδα
|

ΣΑΝ-ΕΚ όπως λέμε ΣΑΝ-Ο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ