Περικοπή προσμετρητέας υπηρεσίας μελών ΔΕΠ

07/12/2023

Άκουσε το άρθρο

Η ΠΟΣΔΕΠ απέστειλε στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,   Άδωνι - Σπυρίδωνα Γεωργιάδη, την ακόλουθη επιστολή:

Αξιότιμε κ. υπουργέ,

η ΠΟΣΔΕΠ δέχτηκε καταγγελίες ότι στις πρόσφατες αποφάσεις απονομής σύνταξης μελών ΔΕΠ που είχαν αρχικά υπηρετήσει ως έκτακτοι, σε θέση Επιστημονικού Συνεργάτη, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για χρονικό διάστημα που συνήθως έφτανε ή ξεπερνούσε τα δέκα έτη, ο ΕΦΚΑ σταμάτησε να προσμετρά ως συντάξιμο τον χρόνο αυτό, ενώ το έκανε μέχρι φέτος. Η αλλαγή τακτικής του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδίδεται σε οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία του.

Η περικοπή αυτή είναι αυθαίρετη, αβάσιμη και αντίθετη με τις ισχύουσες διατάξεις. Επιφέρει δε σοβαρή μείωση, μέχρι και 40% έως 45% σε ορισμένες περιπτώσεις, στο ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης και το εφάπαξ, τα οποία υπολογίζονται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια στα μέλη ΔΕΠ που υπηρετούν ή αφυπηρέτησαν. Η αντιμετώπισή του, με κατάλληλες οδηγίες και άμεση διόρθωση των πράξεων που έχουν ήδη εκδοθεί χωρίς να προσμετρούν ολόκληρο τον χρόνο υπηρεσίας, επείγει. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και για την ενημέρωσή μας σχετικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (4)

ΔΕΠ Συνταξιούχος
|

Σαφώς και είναι παράνομη η μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας του Επιστημονικού Συνεργάτη για τους πολύ απλούς λόγους:
α) Η προϋπηρεσία του Επιστημονικού Συνεργάτη ήταν σε οργανικές θέσεις του Πανεπιστημίου, ήταν ορισμένου χρόνου (μέχρι τη λήψη του διδακτορικού), με αμοιβή αντίστοιχη του Δημοσίου υπαλλήλου 6 βαθμού και ήταν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
β) Δεν γινότανε κρατήσεις από τους Επιστημονικούς Συνεργάτες υπέρ της κύριας σύνταξης του Δημοσίου, όπως δεν γινότανε κρατήσεις και για κανένα άλλο μέλος ΔΕΠ, ή υπάλληλο του Δημοσίου μέχρι την 1/1/1993 με βάση το νόμο. Βέβαια για τα μέλη ΔΕΠ και τους Δημοσίους υπαλλήλους εκείνης της περιόδου, αυτή η προϋπηρεσία προσμετρήθηκε νομίμως ως συντάξιμη και
γ) Δεν είναι δυνατόν σε άλλους (στην πλειονότητα) η προϋπηρεσία του Επιστημονικού συνεργάτη στα Πανεπιστήμια να προσμετράτε ως συντάξιμη και σε άλλους όχι.

Εν κατακλείδι, δεν μπορεί να υπάρχει ευνομούμενη πολιτεία, όπου κάποιος νόμος της, ή το σύνταγμα της να επιτρέπει να αντιμετωπίζονται οι πολίτες της με διαφορετικό τρόπο.

Θύμιος
|

Τα έτη προϋπηρεσίας όμως μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου προσμετρώνται στις αυξήσεις και στα κλιμάκια, άρα και στην καταβολή εισφορών.

Απορία
|

Τι εννοούν "δεν προσμετρούνται ως συντάξιμα"; Δεν είχαν ένσημα και ασφάλιση από εκείνο το διάστημα για να μετράνε ως συντάξιμα ; Ή εννοούν ότι δεν μετρούν τα χρόνια σαν να ήταν ήδη μέλη ΔΕΠ και για αυτά παίρνουν σύνταξη που αναλογεί σε ασφαλισμένο στο τότε ΙΚΑ; Επίσης, από ο,τι γνωρίζω κρατήσεις για εφάπαξ γίνονται με την ανάληψη μόνιμης υπηρεσίας. Κάνω λάθος;

Ιωάννης
|

Είναι αργά πια για δάκρυα Στέλλα....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ