Κονδύλι 620.000 ευρώ για την επέκταση Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) θεμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων και πιστοποιήσεων

Η απόφαση του υπουργού Κ. Πιερρακάκη

08/12/2023

Άκουσε το άρθρο

Απόφαση  ένταξη της Πράξης «Επέκταση Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) θεμάτων εξετάσεων και πιστοποιήσεων του ΥΠΑΙΘA» με Κωδικό ΟΠΣ 5222845 στο «ΤΟΜΕΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 2021-2025» , προϋπολογισμού 620.000 ευρώ, υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης.

Ειδικότερα η απόφαση προβλέπει    αύξηση των τερματικών σημείων του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) θεμάτων εξετάσεων και πιστοποιήσεων, η οποία  αποτελεί επέκταση υπάρχουσας υποδομής, η οποία συγκροτείται από την κεντρική υποδομή που έχει εγκατασταθεί στο κεντρικό κτήριο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. ή ΥΠΑΙΘΑ) και χίλια διακόσια (1200) τερματικά σημεία σε σχολικές μονάδες και Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) πανελλαδικά.

Πιο συγκεκριμένα, ζητείται η προμήθεια, παραμετροποίηση και εγκατάσταση τριακοσίων (300) επιπλέον σετ εξοπλισμού σε ισάριθμες σχολικές μονάδες για τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες στη οργάνωση και διεξαγωγή εξετάσεων εθνικού επιπέδου, καθώς και πενήντα (50) σετ εξοπλισμού που θα κατανεμηθούν ανάλογα στις ΔΔΕ, ως απόθεμα για λόγους υψηλής διαθεσιμότητας του συστήματος.

Το ΣΑΜ δημιουργήθηκε προκειμένου να αντικαταστήσει το προηγούμενο σύστημα αποστολής θεμάτων εξετάσεων και αρχείων (VBI), το οποίο θεωρούνταν τεχνολογικά παρωχημένο.

Το ΣΑΜ αποτελείται από την κεντρική υποδομή αποστολής θεμάτων που στεγάζεται στο κτίριο του ΥΠΑΙΘΑ στο Μαρούσι, καθώς και τα τερματικά σημεία λήψης θεμάτων που είναι τα εξεταστικά κέντρα (σχολικές μονάδες) σε όλη την Ελλάδα.

Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2021 και χρησιμοποιείται στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στις εξετάσεις Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, στις εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π) και στις εξετάσεις ΑΣΕΠ.

Κατά μέσο όρο, περίπου 200.000 υποψήφιοι ετησίως ωφελούνται από την χρήση του εν λόγω συστήματος, ενώ η αύξηση των τερματικών σημείων, θα αυξήσει τον αριθμό των ωφελούμενων και θα βελτιώσει τις διαδικασίες οργάνωσης και διεξαγωγής εξετάσεων εθνικού επιπέδου.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το εν λόγω σύστημα δύναται να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε ανάγκη ασφαλούς διακίνησης εγγράφων και ηλεκτρονικών αρχείων (Σώματα Ασφαλείας, Στρατός, Δήμοι, Πρεσβείες, Ναυτιλία κ.λπ.).

Για την επέκταση του συστήματος θα πρέπει ενδεικτικά να πραγματοποιηθεί η προμήθεια των παρακάτω συσκευών:

1. Μini PC Maxtang VBR-30 (και Keyboard/Mouse) ή αντίστοιχο
2. Laser Printer Lexmark CS431dw (laser color) ή αντίστοιχο
3. USB Mobile Broadband USB Modem HUAWEI E3372h ή αντίστοιχο
4. Πολύπριζο Legrand 694507 ή αντίστοιχο
5. OTP Token FortiToken200 ή αντίστοιχο
6. Όλα τα απαραίτητα καλώδια σύνδεσης και τροφοδοσίας των παραπάνω συσκευών.
7. Υπηρεσίες παραμετροποίησης, διαμόρφωσης του εξοπλισμού και στη συνέχεια αποστολή, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και αρχική λειτουργία του εν λόγω εξοπλισμού στα τερματικά σημεία.
 

Σχόλια (4)

@Ελπιδα
|

Κανένας σοβαρός δεν ενδιαφερεται να κλέψει θέματα... εξετάσεων.

Ελπίδα
|

Θα είναι όμως αρκετά ασφαλής η διαδικασία? Οι διεθνείς χάκερ των τραπεζών παραμονεύουν. Ειδικά εκείνοι των τραπεζών θεμάτων οι οποίοι είναι και πιο αδίστακτοι.
Πάντως είναι λίγα τα 620Κ για τόσο σοβαρή δουλειά! Πρέπει να μπει οπωσδήποτε το "Μ" πίσω από τουλάχιστον διψήφιο νούμερο ώστε να ενδιαφερθούν οι ειδικοί εργολάβοι τεχνολογιών μετάδοσης θεμάτων. Για να γίνει και σωστή δουλειά.

Αμ πως?
|

"Το κράτος τόσα έχει και τόσα μπορεί να σας δώσει" έλεγε ένας φίλος μου (πριν λίγες μέρες) για τα μέλη ΔΕΠ του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου.... κι ακόμη γελάω....

Crypto
|

Ας σκορπίσουμε ακόμα 600 χιλιάρικα δηλαδή. Ενώ μπορείς να μεταδώσεις τα θέματα ως κρυπτογραφημένο αρχείο με απλό email και να δημοσιοποιήσεις το κλειδί αποκρυπτογράφησης αφού έχουν καθίσει οι υποψήφιοι στις θέσεις τους και έχουν "κλείσει" οι αίθουσες εξέτασης. Με μηδενικό κόστος. Φαίνεται ότι "λεφτά υπάρχουν" ακόμα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ