Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα ο Κ. Πιερρακάκης

Θα υπογράψει  Μνημόνιο Συνεργασίας  

11/12/2023

Ενημερώθηκε: 11/12/2023, 15:27

Άκουσε το άρθρο

Στην Κύπρο μεταβαίνει, σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Παιδείας Κ. Περρακάκης, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του γραφείου του Κώστα Χαμπίδη,  προκειμένου να υπογράψει  Μνημόνιο Συνεργασίας  με την ομόλογό του υπουργό της Κυπριακής Δημοκρατίας Αθηνά Μιχαηλίδου.

Το  Μνημόνιο Συνεργασίας, θα αφορά:

 • Την  ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα εισαγωγής νέων τεχνολογιών και ψηφιακών δεξιοτήτων στα αναλυτικά προγράμματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 • Την  περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής σε θέματα καταπολέμησης του σχολικού εκφοβισμού και αντιρατσιστικής εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια, ο Κ. Πιερρακάκης θα μταβεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου , για να συναντηθεί με τους Πρυτάνεις των Κυπριακών Πανεπιστημίων.

Η επίσκεψη του Υυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας,   Κυριάκου Πιερρακάκη, θα ολοκληρωθεί με συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία της υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου.

Σχολική Βία: Τι μέτρα ανακοίνωσε η Κύπρος για τα σχολεία

Τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου για τη Σχολική Βία,  αφορούν στη στήριξη του σχολείου, την παιδαγωγική δηλαδή ενδυνάμωση της διευθυντικής ομάδας του σχολείου, ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει φαινόμενα βίας και παραβατικότητας και κυρίως να τα καταγράφει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Ειδικότερα τα μέτρα έχουν  ως εξής:

 • Θεσμοθετείται και παρακολουθείται η εφαρμογή της αντιρατσιστικής πολιτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
 • Εισάγονται έννοιες αγωγής του πολίτη και ειρηνικής επίλυσης διαφορών και διαλόγου στα αναλυτικά προγράμματα.
 • Ενδεικτικά,   η εισαγωγή συγκεκριμένων δράσεων, από το κάθε σχολείο ξεχωριστά στο πλαίσιο του σχεδίου βελτίωσης της σχολικής μονάδας, που σχετίζονται με θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και της παραβατικότητας. Με απλά λόγια, το κάθε σχολείο καλείται να προγραμματίσει τέτοιες δράσεις, οι οποίες και θα αξιολογούνται, στο πλαίσιο της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας.
 • Σχεδιάζονται εναλλακτικά προγράμματα μάθησης για παιδιά με προκλητικά παραβατική συμπεριφορά, έτσι ώστε να δοθεί η  ευκαιρία να στηριχθούν και τα συγκεκριμένα παιδιά, αλλά να έχουν και το δικαίωμα της ομαλής φοίτησης όλα τα υπόλοιπα.
 • Ενισχύεται ο ρόλος του Υπεύθυνου Τμήματος ως πυρήνα πρόληψης της βίας. 
 • Αξιοποιούνται οι γονείς, το δίκτυο των γονέων, μέσω των συνδέσμων τους κυρίως, αλλά και άλλως πώς, ώστε να βοηθήσουν το σχολείο στην προσπάθεια που καταβάλλει, δημιουργώντας δίκτυο ενημέρωσης και προστασίας.
 • Προωθούνται καινούργια προγράμματα επιμόρφωσης γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας.
 • Απλοποιούνται οι διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων στα σχολεία.  
 • Ενισχύεται το πρόγραμμα σχολικής διαμεσολάβησης. 
 • θα γίνει αξιολόγηση των πιλοτικών προγραμμάτων    με τις κάμερες και   επεκτείνονται  σε βάθος χρόνου. 
 • Όλες οι δράσεις   θα αξιολογούνται κάθε τέλος της χρονιάς 

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος έχει    εισαγάγει, μέσω Απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου προγράμματα πρόληψης της βίας και της παραβατικότητας στα Νηπιαγωγεία, τα οποία αξιολογούνται. 

Σχόλια (5)

Μισθολογικό
|

Να ρωτήσει και για τους μισθούς των εκπαιδευτικών εκεί!

Ετεοκρής
|

Ο βαρύτατος τραυματισμός του αστυνομικού από έναν σπουδαστή και το σχετικό ρεπορτάζ στα ΜΜΕ για τον ίδιο, τον μικρότερο αδελφό του και ιδιαιτέρως οι τραγικές δηλώσεις του πατέρα τους, αποτελούν την κορύφωση ενός ακραίου κοινωνικού δράματος. Αν τώρα αναλογιστεί κανείς τα ηπιότερα ανάλογα που ταλανίζουν διαρκώς τα σχολεία μας, δεν χρειάζεται άλλη αναμονή/μελέτη για να αποφασίσουμε να πράξουμε αυτό που πρέπει, την ώρα που πρέπει.
Αντιγράφω λοιπόν ξανά:

* Σχεδιάζονται εναλλακτικά προγράμματα μάθησης για παιδιά με προκλητικά παραβατική συμπεριφορά, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία να στηριχθούν και τα συγκεκριμένα παιδιά, αλλά να έχουν και το δικαίωμα της ομαλής φοίτησης όλα τα υπόλοιπα.

* Προωθούνται καινούργια προγράμματα επιμόρφωσης γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας.

Και επειδή ο Πρωθυπουργός έχει αρχίσει τώρα τελευταία και διαβάζει τον Καζαντζάκη... αντιγράφω πάλι τα αγαπήμενα του:

Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά.
Ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος.
Οι μισές δουλειές, οι μισές κουβέντες, οι μισές αμαρτίες, οι μισές καλοσύνες έφεραν τον κόσμο στα σημερινά χάλια. Φτάσε, μωρέ άνθρωπε, ως την άκρα, βάρα και μη φοβάσαι!

Ετεοκρής
|

Μόνο τις δύο παρακάτω δράσεις* που αντέγραψα, αν πραγματοποιήσετε επιτυχώς, κύριε Υπουργέ, είναι βέβαιο ότι θα συσταθεί μία τουλάχιστον '' Έδρα Πιερρακάκη '' σε Παιδαγωγικό Τμήμα!

* Σχεδιάζονται εναλλακτικά προγράμματα μάθησης για παιδιά με προκλητικά παραβατική συμπεριφορά, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία να στηριχθούν και τα συγκεκριμένα παιδιά, αλλά να έχουν και το δικαίωμα της ομαλής φοίτησης όλα τα υπόλοιπα.
* Προωθούνται καινούργια προγράμματα επιμόρφωσης γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας.

Σωτήρης
|

Ναι, είναι γνωστό ότι στην Κύπρο ο Υπεύθυνος Τμήματος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχει συγκεκριμένα καθήκοντα. Καιρός για αλλαγή...να πληρωθούμε για υπευθυνότητες που όχι μόνο δεν μας τις πλήρωσε ποτέ κανένας, αλλά και δεν τις αναγνώρισε καν ως διοικητική προϋπηρεσία...

Άντε να αποκτήσεις τεχνογνωσία
|

για να μας μεταφέρεις τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια απονομής τίτλων σπουδών.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ