Κ. Πιερρακάκης: Η εποχή της αυταρέσκειας τελείωσε- Πρέπει να ξεκινήσει η εποχή της περιέργειας

Tι είπε ο υπουργός στη Βουλή για σχολεία , Πανεπιστήμια, ΙΕΚ, νέο νομοσχ'εδιο για επαγγελματική κατάρτιση

14/12/2023

Άκουσε το άρθρο

"Η εποχή της αυταρέσκειας τελείωσε. Πρέπει να ξεκινήσει η εποχή της περιέργειας, για να μπορέσουμε να διδαχθούμε από όλα εκείνα τα καλά παραδείγματα τα οποία υπάρχουν διεθνώς και να εφαρμόσουμε τις καλύτερες δυνατές πρακτικές για να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα".

Τα παραπάνω ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης, σήμερα από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Για το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση το οποίο θα ανακοινωθεί στις 19 Δεκεμβρίου από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, στο ΕΠΑΛ Περάματος, ο υπουργός Παιδείας είπε πως τα ΙΕΚ θα μετονομαστούν σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, επιβεβαιώνοντας πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του esos.

Παράλληλα ο Κ. Πιερρακάκης πρόσθσε:

  • Θα δομήσουμε 60 στοχευμένες δομές τύπου «campus» στην επαγγελματική εκπαίδευση σε όλη τη χώρα, να τα προικίσουμε με 114 εκατομμύρια ευρώ - μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης- με νέο εξοπλισμό στα επαγγελματικά εργαστήρια και με 130 νέους οδηγούς κατάρτισης στα ΙΕΚ (δηλαδή νέα επαγγέλματα) τα οποία θα μετονομάσουμε σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η ιδέα θα είναι αυτά τα «campuses» να μπορέσουν να λειτουργήσουν πιο στοχευμένα ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε τοπικής οικονομίας και σε συνάρτηση με τις ανάγκες της αγοράς, ευρύτερα.
  • Το πρώτο κεφάλαιο είναι η στοχευμένη επαγγελματική εκπαίδευση. Αυτό θα είναι και το πρώτο νομοθέτημα το οποίο θα φέρουμε στη Βουλή με τον νέο χρόνο. Η επαγγελματική εκπαίδευση είναι ζητούμενο στη χώρα μας από τις αρχές του 20ου αιώνα. Εάν δει κανείς ομιλίες του Ελευθέριου Βενιζέλου μιλώντας για την τότε τεχνική εκπαίδευση διαπιστώνει ότι το συνέδεε πάρα πολύ στενά με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αυτό το πέτυχαν περισσότερο τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης από τα κράτη της νότιας Ευρώπης.

PISA

Για τα αποτελέσματα της  PISA ο υπουργός Παιδείας ανέφερε:

  • Μας προβληματίζουν τα αποτελέσματα της PISA σε ό,τι αφορά τα σχολεία, δεν περιμέναμε όμως την PISA να μας το πει. Διότι, όλες οι μεταρρυθμιστικές ενέργειες που έχουν γίνει την τελευταία τετραετία συντελούν ακριβώς στο να υπάρξει αντιστροφή αυτής της φοράς, παρά την επίδραση του covid-19 όπως υπήρξε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο στόχος για την Πρωτοβάθμια και   Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση  ο Κ. Πιερρακάκης είπε ότι ο στόχος μας είναι να επενδύσουμε στα σχολεία, περισσότερο, με:

  1. νέα βιβλία,
  2. πολλαπλά συγγράμματα από το 2025,
  3. να πάμε μάθημα-μάθημα, σχολείο-σχολείο και να κάνουμε πολύ στοχευμένες αλλαγές είτε αυτό αφορά για παράδειγμα την λογοτεχνία όπου θέλουμε να έχουμε πλήρη λογοτεχνικά βιβλία είτε αφορά την πληροφορική όπου θέλουμε να έχουμε διεθνείς πιστοποιήσεις της πληροφορικής στο σχολείο και
  4. να μπορέσουμε να κάνουμε το σχολείο μία γεννήτρια κοινωνικού κεφαλαίου με περισσότερο εθελοντισμό, με περισσότερη διάθεση προσφοράς συνολικά της σχολικής κοινότητας (στην ευρύτερη τοπική κοινότητα αλλά και εθνικά). Και με μία ευρύτερη διάθεση το σχολείο να μπορέσει να αναταχθεί. Είναι ζητούμενο για πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης. Είναι ζητούμενο και για εμάς. Θα αναλυθούν όλα αυτά –αναλυτικότερα- τους επόμενους μήνες.

«Ελεύθερο Πανεπιστήμιο»

Για το νέο νομοσχέδιο για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση ο υπουργός Παιδείας ανέφερε τα εξής:

  • Πολιτική μας είναι το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». «Ελεύθερο» γιατί; Γιατί πρέπει να απελευθερωθεί από τα δεσμά της κρατικής γραφειοκρατίας και από τα δεσμά του κρατικού μονοπωλίου. Πιστεύουμε ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι η ναυαρχίδα αυτής της στρατηγικής. Η διεθνοποίηση του δημοσίου Πανεπιστημίου που έχει ξεκινήσει πολύ σθεναρά την τελευταία τετραετία θα συνεχιστεί με ένταση. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε από τους 40.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, η πλειοψηφία τους να μπορεί να βρει το εκπαιδευτικό της πεπρωμένο στη χώρα μας. Και, ταυτόχρονα, να μπορέσουμε να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους φοιτητές εδώ. Θα πω ένα παράδειγμα: είμαστε η 8η χώρα στον αριθμό των Αμερικανών φοιτητών που σπουδάζουν εδώ αλλά αυτό δεν συντελείται μέσω του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου.
  • Πρέπει, λοιπόν, να μπορέσουμε ακόμη και τα μικρά προγράμματα, τα αγγλόφωνα μαθήματα του Erasmus θα πω εγώ, να τα παρέχουν τα δημόσια Πανεπιστήμια και σε ξένους φοιτητές υπέρ του δημοσίου Πανεπιστημίου. Και πρέπει σίγουρα να διευκολύνουμε τους πρυτάνεις και τα συμβούλια διοίκησης. Για μία αλλαγή στον Προϋπολογισμό σε κάθε ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο εντός του budget - ακόμη και για ένα ευρώ- χρειάζεται η υπογραφή του Υπουργού Παιδείας. Τέτοιου τύπου αλλαγές νομίζω ότι είναι κοινή συνισταμένη ότι πρέπει να τις κάνουμε. Ταυτόχρονα επιθυμούμε, κάνοντας αυτό και επενδύοντας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης πάρα πολύ σημαντικά και στοχευμένα ποσά στα δημόσια Πανεπιστήμια, να απελευθερώσουμε το χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και από το κρατικό μονοπώλιο όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη χώρα. Νομίζω ότι έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον αυτό να μπορέσουμε να το κάνουμε με κανόνες, εύρυθμα, λειτουργικά και με πάρα πολύ αυστηρά ποιοτικά κριτήρια.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του υπουργού Παιδείας

Έχουν περάσει παραπάνω από δεκατρία χρόνια από τότε που η χώρα μας ξεκίνησε να παλεύει με τα κύματα της κρίσης χρέους. Όλα αυτά τα χρόνια περάσαμε πολλά, και τώρα, δεκατρία και παραπάνω χρόνια μετά, έχουμε τον πρώτο προϋπολογισμό στον οποίο το αξιόχρεο της χώρας έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Ταυτόχρονα, έχουμε μία συνθήκη κατά την οποία οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας μας είναι πολλαπλάσιοι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όπου το χρέος της χώρας μας αποκλιμακώνεται και οι ευρωπαϊκές προοπτικές είναι εν συνόλω, ευοίωνες. Κι αυτή είναι μία πολύ μεγάλη κατάκτηση, πρωτίστως του ελληνικού λαού, γιατί ειδικά, κατά τη δίνη της οικονομικής κρίσης, το βάρος υπήρξε δυσβάσταχτο. Αυτή τη στιγμή όμως, έχουμε όλοι μαζί την ευθύνη να χτίσουμε το αύριο και να το χτίσουμε όσο γρηγορότερα και με όσο μεγαλύτερη ορμή γίνεται.

Σε ό,τι αφορά την Παιδεία, οι αριθμοί του προϋπολογισμού είναι χαρακτηριστικοί, ο προϋπολογισμός για την Παιδεία είναι προσαυξημένος κατά 255 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ, αν κάνουμε τη σύγκριση με το 2019, η αύξηση είναι άνω του 15%, προσεγγίζει το 16%. Αυτό δείχνει, αντανακλά, το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τη συνολική δέσμευση της Κυβέρνησης να επιταχύνουμε σε ό,τι αφορά την Παιδεία και σε ό,τι αφορά τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, επενδύοντας σε αυτήν. Τώρα, σε ό,τι αφορά την πολιτική για την Παιδεία, η οποία υπηρετείται από τον προϋπολογισμό και υπηρετεί τον προϋπολογισμό, θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω κάνοντας πολύ γρήγορα πέντε παραδοχές, σε σχέση με το πώς πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την Παιδεία:

Η πρώτη είναι ότι οι αλλαγές στην Παιδεία παίρνουν χρόνο, γιατί είναι σαν ένας σπόρος όπου θέλει αρκετές προϋποθέσεις για να δεις το αποτέλεσμά του στην πορεία.

Η δεύτερη παραδοχή είναι το ότι, η μεταπολεμική συνθήκη, σε ό,τι αφορά την ελληνική οικογένεια, και έχει να κάνει με την κοινωνική κινητικότητα της χώρας. Η κάθε οικογένεια επένδυσε το είναι της για να μπορέσει να σπουδάσει τα παιδιά της και να μπορέσει να δει τα παιδιά της να έχουν ένα καλύτερο μέλλον από τους γονείς και από τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Κι αυτή η συνθήκη συνεχίζεται και σήμερα. Αυτό είναι που υπηρετούμε και σήμερα. Αλλά, τα μέσα δια των οποίων το επιτυγχάνουμε, αλλάζουν γιατί ο κόσμος γύρω μας κινείται και κινείται διαρκώς.

Τρίτη παραδοχή, η Παιδεία δεν είναι μόνο ιμάντες κοινωνικής κινητικότητας, είναι και γεννήτρια μέλλοντος. Γιατί, οι σημερινοί μαθητές είναι οι αυριανοί επαγγελματίες, οι αυριανοί καθηγητές, οι αυριανοί εργαζόμενοι και αν δει κανείς, οποιαδήποτε διεθνή έρευνα, πρέπει, το εκπαιδευτικό σύστημα σε κάθε χώρα να προετοιμάσει τους μαθητές, ειδικά τους πολύ πιο νέους, που μόλις τώρα, ας πούμε, μπαίνουν στο Δημοτικό, για επαγγέλματα που σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεν υπάρχουν.

Τέταρτη παραδοχή, όλο αυτό γίνεται ενώ έχουμε πρώτον: τεχνολογική επιτάχυνση, μία μεγάλη τεχνολογική αλλαγή παλιά έπαιρνε είκοσι-τριάντα χρόνια ή και περισσότερο, τώρα, οι τεχνολογικές αλλαγές όπως αυτές της τεχνητής νοημοσύνης θα εκτυλιχθούν σε πενταετίες και ταυτόχρονα έχουμε αλλαγές στο δημογραφικό. Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, η ζωή, δηλαδή, των τριών φάσεων, εκπαίδευση, εργασία, σύνταξη  όπως είχε δομηθεί στο μεταπολεμικό μοντέλο, ανατρέπεται, υπό την έννοια ότι κάθε τέσσερα χρόνια, κερδίζουμε ένα χρόνο προσδόκιμου ζωής. Άρα, τυχερά να είναι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα στη χώρα μας, έχουν άνω του 50% πιθανότητες να φτάσουν τα 100, με αυτό συνεχιζόμενο. Άρα, θα κάνουν περισσότερες από μία καριέρες. Και υπ’ αυτή την έννοια, θα πρέπει να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε με μεγαλύτερο δυναμισμό αυτές τις εναλλαγές.

Και τέλος, όλοι τρέχουμε μαζί. Παράδειγμα: αν δει κανείς τα οικονομικά στοιχεία όπως την Τσεχία, το 2000 πριν μπούμε στο ευρώ, η Τσεχία είχε το μισό κατά κεφαλήν ΑΕΠ από εμάς. Σήμερα, η Τσεχία έχει 30% μεγαλύτερο ΑΕΠ από εμάς. Και αυτό, είναι κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης και του βάθους που αυτή είχε, παρά τις μεγάλες ταχύτητες που καταφέραμε να αναπτύξουμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια που κάλυψαν ένα κομμάτι του χάσματος.

Όλες αυτές οι παραδοχές μαζί, οριοθετούν το πεδίο στο οποίο θα ασκηθεί η εκπαιδευτική πολιτική, ανάμεσα σε άλλα. Πολύ σύντομα, θα αναφέρω ότι οι στόχοι μας είναι σε τρία κεφάλαια.

Το πρώτο κεφάλαιο είναι η στοχευμένη επαγγελματική εκπαίδευση. Αυτό θα είναι και το πρώτο νομοθέτημα το οποίο θα φέρουμε στη Βουλή με τον νέο χρόνο. Η επαγγελματική εκπαίδευση είναι ζητούμενο στη χώρα μας από τις αρχές του 20ου αιώνα. Εάν δει κανείς ομιλίες του Ελευθέριου Βενιζέλου μιλώντας για την τότε τεχνική εκπαίδευση διαπιστώνει ότι το συνέδεε πάρα πολύ στενά με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αυτό το πέτυχαν περισσότερο τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης από τα κράτη της νότιας Ευρώπης.

Τώρα καλούμαστε κι εμείς, με μία σειρά από μεταρρυθμιστικές ενέργειες που θα χτίσουν πάνω σε όσα κάναμε την τελευταία τετραετία, να δομήσουμε 60 στοχευμένες δομές τύπου «campus» στην επαγγελματική εκπαίδευση σε όλη τη χώρα, να τα προικίσουμε με 114 εκατομμύρια ευρώ - μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης- με νέο εξοπλισμό στα επαγγελματικά εργαστήρια και με 130 νέους οδηγούς κατάρτισης στα ΙΕΚ (δηλαδή νέα επαγγέλματα) τα οποία θα μετονομάσουμε σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η ιδέα θα είναι αυτά τα «campuses» να μπορέσουν να λειτουργήσουν πιο στοχευμένα ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε τοπικής οικονομίας και σε συνάρτηση με τις ανάγκες της αγοράς, ευρύτερα.

Δεύτερος στόχος είναι το «ανοιχτό σχολείο». Το ανοιχτό σχολείο έχει να κάνει με όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες συντελούνται στο πλαίσιο το οποίο ανέφερα πριν, ενός κόσμου που τρέχει. Άρα, εγώ θα πω ότι σε ό,τι αφορά όχι μόνο τα σχολεία αλλά και την επαγγελματική εκπαίδευση και τα Πανεπιστήμια πρέπει να κάνουμε μία παραδοχή. Η εποχή της αυταρέσκειας τελείωσε. Πρέπει να ξεκινήσει η εποχή της περιέργειας, για να μπορέσουμε να διδαχθούμε από όλα εκείνα τα καλά παραδείγματα τα οποία υπάρχουν διεθνώς και να εφαρμόσουμε τις καλύτερες δυνατές πρακτικές για να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Μας προβληματίζουν τα αποτελέσματα της PISA σε ό,τι αφορά τα σχολεία, δεν περιμέναμε όμως την PISA να μας το πει. Διότι, όλες οι μεταρρυθμιστικές ενέργειες που έχουν γίνει την τελευταία τετραετία συντελούν ακριβώς στο να υπάρξει αντιστροφή αυτής της φοράς, παρά την επίδραση του covid-19 όπως υπήρξε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Άρα, σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ο στόχος μας είναι να επενδύσουμε στα σχολεία, περισσότερο, με:

  • νέα βιβλία,
  • πολλαπλά συγγράμματα από το 2025,
  • να πάμε μάθημα-μάθημα, σχολείο-σχολείο και να κάνουμε πολύ στοχευμένες αλλαγές είτε αυτό αφορά για παράδειγμα την λογοτεχνία όπου θέλουμε να έχουμε πλήρη λογοτεχνικά βιβλία είτε αφορά την πληροφορική όπου θέλουμε να έχουμε διεθνείς πιστοποιήσεις της πληροφορικής στο σχολείο και
  • να μπορέσουμε να κάνουμε το σχολείο μία γεννήτρια κοινωνικού κεφαλαίου με περισσότερο εθελοντισμό, με περισσότερη διάθεση προσφοράς συνολικά της σχολικής κοινότητας (στην ευρύτερη τοπική κοινότητα αλλά και εθνικά). Και με μία ευρύτερη διάθεση το σχολείο να μπορέσει να αναταχθεί. Είναι ζητούμενο για πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης. Είναι ζητούμενο και για εμάς. Θα αναλυθούν όλα αυτά –αναλυτικότερα- τους επόμενους μήνες.

Τέλος, πολιτική μας είναι το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». «Ελεύθερο» γιατί; Γιατί πρέπει να απελευθερωθεί από τα δεσμά της κρατικής γραφειοκρατίας και από τα δεσμά του κρατικού μονοπωλίου. Πιστεύουμε ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι η ναυαρχίδα αυτής της στρατηγικής. Η διεθνοποίηση του δημοσίου Πανεπιστημίου που έχει ξεκινήσει πολύ σθεναρά την τελευταία τετραετία θα συνεχιστεί με ένταση. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε από τους 40.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, η πλειοψηφία τους να μπορεί να βρει το εκπαιδευτικό της πεπρωμένο στη χώρα μας. Και, ταυτόχρονα, να μπορέσουμε να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους φοιτητές εδώ. Θα πω ένα παράδειγμα: είμαστε η 8η χώρα στον αριθμό των Αμερικανών φοιτητών που σπουδάζουν εδώ αλλά αυτό δεν συντελείται μέσω του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου.

Πρέπει, λοιπόν, να μπορέσουμε ακόμη και τα μικρά προγράμματα, τα αγγλόφωνα μαθήματα του Erasmus θα πω εγώ, να τα παρέχουν τα δημόσια Πανεπιστήμια και σε ξένους φοιτητές υπέρ του δημοσίου Πανεπιστημίου. Και πρέπει σίγουρα να διευκολύνουμε τους πρυτάνεις και τα συμβούλια διοίκησης. Για μία αλλαγή στον Προϋπολογισμό σε κάθε ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο εντός του budget - ακόμη και για ένα ευρώ- χρειάζεται η υπογραφή του Υπουργού Παιδείας. Τέτοιου τύπου αλλαγές νομίζω ότι είναι κοινή συνισταμένη ότι πρέπει να τις κάνουμε. Ταυτόχρονα επιθυμούμε, κάνοντας αυτό και επενδύοντας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης πάρα πολύ σημαντικά και στοχευμένα ποσά στα δημόσια Πανεπιστήμια, να απελευθερώσουμε το χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και από το κρατικό μονοπώλιο όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη χώρα. Νομίζω ότι έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον αυτό να μπορέσουμε να το κάνουμε με κανόνες, εύρυθμα, λειτουργικά και με πάρα πολύ αυστηρά ποιοτικά κριτήρια.

Διότι, και κλείνω με αυτή τη σκέψη, στις αρχές, που μιλήσαμε για την εκκίνηση της ελληνικής κρίσης το 2010, υπάρχει ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό άρθρο που έχει γράψει ο Thomas Friedman, αρθρογράφος των New York Times, ο οποίος είχε δει την τότε Κυβέρνηση, είχαμε μόλις υπογράψει το πρώτο Μνημόνιο, και λέει ότι: εγώ δεν θα παρακολουθώ όλες αυτές τις ορολογίες που τότε είχαν μπει στη ζωή μας, τα Spread ή το έλλειμμα ή οτιδήποτε άλλο,  δεν θα κοιτάζω τα μακροοικονομικά μεγέθη, εγώ, θα κοιτάζω κάτι άλλο για να δω πως τα πάει η Ελλάδα, θα κοιτάζω τι κάνουν οι νέοι Έλληνες. Αν τους δεις να φεύγουν» καταλήγει το άρθρο «πούλα ελληνικά ομόλογα. Αν τους δεις να μένουν και κάποιους να έρχονται, ξεκίνα να αγοράζεις».

Αυτό ξεκίνησε να αντιστρέφεται τα τελευταία χρόνια. Έχουμε όλοι το εθνικό καθήκον, την ευθύνη να το αντιστρέψουμε περαιτέρω για να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε το συνολικό δυναμικό της χώρας μας στο οποίο εκ των πραγμάτων, η Παιδεία παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο, όχι μόνο κοινωνικό, όχι μόνο οικονομικό αλλά και σε ό,τι αφορά την ήπια ισχύ της χώρας μας. Κι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, επειδή ο προϋπολογισμός υπηρετεί όλες αυτές τις προτεραιότητες, σας καλώ να τον υπερψηφίσετε.

Σχόλια (18)

Ο εγκέφαλος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας
|

"Θέτει όρια στη νοημοσύνη". Κατά τον Δρ. Γιώργο Παξινό που χαρτογραφεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο, η κληρονομικότητα και το περιβάλλον διαμορφώνουν το "εγκεφαλικό λογισμικό" που φοράμε. Εμείς απλώς νομίζουμε ότι έχουμε αποφασίσει ελεύθερα ή κατά βούληση.
Η κληρονομικότητα, η καταγωγή, το πόθεν έσχες καθορίζει το βιολογικό ποιόν του καθενός. Το περιβάλλον μας, μεταξύ αυτών και η εκπαίδευση που λαμβάνουμε (οι νέοι περνούν 12+Ν έτη στην εκπαίδευση, Ν=0 ως 12) είναι κυρίως υπεύθυνα για το "εγκεφαλικό λογισμικό" που θέτει όρια στην νοημοσύνη μας.
Εκεί αρχίζει και η "εκπαιδευτική πολιτική" για την διαμόρφωση της νοημοσύνης των πολιτών. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η ελληνική εκπαιδευτική πολιτική είναι επιβλαβής για την ανάπτυξη της νοημοσύνης. Έτσι μας "πουλάνε ότι θέλουν" και εμείς θεωρούμε ότι έχουμε αποφασίσει ελεύθερα ή κατά βούληση.
Συμπερασματικά, τα δημόσια ή ιδιωτικά εκπαιδευτήρια δεν είναι το καθεαυτό πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η "εκπαιδευτική πολιτική" μέσω του αναλυτικού προγράμματος σπουδών που επιβάλλεται, και επηρεάζει τα όρια της νοημοσύνης των εκπαιδευομένων.
Στα πρωτοκλασάτα πανεπιστήμια παγκοσμίως (δημόσια, ιδιωτικά, μεικτά) το αναλυτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται τείνει να διευρύνει τα όρια την νοημοσύνης (=δυνατότητα προσαρμογής στο κάθε περιβάλλον), παρέχοντας πραγματική εκπαίδευση. Στα καθαρά κερδοσκοπικά (for profit) ιδρύματα παρέχεται η ψευδαίσθηση σπουδών μέσω εξαγοράς τίτλων, όπου μοναδικός αυτοσκοπός είναι το επιχειρηματικό κέρδος έναντι εξυπηρετήσεως (4 έως και 6 αστέρων ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ανάλογα τον παρά).
Οι ΄διαθέτοντες κάποια ανεπτυγμένη νοημοσύνη ας κρίνουν ποιο από τα δύο μοντέλα εκπαίδευσης προωθεί η κυβέρνηση δια του υπουργού της για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εν Ελλάδι.
Ως λήμμα αναφέρω την ρήση του υπουργού ότι "μέσω των ιδιωτικών πανεπιστημίων στοχεύουμε στην ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1%".

πολλη αυταρέσκεια
|

στα κενοτόμα ρητορικά τεχνάσματα του μαρουσιού διακρίνω.... από την τελειωμένη βεβαίως βεβαίως
γράψε κι άλλα από τα μπαρουφικα που θα φέρεις πάνω στα κεραμικά βεβαίως βεβαίως.πάμε για νεες πετυχεσιές !

ΔΕΠ
|

@Η εποχή της αυταρέσκειας τελείωσε για την ΝΔ? 15 Δεκ 2023 115 Δεκ 2023 10:22
Το επιχείρημα για την παραβίαση του Συντάγματος είναι ο Στάλιν, η Β. Κορέα και η Χούντα (τη θυμήθηκε κι αυτή ο Κυριάκος ο άριστος). Συνεχίστε, εφόσον κανείς δε βάζει φρένο στο λαϊκισμό και τη χυδαιότητα. Τερματίστε το.

@Να το πείτε στο κόμμα σας, για το ερχόμενο υπουργικό 15 Δεκ
|

Το θέμα είναι καθαρά ιδεολογικό καθώς υπάρχουν πολλά παραδείγματα ιδιωτικων πανεπιστημίων στο εξωτερικό που είναι καλύτερα από τα δημόσια στην Ελλάδα. Επίσης δεν έχω κόμμα.

Επιλεκτική ανακριβής μνήμη ..
|

@Κοντή μνήμη, ιδρύθηκαν το 1983 χωρίς να αναφέρεται στο ιδρυτικό τους η λέξη "κατάρτιση" ή η λέξη "ανωτέρα". Ανήκαν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και δηλώθηκαν επίσημα το 1989 ως ιδρύματα "Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης" στην Ευρώπη με την Ντιρεκτιβα 89/48. Από τότε ουσιαστικά δόθηκε η δυνατότητα στους αποφοίτους η συμμετοχή σε μεταπτυχιακά και αργότερα σε διδακτορικά , στην αρχή στο εξωτερικό και στη συνέχεια δειλά δειλά στο εσωτερικό. Τη δεκαετία του 90 κάποια ΤΕΙ πρόσθεσαν και 8 εξάμηνο σπουδών (4 χρόνια) και άρχισαν να συνδιοργανώνουν με Πανεπιστήμια μεταπτυχιακά μέχρι να οργανώνουν τα ίδια τα ιδρύματα αυτόνομα μεταπτυχιακά. Το κράτος το 2000 αναγνωρίζοντας την παραπάνω εξέλιξη, νομοθετώντας , τα τοποθέτησε στα ΑΕΙ δίνοντας τους τη δυνατότητα διοργάνωσης 3ου κύκλου σπουδών, δηλαδή τα τελευταία 23 χρόνια.
Θέλετε να μας θυμησευε πως δημιουργήθηκαν άλλα ιδρύματα και πως εξελίχθηκαν, π.χ. Παιδαγωγικές Ακαδημίες (σημερινοί δάσκαλοι) ή Ανώτερες βιομηχανικές σχολές; Ή και άλλα ιδρύματα;

Να το πείτε στο κόμμα σας, για το ερχόμενο υπουργικό
|

ΠΡΟΣ: ...@Η εποχή της αυταρέσκειας τελείωσε για την ΝΔ?
Εφόσον συμφωνείτε με το "Τυφλή εμπιστοσύνη ζητάνε μόνον οι τύραννοι", τότε γιατί το κόμμα σας δεν συζητά για τις αρχές του νομοσχεδίου περί ιδιωτικών πανεπιστημίων με την ακαδημαϊκή κοινότητα?
Μόνον, τη μια αραδιάζετε ανιστόρητες αρλούμπες με φαντάσματα, μια με την Β. Κορέα, μια με το σύνταγμα του 1952 ή του 1968, τώρα προτείνεται και τον Στάλιν, άρες μάρες κουταμάρες, για να μην γίνει συζήτηση επί της ουσίας.
Το ζήτημα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν είναι ιδεολογικό, είναι θεσμικό και βαθιά ακαδημαϊκό!
Ο υπουργός σας σήμερα έδειξε ότι είναι αδίστακτος, μιλώντας για το άρθρο 16, παραβλέποντας ότι επί του ιδρυτή της ΝΔ εγκαθιδρύθηκε το ισχύον Σύνταγμα της Ελλάδος (και το άρθρο 16).
Σε αυτούς που ευνόησαν την εγκαθίδρυση της τυραννίας και της χούντας των συνταγματαρχών, με τα Ιουλιανά του 1965, να τους πείτε ότι συμφωνείτε με το "Τυφλή εμπιστοσύνη ζητάνε μόνον οι τύραννοι" όταν θα συζητάνε στο υπουργικό για τα ιδιωτικά ερήμην του άρθρου 16 και των ακαδημαϊκών της χώρας μας.

Η coca-cola πάει μ' όλα
|

@@Η εποχή της αυταρέσκειας τελείωσε για την ΝΔ? 15 Δεκ 2023 10:22
Αλλά ο μαϊντανός πάει, μόνο όταν γίνεται κουβέντα για ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
Με τα υπόλοιπα διαφωνείτε δηλαδή?
ΥΓ. "τύραννοι" δεν ήταν μόνο οι κομμουνιστές ξέρετε. Έχει κι άλλα παραδείγματα πιο σύγχρονα....

@Η εποχή της αυταρέσκειας τελείωσε για την ΝΔ? 15 Δεκ 2023 1
|

Θα συμφωνήσω με το "Τυφλή εμπιστοσύνη ζητάνε μόνον οι τύραννοι.". Θα έχετε ακουστά τον Σταλιν που ζητούσε τυφλή εμπιστοσύνη και όποιος διαφωνούσε πήγαινε στο Ικουρτσκ (αν ήταν τυχερός).

Η εποχή της αυταρέσκειας τελείωσε για την ΝΔ?
|

Μετά τις εθνικές καταστροφές (άνευ προηγουμένου και εν καιρώ ειρήνης), από τα Τέμπη και μετά, η υπεροψία και η αλαζονεία της ΝΔ είναι σε καθημερινή βάση, το σεμνά και ταπεινά το στείλατε περίπατο (όπως ανακοινώνει η "άρτι αφιχθείσα" υφυπουργός σας- μήπως να την στέλνετε και αυτή στον μεγάλο περίπατο?).
Ετοιμάζετε νομοσχέδιο για ιδιωτικό πανεπιστήμιο και αντί να γίνει διαβούλευση του πρώτα για τα ακαδημαϊκά κριτήρια με τους πανεπιστημιακούς στην σύνοδο πρυτάνεων, το δίνετε σε νομικές εταιρείες για παράκαμψη του άρθρου 16, και θα το περάσετε υπουργικό λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων?
Πολύ ψηλά τον αμανέ τον πήρατε. Τυφλή εμπιστοσύνη ζητάνε μόνον οι τύραννοι.

Κοντή μνήμη
|

@Θύμιος14 Δεκ 2023 21:26
@Μάλιστα....14 Δεκ 2023 21:29
Τα ΤΕΙ ιδρύθηκαν το 1983 με τον ν.1404/83 (ΦΕΚ 173/τ.Α./24-11-1983), αποτελώντας εξέλιξη των ΚΑΤΕΕ. Εντελώς ενημερωτικά, τα ΤΕΙ ΔΕΝ ήταν ΑΕΙ δηλαδή όταν ιδρύθηκαν.

Ελπίδα
|

Αυτό με την "περιέργεια" είναι πολύ επαναστατικό σε μια χώρα που για 200 χρόνια κανείς δεν είχε την περιέργεια να μάθει το πώς φτιάχνεται ένα κανονικό κράτος.

Μάλιστα....
|

@Θύμιος, ενημερωθείτε και μην γράφετε ανακρίβειες για τα ΤΕΙ. Ποτέ δεν ήταν τρία χρόνια και ποτέ δεν ανήκαν στην κατάρτιση! Τόσα χρόνια έχουν γραφεί ....άπειρα σχόλια περι του ορθού (τα ΤΕΙ ήταν ΑΕΙ) και κάποιοι εξακολουθούν την ίδια σκοπούμενη πλέον παραπληροφόρηση.....Έλεος!!!

@Θύμιος
|

Αν πάει στα 3 ξαναφτιάχνουμε τα ΚΑΤΕΕ όχι τα ΤΕΙ.
Ή αν είστε ακόμα πιο παλιός, ιδρύουμε ''με βασιλικό διάταγμα «περί εκπαιδεύσεως εις την αρχιτεκτονικήν» το Τεχνικό Σχολείο''

Θύμιος
|

Αν πάει στα 3 χρόνια ξαναφτιάχνουμε ΤΕΙ. Πρέπει να μείνει στα 2. Και μετά εξετάσεις πιστοποίησης.

PISA: τα θέματα τα είδατε;
|

Ξεκάθαρα, τρία θέματα ("Forested Areas", "Car Purchase" & "Spinners") στα οκτώ των Μαθηματικών PISA 2022 που δημοσιεύτηκαν στην σελίδα του PISA είναι παραδείγματα εφαρμογής της Υπολογιστική Σκέψης. Η Υπολογιστική Σκέψη στην Ελλάδα διδάσκεται αποκλειστικά στο μάθημα της Πληροφορικής. Μόνο που το μάθημα της Πληροφορικής είναι μόλις μία ώρα τη βδομάδα σε Δημοτικό και Γυμνάσιο. Τι να πρωτοδιδάξει κανείς σε μία ώρα; Με μια εκδρομή, μια αργία και μια απεργία χάνεται ένας μήνας μάθημα. Σαν να μην έφτανε αυτό, ως γνωστόν, σε πολλές περιπτώσεις το μάθημα της Πληροφορικής ξεκινάει με τις Β' και Γ' φάσεις των αναπληρωτών καθηγητών, δηλαδή Οκτώβριο και Νοέμβριο. Στα ιδιωτικά σχολεία το μάθημα της Πληροφορικής, τουλάχιστον, ξεκινάει από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Άρχισα να αισθάνομαι περίεργα, με την περιέργεια του ΥΠΑΙΘΑ
|

Δηλώνεις ότι:
"Πολιτική μας είναι το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». «Ελεύθερο» γιατί; Γιατί πρέπει να απελευθερωθεί από τα δεσμά της κρατικής γραφειοκρατίας και από τα δεσμά του κρατικού μονοπωλίου."
Από περιέργεια:
-Μήπως είναι ώρα να «ελευθερωθεί» πρώτα το δημόσιο Πανεπιστήμιο από τις αστοχίες του νόμου 4957/2022, με τις δυσλειτουργίες και την αχρείαστη γραφειοκρατία. Μετά την παρέλευση μιας εύλογης χρονικής περιόδου που απέδειξε επανειλημμένα τις αγκυλώσεις του νόμου 4957/2022 είναι ώρα ο Υπουργός, με το επόμενο σχέδιο νόμου, να απαλλάξει το δημόσιο Πανεπιστήμιο από το σύνολο των αστοχιών του νόμου 4957/2022 που σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει επισημάνει.

Ετεοκρής
|

Αναγκαίες τομές για την Πρωτοβάθμια:
Αναθεώρηση στόχων: από την αξιολόγηση του δασκάλου στροφή προς την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της τάξης με ηγέτη τον σύμβουλο εκπαίδευσης
Νέος θεσμός: βοηθός σχολικού συμβούλου - ένας σε κάθε σχολική μονάδα, επίδομα βοηθού
Επιμόρφωση: στοχευμένα σεμινάρια σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα για καινοτόμους διδακτικές μεθόδους επί συγκεκριμένων κεφαλαίων

Επίδομα βιβλιοθήκης και επιμόρφωσης ή κυπριακό μισθολόγιο

Ενήλικας
|

Δεν ανέφερε ο υπουργός όμως πόσα χρόνια θα είναι οι σχολές ανώτερης
επαγγελματικής κατάρτισης. Θα παραμείνουν 2.5 χρόνια ή θα γίνουν 3 χρόνια;
Είχε αναφέρει ότι θα ανήκουν στο επίπεδο 5. Το επίπεδο 5 θα το παίρνουν
μετά από εξετάσεις πιστοποίησης ή όταν τελειώσουν τα μαθήματα και την
πρακτική;

Επίσης, υπάρχει ένα πρόβλημα με τα σημερινά Ι.Ε.Κ. Όταν οι φοιτητές παίρνουν το δίπλωμα, το δίπλωμα ανήκει στοεπίπεδο 5, ανήκοντας στην μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι σχολές υπαξιωματικών και αστυφυλάκων με 3 χρόνια σπουδές, ανήκουν στην ανώτερη τριτοβάθμια εκπαίδευσης.
Το πτυχίο τους να φανταστώ πως ανήκει στο επίπεδο 5. Έτσι δεν είναι;
Στο επίπεδο 6 ανήκει η ανώτατη εκπαίδευση. Το δίπλωμα των Ι.Ε.Κ, αφού ανήκει στο επίπεδο 5, γιατί δεν ανήκει στην ανώτερη τριτοβάθμια εκπαίδευση;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ