Σύνοδος Πρυτάνεων: Ο Κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε επτά θεσμικές αλλαγές στις Πρυτανικές εκλογές, κατάργηση-ίδρυση τμημάτων, ΕΑΠ, Επισκέπτες Καθηγητές, ψηφιοποίηση των ΑΕΙ, τροποποίηση προϋπολογισμών

Επιπλέον χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων στα ΑΕΙ ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας -Σε ιδιαίτερα πολύ καλό κλίμα η συζήτηση Πρυτάνεων- Κ. Πιερρακάκη

15/12/2023

Ενημερώθηκε: 15/12/2023, 19:20

Άκουσε το άρθρο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ 

Σειρά θεσμικών αλλαγών στις Πρυτανικές εκλογές, κατάργηση-ίδρυση τμημάτων, ΕΑΠ, Επισκέπτες Καθηγητές, ψηφιοποίηση των ΑΕΙ, τροποποίηση προϋπολογισμών και επιπλέον χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στη σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων.

Η Σύνοδος,  παρουσία του υπουργού  Κ. Πιερρακάκη, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα πολύ καλό κλίμα.

Ειδικότερα ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τις εξής θεσμικές αλλαγές:

1Η ΑΛΛΑΓΗ

Συμβούλια Διοίκησης

Καταργείται ο δεύτερος γύρος εκλογών (σ.σ. επαναπροκήρυξη από το "μηδέν" των εκλογών) όταν κηρύσσονται άγονες, επειδή είναι αδύνατη η εκλογή των  εξωτερικών μελών, 

και προστίθεται νέα διάταξη η οποία ορίζει ότι η ψήφος του  πρώτου σε αριθμό ψήφων εκλεγμένου εσωτερικού μέλους, μετράει ως διπλή για την ανάδειξη των εξωτερικών μελών. 

2Η ΑΛΛΑΓΗ

Κατάργηση -Ίδρυση νέων τμημάτων

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την ίδρυση και κατάργηση τμημάτων, όπως ισχύει σήμερα.

Οι νέες διατάξεις που θα φέρει στη Βουλή θα ορίζουν ότι:

Το Πανεπιστήμιο όταν θα θελήσει να ιδρύσει από το "μηδέν" ένα τμήμα ή να καταργήσει ένα που ήδη λειτουργεί θα ακολουθεί την εξής διαδικασία:

  • Καταθέτει το φάκελο στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ζητώντας Γνωμοδότηση
  • Εφόσον η Γνωμοδότηση της ΕΘΑΑΕ είναι θετική το Πανεπιστήμιο προχωρά στην υλοποίηση της απόφασης, κατάργησης ή ίδρυσης τμήματος, χωρίς να ερωτηθεί ή να εμπλακεί το υπουργείο Παιδείας.

 Ωστόσο ο υπουργός Παιδείας διατηρεί το δικαίωμα να θέτει ερώτημα στην ΕΘΑΑΕ για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη.

3Η ΑΛΛΑΓΗ

Προϋπολογισμοί

Ο Κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε επίσης την κατάργηση της διάταξης η οποία ορίζει για να τροποποιήσει ένα Πανεπιστήμιο τον προϋπολογισμό του, χρειάζεται απόφαση υπουργού.

Έτσι πλέον τα αρμόδια  όργανα των Πανεπιστημίων θα τροποποιούν τον προϋπολογισμό χωρίς να περιμένουν (εβδομάδες και μήνες πολλές φορές) ο εκάστοτε υπουργός να υπογράψει τη σχετική απόφαση. 

4Η ΑΛΛΑΓΗ

Καταργείται το ταβάνι αμοιβών

Με νέα διάταξη θα καταργηθεί το ταβάνι αμοιβών στα εθνικά συνχρηματοδοτούμενα Προγράμματα

5Η ΑΛΛΑΓΗ

Σχέδιο Νόμου για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι άμεσα , εντός τους επόμενου τριμήνου θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του Σχεδίου Νόμου για την αυτονομία  του  Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου 

6Η ΑΛΛΑΓΗ

Ψηφιακά όλα τα Πανεπιστήμια

Ο Κ. Πιερρακάκης δήλωσε πως το επόμενο διάστημα θα γίνονται  ψηφιακά όλες οι διαδικασίες  στα Πανεπιστήμια

7Η ΑΛΛΑΓΗ

Συνεργαζόμενοι καθηγητές

Ο υπουργός δεσμεύθηκε να διευρύνει το θεσμό των συνεργαζόμενων καθηγητών, με κονδύλια μέσω ΕΛΚΕ. Για το θέμα ο Κ. Πιερρακάκης ζήτησε εισήγηση απο τη Σύνοδο Πρυτάνεων.

Χρηματοδότηση

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την αύξηση της   τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ  κατά 11 εκ ευρώ.

Επίσης, όπως είπε, Θα χρηματοδοτηθούν τα Πανεπιστήμια 

  • με 130 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, κυρίως για ερευνητικό εξοπλισμό
  • με 60 εκατομμύρια ευρώ για τη διεθνοποίηση των Μεταπτυχιακών και Προπτυχιακών Προγραμμάτων.
  • με 90 εκατομμύρια ευρών για συμπράξεις αριστείας
  • με έκτακτη επιχορήγηση 16,1 εκ ευρώ.

Ο υπουργός Παιδείας αμέσως μετά τη Σύνοδο Πρυτάνεων δήλωσε τα εξής:

  • Στο επίκεντρο της συζήτησής μας βρέθηκαν οι θεσμικές αλλαγές και οι απλουστεύσεις διαδικασιών που δρομολογεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ευελιξίας των πανεπιστημίων, αλλά και προτάσεις σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Με την αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την πρόβλεψη επιπλέον πόρων για τη διεθνοποίηση των ιδρυμάτων,άλλα και με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που καθιερώνουμε, εξασφαλίζουμε την οικονομική υποστήριξη της λειτουργίας και της ανάπτυξης των ΑΕΙ.
  • Με τον νέο νόμο, εισάγουμε μεταρρυθμίσεις για την απλούστευση και την ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών στα Πανεπιστήμια. Στόχος μας είναι να πετύχουμε άμεσα την απογραφειοκρατικοποίηση και την αποδέσμευση των ιδρυμάτων από αγκυλώσεις και περιττά διοικητικά βάρη.
  • Ενισχύουμε περαιτέρω το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων σύμφωνα με όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αναβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό έμπρακτα τον ρόλο των ίδιων των ιδρυμάτων και της ΕΘΑΑΕ στην ίδρυση και την κατάργηση τμημάτων.
  • Παραμένουμε προσηλωμένοι στη στενή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, με στόχο τη χάραξη μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής στρατηγικής. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι προτεραιότητα και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σχόλια (9)

@Αντωνης, μέλος δεπ
|

Ειστε σίγουρα μέλος ΔΕΠ?????

Νοηματικά και εκφραστικά το κείμενό σας πάσχει. Δε μου φαίνεται,επίσης, να το 'χετε και πολύ με το συντακτικό, και τη γραμματική....Στίξη δε, παντελώς ανύπαρκτη....

Οκ,.μπορεί να είστε των θετικών η εφαρμοσμένων επιστημών. Τη γλώσσα, όμως, ως ακαδημαϊκός, οφείλετε να τη χειρίζεστε τουλάχιστον αξιοπρεπώς, εάν όχι άψογα!!

@Ενήλικας18 Δεκ 2023 02:06
|

Αγαπητέ μου, το κύριε δε χρειάζεται.
Εϊμαι κατά των ιδιωτικών πανεπιστημιων διότι εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Μειώνουν την ευκαιρία που δίνεται μέσω των δημόσιων ΑΕΙ σε νέους και νέες από κατώτερα στρώματα να μορφωθούν και να γίνουν επιστήμονες. Είμαι κατά της ιδιωτικής εκπαίδευσης και θεωρώ ότι και η παιδεια και η υγεία θα έπρεπε να είναι δημόσια αγαθά που προσφέρονται άπλετα σε όλους. Το σχολείο είναι διαφορετικό από το πανεπιστήμιο. Δεν σε κατατάσσει σε επάγγελμα.
Γνωρίζω επίσης ΄ότι με εξαίρεση τις ΗΠΑ και εν μέρει το Ηνωμένο Βασίλειο ότι τα καλά πανεπιστήμια παγκοσμίως είναι τα κρατικά.
όπως μάλλον θα έχετε διαβάσει γιατί γράφω συχνά εδώ, δεν είμαι γενικά υπέρ του φτιάχνω τμήμα σε κάθε ραχούλα. Θεωρώ ότι τα ελληνικά ΑΕΙ πρέπει να μαζευτούν, πολλά μικρά περιφερειακά τμήματα ιδίως αυτά που είναι απομονωμένα θα πρέπει να κλείσουν ή να μεταφερθούν. Πιστεύω επίσης ότι τα τμήματα θα πρέπει να θεραπεύουν μεγάλα επιστημονικά πεδία και να μην είναι εξειδικευμένα. Οικονομία, διοίκηση, φυσική, χημεία, μαθηματικά κλπ.
Σας ευχαριστώ
Αντώνης

Ενήλικας
|

Κύριε Αντώνη, μέλος ΔΕΠ, για ποιο λόγο
διαφωνείτε στην ίδρυση ιδιωτικών
πανεπιστημίων; ιδιωτικά σχολεία και
ιεκ γιατί εχουμε; ιδιωτικά πανεπιστήμια
στο εξωτερικό γιατί να υπάρχουν και στην
Ελλάδα όχι;

5
|

"να κάνει τα εσωτερικά μέλη επτά"

Να εκλέγονται τα εξωτερικά μέλη απο τα ΔΕΠ. Απαράδεκτο να στήνουν οι εσωτερικοί τους εξωτερικούς (εκεί κολλάει το τωρινό σύστημα, οχι στην εκλογή πρυτανη). Εσωτερικά και εξωτερικα έχουν μονό αριθμό και βγάζουν πρύτανη.

Επιστημονικά κριτήρια μόνον
|

Το τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας πρέπει να επιστρέψει άμεσα στην Καρδίτσα όπου εδρεύει και το συγγενές Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ο επιστημονικός κατακερματισμός είναι αντιεπιστημονικός και αντιπαραγωγικός.

Χρήστος, μέλος ΔΕΠ
|

Απαράδεκτη και αντισυνταγματική η διπλή ψήφος του πρώτου σε ψήφους εσωτερικού μέλους των Συμβουλίων. Τοτε θα γεμίσουν τα ΑΕΙ με πρυτάνεις μόνο από τις μεγάλες Σχολές (Ιατρικές κ.α.). Το πιο απλό να κάνει τα εσωτερικά μέλη επτά!

τρικαλα
|

Χωρίς ρεύμα ακόμα το ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα. Το 1ο ΤΕΦΑΑ σε δεικτες αριστειας της χωρας, ηταν το μονο χωρις αθλητικες εγκαταστάσεις.... μετα τον Ντανιελ εμεινε άστεγο.

Αντωνης, μέλος δεπ
|

Σωστή κίνηση με τα συμβουλία διοίκησης. Αληθεί ένα σοβαρό κενό του νόμου κεραμέος και μάλιστα με έναν απλό τρόπο. Επίσης με την επιλογή της ψήφου που μετράει για δύο για τον πρώτο σε προτιμήσεις υποψήφιο, ουσιαστικά ο υπουργός κατευθύνει στο πρόσωπο του και την εκλογή πρύτανη. Αυτός ο οποίος ειναι πρώτος είναι περισσότερο πιθανό να γίνει πρύτανης. Πρόκειται για μία σωστή λογική καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο συμβούλιο διοίκησης μπορεί να εκλεγεί μέλος δεπ ακόμα και με μηδέν πρώτες ψήφους.
Τη ρύθμιση για την ίδρυση και κατάργηση τμημάτων θα πρέπει να τη δούμε προσεκτικά. Η αναδιάρθρωση και ο εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη όφειλε να είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Πρώτα έπρεπε να γίνει ένα διάρθρωση και μετά ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Προσωπικά είμαι αντίθετος στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων οποιαδήποτε μορφή. Όμως καιι οι συνάδελφοι οι οποίοι είναι υπέρ, παραδέχονται ότι ιδιωτικά πανεπιστήμια χωρίς αναδιάρθρωση του χάρτη σημαίνει κατασπατάληση πόρων και τεράστια πίεση στα καλά και υγιή τμήματα των πανεπιστημίων.

ταβάνι αμοιβών
|

ένας λειτουργός δεν μπορεί να έχει πλαφόν στις αμοιβές του. Μία γνωμοδότηση άλλωστε υπερισχύει του συντάγματος

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ