Μη Κερδοσκοπικά-Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Τα πτυχία θα έχουν την ίδια ισχύ με τους τίτλους σπουδών των δημοσίων Πανεπιστημίων

Θα τα "εγκαινιάσουν" οι μαθητές που φοιτούν σήμερα στη Β' Λυκείου- Θα παρέχουν πλήρη επαγγελματικά και ακαδημαϊκά προσόντα-Θα χορηγείται πτυχίο το "μητρικού" Πανεπιστημίου του εξωτερικού

29/12/2023

Άκουσε το άρθρο

Τα πτυχία στους αποφοίτους των Μη Κερδοσκοπκών-Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα, θα  τα χορηγεί  το  "μητρικό" Πανεπιστηήμιο, και:

α. θα έχουν την ίδια ισχύ με τα πτυχία των ελληνικών δημοσίων Πανεπιστημίων, και ,

β. Θα παρέχουν πλήρη επαγγελματικά και ακαδημαϊκά προσόντα, αυτά που ισχύουν και για τους πτυχιούχους των ελληνικών δημοσίων Πανεπιστημίων.

Πως θα γίνεται η εγγραφή  

Οι προϋποθέσεις εγγραφής των ενδιαφερομένων  στο Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο, θα ορίζονται από τον Κανονισμό Σπουδών του κάθε Ιδρύματος , αλλά:

α. Θα  αποτελούν (οι προϋποθέσεις εγγραφής)  μέρος του φακέλου που θα κατατίθεται στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

β. Θα αποτελούν  κριτήριο για την αδειοδότηση.

Εάν στο φάκελο  που θα κατατεθεί για αδειοδότηση στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) το κριτήριο εγγραφών για τη Ιατρική ή Νομική είναι ο βαθμός 15   τότε  υπάρχει θέμα ως προς το επίπεδο των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και άρα ως προς το ενδεχόμενο χορήγησης ή μη  άδειας λειτουργίας του συγκεκριμένου τμήματος.

Πάντως για  ένα συγκεκριμένο τμήμα το  Μη Κερδοσκοπικό-Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο θα έχει τη δυαντότητα να θέσει όριο βαθμολογιών σε συγκεκριμένα μαθήματα και όχι βαθμό Απολυτηρίου .

Πάντως η πρακτική λέει ότι κανένα ξένο Πανεπιστήμιο δεν θα θελήσει να ρίξει τη φήμη του, κάνοντας εγγραφές με χαμηλόβαθμα απολυτήρια σε υψηλόβαθμες σχολές, όπως είναι οι Ιατρικές, οι Νομικές και ο Πολυτεχνικές.

Κατά συνέπεια εκτιμάται ότι για να εγγραφεί  κάποιος σε  υψηλόβαθμη  σχολή,   το ξένο Πανεπιστήμια που θα έρθει  να εγκατασταθεί στην Ελλάδα   κάποιος θα θέσει  κατώτατο όριο βαθμολογίας κοντά στη χαμηλότερη βάση από όλες για παράδειγμα τις Ιατρικές Σχολές.

Ποιοι μαθητές θα "εγκαινιάσουν" τα  Μη Κερδοσκοπικά-Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Τα πρώτα Μη Κερδοσκοπικά-Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους  το μεθεπόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2025-26. Άρα  τα Μη Κερδοσκοπικά-Μη Κρατικά Πανεπιστήμια θα τα "εγκαινιάσουν" οι μαθητές που φοιτούν σήμερα στη Β' Λυκείου, ενώ θα έχουν την  ίδια δυνατότητα   και οι απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών.

Τα κριτήρια αδειοδότησης  

Τα κριτήρια αδειοδότησης , σύμφωνα με τον υπουργό Κ. Πιερρακάκη, θα είναι τα πιο αυστηρά της Ευρώπης.

  • Κατ΄αρχήν Θα αποκλείονται  αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες ίδρυσης Μη κρατικών Πανεπιστημίων, χωρίς της αρωγή ξένου ΑΕΙ.
  • Θα δίνεται   η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Παραρτημάτων   στην Ελλάδα, από ξένα Πανεπιστήμια, είτε ως συνεργαζόμενα με ελληνικούς  ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς.
  • Θα χρειάζονται τουλάχιστον τρεις σχολές για να εξεταστεί ο φάκελός τους. 
  •   
  • Ο ελάχιστος αριθμός των καθηγητών θα είναι 30   με διδακτορικό, 
  • Θα απαιτούνται εγγυητικές επιστολές οι οποίες αθροιστικά θα φθάνουν τα δύο εκατομμύρια ευρώ
  • Την ευθύνη εξέτασης των φακέλων τόσο στην κτιριακή υποδομή όσο και στο πρόγραμμα σπουδών αλλά και στην επάρκεια των καθηγητών θα έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.
  •  Θα τεθούν συγκεκριμένες διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού
  •  Προϋπόθεση αδειοδότησης θα είναι η  επάρκεια των υποδομών τόσο για τη βασική λειτουργία (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη) όσο και για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις κ,λπ.).
  •  Θα εξετάζεται η  αναπτυξιακή στρατηγική του και θα αξιολογείται   η βιωσιμότητα και η προοπτική του Μη Κρατικού Πανεπιστημίου.

Πότε θα ψηφιστεί ο νέος νόμος

Το Σχέδιο Νόμου το οποίο αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στο Γενάρη. Εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί στη Βουλή το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

 Τι θα γίνει με τα Κολλέγια

Το καθεστώς λειτουργίας των Κολλεγίων δεν θα αλλάξει τα οποία θα εξακολουθούν να χορηγούν στους αποφοίτους πτυχία , η επαγγελματική ισοδυναμία των οποίων θα δίνεται από το υπουργείο Παιδείας.

Ωστόσο εάν κάποιο  από τα Κολλέγια έχει τις προϋποθέσεις που θα θέσει ο νέος νόμος, μπορεί  να διεκδικήσει άδεια λειτουργίας Μη Κρατικού-Μη Κερδοσκοπικού πανεπιστημίου.
 

Σχόλια (37)

Απορία
|

Θα χορηγείται πτυχίο το "μητρικού" Πανεπιστημίου του εξωτερικού!!!Ναι αλλά στα μητρικά απο ΗΠΑ τα πτυχία μηχανικών είναι 4 έτη κι εδώ 5 έτη, πως θα λυθεί αυτό;

απλή λογική
|

Αν συγκρίνω ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια με τα δημόσια και την ψαλίδα που υπάρχει σε εγκαταστάσεις και υπηρεσίας καταλαβαίνω ότι σύντομα θα δούμε πρώτη επιλογή να αποτελεί το ιδιωτικό πανεπιστήμιο...ακόμα και με τραπεζικό δανεισμό!!

Νικόλαος Παντ.
|

Μα δεν άλλαξε το Σύνταγμα Το σέβεστε ?

Μάριος
|

Διαβάζοντας τα σχόλια, βλέπω ότι το ενδιαφέρον των περισσότερων είναι το επονομαζόμενο FOMO (fear of missing out) και εκφράζεται με τα συνήθη: μόρια, κανόνες, "αδικίες", "να ψοφήσει η κατσίκα του αλλουνού", κτλ. Δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλείται κάποιος όταν δεν αλλάζει τίποτα για τα δημόσια πανεπιστ΄ήμια ούτε στον τρόπο εισαγωγής σε αυτά. Το πρόβλημα είναι μην πάρει άλλος περισσότερα "προσόντα" ή "μόρια"; Όπως το έλεγε ένας φίλος: στην Ελλάδα πολλοί είναι μοριο-junkies.

Μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα Κυριάκο
|

Πως θα σας φαινόταν ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στη Ρόδο ή τη Χίο ή τη Σάμο ή τη Μυτιλήνη με σπουδές γύρω από το Ισλάμ; Θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η απάντηση της κυβέρνησης...

@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 29 Δεκ 2023 15:32
|

Το κέρδος είναι από τα δίδακτρα. Το μοντέλο υπάρχει εδώ και αιώνες. Τι δεν καταλαβαίνετε;

Μάλιστα...
|

Κάποιοι άκουσαν μη κρατικά και νιώθουν ότι....ανακάλυψαν τον τροχό....Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση λειτουργούν ιδιωτικά και ως μη κερδοσκοπικού σκοπού και είναι τα καλύτερα σε σχέση με τα άλλα του ιδιωτικού που είναι κερδοσκοπικά. Τα σοβαρά Πανεπιστήμια διαφυλάτουν το κύρος τους και δεν γράφουν ..ότι να ναι γιατί μπορούν, τόσο απλά!

Θα είναι πιο large πιστεύω
|

@δωρος 29 Δεκ 2023 12:09
17??? Πολύ "σφιχτό" σας βρίσκω.... Ξέρετε πόσοι θα μείνουν εκτός με 17?

Στ. Λαρίσης
|

@John
Όπως τα λέτε είναι. Κι αν δεν είναι οι Τούρκοι σε ένα από τα πρώτα "σχήματα", πιστεύω ότι θα είναι στα δεύτερα και στα τρίτα, αφού ως γνωστόν επενδύσεις-χρήμα-κέρδος δεν κοιτάζουν σύνορα. Και Κινέζοι θα είναι άλλωστε και Σαουδάραβες επίσης. Μήπως δεν έχουν ήδη αεροδρόμια, λιμάνια και real estate? Ευτυχώς όμως εμείς έχουμε ικανό κι άξιο κυβερνήτη-τιμονιέρη-καπετάνιο, ισχυρό κράτος, αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και δικλίδες-τρικλίδες ασφαλείας.... και θα πάει κι αυτό τρένο....

"Κι εσύ θα φύγεις"
|

@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 29 Δεκ 2023 15:32
"Στην Ευρωπαικη Ενωση υπαρχουν μονο κρατικα ( 98% ) και ιδιωτικά ( 2% ) πανεπιστημια".
Ωχωχωχ! Φοβάμαι ότι θα εμφανιστεί κάποιος @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ίσως και ΔΕΠ σε κεντρικό ΑΕΙ) και θα σας αποστομώσει με τα στοιχεία που θα συλλέξει από τη Wiki....
Για το τί και πώς θα έρθει πάντως, δεν έχω ιδιαίτερη ανησυχία. Για το πώς θα φύγει έχω.

Κι εσύ θα φύγεις
και θα περάσεις
και θα ξεχάσεις
κι εγώ θα μείνω
να αργοσβήνω
σε μια γωνιά

Ένα ρολόι σταματημένο
ένα καράβι ναυαγισμένο
ένα σπουργίτι κυνηγημένο
απ’ το χιονιά

Ιωάννης
|

Θα είναι μη κερδοσκοπικό, δηλαδή οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών θα παλεύουν για να φέρουν το μαγαζί "μία η άλλη" κάθε χρόνο. Όμως το κράτος θα τους λέει πόσους "ΔΕΠ" θα έχουν, πόσες "σχολές" θα έχουν, πως θα μπαίνουν οι εισακτέοι, πως θα λειτουργεί το μαγαζί. Αλήθεια, ξέρετε πολλά κορόιδα που θα επενδύσουν τα λεφτάκια τους για να τους ρυθμίζει το κράτος την παραμικρή λεπτομέρεια; Μήπως δε θα συμβεί αυτό αλλά το ακριβώς αντίθετο;

Πως;
|

@Πως; 29 Δεκ 2023 14:3129 Δεκ 2023 16:17
Πως ακριβώς θα συμβεί αυτό; Αν το κράτος επιβάλει πως θα μπαίνουν οι πελάτες και πως θα προσλαμβάνονται οι "ΔΕΠ" τότε ο ιδιώτης τι ακριβώς θα κάνει; Μόνο θα πλερώνει;

Κόφτης
|

@Κόφτης@29 Δεκ 2023 16:52
Αυτός που πληρώνει θα πάρει ίδιο πτυχίο με αυτόν που έχει ν+2. Σκέψου γιατί δεν χρειάζεται το ν+2 αυτός που πληρώνει. Θα τα καταφέρεις;

ΕΒΕ
|

Θα ήθελα να δω που θα κυμανθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) για την εισαγωγή στα Μη Κερδοσκοπικά-Μη Κρατικά Πανεπιστήμια.

Η Κεραμέως όταν ήταν Υπ. Παιδείας είχε πει ότι η ΕΒΕ υπάρχει για να μην εγκλωβίζονται οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια
(δηλαδή φοιτούν σε μια σχολή από την οποία δεν μπορούν να αποφοιτήσουν λόγω χαμηλών βαθμολογιών στο λύκειο, χαμηλού επιπέδου υπόβαθρο γνώσεων)

ΓΚ
|

ΕΔ για τις σχολές μηχανικών, λογικά με το μετρό της Θεσσαλονίκης.
Μακάρι όλα τα μακάρι πραγματικά..

John
|

Μπράβο @Pery, τα πολλά τα λόγια είναι φτώχια και αφού είστε σίγουροι για αυτό να …. ετοιμάσουμε τα παιδία μας για τα ….. ιδιωτικά. Θέλω όμως ένα από τα πρώτα να το φτιάξουν οι Τούρκοι μέσω κάποιου σχήματος και να δω τότε τι θα γίνει.

Επαγγελματικά Δικαιώματα
|

Οι απόφοιτοι των πρώην ΤΕΙ και νυν πανεπιστημίων εδώ και δεκαετίες παλεύουν για επαγγελματικά δικαιώματα. Πώς θα δοθούν αυτόματα τώρα; Δεν ισχύουν όλες οι απαιτήσεις των προηγούμενων ετών (πιστοποιήσεις προγραμμάτων, μελέτες σκοπιμότητας βιωσιμότητας, εσωτερική εξωτερική αξιολόγηση, αιτήσεις σε υπουργεία, επιμελητήρια, ύπαρξη αποφοίτων κλπ); Όλα αυτά χρειάζονται δεκαετίες....

so simple ...
|

Ας πάρουμε ένα "ακραίο" παράδειγμα, αυτό της Ιατρικής, που περιμένουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να ιδρύσουν.
Η μικρότερη βάση είναι περίπου 18200 μόρια, που σημαίνει ότι ακόμα και με το κριτήριο των πανελλαδικών εξετάσεων για εισαγωγή, μία βάση στα 18000 μόρια (λέω εγώ τώρα) για τα ιδιωτικά, θα μαζέψει ένα σωρό ενδιαφερόμενους, που διαφορετικά θα πήγαιναν σε βιολογικά, φαρμακευτικές, εξωτερικό, κλπ.
Με δίδακτρα στις 15000 ευρώ (το ΑΠΘ έχει 12000 στο αγγλόφωνο, η Κύπρος 20000) λέτε ότι δε θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι και καλής μάλιστα ποιότητας να φοιτήσουν; Και χωρίς καταλήψεις, απεργίες, και ένα σωρό άλλα στραβά των κρατικών;
Τα κριτήρια που τίθενται ωστόσο είναι αστεία (30 μέλη ΔΕΠ για 3 Σχολές;;), αλλά δείτε τι γίνεται με τα πτυχία Κολεγίων που υπόσχονται χωρίς να παρέχουν επαγγελματικά δικαιώματα και οι απόφοιτοι τρέχουν στα δικαστήρια κλαίγοντας τα λεφτά που έχουν δώσει.
Είναι επίσης άδικο να δωθούν άμεσα επαγγελματικά δικαιώματα, εκεί που οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ καθώς και οι απόφοιτοι των νέων τμημάτων που έγιναν επί Γαβρόγλου, ακόμα περιμένουν.
Είναι επίσης απορίας άξιο, πως σοβαρά χρόνια ζητήματα στα Πανεπιστήμια που περιμένουν να επιλυθούν, να διευθετηθούν μέσα σε λίγους μήνες στα μη-κρατικά Πανεπιστήμια.

Το ένα είναι manual.... το άλλο είναι auto
|

@πτυχίο "μητρικού"
Το πτυχίο κολλεγίου, πρέπει ν' αναγνωριστεί πρώτα από το ΔΟΑΤΑΠ, ως ισότιμο επαγγελματικά και ακαδημαϊκά με το αντίστοιχο πτυχίο του δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου. Το πτυχίο μη κρατικού, θ' αναγνωρίζεται "αυτοματίκ" ως ισότιμο. Σήμερα το παίρνεις, σήμερα το κρεμάς στον τοίχο σου, σήμερα είσαι γιατρός, δικηγόρος, μηχανικός του πολυτεχνείου κλπ. Πού καιρός για χάσιμο?...

Κόφτης@
|

Όταν το πληρώνεις εσύ σπούδασε οσαν χρόνια θες..όταν στο πληρώνω εγώ ν+2 που και αυτό στην πράξη δεν ισχύει αλλά...λέμε τώρα

Άννα
|

Ίδια ισχύ με ποια δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα;; Ομώνυμα δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα δεν έχουν την ίδια ισχύ ούτε τα ίδια επαγγελματικά ή ακαδημαϊκά δικαιώματα μεταξύ τους... λ.χ. ΗΜΜΥ ΕΜΠ με ΗΜΜΥ ΠΑΔΑ

@Πως; 29 Δεκ 2023 14:31
|

Όχι, 'εχουν πει πως θα ακολουθούνται αξιοκρατικές διαδικασίες, όπως συμβαίνει δηλαδή σήμερα στα δημόσια πανεπιστήμια.

Ερώτηση
|

1. Αφού κ τα κολέγια είναι συνεργαζόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα με κάποιο (κάπου στο εξωτερικό) πανεπιστημιακό ίδρυμα τα πτυχία των οποίων τα εξίσωσε η κ. Κεραμεως με τους δικούς μας Πανεπιστημιακούς τίτλους ποιος ο λόγος ύπαρξης των ιδιωτικών Πανεπιστημίων (λεγε με μη κρατικό - μη κερδοσκοπικό).
2. Θα δίνουν Πανελλήνιες οι υποψήφιοι φοιτητές σε αυτά; Και αν όχι δεν δημιουργείται ανισότητα ανάμεσα στους μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες κ "ματωνουν" για να εισαχθούν σε ένα Δημόσιο ΑΕΙ;
3. Θα εφαρμοστεί η ΕΒΕ για αυτά τα Πανεπιστήμια όπως στα Δημόσια Ελληνικά
4. Η Ευρώπη έχει παράδοση στα Δημόσια Πανεπιστήμια. Υπάρχουν ελάχιστα ιδιωτικά τα οποία δεν θεωρούνται ίδιας ποιότητας με τα δημόσια. Αυτό.

pan
|

Μια ερωτηση:
Στην Αμερικη τα μη κερδοσκοπικα ( που ειναι τα μεγαλα και λειτουργουν οπως τα κρατικα στην Ελλαδα, π.χ. MIT, PENN, ,κ.α.) εχουν 5 χρονια σπουδων για μηχανικους ( μαζι με το master ). Τα χαμηλου επιπεδου που ειναι ιδιωτικα εχουν 3 χρονια σουδων
Πως θα γινει η αντιστοιχιση με τους μηχανικους που βγαινουν στην ελλαδα και ειναι 5 χρονων σπουδες;
Στην Αγγλια εχουν 3 χρονια σπο

Βασίλης
|

Μη κερδοσκοπικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σημαίνει χωρίς δίδακτρα; Ή μήπως θα υπάρχουν δίδακτρα μόνο για να βγαίνουν τα λειτουργικά έξοδα; Τι μας κρύβουν; Θα επιδοτούνται από το κράτος μήπως;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
|

Δεν μπορω να κατσλάβω πως ενα μη κερδοσκοπικο Πανεπιστημιο του εξωτερικου θα κανει επενδυση στην Ελλαδα και να μην αποκομιζει κερδος. Αυτο δειχνει οτι κανενα σοβαρο μη κερδοσκοπικο πανεπιστημιο Αμερικης και Αγγλιας θα ερθει.
Στην Ευρωπαικη Ενωση υπαρχουν μονο κρατικα ( 98% ) και ιδιωτικά ( 2% ) πανεπιστημια.
Θα ερθουν μονο ιδιωτικα ( π.χ της Κυπρου ) που θα βαπτιστουν στην Ελλαδα μη κερδοσκοπικα.

Κόφτης
|

Θα υπάρχει κόφτης στα ν+2 χρόνια όπως στα δημόσια; Αλλά τι λέω; Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. Ο ρυθμός αποφοίτησης θα είναι 100%. Πραγματικά θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές ....

ΔΜ
|

Επιτέλους....

Παρα-δες πολύ αυστηρά κριτήρια!
|

Πλαφόν βαθμολογίας, λέει, ειδικά σε ορισμένες μόνο τύπου σπουδές υψηλής ζήτησης (για τις άλλες δεν λέει...) από το σχολείο, που παίρνουν πλέον τα 18-19-20 τόσοι πολλοί μαθητές "άνετα"...

Γελάει μέχρι και ο καλικαντζαρος στα βάθη της γης, που ακόμα ροκαναει!...

Πως;
|

Μοναδική απαίτηση για τα μέλη "ΔΕΠ" των ιδιωτικών μαγαζιών είναι η κατοχή διδακτορικού; θα είναι ανοιχτή η διαδικασία, όπως στα δημόσια, ή θα πηγαίνεις με ραβασάκι από το βουλευτή/υπουργό για να πάρεις τη θεση;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ