Οι μαθητές Λυκείου προάγονται στην επόμενη τάξη με κάτω από τη βάση σχεδόν σε όλα τα βασικά μαθήματα

Πρόκειται για απαξίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των βασικών μαθημάτων, στηριγμένη στο πολυδιαφημιζόμενο «αναβαθμισμένο απολυτήριο ΓΕΛ»

30/12/2023

Άκουσε το άρθρο

Σε καμία νομοθετική αλλαγή δεν προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να αποτρέψει την προαγωγή μαθητών Λυκείου στην επόμενη τάξη και στην απόκτηση απολυτηρίου με βαθμούς κάτω από τη βάση  σχεδόν σε όλα τα βασικά μαθήματα.

Πρόκειται για  απαξίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των βασικών μαθημάτων, στηριγμένη στο   πολυδιαφημιζόμενο  «αναβαθμισμένο  απολυτήριο  ΓΕΛ».

Αυτό το φαινόμενο διαπιστώθηκε το έτος 2022 με την εφαρμογή των τροποποιητικών διατάξεων του 2019 της  πρώην υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Τα σχολικά έτη της καραντίνας 2019-20 και 2020-21, επειδή δεν έγιναν οι γραπτές εξετάσεις και η προαγωγή των μαθητών έγινε με τις προφορικές βαθμολογίες το φαινόμενο αυτό δεν είχε εντοπιστεί.

Ωστόσο, από το σχολικό έτος 2021-22, με τη διεξαγωγή των εξετάσεων, οι προφορικοί βαθμοί "παρασύρθηκαν"   προ τα κάτω  από τις  βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών στις εξετάσεις, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί το μεγάλο πρόβλημα με την προαγωγή και απόλυση των μαθητών στα Λύκεια.

Ετσι και κατά το τρέχον σχολικό έτος θα δούμε φαινόμενα προαγωγής μαθητών , όπως τα ακόλουθα ενδεικτικά παραδείγματα:

Μαθητής της Γ Λυκείου απολύεται και λαμβάνει Απολυτήριο με βαθμό 11,7 έχοντας τις ακόλουθες βαθμολογίες:

Εαν κάποιος μαθητής έχει 08 σε κάθε ένα από τα: άλγεβρα, γεωμετρία, φυσική, χημεία, βιολογία, αρχαία, λογοτεχνία κι έκθεση, καθώς επίσης 12 σε γυμναστική, αγγλικά και θρησκευτικά,
βγάζει μέσο όρο 10 και περνά στην επόμενη τάξη.  

Με 12 μαθήματα με βαθμούς από 5,  έως 9 και 8 μαθήματα από 10 έως 12, 3 και ένα 18άρι στη Φυσική Αγωγής μαθητής της Α Λυκείου προάγεται με βαθμό 10.

Με 7 μαθήματα από 5,5 έως 8,4  ο μαθητής προάγεται  με βαθμό 11,8

Σχόλια (36)

Φιλόλογος απών
|

@Πλατάρος Γιάννης 03 Ιαν 2024 11:12
Καλέ μου Πλατάρο, προσπάθησε μια φορά να απαντήσεις επί του συγκεκριμένου, χωρίς να το ρίχνεις σε σοφιστείες που βεβαίως καταδεικνύουν την αδυναμία απάντησης και πολύ περισσότερο άρθρωσης μιας συγνώμης για τα προφανή σου λάθη.
Γενικότερα βέβαια δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί τα περισσότερα επικριτικά μου σχόλια απευθύνονται σε σένα, αφού δεν παύεις να αυτοπροβάλλεσαι ως αυθεντία επί παντός του επιστητού - πράγμα που ουδείς άλλος εδώ μέσα πράττει - και κυρίως δεν παύεις να δείχνεις ασέβεια στην αντιληπτική ικανότητα των άλλων, όσων δε συμφωνούν με τα αδιανόητα σοφίσματα που κάθε τόσο ξεφουρνίζεις. Όσο λοιπόν το κάνεις αυτό, προφανώς θα πρέπει να είσαι έτοιμος και για τον αντίλογο. Αν αυτό το ερμηνεύεις ως εμπάθεια, μου είναι αδιάφορο. Εγώ πάντως ιδεοληπτικές φιλοκυβερνητικές ακρότητες ή γλωσσικά παραστρατήματα (που αποκαλύπτουν άγνοια και ασέβεια στη γλώσσα μας) δεν μπορώ να τα προσπεράσω αδιάφορα και θα συνεχίσω να τα επισημαίνω.

ΧΨ@Πλαταρος Γιαννης
|

Ο ισχυρισμός: 'Κάνεις δεν τα ξέρει'
δεν αποδεικνύεται με το επιχείρημα :
'Το κάνεις συμπεριλαμβάνει και μένα'
Γιατί για να αποδειχθεί ο ισχυρισμός προϋποθέτει την αλήθεια της πρότασης:
'Αφού δεν το ξέρω εγώ, δεν το ξέρει κανενας'

Πλατάρος Γιάννης
|

@χψ.
Το "κανείς δεν τα ξέρει" συμπεριλαμβάνει και μένα. Η σε βάθος κατανόηση ενός απλού, απλούστατου γεγονοτος, έχει βάθος. Βάθος, που δεν το αντιλαμβανόμαστε. Ας νοιώθουμε ότι το καταλάβαμε.
Δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα. Η προβολή περιπτώσεων, είναι χρήσιμη, για να αδειάζουν οι παλιές πληροφορίες που έχουμε από μαθητές, οι παλιές χρονιές εμπειρίες, ο "ιστός των πεποιθήσεων".
Λέω μόνο ένα παραδειγμα:
Όλοι λένε ότι ξέρουν να κάνουν διαίρεση. Του δημοτικού εννοώ. Αριθμό με αριθμό, όχι πολυώνυμο με πολυώνυμο. Αν λοιπόν επιχειρήσεις να κάνεις την Ευκλειδεια διαίρεση "(ριζα2) /1", βρίσκεσαι σε έναν άλλο μαθηματικο κόσμο, στα συνεχή κλάσματα, στην αρχαία ανθυφαιρεση, στην ανακάλυψη της αρρητότητας του "ριζα2"
Δοκιμάστε να κάνετε την διαίρεση που έκανε ο αρχαίος Θεόδωρος....
Παμε τώρα στα κίνητρα των μαθητων:
Αυτονοήτως, το μέγιστο (αρνητικό) κίνητρο που έχει κάποιος μαθητής, είναι να μην χάσει την τάξη. Ήδη εξέλειπε. Όλοι βγαίνουν, ή προαγονται. Εδώ και 30 χρόνια λέμε, ότι για να μείνεις "πρέπει να το αιτηθείς και να το προσπαθήσεις σκληρά". Ήδη βιώνουμε, ότι ένας μαθητής με γνώσεις μόνον Δημοτικού, δηλ. γραφή κι ανάγνωση, αν είναι αδιάφορος, δηλ. δεν γράφει εργασίες, δεν συμμετέχει στο μάθημα, δεν ανοίγει βιβλίο, με αυτό το σύστημα, μπορεί να προαχθεί με πολύ καλό βαθμό. Για τουλάχιστον 15 εννοώ, αν όμως ξέρει γραφή και ανάγνωση από το δημοτικό και μετά για κάποιο λόγο, αδιαφορισε, αλλά αναγκαστικά μόνο, ακούει αυτά που λέγονται στο μάθημα μόνο, χωρίς να κάνει κάτι άλλο. Είναι ακροατής. Οι περιπτώσεις του εδώ ρεπορτάζ αναφέρονται, σε μη ακροατές, εντελώς ανορθόγραφους, που διαβάζουν κομπιαστά, σχεδόν συλλαβιστα, που προαγονται.
Γι αυτή την κατάσταση λέμε, αυτή είναι η αλήθεια, ενώ σπανίως πλην υπαρκτώς, προαγονται και με λευκές κόλλες παντού, σε όλα τα μαθηματα.
Αυτό λέει το ρεπορτάζ, λίγο πιο εξωραϊσμένα μαλιστα...

@ Απόντα, αλλά παρόντα.
Ευτυχώς, δεν επιτίθεσαι μόνο σε μένα, αλλιώς θα νόμιζα και γω, ότι κάτι σου εγώ κάνει χωρίς να σε ξέρω και δεν το θυμάμαι. Και δεν επιτίθεσαι για απόψεις, αλλά επί παντί καιρώ και πάση ώρα, για εκτός ουσίας και περιεχομένου, με εμπάθεια ανεξήγητη. Η υιοθέτηση της εκδοχής της μισαλλοδοξιας, δεν εξηγεί τίποτα κατά την γνώμη μου....

ΧΨ@ Πλάτανος Γιαννης
|

Νομίζω ότι κανενας δεν ισχυρίστηκε ότι όλοι τα ξέρουνε. Ειπωθηκε ότι είναι γνωστά σε μας
Από πού προκύπτει το συμπέρασμα κ.Πλαταρε ότι κανείς δεν τα ξέρει?
Γνωρίζεις εσύ τι ξέρει ο καθένας?
Επίσης αναφέρεις "και τι γυρεύουμε εμείς σε μια τάξη με εν δυνάμει όλον τον κόσμο αδιάφορο"
Δεν νομίζω να ισχυρίστηκε κάνεις ότι όλοι οι μαθητές είναι αδιάφοροι.
Γιατί τέτοια διαστρέβλωση ;
Λιγότερη αλαζονεία δεν βλαπτει

Φιλόλογος απών
|

@Πλατάρος Γιάννης 02 Ιαν 2024 18:48
Αυτή είναι μια θλιβερή απαντητική σοφιστεία που απλώς επιβεβαιώνει τη δογματική σου εγωπάθεια, ενώ θα όφειλες να ψελλίσεις - επιτέλους! - μια ταπεινή συγνώμη για τη χονδροειδή σου ελληνικούρα. Εφόσον λοιπόν δεν μπορείς να ζητήσεις συγνώμη για ένα προφανές και απολύτως αντικειμενικό λάθος, αυτομάτως στερείσαι κάθε ηθικού δικαιώματος να απαιτείς τη συγνώμη των άλλων για υποτιθέμενους άδικους σχολιασμούς σε βάρος σου πάνω σε θέματα που κινούνται στο πεδίο της υποκειμενικής προσέγγισης.
Βεβαίως εγώ το ξέρω καλά ότι αδυνατείς να αποδεχθείς τα λάθη σου, καθώς δεν ξεχνώ την αδυναμία σου αυτή από τότε που σου επισήμαινα ότι έκανες λάθος ισχυριζόμενος ότι διδάσκεται κανονικά το μάθημα της Κοινωνιολογίας στο λύκειο, ενώ οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτό εξοβελίστηκε από το αναλυτικό πρόγραμμα με απόφαση Κεραμέως! Άλλωστε ήδη αρκετοί σχολιαστές έχουν αντιληφθεί την "αντικειμενική" σου οπτική στα εκπαιδευτικά θέματα, όταν συνεχίζεις να στηλιτεύεις τον ...Γαβρόγλου (που κι εγώ τον θεωρώ κακό υπουργό) πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή του κι αφού μεσολάβησε η λαμπρή τετραετία Κεραμέως με τους φαιδρούς "καλυτερότερους" νόμους της, τόσο ...καλυτερότερους ever, ώστε ήδη ξηλώνονται (ευτυχώς) από την τωρινή ηγεσία του υπουργείου!
ΥΓ. Ποτέ δε δήλωσα "απών". Είμαι πάντοτε παρών, παρακολουθώ καθημερινά το esos, διαβάζω σχεδόν όλα τα άρθρα και τα σχόλια, αλλά έχω αποφασίσει να παρεμβαίνω ελάχιστα και μόνο όταν βλέπω ακρότητες σαν τις δικές σου. Δε με απασχολεί αν σε ενοχλεί η παρουσία μου, γιατί έχω κάθε δικαίωμα να ασχολούμαι με τα εκπαιδευτικά θέματα που έχουν σημαδέψει ολόκληρη τη ζωή μου και με πονάει βαθιά αυτό το ξέφρενα επιταχυνόμενο κατακύλισμα του δημόσιου σχολείου που ζούμε τα τελευταία χρόνια...

Πλατάρος Γιάννης
|

@αποντα, αλλά παρόντα.
Ο πληθυντικός της λέξης κόστος, "τα κόστη" έχει καταργηθεί από την Νέα Ελληνική. Υπάρχει όμως στα αρχαία.
Ομοίως και η δοτική. Κανονικά ήθελε δύο δοτικες, "παντί κόστει", αλλά θα ξενίζει. Τι σημαίνει το "κόστει" Και το λένε στην ονομαστική. Το παντί όμως όχι. Έτσι το βρήκαμε....
Δεν είναι ανάγκη να στενοχωριεσαι...
Μη επί παντί λυπού, όπως λέει η Δελφικη προτροπή...
Επί Παντή, μακαριστού, δεν στενοχωριόσουν...

Κουλης
|

ΟΣΟ ΠΙΟ ΑΜΟΡΦΟΤΟΙ - ΑΓΡΑΜΑΤΟΙ , ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ

Φιλόλογος απών
|

Πλατάρος εν εκστάσει βιάζων για πολλοστή φορά την ελληνική γλώσσα γράφει κι επαναλαμβάνει με τη βεβαιότητα αυθεντίας την αδιανόητη ελληνικούρα του ("παντί κόστος") που θα τη ζήλευε και η ...Δέσποινα Στυλιανοπούλου! Ιδού:
"Κάποιοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα παγκοσμίως, ότι προκειμένου να γυρνάνε έξω από το σχολείο οι νέοι, πρέπει παντι κόστος, να φοιτούν στο σχολείο. Αυτό το "παντι κόστος" είναι αλήθεια, αλλά μέχρι ποία ηλικία; Παντι κόστος να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν! Δεν γίνεται να συναντάς σε λύκειο τελειόφοιτο με λειτουργικό αναλφαβητισμο. Κι όμως γίνεται...".
Ναι, δυστυχώς γίνεται, αγαπητέ! Και δε συναντάς μόνο τελειόφοιτους ή απόφοιτους λυκείου σ' αυτό το επίπεδο, αλλά και λαλίστατους λειτουργούς της εκπαίδευσης! Τι θλιβερό στ' αλήθεια να μεταθέτουμε σε άλλους τα δικά μας κραυγαλέα ελαττώματα!

Πλατάρος Γιάννης
|

1. Τα παραπάνω κάνεις δεν τα ξέρει. Αυτό ως απάντηση σε αυτούς που γράφουν ότι όλοι τα ξέρουμε. Σωστά το γράφουν, υπό μιαν έννοια, ότι υπάρχουν οι νόμοι που το περιγράφουν, αλλά είναι άλλο να βλέπει κάποιος την ακραία εφαρμογή του νόμου μπροστά του. Η πραγματικότητα, δεν συνειδητοποιειται εύκολα.
Ας πούμε, η συνειδητοποίηση του παραπάνω έχει εύλογη αντιδραση του τύπου "και εμείς τι γυρευουμε μέσα σε μια τάξη, με εν δυνάμει όλον τον κόσμο αδιάφορο και με μόνο κίνητρο την θεία άνωθεν φώτιση.;;;"
2. Η μεταρρύθμιση Αρσένη ήταν σωστή, αλλά συνάντησε λυσσωδη αντίδραση έξωθεν και έσωθεν της εκπαίδευσης. Ο Αρσένης ήταν και ευφυής και μορφωμένος και εκπαιδευμένος. Δεν τον άφησε ο κόσμος της εκπαίδευσης δημόσιας και φροντιστηριακης.
3. Εκπαιδευτικοί σύμφωνα με μια βαθεία επαγγελματική διαστροφή, πιστεύουν ότι μπορούν να διορθώσουν τον κόσμο. Κάπου το διάβασαν από στοχαστές λογοτέχνες και το πίστεψαν. Η αλήθεια είναι, ότι το σχολείο συμβάλει στο να γίνει κάποιος άνθρωπος καλός δια των γνώσεων, που συναρτωνται με την συμπεριφορά. Το να διορθώσουν όμως την βία στην οικογένεια ή να εμπνευσουν αγάπη για την μάθηση, η δυνατότητα, είναι πολύ πιο μικρή απ όσο νομίζουν. Οι κοινωνικοί, χωροταξικοί και ταξικοί λόγοι της οικογένειας είναι πάνω από 90%. Μπορεί και 95%.
Εγω είδα τον κλάδο να χειροκροτα με ενυποκριτο ενθουσιασμό την έλευση ψυχολογων και κοινωνιολογων στα σχολεία. Εναποθεσαν όλες τις λύσεις σε αυτούς. Προσωπικά αντέδρασα με γουρλωμα των ματιών, βλέποντας κάτι παράλογο. Δεν μηδενίζεται η προσφορά τους. Είναι όμως ελάχιστη και σίγουρα δεν δίνει λύσεις. Ούτε και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δώσουν λύσεις. Μόνο να βελτιωθούν στο μάθημα που κάνουν μπορούν με διαρκή δια βίου επιμόρφωση. Από το αντικείμενο τους, την διδακτική του, τις νέες τεχνολογίες στη εκπαίδευση, την δοιηκοιση της εκπαίδευσης έως την σχολική ψυχολογία. Μέχρι εκεί. Δεν μπορούν να σώσουν τον κόσμο, δεν μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία. Αν κάνουμε όλοι σωστά την δουλειά μας και στο έπακρο, η κοινωνία θα βελτιωθεί ΛΊΓΟ.
4. Κάποιοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα παγκοσμίως, ότι προκειμένου να γυρνάνε έξω από το σχολείο οι νέοι, πρέπει παντι κόστος, να φοιτούν στο σχολείο. Αυτό το "παντι κόστος" είναι αλήθεια, αλλά μέχρι ποία ηλικία; Παντι κόστος να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν! Δεν γίνεται να συναντάς σε λύκειο τελειόφοιτο με λειτουργικό αναλφαβητισμο. Κι όμως γίνεται...
5. Υπάρχουν εσωτερικές λυσσωδεις αντιδράσεις από το να γίνει κάτι σωστό. Μην χαθούν οργανικές. Εκεί είναι το διακύβευμα. Εγώ προτείνω την διεξαγωγή Πανελληνίων διαγνωστικών τεστ, κάθε τρία χρόνια, από το Δημοτικό. Γ δημοτικού, ΣΤ Δημοτικού, Α Γυμνασίου, Γ Γυμνασίου, Α λυκείου.
Η εξέταση θα είναι με ερωτήσεις πολλαπλής απάντησης, ηλεκτρονικά, ανά 10 μαθητές στο εργαστήριο πληροφορικής, με διαφορετικά θέματα, πλην αυστηρά ισοδύναμα. Αυτό είναι πολύ εύκολο να επιτευχθεί. Έχει σημασία να γίνεται δύο φορές το ίδιο σε δημοτικό γυμνάσιο και γυμνάσιο λύκειο.. Ενημερώνονται οι γονείς και καταγράφονται οι επιδώσεις σε γνωστά θέματα (κωδικός θεμάτων εξέτασης) Σε περίπτωση απόκλισης άνω των 3 μονάδων, επαναλαμβάνεται. Δεν χρειάζονται επιτηρητες δεν χρειάζονται διορθωτες, δεν χρειάζεται δημιουργία θεμάτων, δεν χρειάζονται φροντιστήρια, δεν χρειάζεται προετοιμασία. Αυτό που προτείνω, είναι πολύ σοβαρότερο απ όσο φαίνεται. Και πρέπει να γίνει. Είναι ανώτερο της "Ελληνικής PISA " για λόγους που όλοι οι έμπειροι κατανοούν, δεν υπάρχουν έξοδα, πλην μιας τράπεζας διαγνωστικών θεμάτων, κλιμακουμενης δυσκολίας που θα αρχίζουν από το 5+3 κάνει α. 6. Β. 7, γ. 8 δ. 9 και θα τελειώνουν στην πιο δύσκολη ερώτηση του τυπου:" πόσα ορθογραφικά λάθη έχει η λέξη ικωγαίνηα;" α. κανένα β. 1. Γ. 2. Δ. 3 ε. 4 Στ. Πάνω από 4.
Το παραπάνω για Στ δημοτικού και Α Γυμνασίου. Δια ροπάλου απαγορευονται πολύ δυσκολότερα θέματα.
Επίτηδες λοιπόν, προτείνω κάτι εφικτό, εύκολο, πάμφθηνο, λειτουργικό, χωρίς κανέναν κόπο από κανέναν και απολύτως επωφελες, χρήσιμο, παν χρήσιμο, ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
Ιδού η Ρόδος...

Για κλάματα
|

και μετά λεει γιατί είναι λειτουργικά αναλφάβητοί οι απόφοιτοι Λυκείου, γιατί πατώνουν στην PISA τα παιδιά του Δημοτικού και Γυμνασίου...

Καλή χρονιά.
|

Πανσοφοι. Βάλτε τα απολυτήρια σας κάτω και μετρήστε πόσο πιο επιτυχημένοι είστε από έναν με απολυτήριο 10. Επιτέλους να τελειώσει το παραμύθι των βασικών "χρήσιμων"μαθημάτων και των δευτερεύοντων. Ολοκληρωμένη προσωπικότητα, καλλιεργημενη σωστά σε όλες τις πλευρές της και τις δυνατότητες της, θα μπορέσει ποτέ να δώσει αυτή η βαθμοθηρικη εξετασιοκεντρικη εκπαίδευση που παρέχει το γελ μέσω των μαθημάτων προσανατολισμου ????

ΣΩΤΗΡΗΣ
|

Παλαιότερα με ένα πρωτεύον μάθημα και ένα δευτερεύον έμενες στην ίδια τάξη. Δεν συμφωνώ με αυτό, αλλά τωραπου τα κάνανε όλα μπάχαλο καλό είναι;

Σωστά Κώστα
|

Πρέπει να επιστρέψει ο "θεσμός" του μετεξεταστέου και οι εξετάσεις εισαγωγής στο Λύκειο.
Ωστόσο για αυτό δύσκολα γίνεται για πολλούς λόγους

Α) Το Υπουργείο θέλει να μην δυσφημιστεί , ψηφοθηρικοί λόγοι, το ίδιο και η αντιπολίτευση που καραδοκεί μια τέτοια σωστή απόφαση για να το εκμεταλλευτεί πολιτικά. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι ήταν υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια χωρίς καμία εξέταση. Τώρα με τα ιδιωτικά θα γίνουν όλοι επιστήμονες με πτυχία χωρίς δουλειά αλλά και γνώσεις.

Β) Η ΟΛΜΕ που ήταν εναντίον της τράπεζας θεμάτων δεν θέλει ένα ενιαίο τρόπο εξέτασης στους μαθητές.

Γ) Οι διευθυντές θέλουν μαθητές στο σχολείο (κεφάλια) ακόμα και αδιάφορους για να γεμίζουν τάξεις.

Δ) Οι καθηγητές ΄δεν προστατεύονται αν κρίνουν ότι κάποιος μαθητής/ες δεν πρέπει να προαχθεί/ουν στη επόμενη τάξη.

Άρα γενικά δεν μπορεί να βελτιωθεί η παιδεία ουσιαστικά και εφόσον δεν γίνεται ουσιαστικά τουλάχιστον τυπικά, ας πάρουμε διαδραστικούς προτζέκτορες κ.α. και ας ελπίσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε με ότι μας δίνει η νέα τεχνολογία. Από το τίποτα κάτι είναι και αυτό.

ΝΙΚΟΣ
|

Καλά, τώρα το καταλάβατε ; Εδώ και 20 χρόνια περίπου, όταν η πολύ σωστή μεταρρύθμιση Αρσένη πήγε στον κάλαθο των αχρήστων από τον Ευθυμίου, το Λύκειο έχει πεθάνει. Στο βωμό της ήσσονος προσπάθειας, του λαϊκισμού, του "όλα για τον μαθητή" . Ένας από τους πολλούς λόγους που πατωνουμε στον πολύ σημαντικο διαγωνισμό ΠΙΖΑ.

@κώστα και λοιπούς
|

δίκιο. και όχι ανεξεταστέοι σε γυμνάσιο, ΄λύκειο : απλώς στον τόπο ! εκτός οι βαθμοί γυμναστικής, εικαστικών , μουσικής και θα πρότεινα ένα βαθμό ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ώστε να ισιώνουν διάφορα ...
επίσης κανείς αναλφάβητος λειτουργικά δεν βγαίνει από το δημοτικό ! ενισχυτική εκεί α' και στ' . και αυτά υποχρεωτικά από σδ και όχι με συναίνεση κηδεμόνων. γυμνάσιο-λύκειο αλλαγή περιβάλλοντος με συνοπτικές διαδικασίες και σε υποτροπή κοινωνική εργασία το υπολοιπο της χρονιάς, την επομένη εγγραφή σε τρίτο σχολε΄ίο ή και σε άλλη ΠΕ (σε οικοτροφείο), έλεγχος από πρόνοια της κατάστασης για τα περαιτέρω. όχι μόνο για παραβατικούς, αλλά και για ενδεχόμενη κακοποιηση κλπ (΄'οχι να έχουμε ανήλικους, 18χρονους ή χειρότερα 30+ δολοφόνους, οι τελευταίοι γιατί δεν έφευγαν , πόσα προβλήματα; πού είναι η π΄ρονοια; από το σχολείο να παραπέμπονται για επίλυση θεμάτων , εκτός σχολείου όμως)

alex
|

Να περνάνε ολοι.Τι θέλετε να έχουμε τα παιδιά στους δρόμους και όχι μέσα στο σχολείο? Και φτάνουμε στο σημείο να παίρνουν απολυτήριο και να μην γνωρίζουν ανάγνωση,καλά διαβάζετε, να μην γνωρίζουν να κάνουν μια πρόσθεση με το χέρι,και να νομίζουν οτι και στη κοινωνία έξω μπορούν ,χωρις καμμία προσπάθεια να πετύχουν τα πάντα
Ασε που απο ένα σημείο και μετά ,δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μάθημα και τυραννούν τους καθηγητές τους και τους μαθητές που θέλουν να μάθουν και να μην τρώνε ανούσια τις ώρες τους στο σχολείο.

Παντελής Πολυχρονοπουλος
|

Καλή χρονιά να έχουμε με υγεία..το ότι υπάρχει αυτή η περίπτωση ισχύει.. αλλά σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι όλα τα παιδιά του Λυκείου έχουν αυτές τις επιδόσεις..θα μπορούσε το υπουργείο να το ψάξει με στατιστικά στοιχεία.Τοσες πλατφόρμες έχουμε συμπληρώσει φέτος.Η γνώμη μου πάντως είναι ότι δεν με ενοχλεί που κάποιος παίρνει απολυτήριο με τέτοιους βαθμούς, αλλά ότι μετά βρίσκει δουλειά δυσανάλογη των βαθμών.. εννοείται δουλειά να βρει αλλά ανάλογα των επιδόσεων του σε κάποιο βαθμό.. μεγάλο θέμα γιατί παίζει ρόλο και τι διδάσκουμε στα παιδιά..π Χ.για τα μαθηματικά της Γ Λυκείου που ξέρω ως μαθηματικός είναι δύσκολα και απευθύνονται σε όσους θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά.. Γενικά τα μαθήματα του Λυκείου είναι απαιτητικά.. χρειάζονται αλλαγές σοβαρές.. αλλά ας μείνουμε στο καλή χρονιά με υγεία το 2024.
Παντελής Πολυχρονοπουλος

joe
|

Χαλαρώστε....

@Σανοπώλης
|

Χωρίς να παίρνω θέση υπέρ των μη κρατικών (ιδιωτικών) πανεπιστημίων, επιτρέψτε μου να παρατηρήσω, ότι ακόμη και τώρα, ο μαθητής του 5 που θα περάσει στο χψ κρατικό ίδρυμα θα καταφέρει κατά πάσα πιθανότητα να αποφοιτήσει, όπως καταφέρνει και περνά τις τάξεις στο λύκειο με μέσο όρο κάτω από τη βαση, όπως περνά στις πανελλαδικές με 3 κλπ... Αυτό είναι το θέμα! Και το πτυχίο θα αγοραζεται,πλέον, με τον παρά του καθενός , και όχι με τη συμφεροντολογικη ακαδημαϊκή αντιμετώπιση.... Δεν αλλάζει κάτι ιδιαίτερα...

Αλλού είναι το θέμα... Με νομο Κεραμεως του 19 η 20 (δε θυμάμαι ακριβώς) μια ιδιωτική εκπαιδευτική δομή θα μπορεί να διατηρεί ακόμα και συστεγαζομενα τμήματα που ξεκινούν από την προσχολική εκπαίδευση και θα καταλήγουν στην τριτοβάθμια, θα μπορεί να διατηρεί δομές επαγγελματικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, να απονέμει μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικά διπλώματα... Δλδ μπαίνεις στον παιδικό και βγαίνεις διδάκτορας η ο,τι άλλο θες, εφόσον το σηκώνει η τσέπη σου...Και στο πλαίσιο της οικονομικης στηριξης που παρέχουν οι διδασκόμενοι στο ίδρυμα με τη μορφή διδάκτρων, δύσκολα, δε νομίζετε, να μη γεμίσουμε με (καλό)πληρωμένα διδακτορικα??? Και 'εδρες' με βαριά ονόματα, πληρωμένες αδρά???

Βάλτε στο ζυγι την σκόπιμη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, κι ετοιμαστείτε για φοιτητικά δάνεια, για τους μη έχοντες, όπως Αμερική, με περιουσιακές υποθήκες και ξεπληρωμα σε όλη τη διάρκεια του -αμφίβολα εξασφαλισμενου- εργασιακού βίου.....

Ανεπαισθήτως
|

Τι τα γράφετε και τα ξαναγράφετε; Αυτό θέλουν!
Να 'χουν και πελάτες τα ...μη κερδοσκοπικά!

Κώστας
|

Η αρχή του κακού έγινε με την μεταρρύθμιση Αρσένη. Πρέπει να επιστρέψει ο "θεσμός" του μετεξεταστέου και οι εξετάσεις εισαγωγής στο Λύκειο.
Όποιος δεν θέλει τα γράμματα και δεν περνάει στις εισαγωγικές για Λύκειο, κατάρτιση και "κατσαβίδι".
Αρκετά πιά με τους αδιάφορους μαθητές μέσα στις τάξεις που δεν "τραβάνε", αλλά περνούν με τα 20άρια στη Γυμναστική κλπ.
Αλλά μετά οι συνδικαλισταράδες της ΟΛΜΕ θα διαμαρτύρονται για χάσιμο οργανικών κλπ λόγω μείωσης μαθητών.

Αβα
|

Και στα γυμνάσια ίδια και χειρότερα. Με τις υψηλές βαθμολογίες στη γυμναστική καλλιτεχνικά μουσική πληροφορική τεχνολογία και στα μαθήματα β ομάδας είναι αδύνατο να μείνει μαθητής ακόμη και μεταξεταστέος.

ΚατεριναΜ
|

Φτύνω τον κόρφο μου που δε διδάσκω στο Λύκειο. Γιατί να υπολογίσει ο μαθητής ή ο γονιός τον καθηγητή. Αφού το παιδί θα περάσει ότι κι αν κάνει στην τάξη και δυστυχώς εμποδίζοντας τον οποιοδήποτε άλλο συμμαθητή του θέλει να προχωρήσει και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για φροντιστήρια ή ιδιωτικά ΑΕΙ. Ζήτω η ασυδοσία δλδ. Εδώ σε δημοτικό είμαστε κι αν δεν αρέσουν τα σχόλια σου για τη συμπεριφορά ή την αδιαφορία του μαθητή για το μάθημα και του βάλεις ένα 7 ή 8 που και πολύ του πάει, σου σέρνει τα εξ αμαξης.

Μαθητής
|

Είναι όντως άδικο να περνάνε με 10 και με 11. Εκτός του ότι υποτιμώνται τα θεμελιώδη μαθήματα, το απολυτήριο τους έχει την ίδια αξία στο ελληνικό δημόσιο με ενός άριστου μαθητή. Χρειαζόμαστε αλλαγές, και άμεσα μάλιστα

NIKOS
|

Μόνο με ένα ΣΩΣΤΟ Εθνικό απολυτήριο λύνεται το πρόβλημα. Χωρίς παρεμβάσεις, εξαιρέσεις, πριμοδοτήσεις και ένα σωρό τερτίπια, που τελικά καταστρατηγούν την πραγματική αξία του.

ΧΨ
|

Σιγά το νέο.
Αυτά είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια.
Τελευταία η Κεραμεως πρόσθεσε και το μάθημα της Γυμναστικης στον καθορισμό του Μ.Ο. μην τυχόν και κάποιος μαθητής δεν περάσει στην επόμενη τάξη.
Τα πάντα για τον μαθητή
Για τους πολιτικούς και όλο το σύστημα ισχύει ο κανόνας: Καλύτερα αρεστός παρά χρήσιμος.
Αυτό βέβαια επικροτεί και η ελληνική κοινωνία.
Χεράκι χεράκι πάνε.

Παν
|

Το σχολείο έχει Παιδαγωγικό Χαρακτήρα εκτός από εκπαιδευτικό.
Τι προτείνουν οι φωστήρες του Esos δηλαδή;

Να μένουν οι μαθητές αν έχουν κάτω από την βάση στα "βασικά" μαθήματα??

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΡΑΧΑΝΟΠΛΑΓΙΑΔΕΣ

ApoTel
|

Ήταν που ήταν στραβό το κλίμα, βάλανε μέσα στον υπολογισμό του μέσου όρου το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αδύνατο να μείνει μαθητής στο Β Λύκειο από βαθμολογία. Και υποτίθεται πως καταργήθηκε το project γιατί μπαίνανε μεγάλοι βαθμοί και περνούσαν έτσι οι μαθητές.

Εκπαιδευτικός
|

Θα το βρει αργότερα στη ζωή του. Για την ώρα αγαπάμε τα παιδιά....

Εκπαιδευτικός
|

Το γελοίο του πράγματος είναι ότι η κ. Κεραμέως έκανε ποιο αυστηρά τα πράγματα αφού το 9.5 το έκανε 10 για να περάσεις την τάξη !!!!
Όμως εκεί που η Φυσική αγωγή δεν λάμβανε μέρος στο μέσο όρο μετά Κεραμέως λαμβάβει άρα αν κάποιος έχει Φ.Α βαθμό >18 (ποιος δεν θα έχει) το 10 γίνεται 9.3 ή και οριακά 9.1 ΄΄η και 8,7 στη Γ
Για γέλοια και για κλάματα !!!
Αλήθεια γιατί ένα μάθημα 1 ή 2 (ξένες γλώσσες - Φ.Α) ωρών χωρίς να εξετάζεται έχει τον ίδιο ή και με μεγαλήτερο συντελεστή από ένα βασικό εξεταζόμενο μάθημα (Άλγεβρα, Γλώσσα ) ???

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ