Η νέα «μεταρρύθμιση» της Παιδείας (ή Τρεις λαλούν και δυό χορεύουν)

Η απάντησή μας μέσα στα αμφιθέατρα και στα πεζοδρόμια θα είναι «το νομοσχέδιο αυτο ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ»!

05/01/2024

Άκουσε το άρθρο

Του  Νίκου Μαρκάτου, Ομότιμου  Καθηγητή ΕΜΠ, π. Πρύτανη, Γενικού Γραμματέα Ευρωπαικού Συλλόγου Ομότιμων Καθηγητών.

Η έννοια της «μεταρρύθμισης» είναι πολύ σημαντική για να επιτρέπεται η κατάχρησή της που υποβαθμίζει την αξία της. Συγκαταλέγεται και αυτή στο πάνθεον του λαϊκισμού, των «επαναστάσεων», «αλλαγών», «νέων εποχών», «εκσυγχρονισμών», κ.α.

 Οι βασικές προβλέψεις του ν. 4957/2022 συρρίκνωσαν τη δημοκρατική λειτουργία,συνεχώς απορυθμίζουν την οργάνωση των σπουδών, οδηγούν σε αυτόματη αναγνώριση των τίτλων κολεγίων, παρεμβαίνουν στις διαδικασίες ακαδημαϊκής εξέλιξης του προσωπικού, υποβάθμισαν περαιτέρω τη φοιτητική μέριμνα, την ανάπτυξη της στελέχωσης και των υποδομών των ΑΕΙ. Ένα χρόνο μετά πρωθυπουργός και κυβέρνηση με διαστρεβλωτικές διαδικασίες, για το θεαθήναι, ανοίγουν πάλι το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ζήτημα που ούτε τα ΑΕΙ , ούτε η κοινωνία (πλην φυσικά των οικονομικών συμφερόντων) , ούτε οι σύλλογοι καθηγητών,φοιτητών,ούτε τα Επιμελητήρια ζήτησαν. Ουδείς το ζήτησε και ουδεμία πραγματική ανάγκη ικανοποιεί, όπως θα φανεί παρακάτω !

Η «άγνοια» των πολιτικών μας φωστήρων γίνεται αμέσως φανερή καθώς προωθώντας το «ελεύθερο πανεπιστήμιο» (sic) το αντιδιαστέλουν με το κρατικό και ζητούν την κατάργηση του αρ.16 του Συντάγματος που προστατεύει ,λέει, το κρατικό πανεπιστημιακό μονοπώλιο!

Φυσικά δεν πρόκειται για «άγνοια», αλλά για προκλητική, διαστρεβλωτική ψηφοθηρία, επειδή καλώς ή κακώς ο κόσμος δεν έχει θετική άποψη για ό,τι το «κρατικό».

Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν είναι κρατικά! Κρατικές υπηρεσίες και οργανισμοί είναι εκείνες που το κράτος διορίζει τις διοικήσεις και προσωπικό τους, και αποφασίζει για τον τρόπο που λειτουργούν. Τα πανεπιστήμιά μας είναι πλήρως αυτοδιοικούμενα, εκλέγουν τους καθηγητές και διοικήσεις τους και αποφασίζουν μόνα τους για την ακαδημαική, οικονομική, διοικητική, ερευνητική λειτουργία τους . Είναι λοιπόν Δημόσια, ΝΠΔΔ , όχι κρατικά και οι καθηγητές τους είναι δημόσιοι λειτουργοί. Το άρ.16 προστατεύει λοιπόν το δημόσιο χαρακτήρα τους και εγγυάται τη δημόσια χρηματοδότησή τους.

«Ιδιωτικό» και «πανεπιστήμιο» είναι όροι που δεν συνυπάρχουν. Διότι ένας εκ των ρόλων του Πανεπιστημίου είναι να δημιουργεί τις δυνάμεις αμφισβήτησης, τις οποίες έχει ανάγκη η κοινωνία. Τέτοιες δυνάμεις προφανώς δεν αναπτύσσονται επί χρήμασι.

Το Πανεπιστήμιο είναι ο χώρος όπου η Κοινωνία στοχάζεται τον εαυτό της, ο χώρος όπου κανείς προετοιμάζεται να ικανοποιήσει τις ανάγκες της κοινωνίας (ανάγκες σε αντίθεση με τις επιθυμίες που τις υποκαθιστούν σήμερα, όπως αυτές υπαγορεύονται απο την ΤV και τις αγορές). Εάν βέβαια το «ελεύθερο» Πανεπιστήμιο ορισθεί ως κατάστημα που πωλεί γνώσεις από τα ράφια, τότε ασφαλώς οι ικανοί διαχειριστές/διευθυντές, ξενοπρόφερτα managers, θα βοηθήσουν τους ισολογισμούς, εισάγοντας βεβαίως και όλα τα άλλα, στοιχεία της ανταγωνιστικής αγοράς (λαμόγια, μίζες,...αναξιοκρατία κ.τ.λ).

Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα δημιουργήσει ίσως καταρτισμένους ανθρώπους για να στελεχώσουν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες μιας παραγωγής που θα τους εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Δηλαδή παρέχει κατάρτιση και όχι γνώση.

Yπάρχουν όμως ήδη κέντρα που δεν προσφέρουν ούτε καν σωστή κατάρτιση και όμως έχουν πολλούς μαθητές, που δεν ενδιαφέρονται προφανώς για απόκτηση πραγματικών γνώσεων αλλά για ένα «χαρτί». Έτσι ο συναγωνισμός δεν θα βελτιώσει, όπως λένε, και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, όπως άλλωστε το ιδιωτικό σχολείο δεν βελτίωσε τόσα χρόνια το Δημόσιο. Είναι άλλωστε η ίδια κυβέρνηση που εισήγαγε το άκρως ταξικό μέτρο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που άφησε πανεπιστήμια με πολλές κενές θέσεις, στέλνοντας έτοιμη πελατεία στα κολλέγια. Γιατί λοιπόν κόπτεται τώρα τόσο έντονα για το braindrain?!!

Επιπλέον, ένα σοβαρό ιδιωτικό πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά. Όμως, θεωρώ βέβαιο ότι όσοι λειτουργούν σήμερα «κέντρα ελευθέρων σπουδών» θα προσπαθήσουν απλά, και θα επιτύχουν εάν καταργηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, να μετονομάσουν το «χαρτί» που χορηγούν σήμερα σε πτυχίο ΑΕΙ, με καταστροφικές συνέπειες.

 Άλλωστε, η ακαδημαϊκή εμπειρία στην Ευρώπη, όπου δεν υπάρχουν συνταγματικοί περιορισμοί, δείχνει ότι, παρά τις προ εικοσαετίας προσπάθειες ίδρυσης ιδιωτικών, το 90% των Πανεπιστημίων είναι δημόσια τουλάχιστον ως προς τους σκοπούς, τη διοίκηση και τη λειτουργία τους. Αντίθετα η πλειοψηφία των ιδιωτικών που δημιουργήθηκαν μετά την ατυχή , κατά την κρίση μου, συνθήκη της Μπολόνια  έκλεισε. Ακόμα και στην Αμερική, με την πολύ ανεπτυγμένη επιχειρηματική πρακτική, τα λεγόμενα «ιδιωτικά» Πανεπιστήμια λειτουργούν ως ιδρύματα ή κληροδοτήματα και χρηματοδοτούνται απο μεγάλα κληροδοτήματα, δωρεές και δίδακτρα. Για παράδειγμα, ο προϋπολογισμός του γνωστού ΜΙΤ  καλύπτεται κατά 25% από δίδακτρα (που πολλές φορές πληρώνει το κράτος), κατά 50% από ερευνητικά προγράμματα, που χρηματοδοτούνται κατά 90% από το κράτος, και κατά 25% από την αξιοποίηση της ιδιαίτερης περιουσίας και τις δωρεές των αποφοίτων του.

Επειδή λοιπόν το ζήτημα των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων πολυσυζητήθηκε μάλλον αρνητικά, κατασκευάσθηκε μια νέα περισσότερο πειστική παραλλαγή. Το «μη κερδοσκοπικό, μη κρατικό ή ελεύθερο Πανεπιστήμιο», ένα δηλαδή αναβαθμισμένο και παράλληλα αγαθοεργό Ίδρυμα που θα χρηματοδοτείται από φορείς ή/και Ιδιώτες επιχειρηματίες, για να ισοσκελίζει τον προϋπολογισμό του.

Δεν υπάρχει επιχειρηματικό κέρδος προς διανομή στους μετόχους, που όμως ορίζουν τη Διοίκηση. Πως θα εξασφαλισθεί λοιπόν έτσι η ακαδημαϊκή ελευθερία και ο σεβασμός της προσωπικότητας, για παράδειγμα, των καθηγητών που υποστηρίζουν ριζοσπαστικές ή άκρως συντηρητικές απόψεις; Και πως θα εξασφαλισθεί έτσι ότι δεν θα παρέχονται απλά εξειδικευμένες γνώσεις; Και ας μην ξεχνάμε ότι η προσφορά γνώσεων χωρίς καλλιέργεια θέτει σε αμφισβήτηση ακόμα και την εικόνα του σωστού επαγγελματία.

Ο λόγος της πρότασης είναι λοιπόν προφανής. Το κρατικό Πανεπιστήμιο δεν είναι αυτό που θέλει  και χρειάζεται η Διοίκηση. Είναι σε χέρια ανθρώπων που έχουν τις δικές τους κοσμοθεωρίες. Αυτών που επιμένουν να παράγουν επιστήμονες με καλό γνωστικό επίπεδο αλλά και ελεύθερη σκέψη. Εμπρός λοιπόν, ας στραφούμε στο μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, ας διαμορφώσουμε τις τάσεις, ώστε να υπάρξει μια πληθώρα τεχνοκρατικά άριστων επιστημόνων απ’ όπου θα διαλέξουμε (φθηνά) τα στελέχη μας.

Σε ορισμένες ειδικότητες, όπως των μηχανικών και των γιατρών, το ετήσιο κόστος εκπαίδευσης ανά φοιτητή είναι τεραστιο και απαιτεί δίδακτρα της τάξης των 30-40000 ευρώ . Είναι λοιπόν ευνόητο ότι η μέση Ελληνική οικογένεια αδυνατεί να καλύψει τέτοια δαπάνη και θα πρέπει ή να δοθεί χαμηλής στάθμης εκπαίδευση, ή να δημιουργηθούν «φθηνά» πεδία γνώσης, ή αυτή να είναι προνόμιο των ολίγων. Και δεν θα διαφωνούν πολλοί ότι η επιλογή του χώρου σπουδών πρέπει να γίνεται ανάλογα με το πνευματικό κεφάλαιο και όχι το χρηματικό.

Η άλλη προτεινόμενη αλλαγή είναι η ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας. Ακούγεται το επιχείρημα ότι, εφόσον η σχέση προσφοράς/ζήτησης στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι ανισοβαρής, και έτσι πολλοί νέοι φεύγουν στο εξωτερικό με όλες τις συνέπειες, αυτό θα ήταν καλό ώστε τουλάχιστο να αποφευχθεί η μετακίνηση και η εξαγωγή συναλλάγματος. Προς κυβερνητική διαφήμηση δε ακούγονται τρανταχτά ονόματα πανεπιστημίων που συνωστίζονται να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα ! Κανείς αναρρωτιέται γιατί το Harvard, το MIT, το Cambridge κτλ με τα δις δολλάρια κεφάλαιο να θέλουν να φτιάξουν παραρτήματα στην Ελλάδα. Μήπως έφτιαξαν παραρτήματα στη Γερμανία η αλλού? Αλλά ακόμα και αν έφτιαχναν οι αποτυχόντες των εισαγωγικών εξετάσεων (που πρέπει και γίνεται να καταργηθούν άμεσα) δεν θα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια εισαγωγής στα καλά ξένα πανεπιστήμια και έτσι πάλι στο εξωτερικό θα πήγαιναν! Παραρτήματα θα ιδρύσουν (΄οπως ήδη έχει γίνει μέσω των κολλεγίων) χαμηλής ποιότητας ιδρύματα που δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς στη χώρα τους, ακριβώς λόγω της χαμηλής ποιότητας τους ( παράδειγμα τα Αγγλικά πρώην polytechnics).

Σαν συμπέρασμα, ακόμα κι άν παραλείψουμε το σημαντικότατο θέμα της ακαδημαϊκής ελευθερίας, το μόνο που θα επιτύχει το ιδιωτικό, μη-κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο θα είναι μια μικρή αύξηση του αριθμού των εισακτέων (εαν θέλουμε να διατηρήσουμε την αρχή της αξιοκρατίας φυσικά) και μάλιστα σε κλάδους χαμηλού κόστους, σε ιδρύματα χαμηλής ποιότητας. Με το παράδοξο φυσικά τότε κάποιοι να γίνονται σπουδαστές με εξετάσεις και κάποιοι με τα λεφτά των οικογενειών τους!!

Η μόνη λύση στα προβλήματα της αυξημένης ζήτησης, της εκπαιδευτικής μετανάστευσης, του δυσβάσταχτου κόστους της οικογένειας σε χρήματα και άγχος, της εξαγωγής συναλλάγματος και της παραπαιδείας, είναι η συνολική και ριζική μεταρρύθμιση του δημόσιου εκπαιδευτικού μας συστήματος αλλά και της εκπαιδευτικής νοοτροπίας μας, η ουσιαστική αναβάθμιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων μας, και φυσικά η κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων, που σήμερα με τις «εξ’αποστάσεως» δυνατότητες είναι και απλή και επιβαλλόμενη.

Η αγοραία λογική που προτείνει δήθεν «μεταρυθμίσεις» μέσω ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποκαλώντας τους σπουδαστές «πελάτες» της εκπαιδευτικής «επιχείρησης», ουσιαστικά καταργεί την αυτοδυναμία των επιστημόνων, των καλλιτεχνών, των νομικών, των δημοσιογράφων, των πανεπιστημιακών και όλων εκείνων που αγωνίστηκαν επί αιώνες ενάντια στα πολιτικά, θρησκευτικά και οικονομικά κατεστημένα για να την αποκτήσουν.

Αποτελεί υποχρέωση όλων μας να την διαφυλάξουμε, αλλιώς κινδυνεύει και η Κοινωνία και η Δημοκρατία.

Είναι όλα αυτά βήματα σ’ έναν αγώνα που πάνω απ’ όλα θέλει πνοή και πίστη, θέλει όραμα και επιμονή. Η Εκπαίδευση είναι από τη φύση της κοινωνικό αγαθό και είναι χρέος όλων μας να τη διαφυλάξουμε και να τη θεραπεύσουμε μ’ αυτή της την υπόσταση.

Ο «εκσυγχρονισμός» λοιπόν του νέου νομοσχεδίου είναι μια αναχρονιστική διαδικασία για να καταργήσει η πολιτεία την υποχρέωσή της να χρηματοδοτεί τα δημόσια πανεπιστήμια, δεν ικανοποιεί καμμία εκπαιδευτική ανάγκη και θα γίνει απλά η αφορμή για «αρπαχτές» απο οικονομικά συμφέροντα. Η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης δεν ωφελει σε τίποτα την κοινωνία μας, τους νέους μας, την εξέλιξη των επιστημών. Η απάντησή μας μέσα στα αμφιθέατρα και στα πεζοδρόμια θα είναι «το νομοσχέδιο αυτο ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ»!

Σχόλια (23)

Ο ένας.... άντε το πολύ δύο
|

@11 Ιαν 2024 02:36
Ενώ δηλαδή πληρώνουμε περίπου 999 φόρους που δεν ξέρουμε καν που πηγαίνουν.... οι φόροι για τα δημόσια πανεπιστήμια (με τη χρηματοδότηση για το βιβλίο Γκίνες) θα μας-σας "κάτσει στο στομάχι"?

@10 Ιαν 2024 11:35
|

" να γίνουν περισσότερες σχολές και τμήματα στα δημόσια πανεπιστήμιά μας?"
... μπορούν να γίνουν, όσο μπορούμε να τα πληρώνουμε με περισσότερους φόρους κλπ

Dr. of Applied Mathematics (Houston, Texas)
|

@10 Ιαν 2024 12:34
Μπορούμε να επιχειρηματολογούμε για ημέρες, εβδομάδες και μήνες προς τέρψιν όλων μας (φυσικά και του esos). Το ζητούμενο ερώτημα όμως νομίζω ότι είναι απλό :
*** Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, πόσοι και ποιοί ωφελούνται από ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και πόσοι και ποιοί από ένα ιδιωτικό? ***
Αν παραδεχθούμε - τα βρούμε - απαντήσουμε σε αυτό, τα υπόλοιπα είναι πολύ απλά.

Μαιρη Δουφεξ.
|

Αναρωτιεμαι γιατι ολοι υπεραπλουστευουν με απλοικα επιχειρηματα ενα σημαντικο θεμα. Τι εχει σημασια? Αξιοκρατικο Πανεπιστημιο και εκπαιδευση ποιοτητας η ποιος το χρηματοδοτει?
Μηπως για δεκαετιες εχουμε παρει λαθος δρομο???

@@10 Ιαν 2024 10:48 10 Ιαν 2024 11:35
|

1) Τα δημόσια ΑΕΙ είναι αυτοδικούμενα ως προς το ακαδημαϊκό μέρος. Γι αυτό και σε πολλές περιπτώσεις, λόγω νεποτισμού και ανελαστηκότητας, έχουν παρωχυμένα πτυχία. Να δώσω ένα απλο παράδειγμα: ΔΕΝ υπάρχει ούτε ένα πτυχίο στην Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα, αλλά είναι ειδικότητα σε τμήματα μηχανικών ή πληροφορικής. Γιατί να μην έχω επιλογή να σπουδάσω κάτι άλλο; Δε θα κοστίσω τίποτα στα δημόσια ΑΕΙ, δε θα ζητήσω δωρεάν βιβλία και θα ελευθερώσω μια θέση σε δημόσια ΑΕΙ. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω.

2) Τα δημόσια ΑΕΙ είναι δωρεάν και συνεπώς πρέπει να υπάρχει σχέση ανάγκης μιας ειδικότητας στην κοινωνία/οικονομία και με τις θέσεις που πληρώνει το κράτος (εμείς) για σπουδές. Αν όμως θέλουν περισσότεροι να σπουδάσουν κάτι, ας το πληρώσουν μόνοι τους. Ποιό είναι το πρόβλημα;

3) Το επιχείρημα ότι οι "καλοί" ή "αυτοί που αξίζουν" μπαίνουν στα ΑΕΙ και οι υπόλοιποι θα πληρώνουν είναι αστείο αν σκεφτεί κανείς ότι οι φόροι μας πληρώνουν ήδη φοιτητές σε σχολές με βάση 9 σε κωμοπόλεις που έχουν 10 φοιτητές ανά έτος. Ο λόγος που έχουν 10 φοιτητές είναι γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν πάνω από 10 φοιτητές που έγραψαν πάνω από 9 για τις σχολές αυτές. Τα συνεργεία συγγραφής εργασιών και διπλωματικών είναι παντού.

@10 Ιαν 2024 10:48
|

Εάν αυτό που θέλουμε, είναι να σπουδάζουν οικονομικά περισσότεροι φοιτητές μας, δεν μπορούν να γίνουν περισσότερες σχολές και τμήματα στα δημόσια πανεπιστήμιά μας? Ειδικά στην Αθήνα με το μισό πληθυσμό της χώρας? Τα ιδιωτικά με δίδακτρα ποιόν-ποιούς εξυπηρετούν?

09 Ιαν 2024 15:31
|

Δεν βλέπω τι νόημα έχουν οι προσωπικές αναφορές για τα πόσα ξοδεύω.
Για όσους ξοδεύουν 10000-15000, τα 10000 του ιδιωτικού (τόσο έχουν τα περισσότερα προγράμματα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου πχ) είναι στα ίδια ή φθηνότερα. Επιπλέον θα έχουν το παιδί τους κοντά και το πτυχίο του θα είναι απο Πανεπιστήμιο που στις διεθνής κατάξεις μπορεί να βρίσκεται στις θεσεις 100-600 αντί στα 1000-1200.
ΥΓ
ε, τα "Το βρήκα?" και "μην το αφήσετε έτσι" δεν είναι επιχειρήματα της συζήτησης αλλά ειρωνίες.

Καλά δεν τα μάθατε?
|

@08 Ιαν 2024 11:14
Βάζω στοίχημα ότι εσείς ξοδεύετε 12000 σε δημόσιο ΑΕΙ, ενώ εάν το παιδί σας έμενε στο σπίτι του θα πληρώνατε λιγότερα, αφού στην πόλη σας έχει ιδιωτικά κολλέγια με 6-8 χιλιάδες το χρόνο. Το βρήκα?
Εάν βλέπετε "ειρωνείες και μαντινάδες" κάθε φορά που σας απαντούν, μην το αφήσετε έτσι.

@Polar_Fish
|

πχ στην ιστοσελίδα του Ευρωπαικού ΠΚ, δηλώνουν ~7000 προπτυχιακούς και 35 προγράμματα σπουδών
δηλαδή ~200 φοιτητές ανα πρόγραμμα σπουδών, τα περισσότερα 4ετή
αρα ~ 50 φοιτητές ανα έτος κατα μεσο όρο
θα έλεγα 20 - 80 φοιτητές ανάλογα το πρόγραμμα.

Polar_Fish
|

Πόσους φοιτητές έχουν τα προπτυχιακά προγράμματα στην Κυπρο ανά έτος?

@Καλά δεν τα μάθατε?
|

Δεν ξέρω τι διαβάσατε (ίσως τις ειρωνείες και μαντινάδες σας).
Τα μη-κρατικά εδω θα είναι πιο οικονομικά σε σύγκριση με σπουδές στο εξωτερικό.
Για πολλούς μπορεί να βγαίνει και πιο οικονομικά απο σπουδες σε δημόσιο άλλης πόλης. Καπιοι ξοδευουν 10000-15000 το χρόνο για να σπουδάσουν το παιδί στα γιάννενα.

Καλά δεν τα μάθατε?
|

@Polar_Fish
Θα σας μαλώσω! Ουρά δεν είπαμε ότι θα κάνουν για να γραφούν οι μη-έχοντες.... γιατί θα τους βγαίνει πιο οικονομικά από τα δημόσια? Τουλάχιστον τρεις φορές το διάβασα στα σχόλια....

Polar_Fish
|

Τα μη κρατικά θα ειναι ανοικτά για τους ημεδαπους αλλά ο στόχος ειναι οι αλλοδαποι. Πολλα διδακτρα και λιγοι φοιτητές. Εσεις πιστευετε οτι θα εχει τμηματα με 300 εισακτέους ανά έτος?

Ερωτηματικά
|

Διάβασα το παρακάτω απόσπασμα και αναρωτιέμαι πως εξασφαλίζεται στο ελληνικό δημόσιο παν/μιο, ας πούμε στη σχολή μηχανικών του συγγραφέα, η ελεύθερη σκέψη που δεν θα έχει η "πληθώρα των τεχνοκρατικά άριστων επιστημόνων" από τα μη κρατικά πανεπιστήμια και φαίνεται να αποτελεί την κυριότερη ανησυχία του. Με την ελευθερία στις καταλήψεις, τα συνθήματα στους τοίχους κλπ.?

"Το κρατικό Πανεπιστήμιο δεν είναι αυτό που θέλει και χρειάζεται η Διοίκηση. Είναι σε χέρια ανθρώπων που έχουν τις δικές τους κοσμοθεωρίες. Αυτών που επιμένουν να παράγουν επιστήμονες με καλό γνωστικό επίπεδο αλλά και ελεύθερη σκέψη. Εμπρός λοιπόν, ας στραφούμε στο μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, ας διαμορφώσουμε τις τάσεις, ώστε να υπάρξει μια πληθώρα τεχνοκρατικά άριστων επιστημόνων απ’ όπου θα διαλέξουμε (φθηνά) τα στελέχη μας."

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΡAΦ.
|

Συμφωνώ : Η απόλυτη προτεραιότητα στη συζήτηση είναι η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ και οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις για την βελτίωσή της. Βελτιώνοντας όλα τα στάδια παιδεύσεως: από το Δημοτικ΄΄ο ως τα Μεταπτυχιακά. Με ευρέως και ξεκάθαρα συμφωνημένους Στόχους (γιατί τα αποτελέσματα της Παιδείας θέλουν πολύ χρόνο για να γίνουν ορατά) και με κριτήρια τόσο αποτελεσματικότητας στην παραγωγή γνώσης εφαρμόσιμης στην οικονομία και την κοινωνία αλλά και ελεύθερου στοχασμού στα μεγάλα (... και παντοτινά) κοινωνικά και ατομικά (υπαρξιακά) προβλήματα και καλλιέργειας νέων ριζοσπαστικών ιδεών. Αυτή κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να είναι η κυρίαρχη συζήτηση για την Παιδεία και όχι η ίδρυση ή όχι ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Κλασσικό
|

Διόρθωση.
Μου ξέφυγε ενα μηδενικό, 2000 εισακτέους το χρόνο (αντι 20000).

@Στραντιβάριους vs κλαρίνων

ψάξτε το, δεν βάζω λίνκ εδώ (όποτε το έκανα στο παρελθόν δεν εμφανίζονταν). ..xs

Στραντιβάριους vs κλαρίνων
|

@Κλασσικό
"ιδωτικό με ΜΟ διδάκτρων 10000 και 20000 φοιτητές"?
Πού είναι αυτό βρε παιδί μου, να γίνουμε όλοι γιατροί και Dr.? Στην Γιουχάν της Κίνας? Και το είπε "καθηγητής του ΑΠΘ" κιόλας!? Μα τι "άλλους ιστότοπους" διαβάζετε κι εσείς όμως! Ξέρετε πόσο πάνε οι τιμές, σε ένα "μέτριο" ιδιωτικό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό και περίπου πόσους φοιτητές έχει?

Polar_Fish
|

Αν δεχομαστε οτι παραβιάζεται το Συνταγμα, γιατι αυριο να μην παραβιαστει κατι αλλο απο το ιδιο το Συνταγμα. Αυτη πρέπει να ειναι η ουσια της συζήτησης.

Κλασσικό
|

Κείμενο γεμάτο
- με ξύλινα συνθήματα.
"Δεν θα πράσει", "απάντηση στα αμφιθέατρα"
- αντικρουόμενα
"δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά το ιδωτικό", "δίδακτρα της τάξης των 30-40000 ευρώ"
* σε άρθρο σε άλλο ιστότοπο, καθηγητής του ΑΠΘ υπολόγιζε οτι ενα ιδωτικό με ΜΟ διδάκτρων 10000 και 20000 φοιτητές θα έχει έσοδα διπλάσια και πλέον ενός δημοσίου των 8000 φοιτητών (άρθρο ενάντια στα ιδιωτικά, τεκμηριωμένο με στοιχεία και χωρίς συνθήματα)
- και γενικότητες που δεν στέκουν
"«Ιδιωτικό» και «πανεπιστήμιο» είναι όροι που δεν συνυπάρχουν"

Φιλόλογος απών
|

Απόλυτα τεκμηριωμένη, αναλυτική, κατανοητή και πειστική η επιχειρηματολογία ενός ούτως ή άλλως καταξιωμένου ακαδημαϊκού ανδρός που λέει την πάσα αλήθεια χωρίς περιστροφές και καλοπιάσματα.
Δυστυχώς ζούμε ημέρες απόλυτου ζόφου και όσοι σπεύδουν να επιχαίρουν για τις ακρα΄ίες αυτές επιλογές της κυβέρνησης, γίνονται εν γνώσει ή εν αγνοία τους συνεργοί σε μια καταστροφή, τις συνέπειες της οποίας θα γευτούμε πολύ σύντομα, όταν πια θα είναι πολύ αργά.
Γρηγορείτε λοιπόν και προσεύχεστε! Δεν μπορούμε δυστυχώς να κάνουμε κάτι άλλο σ' αυτή την παρανοϊκή εποχή, όπου η εξουσία ασκείται με ολοκληρωτικό τρόπο από μια κυβέρνηση που δεν έχει ανάγκη να λογοδοτεί σε κανένα...

Μήτσος Σκ.
|

Τρεις λαλούν...
Κανείς δε χορεύει.
Αντε γεια

Κώστας Κ.
|

Απεργίες διαρκείας λοπόν και διαμαρτυρίες (και στο χώρο των ιδιωτικών "πανε[πιστημίων").

δυστυχώς έχει δίκιο
|

αν ήξερε τι γίνεται και στα άλλα αλλοπροσαλλα νομοσχέδια (κατάρτιση αχαχαχαχ) , και λίγα θα καταλάβαινε ότι λέει. θα διαλύσουν ό,τι άφησε η κεραμέως (τι; δεν βελτιώθηκαν όλα τέλεια με δαύτη; που πήρε και προαγωγή ; μη μου πείτεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ