Η εγκύκλιος για τις απουσίες μαθητών/τριών λόγω COVID-19, για το σχολικό έτος 2023- 2024»

Δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19

05/01/2024

Ενημερώθηκε: 08/01/2024, 07:55

Άκουσε το άρθρο

Α. Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος 2023-24.

Β. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα στον/στη Διευθυντή/ντρια-Προϊστάμενο/η των σχολικών μονάδων της αντίστοιχης βεβαίωσης θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR).

Γ. Στην περίπτωση που ο/η μαθητής/τρια νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 οι απουσίες του καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα νοσηλείας του/της.

Δ. Οι παραπάνω απουσίες είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Το παραπάνω προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, η οποία εκδόθηκε σήμερα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ Ν Α ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Τι ισχύει σήμερα για τις απουσίες

1) Η φοίτηση χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

2) Οι απουσίες δεν διακρίνονται σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.

Επίσης, δεν προβλέπεται η περίπτωση ανάθεσης εργασίας από τον/τη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας σε μαθητή/τριας χωρίς την καταχώριση απουσίας/απουσιών.

3) Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών/τριών εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114).

4) Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή/τριας που σημείωσε πάνω από εκατόν δεκατέσσερις (114) απουσίες.

Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτηση τους στην ίδια τάξη.

5) Στην περίπτωση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Γυμνασίων και Λυκείων ισχύουν τα αριθμητικά όρια   προσαυξημένα κατά δεκαέξι (16) απουσίες.

6) Στην περίπτωση των Εσπερινών Γυμνασίων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων ή των Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων ισχύουν τα αριθμητικά όρια  προσαυξημένα κατά δεκαέξι (16) απουσίες.

7) Στην περίπτωση των ιδιωτικών σχολείων στα οποία εφαρμόζεται ΕΩΠΔ με παρεκκλίσεις ισχύουν τα αριθμητικά όρια απουσιών προσαυξημένα κατ' ανάλογο τρόπο σύμφωνα με τον αριθμό των επιπλέον ωρών.

8) Η φοίτηση των μαθητών/τριών των Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι/ες παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα Τομέων, Ειδικοτήτων, χαρακτηρίζεται ως εξής:

α. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση του/της μαθητή/τριας, εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της που σημειώθηκαν κατά το οικείο διδακτικό έτος, ανεξάρτητα από το λόγο στον οποίο οφείλονται, δεν υπερβαίνει για τη Β' τάξη Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. τις εβδομήντα πέντε (75), για τη Γ ́ τάξη Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. τις εβδομήντα πέντε (75), για τη Β' τάξη Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. τις εβδομήντα οκτώ (78), για τη Γ' τάξη Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. τις εβδομήντα οκτώ (78) και για τη Δ' τάξη των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. τις ογδόντα τρεις (83) απουσίες.

β. Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή/ τριας που σημείωσε πάνω από εβδομήντα πέντε (75) απουσίες για τη Β' τάξη Ημερησίων ΕΠΑ.Λ., πάνω από εβδομήντα πέντε (75) απουσίες για τη Γ' τάξη Ημερησίων ΕΠΑ.Λ., πάνω από εβδομήντα οκτώ (78) απουσίες για τη Β' τάξη Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., πάνω από εβδομήντα οκτώ (78) απουσίες για τη Γ' τάξη Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. και πάνω από ογδόντα τρεις (83) απουσίες για τη Δ' τάξη των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ.

9) Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτηση στην ίδια τάξη.

10) Χαρακτηρισμός φοίτησης μαθητών/τριών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες:

Α) Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 3699/ 2008 (Α' 199):

«Για τους μαθητές/τριες με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η φοίτηση τους θεωρείται επαρκής όταν:

α) το σύνολο των επιπλέον απουσιών δεν υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%) των προβλεπόμενων από το οικείο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα και

β) οι επιπλέον από τις προβλεπόμενες κάθε φορά δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες απουσίες οφείλονται αποδεδειγμένα στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας που πιστοποιούνται από τον φορέα υλοποίησης».

Β) Σύμφωνα με τον ν. 3699/2008 (Α' 199) όπως τροποποιήθηκε με το αρ. 48 του ν.4415/2016 (Α' 159) «Η φοίτηση των μαθητών/τριών στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. χαρακτηρίζεται επαρκής ή όχι από το Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος αποφασίζει κατά περίπτωση και ανεξάρτητα από τον αριθμό απουσιών, συνυπολογίζοντας την επαρκή κατάκτηση των διδακτικών στόχων, τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθητή».

Ενημέρωση γονέων - Υποχρεώσεις γονέων μαθητών/τριών που απουσιάζουν

1) Για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών/τριών ευθύνονται εξ ολοκλήρου οι κηδεμόνες τους.

Ο κηδεμόνας κάθε μαθητή/τριας που απουσίασε από το σχολείο οφείλει να γνωστοποιεί στο σχολείο τους λόγους της απουσίας άμεσα με έναν από τους τρόπους επικοινωνίας που έχει δηλώσει στο σχολείο κατά την εγγραφή του/της μαθητή/τριας σε αυτό.

Η γνωστοποίηση του λόγου των απουσιών συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά μόνο στην περίπτωση που προβλέπεται ο μη υπολογισμός τους κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων φοίτησης.

2) Ο/Η υπεύθυνος/η καθηγητής/τρια κάθε τμήματος οφείλει να ενημερώνει τους κηδεμόνες για την απουσία των μαθητών/τριών και να πληροφορείται τους λόγους της απουσίας τους με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως με τηλεφώνημα, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλεται από ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι κηδεμόνες στο σχολείο στη σχετική υπεύθυνη δήλωση τους - ή με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο των κηδεμόνων (SMS), ή με επιστολή.

Εάν η επικοινωνία με τους κηδεμόνες δεν είναι εφικτή ή εάν οι κηδεμόνες αρνηθούν την επικοινωνία ή εάν για οποιονδήποτε άλλο λόγο είναι απαραίτητο, συγκαλείται το Συμβούλιο του Τμήματος για να εξετάσει την αναγκαιότητα χρήσης ενεργειών παιδαγωγικού χαρακτήρα, όπως, ενδεικτικά, η προσφυγή σε υποστηρικτικές εκπαιδευτικές δομές ή κοινωνικές υπηρεσίες.

3) Αν ο/η μαθητής/τρια έχει απουσιάσει τρεις συνεχόμενες ημέρες ή έχει πραγματοποιήσει τριάντα (30) συνολικά απουσίες, ο/η εκπαιδευτικός που είναι υπεύθυνος/η του τμήματος επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς/κηδεμόνες του/της μαθητή/τριας (με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, SMS ή με επιστολή), πληροφορείται τον λόγο των απουσιών και ενημερώνει τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου.

Μετά την πρώτη ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων, σύμφωνα με τα παραπάνω, ο/η εκπαιδευτικός τους ενημερώνει τις πρώτες πέντε (5) εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα, εφόσον υπάρχει μεταβολή στον συνολικό αριθμό απουσιών.

4) Όταν πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενες απουσίες σε ώρες του ημερήσιου προγράμματος (συμπεριλαμβανομένης της πρώτης ή τελευταίας ώρας), μεμονωμένες ή συνεχείς, χωρίς την άδεια του/της Διευ- θυντή/ντριας του σχολείου, αναζητούνται οι λόγοι και πραγματοποιούνται ενέργειες παιδαγωγικού χαρακτήρα που, ενδεχομένως, κρίνονται απαραίτητες.

5) Οι απουσίες των μαθητών/τριών αθροίζονται και λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών.

Απουσίες που δεν λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης

1) Όλες οι απουσίες των μαθητών/τριών καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο). Για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών δεν λαμβάνονται υπόψη:

α) απουσίες από το σχολείο, κατά τις ώρες λειτουργίας του, μαθητών/τριών που συμμετέχουν σε δραστηριότητες, στο εξωτερικό ή το εσωτερικό, οι οποίες έχουν εγκριθεί από τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις όργανα,

β) απουσίες μαθητών για την προσέλευση τους ενώπιον του Συμβουλίου Επιλογής Οπλιτών, η οποία βεβαιώνεται νόμιμα,

γ) Απουσίες μαθητών/τριών:

αα) του Ρωμαιοκαθολικού Δόγματος κατά τις εορτές του Μνηστήρος Ιωσήφ, της Αγίας Δωρεάς και από την προηγούμενη μέχρι και την επόμενη του Λατινικού Πάσχα,

ββ) του Εβραϊκού Θρησκεύματος την προηγούμενη και την 1η του Εβραϊκού Έτους, την ημέρα της Εξιλέωσης, καθώς και την προηγούμενη και την ημέρα του Εβραϊκού Πάσχα,

 γγ) του Μουσουλμανικού Θρησκεύματος κατά τις ημέρες των εορτών Εΐντ Αλ-Φιτρ (Σεκέρ Μπαϊράμ) και Εΐντ Αλ-Αντχά (Κουρμπάν Μπαϊράμ), καθώς και την επόμενη ημέρα αυτών. Για να μην ληφθούν υπόψη οι απουσίες της περίπτωσης αυτής, πρέπει να υποβληθεί Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1989 (Α' 75), όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει, του/της μαθητή/τριας ή του κηδεμόνα του/ της εάν είναι ανήλικος/η, για το θρήσκευμα,

δ) απουσίες μαθητών/τριών που πραγματοποιήθηκαν λόγω της μετεγγραφής τους σε Γυμνάσιο ή Γενικό Λύκειο ή Επαγγελματικό Λύκειο μέχρι δύο (2) ημέρες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι απουσίες που πραγματοποιήθηκαν την ημέρα έκδοσης του υπηρεσιακού σημειώματος μετεγγραφής,

ε) απουσίες μαθητών/τριών οι οποίοι/ες απαλλάσσονται από τη συμμετοχή τους στη διδασκαλία μαθημάτων, αλλά την ώρα πραγματοποίησης της διδασκαλίας παρευρίσκονται στο σχολείο,

στ) απουσίες μαθητών/τριών που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες οι οποίες καθιστούν αντικειμενικά δύσκολη την προσέλευση στο σχολείο,

ζ) απουσίες μαθητών/τριών που συμμετέχουν σε πρόγραμμα μακροχρόνιας κινητικότητας στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, με την προϋπόθεση ότι με την επιστροφή τους θα προσκομίσουν βεβαίωση του σχολείου υποδοχής, η οποία θα επιβεβαιώνει την επαρκή φοίτηση τους κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής τους,

η) απουσίες μαθητών/τριών οι οποίες οφείλονται σε ολιγόωρη ή ολιγοήμερη απεργία των υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ που βεβαιώνεται από τον οικείο Περιφερειάρχη ή σε απεργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που βεβαιώνεται από τον οικείο φορέα δεν λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό φοίτησης μαθητών/τριών, εφόσον αυτοί/ές χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μεταβούν στο σχολείο,θ) απουσίες ως δύο (2) ημερών που πραγματοποιούνται για πρωινές επισκέψεις στα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) ή τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (Ι.Π.Δ.) για διερεύνηση και πιστοποίηση ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.

2) Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες έως είκοσι τεσσάρων (24) ημερών για όλο το διδακτικό έτος:

α) για τους/τις μαθητές/τριες που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση συστηματικά μετά από νεφρική ανεπάρκεια ή υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση,

β) για τους/τις μαθητές/τριες που υποβάλλονται σε θεραπεία αποδοχής μοσχεύματος,

γ) για τους/τις μαθητές/τριες που πάσχουν από όλων των τύπων νεοπλασίες και υποβάλλονται σε θεραπεία συντήρησης,

δ) για τους/τις μαθητές/τριες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, με τις προϋποθέσεις που ορίζει η Γ2/2209/1998 υπουργική απόφαση (Β' 314),

ε) για τους/τις μαθητές/τριες που πάσχουν από μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική αναιμία και έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος σε ειδικό νοσηλευτικό ίδρυμα καθώς και για όσους/ες πάσχουν από αιμορροφιλία.

Σε κάθε μία από τις ανωτέρω περιπτώσεις οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών ή οι ίδιοι/ες, αν είναι ενήλικοι/ες, θα πρέπει:

αα) Να ενημερώσουν τη Διεύθυνση του σχολείου για την ιδιάζουσα περίπτωση του προβλήματος υγείας.

ββ) Να προσκομίσουν με αίτηση τους στη Διεύθυνση του σχολείου φοίτησης πρόσφατη σχετική ιατρική γνωμάτευση ή εξιτήριο από Δημόσιο Νοσοκομείο, η οποία φέρει σφραγίδα από Συντονιστή/στρια Διευθυντή/ντρια Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή νόμιμα εκτελούντα/σα χρέη Συντονιστή/στριας Διευθυντή/ντριας Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή Διευθυντή/ ντρια Πανεπιστημιακής Κλινικής ή από Δημόσιο Κέντρο Υγείας στην περιοχή του/της μαθητή/τριας, η οποία φέρει σφραγίδα του/της Διευθυντή/ντριας του Κέντρου ή δικαιολογητικά από Ιδιωτικό Νοσοκομείο τα οποία φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του/της θεράποντος ιατρού και του/της Διοικητικού Διευθυντή/ντριας της ιδιωτικής Κλινικής.

3) Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες μαθητών/τριών μέχρι είκοσι (20) ημερών για όλο το διδακτικό έτος που οφείλονται σε σοβαρά και επείγοντα περιστατικά και απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωσης, εντός της Ελλάδας ή σε χώρες του εξωτερικού όπως:

α) έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που απαιτούν άμεσα χειρουργική επέμβαση και κατ' οίκον νοσηλεία κατά περίπτωση κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του Νοσοκομείου

β) έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που απαιτούν άμεσα νοσηλεία σε Νοσοκομείο και κατ' οίκον νοσηλεία κατά περίπτωση κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του Νοσοκομείου

γ) θεραπείες αρχικές ή συνεχιζόμενες για επιδημίες ή χρόνιες παθήσεις ή ασθένειες που απαιτούν συνεχή νοσηλεία σε νοσοκομείο ή επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σε νοσοκομείο και παραμονή κατ' οίκον κατά περίπτωση κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του Νοσοκομείου.

Σε κάθε μία από τις ανωτέρω περιπτώσεις οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών ή οι ίδιοι/ες, αν είναι ενήλικοι/ες, θα πρέπει:

αα) Να ενημερώσουν τη Διεύθυνση του σχολείου για την ιδιάζουσα περίπτωση του προβλήματος υγείας.

ββ) Να προσκομίσουν με αίτηση τους στη Διεύθυνση του σχολείου φοίτησης πρόσφατη σχετική ιατρική γνωμάτευση ή εξιτήριο από Δημόσιο Νοσοκομείο, η οποία φέρει σφραγίδα από Συντονιστή/στρια Διευθυντή/ντρια Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή νόμιμα εκτελούντα/σα χρέη Συντονιστή/στριας Διευθυντή/ντριας Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή Διευθυντή/ ντρια Πανεπιστημιακής Κλινικής ή από Δημόσιο Κέντρο Υγείας στην περιοχή του/της μαθητή/τριας, η οποία φέρει σφραγίδα του/της Διευθυντή/ντριας του Κέντρου ή δικαιολογητικά από Ιδιωτικό Νοσοκομείο τα οποία φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του/της θεράποντος ιατρού και του/της Διοικητικού Διευθυντή/ντριας της ιδιωτικής Κλινικής. Σε περίπτωση νοσηλείας σε χώρες του εξωτερικού, να προσκομίσουν τις αντίστοιχες ιατρικές γνωματεύσεις και έγγραφα μεταφρασμένα στα Ελληνικά από την αρμόδια Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

γγ) Η αίτηση του/της μαθητή/τριας, με όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση έγγραφα και δικαιολογητικά, κατατίθεται στη Διεύθυνση του σχολείου και τίθεται υπόψη του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών που εξετάζει το αίτημα και, εφόσον ισχύουν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις, συντάσσεται πρακτικό για την κάθε περίπτωση μαθητή/τριας, το οποίο κοινοποιείται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει το σχολείο.

4) Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών σε περιόδους έξαρσης εποχικών επιδημιών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση επίσημου φορέα του Υπουργείου Υγείας και του ΥΠ.Π.Ε.Θ. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

5) Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα, για όσο διάστημα απαιτείται και έως δύο (2) εβδομάδες, μαθητών/τριών με εξαιρετικές επιδόσεις στη μουσική, στον χορό ή σε άλλες καλές τέχνες, για τη μετάβαση και τη συμμετοχή τους σε συναυλίες, εκδηλώσεις χορού ή εκθέσεις ζωγραφικής ή γλυπτικής που έχουν πανελλήνια ή πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια εμβέλεια. Η απόφαση αυτή εκδίδεται με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες της πρόσκλησης συμμετοχής τους από το όργανο διοργάνωσης της εκδήλωσης καθώς και βεβαίωσης συμμετοχής τους στην εκδήλωση.

6) Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα, για όσο διάστημα απαιτείται, για τη συμμετοχή μαθητών/τριών σε πανελλήνιους ή διεθνείς διαγωνισμούς που διεξάγονται με έγκριση του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

7) Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες των μαθητών/τριών λόγω συμμετοχής τους:

α) σε σχολικές αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται υπό την εποπτεία και έγκριση του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

β) Η φοίτηση των μαθητών/τριών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρμοδιότητας του ΥΠ.Π.Ε.Θ., οι οποίοι/ες ως αθλητές/τριες μέλη των ελληνικών εθνικών ομάδων συμμετέχουν σε αθλητικές υποχρεώσεις προετοιμασίας ή συμμετοχής σε ολυμπιακούς, παγκόσμιους, ευρωπαϊκούς, βαλκανικούς, μεσογειακούς αγώνες ή άλλες αθλητικές διοργανώσεις με τις εθνικές ομάδες, στις οποίες είναι μέλη, υπερέβησαν το προβλεπόμενο όριο απουσιών, θεωρείται επαρκής, ακόμη και αν, πέραν του προβλεπόμενου ορίου των εκατόν δεκατεσσάρων (114) απουσιών, πραγματοποιήσουν μέχρι και εκατόν σαράντα (140) επιπλέον απουσίες.

γ) Η φοίτηση των μαθητών/τριών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι οποίοι/ες ως αθλητές/τριες συμμετέχουν σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες ή διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που έχουν εγκριθεί από την οικεία αθλητική ομοσπονδία, αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πο- λιτισμού και Αθλητισμού, υπερέβησαν το προβλεπόμενο όριο απουσιών, θεωρείται επαρκής, ακόμη και αν, πέραν του προβλεπόμενου ορίου των εκατόν δεκατεσσάρων (114) απουσιών πραγματοποιήσουν μέχρι και εβδομήντα (70) επιπλέον απουσίες.

Η απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/-ουσών για όλες τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των μαθητών/τριών που εμπίπτουν στις περιπτ. β' και γ' της παρούσας παραγράφου, εκδίδεται εφόσον προσκομίζονται από τους/τις ενδιαφερομένους/ες οι προσκλήσεις συμμετοχής από τον επίσημο φορέα διοργάνωσης των αγώνων, καθώς και οι σχετικές βεβαιώσεις συμμετοχής τους και για τις υποχρεώσεις προετοιμασίας με την εθνική ομάδα, η σχετική βεβαίωση συμμετοχής από την εκάστοτε επίσημη Ομοσπονδία του αθλήματος.

8) Οι απουσίες μαθητών/τριών λόγω συμμετοχής τους σε εθελοντική αιμοδοσία καταχωρίζονται αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης, ως εξής: Της ημέρας της αιμοδοσίας, όταν ο/η μαθητής/ τρια προσφέρει αίμα για ασθενή του συγγενικού του/ της περιβάλλοντος. Μίας (1) ημέρας επιπλέον όταν ο/η μαθητής/τρια, με δική του/της πρωτοβουλία, προσέρχεται να προσφέρει αίμα σε κέντρο αιμοδοσίας ή όταν ο/η μαθητής/τρια ανταποκρίνεται σε πρόσκληση υπηρεσίας αιμοδοσίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης ή όταν συμμετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία. Σημειώνεται ότι τα ηλικιακά κριτήρια των δοτών/τριών αίματος καθορίζονται από το π.δ. 138/2005 (Α' 195), ήτοι το 18ο έτος. Μπορεί να γίνουν δεκτοί/ές αιμοδότες/τριες ηλικίας 17 ετών με υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα τους.

9) Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιο- λόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες που πραγματοποιούνται για συμμετοχή σε εισιτήριες εξετάσεις σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής οι οποίες δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως η Σχολή Καλών Τεχνών. Ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών με εισήγηση του/της Υπεύθυνου/ ης του Τμήματος εξετάζει κατά περίπτωση τις απουσίες της κατηγορίας αυτής του/της μαθητή/τριας με βάση τις ημερομηνίες που φέρουν τα παρακάτω έγγραφα, που πρέπει να προσκομίσει ο/η μαθητής/τρια:

α) βεβαίωση κατάθεσης των δικαιολογητικών του/της μαθητή/τριας προκειμένου να συμμετάσχει στις εισιτήριες εξετάσεις

β) βεβαίωση συμμετοχής του/της μαθητή/τριας στις εισιτήριες εξετάσεις.

10) Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες λόγω υποχρεωτικής παρουσίας σε Δικαστήριο.

11) Σε κάθε περίπτωση, για να μη ληφθούν υπόψη απουσίες μαθητή/τριας,  απαιτείται η προσκόμιση των προβλεπόμενων δικαιολογητικών

Σχόλια (25)

και γιατί να παρακολουθούν και οι υγιείς;;;
|

να πάνε βόλτες αντί να μένουν μαντρωμένοι και απολυτήριο με κούριερ και 20άρια
(κατάλαβες , απόντα, ότι ΕΣΥ ΦΤΑΙΣ για την κατάντια της γλώσσης ; και της παιδείας ! αχαχαχαχαχα, τα θέλετε να τα ακούσετε ! ΥΓ . περιμένω ΜΙΑ υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές να ψηφίσω , πού είναι ο Κ1 και Κ2 να προωθήσουν το θέμα ;;;;; )
πόσο πάνε τα πράσινα (υγρά και στερεά ) κατ' απ' τ' αυλάκ' ξέρει κανείς;

Πλατάρος Γιάννης
|

@παρατηρητηριο.ορθογραφιας, σολοικισμων και δοκιμων εκφράσεων από απόντα παρατηρητη. :
Εγω προσωπικά τις χρησιμοποιώ και τις δύο λέξεις, ως συνώνυμες. Κοινός τόπος, για το προσιτό σε όλους, κοινός τύπος παρομοίως.
Το αν προήλθε το κοινότυπο από μεταφραστικό δάνειο "κοινού τύπου" κομμον type, εδω και Δεκαετίες, το κάνει δόκιμο απολύτως. Η μπιχλα της οπισθοδρομησης είναι εμφανής, καθώς καταπίνει το συναφι σου παλαμάρια και διυλιζει τους κωνωπες. Με την οπισθοδρομικη σας μπιχλα έχετε πάει πατο την γλώσσα των Θεών,( ει θεοί διαλέγονται τη των Ελλήνων γλωττι χρωνται - Κικερων) και γράφετε άρθρα κοινότοπα για την κοινοτυπια που έχει ελληνικό δεύτερο συνθετικό. Μάθατε όμως να λέτε εσείς του "χώρου" το "δυστοπικο" για να σας περνάνε για μορφωμένος, που όμως είναι δόκιμο; Το λέγατε και παλιά ή μεταφράσατε το "δυστόπια" από τα Αγγλικά; Αυτό δεν είναι μεταφραστικό δάνειο; Και η ουτοπία μεταφραστικό δάνειο είναι, από τίτλο μυθιστορήματος φαντασίας.
Η Ελληνική, έχει το προνόμιο, να φτιάχνεις ένα νεολογισμό και να γίνεται αμέσως κατανοητός από όλους, τουλάχιστον απο συμφραζόμενα! Η Ελληνική έχει και λέξεις για έννοιες που δεν έχουν ακόμα διατυπωθεί! Είχα γράψει ένα άρθρο εδώ στο ΕΣΟΣ για την Ελληνική Γλώσσα, που έγινε μεγάλη επιτυχία στο φόρουμ εδώ, με δεκάδες σχόλια, μεταφέρθηκε στο φόρουμ του συντρόφου Νίκου Σαραντάκου, γλωσσολόγου, έγινε λαϊκό. δικαστήριο, με αρένα, θηρία, που μετειχα ως μονομάχος, αναδημοσιευθηκε στο φορούμ του Κώστα Καββαθα (4Τ) και το υψιστο: Έγινε διπλωματική εργασία στο Εαπ για να καταρριφθουν αυτά που υποστήριζα με τετράγωνα επιχειρήματα.
Όσον αφορά εσένα, στείλε μου το μεϊλ σου να σου στέλνω τα κείμενα που βγάζει το. Ότο κορεκτ του κινητού που δεν διορθώνω όπως ο αυτόματος ορθογράφος του περιηγητή μου στο επιτραπέζιο πισι.

Giorgos21
|

Για τους εκπαιδευτικούς υπάρχει και η πολυήμερη άδεια από την Αθμια επιτροπή, η οποία θα δοθεί σίγουρα έχοντας θετικό rapid τεστ ή γνωμάτευση για γρίπη.

Κώστας
|

Οι εκπαιδευτικοί ποτέ δεν παθαίνουν τίποτα;;;
Μην μας σκέφτεστε τόσο εκεί στο υπουργείο Παιδείας.
Πρέπει το υπουργείο παιδείας να είναι το μοναδικό υπουργείο που δεν δίνει δεκάρα για τους υπαλλήλους του.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ
|

Αυτό το "επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα στον/στη Διευθυντή/ντρια-Προϊστάμενο/η των σχολικών μονάδων της αντίστοιχης βεβαίωσης θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR)", σημαίνει πρακτικά ότι ΔΕΝ κατατίθεται στο αρχείο της Σχ. Μονάδας το αποτέλεσμα του ελέγχου, αλλά μόνο η υπεύθυνη δήλωση. Θα γίνει πανηγύρι

ένας απλός εκπαιδευτικός
|

Είχα γρίπη την τελευταία εβδομάδα πριν κλείσουν τα σχολεία και πήρα 2 μέρες αναρρωτική. Την τρίτη μέρα πήγα σχολείο χωρίς να είμαι τελείως καλά.Κατάφερα και "έβγαλα" 3 εργάσιμες μέρες ακόμα (ορθοστασία, εφημερίες κ.λπ.) Με το που κλέιονουν τα σχολεία κάνω βρογχίτιδα (βήχας, δέκατα, αδυναμία, δύσπνοια). Πάω να το παλέψω με βλενολυτικά και ξεκούραση. Κάτι γίνεται, αλλά μεσολαβούν 3 συνεχόμενες βραδιές με τραπεζώματα από στενούς εορτάζοντες συγγενείς (το 1 το οργάνωσα εγώ) και ξενύχτι, και "ξαναπέφτω". Τελικά, την Παρασκευή (παραμονή των Φώτων) πάω γιατρό, διάγνωση βρογχικό άσθμα (έχω και χρόνιο άσθμα), δίνει αντιβίωση, εισνεόμενα κ.λπ. Βήχας, ταχυκαρδίες, κόπωση φουλ. Ευτυχώς, εντός σπιτιού το παλεύω. Από αύριο, ο Θεός βοηθός! Ειδικά από Τετάρτη που θα βάλει και ψοφόκρυο...
Συγγνώμη για την μη επαγγελματική μου συμπεριφορά, μιλώντας επί προσωπικού. Απλά, κάπου πρέπει να πω τον πόνο μου...

ΑΤΥΧΗΣ ΚΑΙ ΖΑΛΙΣΜΕΝΟΣ
|

Μόνο οι μαθητές αρρωσταίνουν?
Τι γίνεται στα δημοτικά όταν αρρωσταίνουν οι δάσκαλοι? Καμία πρόβλεψη? Εκεί δεν ισχύει κενό τα παιδιά και φεύγουν.

oea
|

@Don Στον προσωπικό σου ιατρό δεν πληρώνεις τίποτα...

Πλατάρε είσαι εδώ;
|

06 Ιαν 2024 11:54
"Οι διευθυντές έλεγαν πάντα "φέρτε και κανένα χαρτί από γιατρό και θα δούμε στο τέλος από το υπουργείο."
Αυτό είναι ο ορισμός του κράτους-μπανανία Πλατάρο. Στα σοβαρά κράτη, μια τέτοια εγκύκλιος θα ερχόταν στην αρχή του σχολικού έτους. Ξέρεις γιατί Πλατάρο; Γιατί κάθε χρόνο συμβαίνει αυτή η κατάσταση με τις εποχιακές λοιμώξεις και πλέον και τον κορονοϊό. Η διοίκηση, Πλατάρο, πρέπει να έχει τη στοιχειώδη αντίληψη να το προβλέψει και να μην αναγκάζει τους διευθυντές να συμπεριφέρονται με τον αστείο τρόπο που λες. Κατάλαβες Πλατάρο γιατί το κράτος του Κυριάκου είναι μπανανία;

Φιλόλογος απών
|

"Κοινότοπες" ρυθμίσεις. Το "κοινότυπες" είναι ανύπαρκτο...

Πλατάρος Γιάννης
|

Μπανανία θα ήταν αν η εγκύκλιος δεν είχε αναδρομική ισχύ.
Οι μαθητές δεν θα αρρωσταινουν μετά την εγκύκλιο, αλλά μπορεί να έχουν ήδη νοσήσει.Εχουν μια ανοσία κάποιος μήνες και δικαιούνται του μέτρου της ρύθμισης.
Πάντα αναδρομικά ήταν παρόμοια μέτρα.
Οι διευθυντές έλεγαν πάντα "φέρτε και κανένα χαρτί από γιατρό και θα δούμε στο τέλος από το υπουργείο.
Να μην στενοχωριεται κανεις για κοινότυπες ρυθμίσεις....

Εκπαιδευτικός
|

Οι εκπαιδευτικοί να πηγαίνουν άρρωστοι ή να εξαντλήσουν τις 8 ημέρες αναρρωτικής; Ο υπουργός άλλαξε, η αντιμετώπιση ίδια.

Χρόνια τώρα
|

οι εγκύκλιοι για τις απουσίες είναι αλαλούμ με στόχο να σβήνονται απουσίες και να περνάνε και μαθητές που δεν έχουν ολοκληρώσει καν την υποχρεωτική φοίτηση λόγω απουσιών. με μια απλή επέμβαση του συλλόγου οι απουσίες εξαφανίζονται και ο μαθητής προάγεται πανηγυρικά βεβαίως-βεβαίως.

@Ρίτα
|

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις.
Δυστυχώς το υπουργείο πρέπει έγγραφα να βγάλει εγκύκλιο γιατί υπάρχουν σε κάθε σχολείο περίεργοι του τύπου "115 και κάηκες" σαν τον "Ένας άλλος απλός καθηγητής" που κάνει εμβόλια και δεν κολλάει τίποτα...

Αριστείδης
|

Σημ: Για τους καθηγητές οι ημέρες άδειας, αφορούν ημερολογιακό και όχι διδακτικό έτος, δηλ. ξεκινάνε από Ιανουάριο.

Allen
|

Η βεβαίωση νόσησης από covid θα είναι απο φαρμακείο ή θα ανοίξει πάλι η πλατφόρμα ?

Πλατάρε είσαι εδώ;
|

Αναδρομική εφαρμογή (από Σεπτέμβρη!!!!!!!!!!!) στο κράτος-μπανανία του Κυριάκου. Φυσικά οι εκπαιδευτικοί έχουν ανοσία για τον covid και δε χρειάζεται καμία μέριμνα γι αυτούς. Πλατάρε πάρε θέση και βάλε πλάτη στον Κυριάκο.

Νέα στην εκπαίδευση
|

Εγκύκλιος για τη γρίπη πότε θα βγει; η ασθένεια με γρίπη είναι πιο συχνή και το ίδιο εξουθενωτική, γιατί λοιπόν δεν προβλέπεται μη προσμέτρηση απουσιών;

SOTO
|

8 συστάσεις από ΕΟΔΥ αλλά μάσκα πουθενά ! Χωρίς μάσκα ,έστω και ως σύσταση, δεν υπάρχει καμία προφύλαξη ! Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να προφυλαχθεί χωρίς μάσκα ας δοκιμάσει ! Μην αντιδράμε στη χρήση μασκών!
Υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα για να κάνουμε την επανάστασή μας και όχι η υγεία μας !!!

Αποστόλης Γιάννινα
|

Πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τους καθηγητές!!!! Από τον Οκτώβριο αρκετοί συνάδελφοι αρρώστησαν από covid και χρεώθηκαν 2-3 μέρες αναρρωτική και 2 κανονική άδεια. Τώρα στην έξαρση της ασθένειας θα έπρεπε να μην μετράνε οι μέρες απουσίας από κορονοϊό, όπως και στους μαθητές. Η ΟΛΜΕ να θέσει το θέμα ... ΧΘΕΣ.

Don
|

Και αν νοσήσει εκπαιδευτικός?? Θα χρειαστεί γνωμάτευση από γιατρό (δηλαδή +20 ευρώ για την επίσκεψη)?? Θα χρησιμοποιήσουμε τις μέρες αναρρωτικής που έχουμε, οπότε αν συμβεί κάτι άλλο μέσα στη χρονιά πχ γρίπη, γαστρεντερίτιδα θα τρέχουμε για χαρτιά για επιπλέον ημέρες αναρρωτικής??

Γιώργος
|

Συγνώμη, αλλά το πάνε αναδρομικά από το Σεπτέμβρη; Μας κοροϊδεύουν εκεί στο μαγαζί;

Ρίτα
|

Απαραίτητο να βγει εγκύκλιος και για γρίπη- γριπώδη συνδρομή. Επίσης υπάρχουν μαθητές που μετά τον covid εμφάνισαν διάφορες παρενέργειες, π.χ. μυική αδυναμία. Πρέπει να ληφθούν και αυτά υπόψη, και ας είναι λίγες οι περιπτώσεις. Παρακαλώ στο Υπουργείο να δουν το θέμα.

Ένας άλλος απλός καθηγητής
|

Για την γρίπη δίνεται κάθε χρόνο 114 ωριαίες απουσίες από το νόμο μια και κάθε χειμώνα έχουμε γρίπη και προβλέπονται εμβόλια προληπτικά. Οι απουσίες αυτές δεν είναι για κοπάνες μαθητών.

ένας απλός εκπαιδευτικός
|

Και για γρίπη; Και αυτή είναι σε έξαρση και υπάρχουν επίσης τεστ διάγνωσης. Είχε βγει και παλιότερα εγκύκλιος και για τη γρίπη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ