ΠΟΣΥΠ: Αυτοδίκαιη αναγνώριση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, ως συντάξιμου, χωρίς εξαγορά του

Να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος

09/01/2024

Ενημερώθηκε: 09/01/2024, 13:36

Άκουσε το άρθρο

κ. Υπουργοί,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας, επικοινωνεί μαζί σας για να σας θέσει ένα πάγιο, εύλογο και δίκαιο αίτημα, των υπαλλήλων του Υπουργείου Παιδείας αλλά και όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που αφορά στην αυτοδίκαιη αναγνώριση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας τους, ως συντάξιμου, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση τους.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, μέσω εξαγοράς, για να χρησιμοποιηθούν για τη συνταξιοδότηση ή την προσαύξηση της σύνταξης. Ο μόνος πλασματικός χρόνος που μπορεί να ληφθεί υπόψη και να συνυπολογισθεί σε οποιαδήποτε κατηγορία συνταξιοδότησης ανδρών είναι ο χρόνος της στρατιωτικής τους θητείας, η αναγνώριση του οποίου απαιτεί πλέον μία σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Υπολογιζόμενη μάλιστα η συνταξιοδοτική ωφέλεια σε σχέση με την οικονομική επιβάρυνση εξαγοράς του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, καθίσταται πλέον ασύμφορη στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Επιπρόσθετα, όπως ορίζει το άρθρο 4 παρ. 6 του Συντάγματος «Κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων» και συνεπώς εξαιτίας της υποχρεωτικότητας της στράτευσης,  θεωρούμε πως  είναι δίκαιη και επιτακτική η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμου χρόνου πραγματικής κι όχι πλασματικής ασφάλισης.

Θεωρούμε  λοιπόν, ότι  στο πλαίσιο των  αρχών  της  ισονομίας και της ισότητας που πρέπει να διέπει το σύνολο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ώστε όλοι οι ασφαλισμένοι (άνδρες και γυναίκες) να απολαμβάνουν τον ίδιο βαθμό συνταξιοδοτικής προστασίας θα πρέπει η Πολιτεία να λάβει  τουλάχιστον την ίδια μέριμνα για συνταξιοδοτικό χρόνο και για τους εργαζόμενους όπως λαμβάνει για τους χρόνους κύησης και λοχείας που απολαμβάνουν όλες οι εργαζόμενες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος.

κ. Υπουργοί,

Στην βάση όλων των ανωτέρω η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία,  για να θεραπεύσει αδικίες και να δημιουργήσει πραγματικές συνθήκες ισονομίας και ισότητας, με μία δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ώστε όλοι οι ασφαλισμένοι, άνδρες και γυναίκες, να απολαμβάνουν την αντίστοιχη μέριμνα για την  δυνατότητα  θεμελίωσης  του συνταξιοδοτικού δικαιώματος τους.

Καλούμε την ΑΔΕΔΥ να θέσει  το ζήτημα αυτό στο διεκδικητικό της πλαίσιο.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

                                                                   Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΑΝ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΑΒΒΑΣ  ΦΩΤΙΑΔΗΣ                                            ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ    

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (8)

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

@ ΕΥΘΥΜΙΟΣ Λ.
Έπραξες το χρέος σου, πήγες και υπηρέτησες την πατρίδα τόσο όσο σου ζήτησε. Το ίδιο έκαναν και πολλοί άλλοι κάτω από χειρότερες συνθήκες για πάρα πολλά χρόνια. Σκέψου αυτούς που αρνήθηκαν (μετά την Μεταπολίτευση) να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν τη σύνταξη του αντιστασιακού πολίτη. Σκέψου επίσης ότι εσύ δεν έχεις καμία σχέση με εκείνους που ψήφισαν έναν νόμο για να υπηρετούν κάποιοι δέκα μέρες μόνο... Το ασφαλιστικό είναι κάτι άσχετο. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι ένα ειδικό ασφαλιστικό καθεστώς για όλους τους εκπαιδευτικούς. Οι λόγοι προφανείς...

ΕΥΘΥΜΙΟΣ Λ.
|

Υπηρέτησα 26 μήνες στον Ελληνικό στρατό εκ των οποίων τους 20 ως έφεδρος αξιωματικός. Είναι παράλογο αλλά και άδικο να μου ζητούν να πληρώσω για να αναγνωρίσω πλασματικά χρόνια, όταν το ελληνικό κράτος με μισθοδοτούσε και συνεπώς προέβαινε σε κρατήσεις. Νομοθετικά πρέπει να αναγνωρισθεί ως πραγματικός χρόνος υπηρεσίας στο δημόσιο και να προσμετρηθεί στα χρόνια συνολικής υπηρεσίας στο δημόσιο και τούτο γιατί: τα χρόνια (υποχρεωτικής) προσφοράς των υπηρεσιών μας προς την πατρίδα μας στέρησαν το δικαίωμα οποιασδήποτε εργασιακής ενασχόλησης, άρα και ασφάλισης. Επιτέλους, να αποδοθεί δικαιοσύνη προς όλους αυτούς που τίμησαν την πατρίδα και θυσίασαν την προσωπική επαγγελματική ανέλιξη ως ένδειξη ευγνωμοσύνης από μέρους της πατρίδας.

hl tsi
|

Απολύτως ΣΩΣΤΟ!! Η πολιτεία έπρεπε να έχει πράξει τα αυτονόητα. Ενας στρατιώτης υπηρετεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο δηλ. 3 οκτάωρα.... Επίσης όσοι υπηρέτησαν δόκιμοι αξιωματικοί, πληρωνόντουσαν και είχαν και κρατήσεις! Η αυτόματη αναγνώριση χωρίς εξαγορά είναι μία υποχρέωση της πολιτείας που να είχε ήδη γίνει χρόνια πριν.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ
|

Να αναγνωρίζεται και ο χρόνος επιδοτουμενης ανεργειας, όπως συμβαίνει και στον ιδιωτικο τομεα.Σχεδόν όλοι έχουμε κάνει αναπληρωτές.

Γιώργος
|

Καλησπέρα!!
Υπάρχουν και οι δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί που έπερναν κανονικά μισθό, τους έκαναν κρατήσεις και οι ίδιοι έκαναν μάθημα στους στρατιώτες, ο καθένας ανάλογα με την ειδικοτητά του.

Παναγιωτης Ευθ.
|

Απολύτως σωστό.Μπράβο!

Γιωργος
|

Απόλυτα δίκαιο αίτημά!!

Συγχαρητήρια για υην πρωτοβουλία
|

Ας χρημστοδοτήσουν τιε εισφορές εργοδότη έστω.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ