Υπουργείο στο esos: Μέχρι 70 απουσίες μπορούν να δικαιολογήσουν οι μαθητές, λόγω κόβιντ ή εποχικών ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού

Έχουν τη δυνατότητα να δικαιολογήσουν απουσίες 5+5 ημερών

11/01/2024

Ενημερώθηκε: 11/01/2024, 16:27

Άκουσε το άρθρο

Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου έχουν τη δυνατότητα να δικαιολογήσουν απουσίες 5+5 ημερών, εφόσον προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που να πιστοποιούν το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. 

Τη διευκρίνισε αυτή έκανε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του esos.

Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές μπορούν να δικαιολογήσουν μέχρι 70 απουσίες και συγκεκριμένα:

  • 35 απουσίες για κόβιντ με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, και
  • 35 απουσίες για   εποχικές  ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, επίσης με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Επιπλέον οι μαθητές έχουν δικαίωμα να κάνουν άλλες 114 αδικαιολόγητες απουσίες.

Η νέα εγκύκλιος για τις απουσίες μαθητών/τριών λόγω των εποχικών ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων.

Α. Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στην έξαρση των εποχικών ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, από 1ης Νοεμβρίου 2023 έως και 31 Μαρτίου 2024.

Β. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Γ. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Τα παραπάνω ορίζει εγκύκλιος την οποία υπέγραψε   η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Υπενθυμίζεται ότι η εγκύκλιος για τις απουσίες μαθητών/τριών λόγω COVID-19, η οποία εκδόθηκε προ ημερών ισχύει αναδρομικά από το Σεπτέμβριο και για όλο    το σχολικό έτος 2023- 2024,   ορίζει τα εξής:

Α. Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος 2023-24.

Β. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα στον/στη Διευθυντή/ντρια-Προϊστάμενο/η των σχολικών μονάδων της αντίστοιχης βεβαίωσης θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR).

Γ. Στην περίπτωση που ο/η μαθητής/τρια νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 οι απουσίες του καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα νοσηλείας του/της.

Δ. Οι παραπάνω απουσίες είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Σχόλια (17)

Γφ
|

114 ώρες κοπάνα και 70 άρρωστος ......μια χαρά.....περίπου 30 μέρες απουσία..... τέλεια

5 ημέρες
|

Το μέχρι 5 ημέρες που αναφέρει η κάθε εγκύκλιος δεν ταυτίζεται απαραιτήτως με το μέχρι 35 ώρες που λέει το άρθρο.

ΑΔΙΚΙΑ
|

Ο γιος μου ασθένησε 5/10/23 και δεν δικαιολογούνται αυτές οι απουσίες. Θα πούμε στον ιό της γρίπης πότε θα επεμβαίνει μέσω νομοθετικού διατάγματος. Ωραίαααααααααααααααααααααααααααααααα.

Διευθυντής
|

Η π΄ρώτη εγκύκλιος για τις απουσίες μαθητών/τριών λόγω των εποχικών ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, είναι νόμιμη για αυτό ΄άλλωστε αναφέρεται η νομοθεσία που την προβλέπει.
Η 2η εγκύκλιος όμως στερείται νομιμότητας, για αυτό ΄άλλωστε δεν αναφέρει πουθενά σε ποιό νόμο στηρίζεται. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο Υπουργός έχει τη δικαιοδοσία να δικαιολογεί απουσίες από μόνος του,παρακάμπτοντας τη σχετική νομοθεσία.
Δείτε τον νόμο 79942 άρθρο 24 παράγραφος 4 (σελίδα 40).

Ανθή
|

Άσε τις τσιγκουνιές κ. Μακρή, δώσε 114+114 αδικαιολόγητες. Ευρωεκλογές έχουμε φέτος, δεν θα σας ξεχάσουμε ...

alastor
|

Για φέτος τουλάχιστον, ας ελπίσουμε ότι θα μείνουν σε αυτές τις +70. Διότι τα τελευταία δυο χρόνια, με την γελοιότητα της επίκλησης λόγων "ανωτέρας βίας" από τον γονέα, φθάσαμε να δικαιολογούμε όχι 200, αλλά 300, 400, έως και 500+ απουσίες και να περνάμε μαθητές που το μισό χρόνο απουσίαζαν...

gmath
|

... και η ανώτερη βία;

ΠΕ 04.01 σε Μουσικό Σχολείο
|

Δηλαδή στα Μουσικά μέχρι 218 ( !!! ) απουσίες ετησίως !! Τα σκέφτονται ή τους ξεφεύγουν;

Τι θυμήθηκα τώρα!
|

Θυμάμαι το άρθρο του esos για την πρόθεση του υπουργείου να ρωτήσει έμπειρα στελέχη και εκπαιδευτικούς για τις στρεβλώσεις του συστήματος και δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω που για μια στιγμή πίστεψα στις αγαθές προθέσεις του υπουργού.

ΓΙΩΡΓΟΣ
|

Αγράμματοι μαθητές ... μελλοντικοί ψηφοφόροι!!!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
|

και είναι ακόμη Ιανουάριος ,έως το Μάιο ένα ακόμη bonus δεν θα προστεθεί;
είναι το νέο μήνυμα εδώ και 4 χρόνια ,δεν χρειάζεται να πας σχολείο ,έχεις ήδη περάσει

Λιλιαν
|

Ωραια τα εκανε ο υπουργος .θέλει ευτυχισμένα παιδιά λεει.Ε για αυτό εδωσε μπονους άλλες 70 απουσίες..κατά τα αλλα γιατί βγαινουμε στην pisa...

Θεός να μας φυλάξει
|

Και μετά λένε κάποιοι ότι υποβαθμίζουν την εκπαίδευση και τα δημόσια σχολεία....τα ιδιωτικά σχολεία και τα μη κρατικά πανεπιστήμια και κολέγια. Έχει κανείς να πει κάτι για τις 114 κοπάνες;

Ανθυπορεζίλης
|

Το απολυτήριο στο σπίτι με courier μου στέλνετε;

Χαράς ευαγγέλια!!!
|

Σύνολο 184 απουσίες , δηλαδή 26 ημέρες και τρεις ώρες πρωινή κοπάνα για καφέ. Όποιος προλάβει τώρα που γυρίζει....

Anastasia
|

Άρα οι 114 απουσίες που έχουν στη διάθεσή τους, είναι για κοπάνες.

5, 10, 15
|

20, 25, 30 , 35...
ΦΤΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ (δε βγαινω . εχει χιονι)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ