ΔΔΕ Πειραιά: Συνάντηση με Διοικητή Αστυνομίας και εισαγγελέα για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων

01/02/2024

Άκουσε το άρθρο

Την Τετάρτη 31/01/2024, στο γραφείο του Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Πειραιά, κ. Αναστασόπουλου Διονύσιου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνεργασίας με  θέμα την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς του.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Ταξίαρχος  ΕΛ.ΑΣ. Δ/ντής  Αστυνομικής  Δ/νσης  Πειραιά   Λυμπεράτος Αριστείδης, ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά, Σερβές Παναγιώτης, ο Εισαγγελέας Ανηλίκων Πειραιά, ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΔΕ Πειραιά,   Καμπούρης Αντώνιος και ο   Κωστούρος Ιωάννης του τμήματος  Πειθαρχικών της  ΔΔΕ Πειραιά.

Συζητήθηκαν θέματα όπως η διαχείριση κρίσεων σε σχολικές μονάδες, η καταστροφή υλικού σχολικών μονάδων κατά τη διάρκεια καταλήψεων, οι ενέργειες διευθυντών/ διευθυντριών των σχολικών  μονάδων  για την προστασία των ανήλικων μαθητών και μαθητριών και η διαφύλαξη της υλικής σχολικής περιουσίας με στόχο την απρόσκοπτη πρόσβαση των παιδιών μας στη γνώση τηρώντας παράλληλα την κείμενη νομοθεσία.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (15)

Maria
|

Μακάρι να υπήρχε η ίδια σπουδή για δικαστική παρέμβαση στις περιπτώσεις παιδιών που ζουν σε ακατάλληλα οικογενειακά περιβάλλοντα (π.χ. παραμέληση, ενδοοικογενειακή βία κτλ ) προκειμένου να έχουν ένα καλύτερο μέλλον... Σε πάρα πολλές διευθύνσεις τόσο πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα παρά τις σχετικές αναφορές εκπαιδευτικών δεν γίνεται καμία κίνηση στην πλειονότητα των αναφορών.....

Ανώνυμος εκπαιδευτικός
|

Πολλή καλή η καινοτομία του προϊσταμένου για την ασφάλεια των μαθητών, μπράβο προισταμενε

Κουλης
|

Όχι σχολεία .... Μάνο φυλακές
Οχι δάσκαλοι .... Μάνο αστυνομία
Για να έχουμε άριστη παιδεία

Φιλόλογος απών
|

@ERT | 2 Φεβ 2024 14:44
Με αγενή - ως συνήθως - τρόπο λέτε το ορθό όσον αφορά στο ακροτελεύτιο άρθρο, αν και δε νομίζω πως εγώ είπα ποτέ κάτι διαφορετικό!
Η έμφαση του σχολίου μας πάντως σχετίζεται με το άρθρο 16, το οποίο επ' ουδενί ανήκει στη δικαιοδοσία της Βουλής να το αναστείλει κατά βούλησιν! Αν είχε αυτό το δικαίωμα, θα το είχε πράξει εδώ και χρόνια που σέρνεται η κουβέντα περί ιδιωτικών πανεπιστημίων, την επιθυμία για την ίδρυση των οποίων δεν είχε αποκρύψει από παλιά το κυβερνών κόμμα. Τότε προφανώς πρυτάνευε μια πιο δημοκρατική αντίληψη στην αντιμετώπιση του Συντάγματος, πράγμα που φαίνεται πως πλέον έχει αμβλυνθεί πλήρως, πιθανότατα λόγω της ανυπαρξίας ισχυρού αντιπολιτευτικού πόλου.
Όλη αυτή η μεθόδευση πάντως κάθε άλλο παρά δημοκρατική μου μοιάζει και προεξοφλώ πολύ δυσάρεστες εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο στο άμεσο μέλλον...

@ριστεία, όχι αστεία
|

Άρθρο 16
5. H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση...
6. Oι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί. Tο υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό τους επιτελεί επίσης δημόσιο λειτούργημα, με τις προϋποθέσεις που νόμος ορίζει.
8. Nόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Kράτος, τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σ' αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους.
H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται.

Άρθρο 120
2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

Άλλο Σύνταγμα διάβαζαν το 2006 όταν προσπάθησε και ο Καραμανλής αναθεώρηση και στο τέλος δεν έγινε γιατί σε συναίνεσε ο Παπανδρέου ή τώρα μάθαν άλλα ελληνικά οι συνταγματολόγοι;

Ελπίδα
|

@ERT | 2 Φεβ 2024 14:44, @Πλατάρος Γιάννης | 2 Φεβ 2024 16:53
Ευχαριστώ πολύ για τις επισημάνσεις και "Τωρα που έχουμε δημοκρατία", έχω να πω τα εξής: Η καθοριστική διάταξη περί "αναστολής ισχύος κάποιων άρθρων του (συντάγματος) με απόφαση της Βουλής", και που... "υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον", έδωσε και την δυνατότητα να υπογραφεί, παρακάμπτοντας ακόμη και την Βουλή (!), η παραίτηση της χώρας «αμετάκλητα και άνευ όρων» από κάθε ασυλία που της παρέχει η εθνική της κυριαρχία, στις 8/5/2010. Κανένα δικαστήριο δεν ασχολήθηκε, ουδείς ελέγχθηκε σοβαρά. Μην ξεχνάμε πως είναι αυτή η "παραίτηση από κάθε ασυλία", που έφερε τις γνωστές ιδιωτικοποιήσεις ενέργειας, αεροδρομίων, σιδηροδρόμων, τραπεζών κλπ που "απολαμβάνει" σήμερα η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας. Και εσείς. Σύντομα, και εφόσον δεν υπάρξει σημαντική κοινωνική αντίσταση, θα ακολουθήσει η δημόσια υγεία και εκπαίδευση με ανάλογες κοινωνικές επιπτώσεις.
Διότι πολύ απλά, ήταν να μην γίνει η αρχή...
Καλό θα είναι, αν και είναι αργά, να αρχίσουν να προβληματίζονται όλοι οι πρόθυμοι του χώρου της εκπαίδευσης, αλλά και άλλων χώρων, που διαγκωνίζονται να φανούν αρεστοί στους τοποτηρητές της "παραίτησης από κάθε ασυλία", προκειμένου να τους δοθεί "θέση ευθύνης". Γιατί πράγματι οι "ευθύνες" τους είναι πολύ μεγάλες.

Πλατάρος Γιάννης
|

@Ελπιδα.
Καλο είναι να διαβάζει το φόρουμ και η μαθητική νεολαία καινά ρωτάει!
Πρωτα η ομοιότητα της καταλήψης του Πολυτεχνείου με όλες τις καταλήψεις:
Ειναι όλες παράνομες από το κρατούν καθεστώς.
Η διαφορά τωρα:
Το τότε καθεστώς ήταν παράνομο διότι είχε καταλύσει δια της βίας τον κοινοβουλευτισμο και άρα μπορούσαν όλοι οι Έλληνες κατ εφαρμογήν του καταλυθεντος συντάγματος του 1952, να αντισταθούν παντί τροπω στο καθεστώς της Χούντας, κατ ' εφαρμογήν του περιωνυμου αρθρου 114.
Άρα ήταν ηθικως και συνταγματικως νόμιμη η κατάληψη του ΕΜΠ. Το 1973.
Τωρα που έχουμε δημοκρατία, η ίδια κατάληψη στο ίδιο κτίριο, είναι παράβαση του κοινού ποινικού δικαίου, δεν έχει την παραμικρή ηθική νομιμοποίηση και είναι με τρέχοντες πολιτικούς όρους, φασιστική πράξη.
Υπάρχει και άλλη νομική ύλη, για "στιγμιαίο" αδίκημα την κατάλυση της δημοκρατίας από την Χούντα και ότι η Χούντα "δημιούργησε δίκαιο" Πολύ σοβαρή νομική επιστημονική πρόταση, που βασίστηκε ανάμεσα στα άλλα και στο γεγονός ότι με την επιβολή της δικτατορίας, ουδείς αντιστάθηκε, πλην του Παναγουλη που ήταν τεράστια προσωπικότητα. Οι κομμουνιστες ήταν τα συνήθη θύματα με" διακοπες" σε" τουριστικά" νησιά, όπως λέγανε την εξορία, ως "εκτόπισμο". Όλοι πήγαν να κάνουν αντίσταση στο εξωτερικό. Εδώ μόνο ο Παναγουλης και οι εκτοπισμενοι κομμουνιστες, όπως κάποιες κυρίες σύζυγοι στελεχών του ΚΚΕ που θυμήθηκα σαν όνειρο να λένε οι μεγαλοι:
- "Αυτές είναι κουμμονιστριες!...."
Και έψαχνα και γω εις μάτην τι στο καλό διαφορετικό έχουν....
Χοντρικά, αντίσταση δεν έκανε κάνεις, πλην του Αλέξανδρου Παναγουλη που έσωσε την τιμή ενός λαού.
Εξ ου και η επιχειρηματολογία περί "δημιουργίας δικαίου" (Υπάρχει και νομικό σκεπτικό, που εκεί όμως εδραζεται πολιτικά και λιγότερο επιστημονικά)
Έγραψα παραπάνω, επειδή είσαι μικρή και δεν στα μαθαίνουν στο σχολείο...

@Ελπίδα
|

Αγαπητή Ελπίδα τελικά δεν υπάρχει καμία ελπίδα αν κάποιος/α δεν καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ της βίαιης εκτροπής του πολιτεύματος με τανκ και της αναστολής πληθώρας άρθρων του Συντάγματος και το συγκρίνει με την ψήφιση ενός νομού που μπορεί να είναι αντισυνταγματικός αλλά υπάρχουν δικαστήρια στα οποία κάποιος μπορεί να απευθυνθεί για να τον ακυρώσει (όπως π.χ. ακυρώθηκε πρόσφατα ο νόμος για τακτοποίηση αυθαιρέτων σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών)

Ελπίδα
|

@Πλατάρος Γιάννης | 2 Φεβ 2024 11:53
Τελικά, το ερώτημα θα μείνει αναπάντητο?
"Τι ουσιώδη, βασική, ποιοτική διαφορά έχει η όποια σημερινή κατάληψη με την κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1973;"

ERT
|

Ο πρώην φιλόλογος να σταματήσει να κάνει τον Συνταγματολόγο και το ΣΤΕ. Όσο για το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος, αναφέρεται στην κατάλυσή του ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ (ήτοι άνευ διαδικασιών που προβλέπει το ίδιο). ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΒΟΥΛΗ ΨΗΦΙΖΕΙ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ. Φιλολογικά μιλώντας, γνωρίζετε φαντάζομαι ότι ακόμη και το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει αναστολή ισχύος κάποιων άρθρων του με απόφαση της Βουλής.

Φιλόλογος πρώην
|

Ο παντογνώστης λαλίστατος σχολιαστής ος τα πάνθ' ορά και γιγνώσκει, λησμόνησε να προσθέσει ότι ο διευθυντής μαζί με όλα αυτά οφείλει να εξηγήσει στους μαθητές και το άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος, αλλά και πώς ενεργοποιείται εκείνο το πολυσήμαντο ακροτελεύτιο άρθρο, όταν παραβιάζεται οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα άρθρα;

Ωχ
|

Ο άνθρωπος δεν παίζεται
Σε συνάντηση διευθυντών θεωρούσε μέγα προσόν του ότι προέρχεται από στρατιωτική οικογένεια
Και έχει υπάρξει κι ο ιδιος

Πλατάρος Γιάννης
|

@Μ. Π.
Αυτο που λέτε για πρόληψη, για καταστολή, για Επιμηθεις, για Προμηθείς, είναι ένα ποίημα, που το ακούω 40 χρόνια, ενώ είναι απολύτως ψευδές.
1. Ο διάλογος και επιτρέπεται και είναι αναγκαίος να γίνεται κάθε μέρα, μεταξύ διευθυντή σχολείου και μαθητων. Να τους εξηγεί τι αρμοδιότητες έχει, τι δεν έχει, τι μπορεί τι δεν μπορεί, τι αποφασίζει τι όχι. Τι αρμοδιότητες έχει η Βουλή, η Κυβέρνηση το Παιδείας, οι δήμοι, οι σχολικές επιτροπές. Αν τα ξέρει βεβαίως....
2. Να τους εξηγήσει την διαφορά δημοκρατικού αγώνα και παραβίασης του νόμου. Να τους εξηγήσει το άρθρο 168 του ποινικού κωδικα, που απαγορεύει και διώκει ποινικά τις καταλήψεις.
Να κάνει έναν ακοικτο διάλογο με την σχολική κοινότητα, για ποιο βασικό λόγο ουσίας, πρακτικότητας λειτουργικότητας απαγορευονται γενικώς οι καταλήψεις. Γιατί; Έχω εξουσία και το κάνω επειδή έτσι μου αρέσει; Υπάρχει κράτος που δεν έχει παρόμοιο νόμο;;
Υπάρχει κράτος που δεν εφαρμόζει αυτό τον νόμο; Είναι η Ελλάδα.!...Γιατί; Τι ουσιώδη, βασική, ποιοτική διαφορά έχει η όποια σημερινή κατάληψη με την κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1973;
Οταν ενήλικοι ή επίσημοι φορείς όπως τα κόμματα θεωρούν δημοκρατικο "μέσο παλης" τις καταλήψεις, είναι όντως;
Υπάρχουν 100 νομιμα μέσα δημοκρατικής διεκδίκησης, όπως αρθρογραφία σε ΜΜΕ,
Μ. Κ. Δ., ομαδικές επιστολές, υπομνήματα, , παραστάσεις, πορειες, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, πικετοφοριες, παραστάσεις δρόμου, δρώμενα, γενικώς, μπορεί να ανακατωσει την κόλαση κάποιος.
3. Είναι άλλο θέμα αν δεν εφαρμόζεται ο νόμος στην Ελλάδα. Άλλο αν η Ελλάδα είναι γνωστή παγκοσμίως ως έχουσα κουλτούρα ανομίας. Στο σχολείο, πρέπει να λέμε επιστημονικές αλήθειες.
4. Ο ΔΔΕ Πειραιά, έχει υπ όψιν του τα παραπάνω και πρέπει να προστατέψει μαθητές, γονείς και κτήρια από τις συνέπειες των καταλήψεων.
5. Αν δεν πετύχει την πρόληψη, πράγμα πανδυσκολο, διότι δεν αλλάζει το έθιμο, θα προβεί σε καταστολή.
6. Ο διάλογος έχει προηγηθεί. Ο διάλογος γίνεται πριν τις καταλήψεις. Ο διάλογος δια τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια δεν αφορά τον ΔΔΕ, ούτε τους διευθυντές των σχολείων, ούτε τους Δήμους, διότι είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΙ.
Αν λοιπόν τεθεί θέμα πανεπιστημίων, στις καταλήψεις, όπως ξέρουμε από το ρεπορταζ, θα πάνε για διάλογο, γιατί;
7.Εσείς κάνετε διάλογο με όποιον έχει καταλάβει το σπίτι σας και σας έχει έξω; Το σχολείο "ακήκει στο Ελληνικό λαό", μπλα-μπλα-μπλα-δημοκρατία, μπλαμπλαμπα, δικαιώματα, ΑΛΛΆ, την Ασφάλεια της περιουσίας, την φύλαξη, την εξουσιοδότηση για μηνύσεις για φθορές, την έχει ο διευθυντής του Σχολείου και εσχάτως ο Δήμος. Όλοι έχουν λογοδοσία παραπάνω, αν έγιναν βανδαλισμοί και δεν έκαναν μηνύσεις.
8. Εσείς για παράδειγμα, είστε εκπαιδευτικός και εξανίστασθε για την προοπτική εφαρμογής του νόμου. Δεν είναι πολύ φυσιολογικο, ας ανήκετε στην πλειονότητα του Ελληνικού λαού που δεν έχει δίκιο.
Ψάξτε το άρθρο 168 του ποινικού κωδικα και αφού το διαβάστε, να μου απαντήσετε αν θέλετε, μετά.

@Μ. Π
|

Ας ελπίζουμε μόνο, του χρόνου να μην μιλάει και με τις ειδικές δυνάμεις, το στρατό και τη ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών).

Μ. Π
|

Δηλαδη ο Προισταμενος μιλαει με αστυνομικους και εισαγγελεις, και οχι με εκπαιδευτικους, γονεις και μαθητες. Καταστολη αντι για προληψη, τιμωρια αντι για διαλογο. Και εις ανωτερα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ