Ζ. Μακρή: Δέσμευση Κ. Πιερρακάκη για άμεση λύση αντιστοίχισης πτυχίων πρώην ΤΕΙ με των νέων ακαδημαϊκών δομών

02/02/2024

Άκουσε το άρθρο

"Σας μεταφέρω την κατηγορηματική δέσμευση του υπουργού, τη δημόσια δέσμευσή του, ότι το θέμα αυτό (σ.σ. Αντιστοίχιση πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Α.Ε.Ι. Τεχνολογικού Τομέα (Τ.Τ.) (Τ.Ε.Ι.) με τα αντίστοιχα ή συναφή τμήματα των νέων ακαδημαϊκών δομών) λύνεται. Το επεξεργάζεται η Επιτροπή και είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου".

Την παραπάνω δήλωση έκανε  σήμερα στη Βουλή  η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, κατά τη σημερινή συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης  της Βουλευτού «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ»   Ελένης Βατσινά.

Η υφυπουργός Παιδείας, στην απάντησή της ανέφερε επίσης τα εξής:

  • Εμείς, όμως, κατ’ εξουσιοδότηση αυτής της διάταξης, επί διακυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας το 2022 εκδώσαμε Κοινή Υπουργική Απόφαση του δικού μας Υπουργείου και του Μεταφορών και Υποδομών για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για τη αντιστοιχία τμημάτων σχολών μηχανικών πανεπιστημίου με τμήματα πολυτεχνικής σχολής ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Συγκροτήθηκε, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ν. 4610/2019 επιτροπή που υποβάλει προτάσεις για την ακαδημαϊκή αντιστοίχιση των πτυχίων των τμημάτων σχολών μηχανικών και αυτή θα ολοκληρώσει πολύ σύντομα, σύμφωνα με την αρμόδια Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης, το έργο της. 
  • Επίσης, θέλω να σας πω επιπρόσθετα ότι με τον ν. 5039/2023 η Κυβέρνησή μας δημιούργησε το απαραίτητο νομικό πλαίσιο ώστε το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου -αναφερθήκατε κι εσείς-,  δασολόγου και ιχθυολόγου να επεκταθεί στους πτυχιούχους των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων κατεύθυνσης γεωπονίας, δασολογίας, ιχθυολογίας, πενταετούς φοίτησης. 
  • Δηλαδή με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -εννοείται του Υπουργείου μας- που εκδίδεται μετά από το αίτημα της Συγκλήτου του ΑΕΙ μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΘΑΑΕ και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου προχωρά στην αντιστοίχιση και την αναγνώριση αυτών των πτυχίων. Αυτό ικανοποιεί, κυρία συνάδελφε και το αίτημα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου το οποίο εδρεύει στην περιοχή σας.
  • Άρα, λοιπόν, με τις ενέργειες που σας ανέφερα και με τη δέσμευση με την οποία ξεκίνησα την απάντησή μου, ότι ο Υπουργός με εξουσιοδότησε να μεταφέρω στη Βουλή και σε εσάς που ρωτάτε ότι το θέμα θα λυθεί τάχιστα από την επιτροπή που έχει συγκροτηθεί, λυπάμαι αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε υλοποιήσει ή αδιαφορούμε.
  • Θα πω μόνο τελειώνοντας ότι πληρώνουν όλοι αυτοί οι πτυχιούχοι την ιδεοληψία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμούμαι -και την έχω και καταγεγραμμένη- τη δήλωση στη Βουλή του τότε Υπουργού ότι αν τα ΤΕΙ τα αφήναμε και τα μετατρέπαμε σε τεχνολογικά ή πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών, δηλαδή πλήρης απαξίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, θα ήταν δευτεροκλασάτα ιδρύματα.
  • Αυτά, λοιπόν, τα προβλήματα τα κληρονομήσαμε και τα λύνουμε, θα τα λύσουμε τάχιστα σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, οπωσδήποτε με την ΕΘΑΑΕ και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

Σχόλια (39)

Κανένα 40άρι βλέπω πάλι για τιμωρία....
|

@Πτυχιούχοι ΤΕΙ 11 Φεβ 2024 13:02 και @Σύλλογοι πτυχιούχων ΑΤΕΙ 10 Φεβ 2024 08:28
"να τιμωρηθούν όσοι μας αγνοούν τόσα χρόνια ή να γίνει μοχλός πίεσης προς τους ιθύνοντες" και "θα πρέπει να “βομβαρδιστεί” η διαβούλευση με το αίτημά μας"???
Χαμπάρι δεν έχουν σας λέω. Θα δώσουν 1-2 βουτσεράκια ακόμη + έκτακτο βοήθημα το Πάσχα..... και θα ξεχαστούν και τα ιδιωτικά και οι 400.000 επιστήμονες και άλλοι τόσοι που έχουν ήδη μεταναστεύσει.
Και τα Τέμπη θα ξεχαστούν και ο Πέτσας και ο Πάτσης και η ανάπτυξη του Αδώνιδος και τα δάνεια των κομμάτων και οι ιδιώτες πάροχοι ενέργειας και τα τετρακολόρ τιμολόγια και το χρηματιστήριο ενέργειας και ο ΕΝΦΙΑ και τα καύσιμα και το σπαγγέτι Νο6 πολυτελείας και το ελαιόλαδο και η φέτα και τα Μνημόνια.... και όλα θα ξεχαστούν.... και μια χαρά θα τα πάνε οι άριστοι στις ευρωεκλογές, αφού μας έμαθαν να γλύφουμε τα δάχτυλά μας με τα ψίχουλα. Αυτοί είμαστε, αυτούς αξίζουμε.
Συγχωρείστε με εάν ήμουν κυνικός.... αλλά τα πράγματα είναι πλέον πολύ δύσκολα.

σε
|

πολυτεχνεία του εξωτερικού οι σπουδές έχουν διάρκεια 4 έτη και αναγνωρίζονται στην Ελλάδα ως ΠΕ, το λέω επειδή κάποιοι κάνουν λόγο για 5ετεις σπουδές. Το Πολυτεχνείο στην Ελλάδα εχει 5 έτη λόγω integrated master . Όταν ανοίξουν εδω τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα βγαίνει κάποιος μηχανικός ΠΕ σε 4 έτη, όπως στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, το master είναι optional.
Άρα γιατί οι απόφοιτοι ΤΕΙ ( ή ΑΕΙ ΤΤ) με 4ετεις σπουδές δεν έχουν αντιστοίχιση και παραμένουν αόρατοι;
Κύριε Υπουργέ κάντε κάτι, ένας ολόκληρος κόσμος υποφέρει από αυτή την διαχρονική αδικία.

Πτυχιούχοι ΤΕΙ
|

Η κυβέρνηση χωρίς να έχει λύσει το θέμα με τις αντιστοιχίσεις και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων πρώην ΤΕΙ , προχωρά σε ίδρυση μη κρατικών - ιδιωτικών πανεπιστημίων. 400.000 επιστήμονες αγνοούμαστε προκλητικά από όλους . Είναι ευκαιρία τουλάχιστον τώρα στις ευρωεκλογές να τιμωρηθούν όσοι μας αγνοούν τόσα χρόνια ή να γίνει μοχλός πίεσης προς τους ιθύνοντες.

Θωμάς Πασχάλης
|

Η υφυπουργός δεν αναφέρεται στου παλαιούς πτυχιούχους ΤΕΙ. Ενδεχομένως να μην κατάλαβε την ερώτηση της βουλευτού ή ακόμα να μην γνωρίζει το συγκεκριμένο θέμα. Για να συσταθεί επιτροπή πρέπει πρώτα να προβλεφθεί από κάπου, οπως πχ από μία διάταξη νομου. Η μόνη επιτροπή που έχει προβλεφθεί και συσταθεί είναι αυτή που εξετάζει τα προγράμματα σπουδών των σχολών μηχανικών των νέων πανεπιστημίων με τα προγράμματα σπουδών των πολυτεχνικών σχολών, έτσι ώστε να τα αντιστοιχίσει.

@(@@Mike | 10 Φεβ 2024 11:12)
|

Θα σου άρεσε, αλλά δεν πρόκειται να γίνει το όνειρο αληθινό.

@@Mike
|

Πριν πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο τότε υπουργός Παιδείας Κος Γαβρόγλου είχε έτοιμο σχέδιο για τις αντιστοιχίσεις τον Παλαιών πτυχιούχων ΤΕΙ με τις νέες δομές . Έκτοτε δεν έχει προχωρήσει τίποτε άλλο εκτός του ότι ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Κος Συρίγος είχε δεσμευθεί ότι μετά την εν λόγω επιτροπή για τις πολυτεχνοποίησεις των νέων δομών θα διευθετηθεί το θέμα με τις αντιστοιχίσεις. Δεδομένου πλέον ότι το ΤΕΕ δεν δέχεται τους μηχανικούς ΠΑΔΑ , ισάξιους με του Πολυτεχνείου και δυστυχώς δεν πρόκειται ποτέ να το δεχθεί θα βρεθεί μια μέση λύση που θα διαχωρίζει πάλι σε μηχανικούς δύο ταχυτήτων τους πτυχιούχους. Εκεί θα δοθεί και λύση στο θέμα των παλαιών πτυχιούχων που ζητούν από την πρώτη στιγμή την αντιστοίχιση των πτυχίων τους . Τώρα το πόσο καλή ή κακή θα είναι η λύση αυτή , θα δούμε. Πάντως ακόμα συζητιέται και κινείται το θέμα αυτό και οδεύει προς οριστική λύση...

Σύλλογοι πτυχιούχων ΑΤΕΙ
|

Οι σύλλογοι πτυχιούχων ΑΤΕΙ θα πρέπει να ενημερώσουν τα μέλη τους με λεπτομέρειες ώστε να συμμετέχουν ομαδικά και με μια κοινή φόρμα στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο της παιδείας για το θέμα της αντιστοίχισης των πτυχίων. Εν ολίγοις θα πρέπει να “βομβαρδιστεί” η διαβούλευση με το αίτημά μας.

@(Mike | 7 Φεβ 2024 11:52, @Mike | 8 Φεβ 2024 06:49)
|

Δεν υπάρχει τέτοια επιτροπή, υπήρξε πριν από το 2018 αίτημα των αποφοίτων ΣΤΕΦ ΤΕΙ να αντιστοιχηθούν με Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών; Τώρα γιατί; Τί άλλαξε; Τα ΤΕΙ καταργήθηκαν όσοι είμαστε απόφοιτοι των ΤΕΙ είμαστε απόφοιτοι ΤΕΙ τέλος. Εγώ είμαι Απόφοιτος ΤΕΙ και είμαι περήφανος.

@Δεν είμαστε με τα καλά μας
|

Από 02-03-2018 τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά έπαψαν να υπάρχουν (Ιδρυτικός Νόμος Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής) άρα είναι αδύνατον κάτι που δεν υπάρχει να οργανώσει Διδακτορικά, εκτός και εάν ηθελημένα θεωρείς Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως ΤΕΙ ατύχησες όμως. Το 2018 έγιναν όλες οι άλλες συγχωνεύσεις και συνέργειες με Πανεπιστήμια όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Πατρών και άλλα οπότε από το 2018 δεν υπάρχουν ΤΕΙ. Βεβαίως όμως είναι αλήθεια ότι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν την δυνατότητα να κάνουν Μεταπτυχιακά (Το ΤΕΙ Αθήνας είχε αυτοδύναμα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών) και Διδακτορικά σε Πανεπιστήμια. Ποιο το πρόβλημα, η Υφυπουργός είπε την αλήθεια. Το πιο σημαντικό βέβαια από αυτά που είπε είναι το γεγονός ότι η διαδικασία για την αντιστοίχιση των τμημάτων Μηχανικών θα είναι πολύ γρήγορη, εύχομαι να βγει αληθινή.

@Mike
|

Θα ήθελα να συμπληρώσω, αφού συμφωνήσω πλήρως με τον συνάδελφο Mike και γνωρίζοντας και εγώ όπως και όλοι μας την εγκυρότητα των ειδήσεων του esos ,το εξής: Επιτροπή για την πολύτεχνοποίηση των ήδη υφιστάμενων σχολών μηχανικών του ΠΑΔΑ υπάρχει και εργάζεται εδώ και πολύ καιρό για το θέμα αυτό. Η επιτροπή στην οποία αναφέρεται η κυρία Υφυπουργός είναι η ίδια ή άλλη που έχει να κάνει με τις αντιστοιχίσεις των παλαιών πτυχιούχων ΑΤΕΙ με τα νεοϊδρυθέντα πανεπιστήμια ;
Αυτή η διευκρίνιση είναι αναγκαία να γίνει ώστε να να ενημερωθούμε σωστά όλοι μας.
Ευχαριστώ πολύ.

Mike
|

Αγαπητό esos,
μιας και πρόκειται για ρεπορτάζ που αφορά χιλιάδες άτομα και πιθανότατα υπάρχει παρερμηνεία ακόμα και στον τίτλο (που δεν οφείλεται σε εσάς), μπορείτε να διευκρίνησετε από το υπουργείο που αναφέρεται η δέσμευση του υπουργού.
Αφορά την αντιστοίχηση των πρώην ΑΤΕΙ με τις νέες ακαδημαϊκές δομές (όπως ρωτάει η βουλευτής) ή την αντιστοίχηση των νέων δομών με τα "παλαιά" πανεπιστήμια.
Τέτοιο μπάχαλο του άλλο ρωτάς και να μην καταλαβαίνεις σε τι σου απαντάνε, μόνο στην Ελλάδα

Αναστάσιος
|

@@Δεν είμαστε με τα καλά μας

Tο τι πληρώνεται ο καθένας αγαπητή / έ σε μια σύγχρονη κοινωνία, δεν εξαρτάται από το τι έχεις σπουδάσει απαραίτητα ή το επίπεδο των σπουδών σου. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
"τα διδακτορικά είναι τίτλοι για αυτούς που έχουν άκρες"? το ακούσαμε και αυτό!. Τα λόγια σας ας τα κρίνουν οι υπόλοιποι που σχολιάζουν εδώ. Όσο αναφορά το θέμα μισθολόγιο, επιμένουμε ότι το δε τε πε και κυρίως το τε πε δηλώνει κατηγοριοποίηση που πουθενά δεν υπάρχει μεταξύ ιδρυμάτων ΑΕΙ μιας χώρας. Ελλαδιστάν.

@Δεν είμαστε με τα καλά μας
|

Τί σχέση έχουν τα διδακτορικά των ΤΕΙ του 2019 κ.λπ. που λέτε με το τι πρέπει να πληρώνεται ο καθένας με το τι έχει σπουδάσει, που λένε οι προηγούμενοι? Προφανώς, καμία!

Εδώ σχολιάζουν τι μισθό (που δεν φθάνει να ζήσεις) πρέπει να λαμβάνεις ανάλογα με τις σπουδές (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ), τα διδακτορικά είναι ακαδημαϊκοί τίτλοι για αυτούς που έχουν άκρες ώστε να γίνουν ΔΕΠ, ερευνητές, κ.λπ. όχι για τον κοσμάκη.

Δεν είμαστε με τα καλά μας
|

Το 2019 σε ορισμένα πρώην ΤΕΙ, δόθηκε η δυνατότητα να εκπονούν διδακτορικά χωρίς συνεργασία με πανεπιστήμιο έπειτα από αξιολόγηση από ανεξάρτητη επιτροπή (υπάρχει και σχετικό δημοσίευμα του esos εκείνης της εποχής). Συγκεκριμένα Αθήνας, Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας Θράκης, Κρήτης (ίσως ξεχνάω και κάποια άλλα).
Αυτό τι σημαίνει Κύριοι και Κυρίες? Η δυνατότητα διοργάνωσης διδακτορικών ήταν η μόνη διαφορά των δύο παράλληλων τομέων και στις περιπτώσεις πολλών ΤΕΙ, ακόμα και χωρίς αυτήν την δυνατότητα έως το '19, βρέθηκαν σε υψηλότερες θέσεις στην λίστα κατάταξης. Αυτό για την απάντηση σε ορισμένους "καλοθελητές" που αναφέρονται περί ακαδημαϊκότητας κλπ..
Τώρα τι σχέση έχει μια σχολη δραματικής ή τουριστικής εκπαίδευσης (που δεν διοργανώνει καν μεταπτυχιακά!) με τις σχολές πρώην ΤΕΙ (από άποψη ακαδημαϊκού ιδρύματος, σχολών, προσωπικού, υποδομών και άλλων), μονο οι πολέμιοι των ΤΕΙ ξέρετε.

Το γεγονός ότι κάποιοι απόφοιτοι των ανωτέρω σχολών αναγνωριζονται ως ΤΕ ή πληρώνονται σας ΤΕ αποτελεί ένα από τα πολλά τρελά του κράτους μας..

Προς @τραγέλαφος
|

Τα ΤΕΙ είχαν 6 εξάμηνα +1 εξάμηνο πρακτική και πτυχιακή και από το 1995 είχαν 7 εξάμηνα + 1 εξάμηνο πρακτική και πτυχιακή. Σε πολυτεχνική σχολή το τελευταίο εξαμ ήταν πτυχιακή χωρίς πρακτική, αλλά δεν λέμε 4μιση έτη.

Η αναγνώριση μαθημάτων στις κατατακτήριες εξαρτάται από το τμήμα υποδοχής. Άλλα αναγνωρίζουν από ΤΕΙ και άλλα δεν αναγνωρίζουν. Κάποια δεν αναγνωρίζουν και από πανεπιστήμια.

Από το 2001 τα ΤΕΙ είναι ανώτατα και επιπέδου 6.

Ασφαλώς και υπάρχει εμβάθυνση.

Προς @ΤΕΙ
|

"(δραματικές σχολες, ΑΕΝ, τουριστικά επαγγελματα -όχι τουριστικές επιχειρήσεις-, υπαξιωματικοι, κ.λπ.)" Η ΑΕΝ από το 2005 είναι ισότιμη με τα ΤΕΙ. Οι στρατιωτικές σχολές είναι επιπέδου 6. Επίσης, οι στρατιωτικοί υπάγονται σε ξεχωριστό μισθολόγιο. Τα τουριστικά επαγγέλματα ποια εννοείτε; Στις δραματικές έδινες/δίνεις εισαγωγικές για να μπεις. Σε μερικές είναι πιο δύσκολο να περάσεις σε σχέση με τις πανελλήνιες. Δεν ξέρω σε τι κατηγορία υπάγονται. Εκτός από τους στρατιωτικούς, που υπάγονται σε ειδικό μισθολόγιο, ποιοι/οιες από αυτούς/ές και πόσοι/ες εργάζονται στο δημόσιο όπου ισχύουν τα ΤΕ, ΔΕ, ΠΕ, ΥΕ;

@Τραγελαφος
|

Άλλη η στοχοθεσια μαθήματος σε ΤΕΙ και άλλη σε πανεπιστήμιο για αυτο και ανέκαθεν υπήρχε και υπάρχει στο νόμο η διάκρισή τους

Δεν βλέπουμε μόνο το π.χ. "Λογιστική Ι" και νομίζουμε ότι είναι σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο ακριβώς το ίδιο (ποσότητα, ποιότητα/εμβάθυνση, δυσκολία θεμάτων, κ.λπ.). Για αυτό άλλωστε παλαιοθεν δεν αναγνωριζονταν τα μαθήματα μέσω κατατακτηριων από π.χ. "Λογιστικής ΤΕΙ Πειραιά" σε "Λογιστικής ΟΠΑ" (τυχαίο παράδειγμα).

Επίσης το ΤΕΙ στα τελευταία του είχε 7 εξάμηνα μαθήματα (και παλιότερα π.χ. 6 εξάμηνα μαθήματα), ενώ το Πανεπιστήμιο είχε και έχει έχει 8 εξάμηνα μαθήματα (στον κλάδο με τα οικονομικά). Άρα από μόνο αυτά τα 2 επιχειρήματα, δεν είναι ίδια μεταξύ τους και αν επιθυμείς πτυχίο ΠΕ καλώς ή κακώς πρέπει να φοιτήσεις σε Πανεπιστήμιο (όπως έκαναν άλλοι).

Προς @ προς ΤΕΙ
|

Λάθος! Οι πτυχιούχοι ανωτέρων σπουδών και επίπεδο 5 (δραματικές σχολες, ΑΕΝ, τουριστικά επαγγελματα -όχι τουριστικές επιχειρήσεις-, υπαξιωματικοι, κ.λπ.) πληρώνονται ως ΤΕ! Ξαναδιαβάστε τώρα, αν θέλετε το αρχικό μήνυμα καλύτερα...

@Mike
|

Το τραγικό είναι ότι ούτε η Υπουργός απάντησε στην επερώτηση της βουλευτού, ούτε η βουλευτής αντιλήφθηκε την απάντηση της Υπουργού.
Δυστυχώς ήρθαν να πούνε και οι δύο το ποιηματάκι τους.
Και μετά περιμένουμε να μας λύσουν το πρόβλημά μας και να προχωρήσουν σε εξίσωση των πτυχιούχων ΑΤΕΙ με τις νέες δομές
... Κρίμα...

Τραγέλαφος
|

Έχω πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης από ΠΑΔΑ για τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ με πρόγραμμα σπουδών που είναι ίδιο με το τρέχον του ΠΑΔΑ και για το οποίο αν επιθυμώ να αναβαθμίσω σε πανεπιστημιακό θα πρέπει να δώσω κατατακτήριες σε μαθήματα που ήδη έχω περάσει και να ξαναφοιτήσω τα ίδια μαθήματα που ήδη έχω περάσει, σε πολλές περιπτώσεις με τον ίδιο καθηγητή και το ίδιο σύγγραμμα!
Παράνοια...

ΠΡΟΣ @ΤΕΙ
|

Λάθος. Άλλο ανώτερες και άλλο ανώτατες. Ως ΤΕ πληρώνονται οι πτυχιούχοι ΤΕΙ (επίπεδο 6) και όχι το επίπεδο 5. Εξαίρεση έχουμε μόνο στην εκπαίδευση εξαιτίας της παιδαγωγικής επάρκειας.

@ΤΕΙ
|

Οι Διπλωματουχοι ΙΕΚ/ΣΑΕΚ είναι ανέκαθεν στο επίπεδο 5 και άρα ισότιμοι με τις ανώτερες σπουδές (επίσης στο επίπεδο) και άρα πρέπει να αμείβονται και αυτοί, οι Διπλωματουχοι ΙΕΚ/ΣΑΕΚ, όπως και οι πτυχιούχοι ανωτέρων σπουδών... δηλαδή ως ΤΕ (ανωτάτων σπουδών)... Σωστά?

Στο επίπεδο 5 είναι και οι πτυχιούχοι ΕΠΑΛ με πιστοπιημενη μαθητεία. Και αυτοί αμοιβή ως ΤΕ, αφού είναι ισότιμοι με τους Διπλωματουχους ΙΕΚ/ΣΑΕΚ και πτυχιούχους ανωτέρων σπουδών... Σωστά?

Mike
|

Παιδιά άλλο ρωτάει η βουλευτής και άλλο απαντάει η υφυπουργός.
Οι ερωτήσεις αφορούν τους αποφοίτους των πρώην ΑΤΕΙ και η υφυπουργός απαντάει για να τις νέες δομές και την αντιστοίχηση τους με τα "παλαιά" πανεπιστήμια.
Αυτή είναι η δέσμευση του υπουργού που αναφέρει στην ομιλία της, και καμία σχέση δεν έχει με το θέμα.
Δυστυχώς μην περιμένετε κάτι. Προσωπικά αμφιβάλλω αν ο υπουργούς έχει την παραμικρή γνώση πάνω στο θέμα.

Θωμάς Πασχάλης
|

Μην μπερδεύεστε, δεν αφορά τους παλιούς πτυχιούχους ΤΕΙ. Αφορά στα νέα πανεπιστημιακά τμήματα μηχανικών τα οποία ακόμη δεν έχουν αντιστοιχηθεί με τις πολυτεχνικές σχολές. Γι'αυτό γίνεται και η αναφορά στην επιτροπή.

ΤΕΙ
|

Τα ΤΕΙ μετά το 2001 ανήκουν στα ΑΕΙ. Τα πτυχία είναι ισότιμα. Οι πτυχιούχοι μετά το 2001 θα έπρεπε να πληρώνονται ως ΠΕ και δεν τίθεται θέμα έξτρα μαθημάτων. Έχουν τα απαιτούμενα ECTS. Υπάρχουν επαγγέλματα που έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, ίδιο επαγγελματικό τίτλο και εγγράφονται στα ίδια επιμελητήρια π.χ.νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α. Στους κοινωνικούς λειτουργούς μάλιστα πολλές χρονιές οι βάσεις στο ΤΕΙ Αθηνών ήταν πιο υψηλές από το πανεπιστήμιο της Κομοτηνής (Το γράφω μόνο και μόνο για το επιχείρημα των βάσεων. Δεν το υιοθετώ ως επιχείρημα. Εξάλλου τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα έχει ο μαθηματικός που τελείωσε Αθήνα με αυτόν που τελείωσε στη Σάμο.) και οι καθηγητές στο Δημοκρίτειο είναι πτυχιούχοι ΤΕΙ κοινωνικής εργασίας.

Μηχανικός ΠΑΔΑ
|

Αυτό αφορά τα τμήματα μηχανικών του Παδα, του ΠΑπελ, του Μεσογειακό, του Διεθνούς που από 4 έτη αναπροσαρμοσαν το πρόγραμμα τους σε 5ετη να είναι πλήρως αντίστοιχο με των πολυτεχνικων σχολών και έχει ψηφιστεί να γίνουν πολύ τεχνικές. Έχουν γίνει όλα έχει συσταθεί η επιτροπή από το 2022 έχουν κατατεθεί όλα τα χαρτιά και δεν βγάζουν απόφαση. Αυτό είναι το θέμα. Δεν έχει σχέση με τα πτυχία ΤΕΙ.

Αφου έχει γίνει η αντιστοίχηση
|

Με ευνοϊκότερους όρους από την προηγούμενη κυβερνηση είτε μέσω της επιλογής του προγράμματος "ένταξης" (αναγνώριση μαθημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστημιακο πρόγραμμα, που δεν γινόταν στο παρελθόν), είτε μέσω της συμμετοχής στις κατατακτηριες εξετάσεις (αυξημένο ποσοστό θέσεων για τους ΤΕ).

Το να ζητούμε επιπλέον και μάλιστα εκ των υστέρων πτυχίο πανεπιστημίου χωρίς να έχουμε φοιτήσει ούτε μία ώρα σε πανεπιστήμιο, μόνο στην Ελλάδα αυτά!

Παρερμηνεία
|

Συνάδελφοι η κα Μακρή μιλάει για τη αντιστοιχία τμημάτων σχολών μηχανικών πανεπιστημίου με τμήματα πολυτεχνικής σχολής ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Με απλά λόγια για την πολυτεχνοποίηση των τμημάτων μηχανικών του ΠΑΔΑ που έχει αναλάβει η εν λόγω επιτροπή που θα βγάλει σύντομα το πόρισμα.
Δυστυχώς εάν κατάλαβα καλά δεν μιλάει για τις αντιστοιχίσεις των πτυχίων των πρώην ΤΕΙ με αυτά του ΠΑΔΑ και των νέων Πανεπιστημίων.
Κάποιος πρέπει να διευκρινίσει στο Υπουργείο και στη βουλευτή που έκανε την επερώτηση ότι το θέμα που αφορά τους 400.000 πτυχιούχους είναι η αντιστοίχιση των πτυχίων τους με αυτά των νέων Πανεπιστημίων.
Ελπίζω να κάνω λάθος...

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ MSC
|

Ως απόφοιτος ΤΕΙ Λογιστικής, Πανεπιστημίου Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μεταπτυχιακός στη Χρηματοικονομική Διοίκηση, γνωρίζω πως καμία διαφορά δεν έχει το 4ετες πτυχίο που απέκτησα στο ΤΕΙ Πειραιά με το επόμενο τετραετές ΠΕ. Τα νέα τμήματα Λογιστικής του ΠΑΔΑ έχουν ακριβώς το ίδιο πρόγραμμά σπουδών, με τους ιδιους καθηγητες, με τις οποιες ελάχιστες διάφορες είχε και το πρόγραμμα ΤΕΙ εξάλλου, από το 2005 στο 2015 για παράδειγμα, συνεπώς θεωρώ μεγάλη αδικία την άνιση αντιμετώπιση μεταξύ των αποφοίτων. Και για να προλάβω σχολιασμό δεν το λέω για να αποκομισω ίδιον όφελος, μιας και όπως τεκμαίρεται από τα παραπάνω έπραξα δεόντως ώστε να μην εξαρτώμαι από την όποια καλοδεχούμενη μεν, αργοπορημένη δε, πολιτική βούληση. Οι νόμος όμως πρέπει να εφαρμοστεί και τα ΑΕΙ ΤΤ πρέπει επιτέλους να ενταχθούν πραγματικά στην ανώτατη εκπαίδευση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ