«Βραβεία Αριστείας» σε πτυχιούχους όλων των τμημάτων ΑΕΙ που αρίστευσαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους

Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης των "Βραβείων Αριστείας"

05/02/2024

Ενημερώθηκε: 05/02/2024, 13:48

Άκουσε το άρθρο

Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) ετήσιων «Βραβείων Αριστείας» για τα ακαδημαϊκά έτη 2023-24, 2024-25, 2025-26 με σκοπό την επιβράβευση των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι αρίστευσαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους,ορίζονται με απόφαση του υπουργού παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη (σ.σ. με συνολικό προϋπολογισμό 350.000,00€).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση:

1. Το βραβείο συνίσταται:

 (α) σε τιμητικό δίπλωμα σε πάπυρο το οποίο υπογράφεται από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Κ.Υ. και φέρει τη σφραγίδα του Ι.Κ.Υ. και

(β) στο ποσό χιλίων ευρώ (1.000€), το οποίο καταβάλλεται εφάπαξ από το Ι.Κ.Υ..

2. Το βραβείο απονέμεται στον πρώτο σε βαθμολογία πτυχιούχο εκάστου Τμήματος Α.Ε.Ι., για τα ακαδημαϊκά έτη 2023-24, 2024-25, 2025-26, εφόσον δεν έχει υπερβεί τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών του οικείου Α.Ε.Ι. για τη λήψη του πτυχίου, συμπεριλαμβανομένης της επαναληπτικής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, το βραβείο απονέμεται στον πτυχιούχο ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό μορίων για την εισαγωγή του στο Τμήμα Α.Ε.Ι. κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις.

3. Μετά από έγγραφο του Ι.Κ.Υ. και σε ημερομηνία η οποία ορίζεται από αυτό, αποστέλλονται από τους Προέδρους των Τμημάτων των Σχολών των Ιδρυμάτων ή από τη Γραμματεία της Πρυτανείας εκάστου Ιδρύματος τα εξής δικαιολογητικά:

α) το ονοματεπώνυμο, ο βαθμός πτυχίου και τα στοιχεία επικοινωνίας του αριστούχου πτυχιούχου του κάθε Τμήματος και

β) βεβαίωση ότι δεν υπερέβη την ελάχιστη χρονική διάρκεια σπουδών για τη λήψη του πτυχίου, συμπεριλαμβανομένης της επαναληπτικής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, στο εν λόγω έγγραφο αναφέρονται τα προαναφερόμενα στοιχεία όλων των ισοβαθμούντων, καθώς και ο αριθμός των μορίων τα οποία συγκέντρωσαν για την εισαγωγή τους στο Τμήμα κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Εν συνεχεία, συντάσσεται Πίνακας Δικαιούχων με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουν αποσταλεί από τα Τμήματα, ο οποίος εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Κ.Υ..

Κατόπιν αποστέλλονται στο Ι.Κ.Υ. τα αναγκαία στοιχεία των δικαιούχων για την καταβολή του χρηματικού ποσού του βραβείου, καθώς και η συγκατάθεσή τους για την ενδεχόμενη ανάρτηση του ονοματεπώνυμου, πατρώνυμου, βαθμού πτυχίου και Σχολής/Τμήματός τους στον διαδικτυακό τόπο του Ι.Κ.Υ. και/ή την με άλλο τρόπο δημοσιοποίηση των εν λόγω στοιχείων τους για σκοπούς προώθησης της αριστείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

γ) Το βραβείο θα κατατίθεται από το Ι.Κ.Υ. απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων, αφού δηλώσουν προς το Ι.Κ.Υ., με τον τρόπο που θα τους υποδειχθεί, τα εξής στοιχεία: το ονοματεπώνυμο και το πατρώ- νυμό τους, τον ΑΦΜ τους και το IBAN του λογαριασμού τους σε τράπεζα της ημεδαπής.

4. Οι σχετικές πληρωμές θα πραγματοποιούνται με ευθύνη των αρμόδιων οικονομικών υπηρεσιών του Ι.Κ.Υ. μέσω της έκδοσης εντολών πληρωμής, μετά από έλεγχο του πλήρους φακέλου των δικαιολογητικών, προκειμένου να διασφαλίζεται η νομιμότητα και η κανονικότητα της σχετικής δαπάνης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 91 του ν. 4270/2014.

5. Από τη χορήγηση βραβείων αριστείας εξαιρούνται οι πτυχιούχοι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών και των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού και της Πυροσβεστικής, καθώς και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.).

6. Λοιπές λεπτομέρειες που αφορούν στην εφαρμογή του παρόντος, ρυθμίζονται με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Κ.Υ.

Σχόλια (3)

φορολογούμενος
|

Τι νόημα έχει τώρα αυτό; Αν πάρει βραβείο 1.000 ευρώ και φύγει στο εξωτερικό για δουλειά ή μεταπτυχιακά, θα τα επιστρέφει τα λεφτά; Καλύτερα να διοχετεύονται σε όσους ξεκινούν παραγωγικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Βόρειος
|

Δηλαδή ο δεύτερος στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ που θα πάρει πτυχίο με βαθμό π.χ. 9,5 δε θα πάρει το βραβείο αριστείας και το μπαγιόκο, αλλά θα το πάρει ο πρώτος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης του Πανεπιστημίου Κολοπετινίτσας. Μάλιστα

ΔΕΠ
|

Έχουμε 450 τμήματα x 1000€ = 450.000€ για ένα μόνο χρόνο, πως είναι 350.000€ για ΤΡΙΑ ΧΡΌΝΙΑ;;;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ